האקנה (פצעי בגרות) הוא מצב שכיח, ומופיע אצל 80 אחוז מהאוכלסייה בדרגות שונות. התקופה השכיחה ביותר להופעת אקנה היא בגיל ההתבגרות, אך יכולה להופיע גם אצל תינוקות ועד גיל 40. האקנה נגרם בעקבות תפקוד לקוי או משובש של בלוטות החלב הנמצאות בזקיק השערה. נהוג לחלק את סוגי האקנה לשתי קבוצות עיקריות: אקנה וולגריס - הצורה השכיחה של האקנה, ואקנה קונגלובטה - צורה חריפה יותר של אקנה המתבטאת בהיווצרות ציסטות עמוקות היוצרות הצטלקויות.
אז מה גורם לכן לאקנה? הנה 8 דברים שכנראה לא לקחתן בחשבון:
1. קרמיים קוסמטיים שומניים, היות ואקנה נגרם מבעיה של חסימה של בלוטת החלב. לכן חשוב לעבור אבחון עור בטרם קניית תכשיר לפנים.
2. רחיצה של עור הפנים עם סבון למעלה מ-3 פעמים ביום יוצרת גירוי של העור והפרשה מסיבית יותר של נקבוביות החלב והגברת האקנה. לכן מומלץ לרחוץ אץ הפנים פעם אחת בבוקר ופעם בערב להורדת האיפור וניקוי הפנים לפני השינה.
3. משחות שיניים המכילות פלואור גורמות לאקנה סביב אזור הפה והשפתיים.
4. אוכל חריף ופיצוחים - למרות שאין הוכחה מדעית שקיים קשר ישיר בין אקנה לתזונה, החרפה באקנה יכולה להופיע לאחר אוכל חריף במיוחד, אוכל שומני ובעיקר לאחר אכילת פיצוחים או אוכל עשיר במלחים. במלח יש יוד השייך לקבוצת החומרים ההלוגנים שיכולים להחמיר אקנה.
5. "בודיבילדינג" - שימוש בהורמוני גדילה לבניית מסת שריר יותר גדולה (במיוחד אצל נשים) גורמת להפרת המאזן ההורמונלי בגוף ולהפרשה מוגברת של חומרים מזקיק השיער, מה שיוצר אקנה או מחריף אותו.
6. מחסור בוויטמינים – חסר בוויטמינים מקבוצה B עלול להחריף הופעת פצעים. חסר זה מתפתח לעתים רבות במצבי מתח ולחץ. אנשים, ובמיוחד צעירים, סובלים לעתים מאנמיה מחוסר בברזל או בוויטמין B12. חסרים אלה יכולים להאיץ את תהליך ההיווצרות של פצעי אקנה.
7. שיער ראש לא נקי - חשוב לשמור על ניקיון השיער והרחקתו מהפנים. מומלץ להימנע ממריחת ג'ל בשיער או כל חומר שומני אחר שגורם לסתימת בלוטות החלב ולחפוף את השיער על בסיס יומי. כדאי שהשיער לא יהיה במגע עם הפנים.
8. חלב פרה - ישנם חוקרים שסבורים שהורמונים מסוימים שנמצאים באופן טבעי בחלב הפרה עשויים לעבור לאדם ולשנות את המאזן הנורמלי שלו. כתוצאה מכך, צריכה של מוצרי חלב עשויה להיות קשורה להיווצרות של אקנה, ובמידה והאקנה התפתח יש להפסיק לצרוך מוצרי חלב.
הטיפים שימנעו מכן אקנה (והטעויות שכולנו עושות בדרך):
1. הפסיקו לגעת בפנים. אנחנו נוגעות בפנים פעם בדקה בממוצע, הידיים שנגעו במקלדת או בשולחן הן כר פורה לחיידקים המועברים ישירות לעור הפנים ולהחמרת מצב העור וזיהומו. וזה עוד לפני שהתחלנו לדבר על הלכלוך שיש לכל אחת מאתנו בציפורניים.
2. עברו לדבר באוזנייה. המגע הקבוע של אצבעות הידיים במסכי המגע משמש כר פורה לחיידקים. להצמיד אותם לפנים אחר כך זו הזמנה לחגיגת פצעונים.
3. החליפו ציפה לכרית לעתים קרובות – החליפו מצעים אחת לשבוע וציפה לכריות פעמיים בשבוע, הכרית היא כר פורה לחיידקים והפרשות מהפנים במהלך השינה.
4. שטפו באופן קבוע את מברשות האיפור שלכן –על מברשת האיפור מצטברים אלפי חיידקים ושומן, וכל מגע עם משטח הפנים מעביר עוד ועוד חיידקים המגבירים את זיהום העור והחמרת האקנה.
5. אפסנו את מסכות הפילינג לפנים, כי גירוד ושפשוף העור מגרה את נקבוביות החלב לפעולה. בנוסף, מומלץ להימנע מתכשירי טיפוח שומניים. הם כבדים, חונקים את העור וסותמים את הנקבוביות.
6. רחצו את הפנים כשאתן מגיעות הביתה. זיעה ואיפור הם בין הגורמים העיקריים המגבירים את האקנה ואף גורמים לפצעים ונקודות שחורות. רצוי לשטוף את עור הפנים ברגע שחזרתן מיום העבודה או מחדר הכושר.
המרכז לרפואה טבעית הוקם על ידי פולה בליק דיין (PhD&N.D+MbMD) כדי לתת פתרונות בתחום הבריאותי, התזונתי והאסתטי. הטיפול בשיטת פולה כולל שילוב בין תזונה נכונה לבין תכשירים טבעיים ומגוון טכניקות מהרפואה הטבעית.