ביום חורפי אחד הלכה נגה רוזנברג (61), בעלת הבלוג "אמא נגה" מפתח תקווה, עם בנה ברחוב – כשאמת לא פשוטה התגלתה לה באחת. "הלכתי בלי מטרייה בגשם, השיער נרטב ונדבק לי לראש ופתאם הילד אמר לי: 'יואו, אמא, את קירחת'", היא מספרת היום, "זה הכה בי כרעם ביום בהיר ומכאן התחיל מסע ההסוואה. מאז התחלתי ללכת עם מטריות".
כמעט ארבעים שנה סובלת רוזנברג מהתקרחות. זה התחיל עם טיפולי הפוריות, אותם החלה לעבור בגיל 23. "עברתי טיפולים במשך כמעט 12 שנים, המטרה שלי הייתה ילדים ושום דבר אחר לא עצר בעדי – לא ההשמנה ולא נשירת השיער המאסיבית", היא משתפת, "ירדתי מהפסים בתקופה הזאת. לא ישנתי בלילות. הגוף שלי היה מפוצץ בהורמונים".
הטיפולים בסופו של דבר צלחו, ורוזנברג היום אמא לשלושה וסבתא לארבעה. אבל השיער שנשר לא חזר, ורוזנברג לא מצאה שום פתרון להתקרחות. "בדקתי הכל, אבל הכסף שלי בוזבז לריק והשיער המשיך לנשור. הלכתי לרופא עור, ניסיתי לקחת כדורים, קניתי תוספות שיער ועשיתי גם השתלת שיער. כלום לא עזר. המזל שלי הוא שיש לי ביטחון עצמי גבוה. הצלחתי לבנות את עצמי נפשית ועברתי הרבה בחיים, אני תמיד עם הראש מעל המים ועם חיוך".
התקרחות נשית היא נושא שיש סביבו קשר של שתיקה ומבוכה, אבל רוזנברג החליטה להיחשף ואפשרה לנו לצלם טיפול טכנולוגי חדש שעברה להזרקת שיער. בסדרת תמונות מטלטלת תיעדנו את נגה נכנסת לקליניקה בלי שיער ויוצאת עם הבלורית עליה חלמה כל חייה.
טסט מקדים
שישה שבועות לפני הטיפול המיוחל נגה עברה "טסט" כדי לוודא שאיננה רגישה לחומרים. "אישה אחרת שסבלה מהתקרחות והייתה זקוקה לטיפול הזה סבלה מתגובתיות וגירוי בעור ולא עברה את הטסט. כשהודענו לה על כך היא פרצה בבכי", מספר ד"ר אכי פרידמן, רופא העור המומחה שיבצע את הטיפול של נגה. למזלה של נגה, הטסט שלה עבד כשורה, והיא הגיע לטיפול כמתוכנן.
היערכות לטיפול
נגה מצטלמת לתמונת ה"לפני" ובין שוט לשוט היא נושמת נשימות עמוקות. כשהצלם מבקש לצלם את הראש שלה מלמעלה, היכן שהקרחת נמצאת, היא לא מרגישה בנוח. "את התמונות האלו אל תראו לי", היא מפצירה בצלם ומסבירה, "אני לא מרשה לעצמי להצטלם ככה בחיים ותמיד מרימה את הראש. זה קשה לראות את האמת מול הפרצוף".
לאט לאט ההתרגשות מתגברת ולנגה עולות דמעות בעיניים. "זה לא ייאמן שאני הולכת להיכנס לכאן בלי שיער ולצאת עם. אני עושה את זה רק בשבילי. מתהפכת לי הבטן מהתרגשות ואני סומכת עליהם שיגשימו לי חלום".
הרדמה
נגה בולעת רוק, נשכבת על מיטת הטיפולים ונושמת עמוק. "אני משתדלת לחשוב על האחרי ומדמיינת את עצמי מעיפה את הבלורית", היא משתפת. ד"ר פרידמן מנקה את הראש שלה עם פולידין, המותיר צבע אדום על הקרקפת, ומתחיל להזריק את חומר ההרדמה המקומי מסביב לאזור ההזרקה. אחת לכמה הזרקות נגה מכווצת את פניה ואגרופיה ומודה שכואב. הרופא מעודד אותה: "את גיבורה, כל הכבוד".
הזרקת השיער
במהלך הטיפול, יוזרקו לראשה של נגה לא פחות מ-960 שיערות. מדובר בפיתוח ישראלי של חברת היירסטטיקס עליו עבדה במשך כמעט עשור והחלה לשווקו ממש בשנה האחרונה. "עד היום, מי שרצה לזכות בשיער נאלץ לעבור הליך ניתוחי מורכב של השתלה, במהלכה חותכים חתיכות עור וזקיקי שיער ומשתילים באזור אחר. הפיתוח החדש מאפשר להזריק שיער סינטטי כמו שמזריקים בוטוקס, בתהליך פשוט ומהיר", מסביר דביר קרן, מייסר החברה והממציא.
