זהו, זה סופי - תכניות הריאליטי משתלטות על המציאות שלנו. את הדגל הלבן הרמנו כששמענו על הקורס החדש שפתחו לאחרונה בבית הספר לאיפור של חברת איל מקיאג' - ה-Fashion Reality TV, קורס המכשיר מאפרים מקצועיים לעבוד ספציפית באיפור מתמודדים בתכניות ריאליטי.
"ריאליטי הוא ללא ספק הז'אנר השולט בתעשיית הטלוויזיה, והוא דורש את שירותיהם של מאפרים מקצועיים רבים", מסביר דורון כהן, סמנכ"ל השיווק של איל מקיאג'. הקורס הוקם על ידי חנוך רידר וגלית ורטהיים, מבעלי איל מקיאג', שזיהו את המחסור באנשי מקצוע מתאימים לעבודה בתחום תכניות המציאות. המפרט של הקורס, לפחות על הנייר, מרשים: הוא אורך שלושה חודשים, מונה 20 שיעורים ועולה 12,900 שקלים, ונבחרת המרצים בו כוללת תותחים כבדים מתעשיית האופנה והטלוויזיה, ביניהם במאי הריאליטי גבריאל ביבליוביץ ("מיד אין יזראל", "לא הבטחתי לך"), צלם הטלוויזיה עופר דורי ("הבלוק", "השנים הכי יפות"), צלם האופנה רון קדמי, הסטייליסטית ליאת אשורי והמאפרת גלית ורטהיים. השיעורים מתקיימים פעם בשבוע, כאשר תכנית הלימודים משלבת לימודים תיאורטיים, מעשיים והשתתפות "על רטוב" בסטים של תכניות ריאליטי, וכוללת גם עמידה בלוחות זמנים מלחיצים ועבודה בשיתוף פעולה עם מעצבי השיער והמלבישות בתכניות השונות. בסוף הקורס מקבלים התלמידים תעודת התמחות.
"האיפור הוא חלק מהתדמית הכללית של המתמודד"
לפני שפנינו לפרגן, היינו חייבות לתהות: האם עולם האיפור לתוכניות ריאליטי באמת עשיר מספיק בשביל למלא קורס שלם בתוכן?
"ודאי שכן", עונה הסטייליסטית ליאת אשורי. "איפור לטלוויזיה הוא נושא רחב ומעניין. כל אדם העומד מול מצלמה מאופר בצורה כזו או אחרת, גם אם מדובר רק בפודרה כדי שלא יבריק או יזיע. כשמדובר בתכניות ריאליטי, על אחת כמה וכמה, שם המטרה היא לכבוש את לב הקהל. האיפור מהווה חלק מהתדמית הכללית של המתמודד, והוא חייב לא לעורר אנטגוניזם: לא להראות מוגזם, לא לבגר ילדה בת 19 ולהפוך אותה לבת 30. בנוסף, בתוכניות ריאליטי יש לאיפור משמעות שונה לחלוטין מהאיפור היומיומי או מאיפור בצילומי סטילס - ההשפעה של התאורה, זוויות הצילום ודינמיות הצילום, כאשר המצלמות נמצאות בכל מקום, מאחורה, מקדימה ובתנועה סביב המתמודדים".
ליאת מעבירה שלוש הרצאות במהלך הקורס, המדגישות את הקשר בין אופנה לאיפור. "תמיד יש התאמה בין ההלבשה לאיפור, והאיפור הוא חלק ניכר ובלתי נפרד מהטוטאל-לוק. המאפרת תמיד שואלת מה מלבישים את המתאפר, כדי שהצבעים באיפור יתכתבו עם הבגדים שנבחרו לו. גם הסגנון האישי של כל טאלנט שמשתתף בתוכנית הריאליטי חשוב ביותר לנושא האיפור".
לאפר כאילו אין איפור בכלל
"מחלקת איפור היא מחלקה לא פחות אינטימית מהמחלקה בה אני נמצאת, מחלקת ההלבשה. הקשר בין המאפר והמתאפר הוא אישי ביותר, ואני מלמדת במהלך הקורס איך לייצר את הקשר הזה. צריך שיהיה אמון, מסירות ועדינות, שהמתאפר ידע שהוא בידיים טובות".
היות ותאורת הצילומים משנה את המראה הטבעי של המתמודדים, והיות ומדובר בתכניות מציאות, תפקידו של האיפור "להחזיר" את המראה של המצולמים למצב "טבעי" ו"מציאותי". "בניגוד לתחומים כמו איפור כלות או איפור לתכניות טלוויזיה "רגילות" המוקלטות באולפן רגיל, במקרה של תכניות ריאליטי עומדים המאפרים המקצועיים בפני אתגר רציני", אומרת אלן סוקולוב, מרצה בכירה באיל מקיאג'. "מי שצפה בתכנית ריאליטי בחייו יודע כי לא מדובר במצבים הכי 'מציאותיים' שיש, אבל זו האשליה אותה ההפקה מנסה להשיג. לכן, המטרה של המאפרים היא לדאוג שהכוכבים ייראו במיטבם למצלמה ואל מול הזרקורים הרבים המופנים אליהם, אבל שיהיו מאופרים באופן כזה שלא יבלוט יתר על המידה, או בעצם שייראה כאילו הם לא מאופרים בכלל. להיות עם ולהראות בלי".
"תמיד נמשכתי לתחום האיפור, ואני מאוד נמשכת לעבודה עם סלבריטאים", מספרת קנדיס לוי (21), שנרשמה למחזור הראשון של קורס האיפוריאליטי. "השילוב בין אור הזרקורים והאהבה שלי לאיפור הם בדיוק הסיבה שבחרתי בקורס. אפילו שאני רק בהתחלה של הלימודים, אני יודעת שזה מה שאני צריכה לעשות בעתיד. כבר החלו להיפתח עבורי דלתות - בשיעור השני נשלחתי לנמל תל אביב לאפר בהפקה, ופגשתי אנשי מקצוע מהתעשייה. פגשתי את אנה אהרונוב ועשיתי לה טאצ׳ אפ לאיפור, איפרתי את נדב מהסדרה 'TLV- עושים את תל אביב' על הסט של התוכנית, ופגשתי מפיקים ובמאים. מקווה שאכן אצליח".
מה דעתכן על קורס איפור הריאליטי החדש? רצות להירשם, או נשארות מול הטלוויזיה, לצפות במתמודדי הריאליטי אחרי שמפדרים את אפם?