כשזה מגיע לחלק שבו מכניסים אותו לפה – שמן נחשב לאויב הציבור מספר אחת, נוזל שטני שיעבה לנו את הירכיים, ישמן לנו את הבטן ויעמיק לנו את הצלוליט. אבל כל עוד הוא לא מגיע לאזור חלל הפה, נחשב השמן לעילוי קוסמטי, תותח כבד במלחמה נגד הקמטים. אובליפיחה, חוחובה, רוז היפ וזית הם חלק קטן מסוגי השמנים המככבים בתכשירים קוסמטיים, במסכות לשיער, תכשירי טיפול בציפורניים, קרמים וסרומים ומסכות פנים וגוף. מה שהופך אותם לכאלה מיוחדים זה הריכוז המאוד גבוה של אנטי אוקסידנטים (נוגדי חמצון), שמספרים עליהם שהם מנטרלים את ההשפעה ההרסנית שיש לרדיקאלים חופשיים בגוף. השמנים גם משפרים את זרימת דם, מחדשים ומשקמים את תאי עור ומסייעים בבניית קולגן – תכונות שאמורות להביא לתוצאה של עיכוב תופעות סימני הגיל. אז במיוחד לכבוד חג השמן – הנה מפרט טכני של שמנים פופולריים ואיכותיים. לגבי מלחמה בתופעת ההזדקנות, אנחנו כבר לא מבטיחות כלום.
שמן זית (olive oil)
מה: עם הסופרסטאר של השמנים אתם ממש לא צריכים הכרות. הוא מופק מעץ הזית ועל מעלותיו הבריאותיות באמת שנכתב כבר הכל.
למה: בקוסמטיקה מרבים להשתמש בו מהסיבה שהוא עשיר בוויטמין A וכן מכיל ריכוז גבוה של ויטמין E, שכבר הוכח שהוא חיוני לעור בשל יכולתו לעכב חמצון. זו הסיבה ששמן הזית הוא רכיב שותף בקרמים המיועדים לטיפול בקמטים סביב העיניים, מוצרים להגנת שפתיים וכן מוצרי שיער.
למי: עור יבש, סדוק, מבוגר.
שמן אובליפיחה (Hippophae, אשחר רוסי)
מה: משמעות השם אובליפיחה הוא סוס מבריק ביוונית, זאת בזכות הסוסים שניזונו מהצמח ופיתחו פרווה מבריקה. ועם זאת, השימוש הנפוץ בו בתחום מוצרי הטיפוח לשיער, כנראה לא מבטיח שתהיה לנו רעמה מבריקה.
למה: הוא עשיר בוויטמינים A ו-C, וכולל חומצות שומן חיוניות לעור שנדיר למצוא בכמויות משמעותיות במקורות צמחיים. יש לו יכולת האצת חידוש תאי עור ולכן הוא טוב לטיפול שיקומי נגד אקנה, אקזמות, כוויות, נזקי שמש וניתוחי לייזר קוסמטיים. כמו כן, מכיל ריכוז גבוה של נוגדי חמצון ונחשב למרכיב יעיל בטיפול בקמטים ויובש.
למי: עור שמן במיוחד ומצולק.
שמן רוז היפ Rosa mosqueta))
מה: מופק מזרעים המצויים בפירות של מספר זנים של ורד בר.
למה: הרוז היפ מכיל שפע חומצות שומן חיוניות, ויטמין C ונגזרות של ויטמין A. בזכות העושר החומצי הזה הוא משולב בתכשירים המיועדים להחלקת קמטוטים, טיפול בצלקות, חתכים ועור מגורה. מספרים עליו שהוא מצוין לתינוקות וגם יעיל כשמן מסז' לטיפול בסימני מתיחה של הריון.
למי: מומלץ מגיל 30 ומעלה.
שמן זרעי ענבים (grape seed oil)
מי: הוא הופק לראשונה כתחליף לשמן זית, והיום מכינים שמן מהענב כולו.