המזרק מורכב ממספר מחטים בקצה, הבנויות בצורה של זיג זג כדי ליצור מראה טבעי, אליהן מחוברות שיערות המורכבות מחוטי תפירה כירורגיים שהותאמו למטרה. כל מזרק מכיל 48 שיערות, והוא משמש באופן חד פעמי לצורך כל הזרקה.
הטיפול של נגה חריג בהיקפו, לאור אזור ההתקרחות הרחב. לצורך הטיפול נערכו במרפאה מבעוד מועד עם עשרות רבות של קופסאות בהן נמצאים המזרקים והשערות שיוחדרו לראשה. "הצבע ומרקם השיערה הותאמו במיוחד, כשבמהלך הטיפול יוזרקו לה שיערות בלונדיניות ושטניות מתולתלות לסירוגין", מסביר אורן נאמן, מנכ"ל היירסטטיקס.
ד"ר פרידמן פותח את המגש הראשון, מוציא את המזרק ומתחיל בטיפול. הוא מחדיר את המזרק לעורה של נגה, לוחץ על כפתור שנמצא בקצהו, נשמע קליק ואחר כך הוא משחרר את המזרק והשיערות בפנים. קליטת השערות מתבצעת הודות לפטנט קטנטן בעל משמעות גדולה. "בקצה השערה המוזרק נמצא עוגן בגודל של גרגר חול אשר מחזיק את השיערה במקום", מסביר קרן, "עד היום, השתמשו בכלי הזה במהלך צנתורי לב. הוא עשה מהפיכה כי הוא אפשר גישה לא פולשנית".
לדבריו, מרבית המטופלות הן נשים בגיל המעבר. "כ-25% מהנשים סובלות מהתקרחות לאחר גיל 50. זה נובע משילוב של גנטיקה, גיל והורמונים". בשנה האחרונה בה המוצר משווק בוצעו למעלה ממאה טיפולים, כאשר עלות פרוצדורה ממוצעת של הזרקת כ-500 שערות היא כ-17,500 שקלים.
ד"ר פרידמן שולף מזרק אחר מזרק בקצב מסחרר, כשהוא מזריק שיערות בכל פעם לחלק אחר. "אני מזריק אותן במספר כיוונים. באזור הימני, הן מוזרקות לכיוון ימין, וכך גם בשאר הכיוונים האחרים. המטרה היא שהשיער יראה כמו שיער טבעי", הוא מסביר.
תוך כדי הטיפול, קרן מסייע לרופא לנקות את הדם הניגר על ראשה של נגה. נגה עצמה מרגישה כאב. הרופא שואל אותה מה שלומה, והיא עונה: "עדיין חיה". באמצע הטיפול עולות לה שוב דמעות בעיניים והיא משתפת: "אני נמצאת כרגע בראש במקום אחר".
חצי טיפול עבר
לאחר שהוזרקו מחצית מהשערות, נגה מעיזה להסתכל במראה לראשונה. "זו חצי עבודה", היא מסננת וחוזרת לשכב, והרופא מממשיך בהזרקות. אחרי מספר הזרקות הכאב שוב מפריע לה, והיא מחליטה לעצור שוב כדי לשתות מים ולהירגע. "אני מרגישה כאילו יש לי קסדה על הראש", היא מספרת.
הישורת האחרונה
לאחר הזרקות על גבי הזרקות, דם רב שניגר, כאב ושיערות חדשות, הגענו לשלב האחרון. "רואים כבר את הסוף", מסביר הרופא לנגה והיא מחייכת עם עיניים עצומות. לאחר הזרקת המזרק האחרון הצוות הנרגש מוחא כפיים. "וואו", אומרת נגה ומחייכת. כששואלים אותה איך היא מרגישה, היא עונה: "אני נושמת".
מסתכלת בראי
נגה מקבלת ראי קטן ומרימה אותו מעל לראש. השילוב של הפולידין והדם מקשה עליה לראות את התוצאה המוגמרת. כשהיא רואה את הדם על הראש, היא לא מתרגשת. "עשינו גם צבע", היא צוחקת, אבל מסתכלת על הראי במבט שלא נראה מרוצה לגמרי. הצוות מסביר לה שתוך שלושה ימים היא תוכל לחפוף את השיער ורק אז לראות איך יצא. "ביום ראשון השיער כבר יעוף ברוח ויתבדר", היא אומרת בחיוך אופטימי.
בן זוגה ירון, שחיכה מחוץ לחדר במהלך כל הטיפול, נכנס ומחייך אליה. היא שואלת אותו מה דעתו והוא עונה: "כן, יש שיער. אם היא מרוצה אז אני מרוצה". מבחינתו, אין למראה של נגה חשיבות: "הכרתי אותה עם שיער מדולל וזה בכלל לא משנה לי. בסוף אתה יוצא עם בן אדם, ולא עם שיער".
בראשון בערב, אחרי שהיא תחפוף את השיער, היא כבר הזמינה מבעוד מועד מקומות למסעדה עם משפחתה. "אני הולכת לאירוע הזה עם שיער, אני לא מאמינה שאני באה לשם עם בלורית", היא משתפת תוך כדי שמסרקים את שיערה החדש, "אני פנטזתי על זה במשך שנים ולא האמנתי שזה קיים. הגשמתי היום חלום".