מפעם לפעם אנחנו נתקלות בעוד טרנד חדש שמתיימר לפנק את איבר המין הנשי בטיפול בריאות אלטרנטיבי. הדיבור העכשווי בחו"ל נוגע לאידוי ואגינה ומכונה V steam, והאוהדות נשבעות שמדובר בטיפול עשרת אלפים מרענן שמעניק לפות חיטוי ובוסט של בריאות. איך עושים את זה? יושבים מעל סיר מהביל ומעלה אדים של מים רותחים עם עשבי מרפא בתוכם, מפשקים רגליים – ונותנים לפות לנשום.
נשים שניסו נשבעות שלשיטה הזו אין ספור השפעות חיוביות: שהיא ממריצה את זרימת הדם באיזור ולכן מקלה על תופעות המחזור כמו התכווצויות, נפיחות ודימום כבד; שהיא מסייעת להחלמה של האיזור אחרי לידה; מקלה על טחורים; מרעננת ואפילו מפחיתה מתח, מטפלת בכאבי ראש ומשפרת את הפוריות. גווינת פלאטרו, שסיפרה גם היא בעבר בזכות השיטה, טענה שאידוי הוואגינה מנקה את דרכי השתן, תורם לאיזון הורמונלי ועשוי אפילו לרפא סרטן. ברחבי העולם יש מכוני ספא שמציעים את הטיפול, לעתים תחת הכותרת "טיפול פנים לפות", אבל נשים יכולות גם לבצע אותו באופן עצמאי בבית. בישראל, לפי חיפוש שערכנו, אי אפשר למצוא את הטיפול הזה בתשלום.
לפני שאתן רצות להתיישב מעל הקומקום החשמלי, דעו שאין לשיטה הזו עדיין כל גיבוי מחקרי ורופאים נוטים דווקא שלא להמליץ עליה. הרקמות באיזור עדינות ועשויות להיכוות, וגם הצמחים המומלצים לאידוי – ביניהם בזיליקום, רוזמרין ולענה – עשויים להזיק ולעורר אלרגיות קשות בעור.
"איני מכיר את השיטה המדוברת", אומר לנו ד"ר גיל פומפ, רופא מומחה במיילדות וגינקולוגיה ומנהל תחום רפואת נשים במרחב בית שמש במכבי שירותי בריאות. "אני נוטה להיות חשדן כלפי 'טרנדים', לא בגלל שאני נגד טיפולים אלטרנטיביים, אלא משום שיש נטייה לפרסם הצלחות בלבד, כאשר אין מעקב אובייקטיבי של גוף שלישי אחר המקרים שבהם הטיפול לא הועיל ואף הזיק". לדברי ד"ר פומפ, לרוב הגורם שמקדם את הבאזז סביב השיטה החדשה הוא אותו הגורם שגורף רווח כספי מהשימוש בה. "לכן אני בגישה די שמרנית לגבי שיטות וטיפולים באזורים האינטימיים והרגישים ביותר, ולמטופלות שלי הייתי מציע להמתין מעט עד שיעילות השיטה ובטיחותה ייבדקו בצורה אמינה".