למה: הוא נספג בקלות אל תוך העור, מה שממקסם את יעילותו מול שאר השמנים. עשיר בנוגדי חמצון חזקים במיוחד ונמצא במוצרים הקשורים בטיפול והזנה בשיער יבש ופגוע, כמו גם בקרמים לחידוש תאים בעור פגום ומבוגר.
למי: לכל סוגי העור, בדגש על עור שמן.
שמן אבוקדו (avocado oil)
מה: בניגוד לרוב השמנים המופקים מזרעים, שמן האבוקדו מופק מציפת הפרי (החלק שאוכלים) בכבישה קרה.
למה: שמן האבוקדו מכיל ויטמינים E,B,A,D, עשיר בלציטין ובחומצות שומן חיוניות. הוא נספג בעור בקלות רבה יותר מרוב השמנים ותכונתו הבולטת היא שהוא עושה עור רך ונעים. וכמו שמן רוז היפ, גם הוא עוזר למנוע סימני מתיחה של הריון.
למי: עור יבש ומבוגר.
שמן נר הלילה (evening prime pose)
מה: נר הלילה, שמקורו באנגליה, הוא צמח קטן בעל פרחים צהובים בוהקים המועיל במיוחד לטיפוח העור, לצד תרומה רבה בבעיות בריאותיות כמו טרשת נפוצה, מחלות לב ואף הקלה בכאבי מחזור.
למה: עשיר בחומצה לינולאית וחומצה די נדירה בשם גמא-לינולאית. הוא ידוע בתרומתו לשמירה על רמת הלחות בעור, והוא מועיל במצבים של אקנה, אקזמה ועור קשקשי ומתקלף, לא עלינו.
למי: לעור רגיש, ויבש ומבוגר.
שמן חוחובה (jojoba oil)
מי: החוחובה הוא שיח בר הגדל באזורים מדבריים, ובשמן שלו משתמשים גם בצורתו הטהורה.
למה: הוא עשיר בחלבונים ונהוג להשתמש בו למטרות רפואיות שונות, אבל מעלתו העיקרית היא טיפוח העור. מרקמו נוזלי, מה שגורם לו לחדור בקלות יותר אל שכבות העור. הוא נחשב יעיל לטיפול בשיער, אבל לא רק – תמצאו אותו גם בתכשירי הזנה לעור בזכות יכולות הריכוך שלו.
למי: עור יבש ומבוגר.
שמן הבוראז' (זיפן)
מי: מקורו בסוריה אבל הוא גדל גם ברחבי המזרח התיכון.
למה: הבוראז', שנחשב לאחד השמנים היוקרתיים בתעשיית הקוסמטיקה, הוא בעל ריכוז גבוה במיוחד של חומצה לינולאית וגמא-לינולאית (אותו מרכיב נדיר שיש בנר הלילה). בעל פעילות אנטי דלקתית ופעילות מונעת קרישי דם. הוכח כיעיל ביותר בכל הקשור לחידוש תאים והזנת העור, טיפול באדמומיות קלות, בדלקות, באיבוד לחות ויובש.
למי: לעור רגיש, לסובלים מאקזמות.
שמן קוקוס
מה: מופק מהקופרה – החלק האכיל של הפרי לאחר שיובש.
למה: שמן הקוקוס עשיר בחומצות שומן שנמצאות רק בשמן דקלים ובחלב אם, כך שהוא גם תורם להתפתחות מערכת החיסון של התינוק. בצורתו הטהורה, מרקמו הוא כשל משחה (הוא קופא בטמפרטורה של 15 מעלות), מה שגורם לו להיות עמיד בפני חמצון ומזכה אותו בחיי מדף ארוכים. מלבד כישוריו בהזנה טבעית של השיער, גם נעשה בו שימוש גם לטיפוח העור.
למי: לבעלי עור יבש.