עם כל הכבוד לסלבס שלאחרונה חושפים את האקנה שלהם באינסטגרם, זה מבאס להתחצ'קן. במיוחד אם עברת את גיל השלושים שלך ואת כבר אמורה להתאבסס על קמטוטים ופיגמנטציה, ולא על ראשים שחורים ולבנים. כדי להבין איך אפשר להתמודד עם המצב, פנינו לד"ר פנינה שמש, מומחית ברופאת עור, שסיפקה לנו כמה טיפים של כוכבות לעור פנים בריא ויפה יותר. לכל פתרון יש יתרונות וחסרונות, ורובם גם יחייבו אותך לבקר במרפאה. אבל זהו צעד קטן לאדם, צעד גדול לוודג' פרש.
רואקוטן
כל מי שנטלה רואקטן בגיל העשרה שלה בטח רצה להתחבא כשהיא נתקלת בשמה של התרופה. רואקוטן היא אחת התרופות (אם לא ה-תרופה) הכי יעילות לטיפול באקנה קשה, ומצד שני - יש לה תופעות לוואי די נוראיות: העור יבש מאוד, השפתיים מתקלפות כל הזמן ובזמן הטיפול יש אפילו החמרה של המצב.
עם זאת, ד"ר שמש מגלה שבמינון נמוך - שייקבע אך רק בהתייעצות עם רופאים (בין כה וכה תהיי חייבת מרשם) - אפשר ליהנות מהיתרונות של הרואקוטן מבלי לסבול כמעט בכלל מתופעות הלוואי, ואפילו מותר לך לצאת קצת לשמש (עם קרם הגנה וכל מה שצריך) בניגוד למי שנוטלים את התרופה באופן רגיל - וחייבים לחיות במערה.
דגש לאימהות: התרופה אסורה לחלוטין לשימוש אם את את בהריון או מניקה - ואפילו אם יש סיכוי שתיכנסי להריון. היא גם אסורה לשימוש אם את מסירה שיער בלייזר, ולעתים גם בשעווה.
בשורה התחתונה: נושא כיפי לדבר עליו עם רופאי העור שלך.
חומצה גליקולית
מי שמבקרת תדיר את הקוסמטיקאית מכירה ודאי את החומצה הלקטית, שמומלצת על ידי הרבה מטפלות לחידוש העור. החומצה הלקטית מסייעת בהשלה של תאים מתים ותורמת למראה עור חלק יותר וכו וכו, אתן מכירות בוודאי את הניסוחים האלה כבר. אז למה הכותרת מדברת על הגליקולית? כי היא חברה יותר חזקה.
כמו הלקטית, כם החומצה הגליקולית היא ממשפחת החומצות האלפא הידרוקסיות. היא חודרת לעור ומאיצה את תחלופת התאים; עוזרת לייצר קולגן ואלסטין; ומקלפת את השכבה החיצונית. במילים אחרות: היא גם יכולה לסייע עם פצעים וגם לעדן טיפה קמטוטים וצלקות. אם תיכנסו לקבוצת הפייסבוק "דולצ'ה ויטה (ואיי-הרב גם)" תמצאו שם לא מעט נשים שכבר נשבעות לה אמונים.
קוסמטיקאיות משתמשות בחומצה גליקלית במינון יחסית גבוה לטובת פילינג בעור. בשימוש הביתי, המינון המומלץ הוא בין 5% למתחילות, ועד ל-10% ליותר מנוסות. החומצה עשויה לגרום לתחושת עקצוץ, ולכן השימוש בה חייב להיות הדרגתי: למרוח רק בלילה, לראות איך העור מגיב, ואם יש גירוי - להפסיק.
דגש לאמהות: מותר בהריון ומותר בהנקה
דגש לכולם: החומצה חושפת את העור והופכת אותו לרגיש יותר לנזקי השמש, אז אין דבר כזה לצאת מהבית בלי קרם הגנה וכובע.
איפה משיגים? ד"ר שמש עובדת עם מוצרים של חברת Dermaceutics (בדקי עם הקוסמטיקאית או רופאת העור שלך), ברשת יש המלצות של גולשות על הגליקולית של חברת "רביבה" (זמין באתר איי-הרב). אנו ממליצות לשוחח על הנושא עם רופאת העור שלך או הקומטיקאית, שכן החומצה ממש לא מתאימה לכל אחת.
קרם אנטיביוטי
אחד הטיפולים התרופתיים שיכולים לעזור עם אקנה קל עד בינוני הוא הטיפול האנטיביוטי. מדובר בתכשירים זולים, שאת ההשפעה רואים אחרי כשבוע-שבועיים. אחד הקרמים היעילים בשוק הוא דואק ג'ל (Duac), אותו אפשר למרוח רק על הפצעים, או על כל עור הפנים. החיסרון? עשוי לגרום ליובש ולכן חשוב להשתמש בקרם לחות טוב. העוד יותר חיסרון: מאחר שמדובר באנטיביוטיקה ויש סכנה לפתח עמידות לחיידקים, השימוש מוגבל לשבועיים עד חודש (תלוי בהמלצת הרופאה).
מוצרים נוספים מבית המרקחת: אקניל-רוז (ACNIL Rose) לטיפול בפצעים.
דגש לאמהות: אין מספיק מידע על שימוש בזמן הריון, לכן יש להיוועץ עם רופא לפני שימוש. בכל מקרה התרופה במרשם.
בשורה התחתונה: טוב למי שחווה איזה התקף, אבל פצעים זה לא החיים שלה.
הזרקת חומצה היאלרונית
יותר ויותר מוצרים קוסמטיים מכילים היום חומצה היאלרונית, בה לרוב משתמשים לטיפול בקמטים. אבל הנה פרט מבאס: לנשים שסובלות מאקנה לא מומלץ להשתמש בקרמים עם חומצה הילארונית כי זה עשוי לחולל בדיוק את התוצאה ההפוכה: עוד חצ'קונים. אבל בהזרקות, אפשר גם אפשר!
ד"ר שמש מציעה לשקול טיפול בהזרקות של מוצר בשם "ג'ובידרם וולייט" של חברת אלרגן. מדובר בטיפול בו מזריקים על פני העור את חומר המילוי (ההילארונית), שמצייר שמשפר את הלחות והמרקם שלו. הטיפול אמנם לא מסייע בפצעים, אלא בשיפור של מרקם העור למי שיש היסטוריה עם אקנה. בתוך שלושה ימים העור נראה הרבה יותר אחיד ובריא וצעיר. תוכלו לקרוא בהרחבה על הטיפול כאן.
דגש לאמהות: לרוב לא מטפלים בהזרקות בתקופת ההריון, אבל כן אם את בתקופה שאת רק מנסה להיכנס.
תזונה
כן, הגענו לחלק המבאס של הכתבה. המאמץ שאת אשכרה צריכה לעשות כדי להיראות טוב יותר: לבחור את המזונות שלך. אז לא נגיד לך לחתוך מהשוקולד, כי די - יש בחוץ חיים שצריך לחיותם, אבל כן נמליץ לקצץ משמעותית בחלב ומוצרי חלב, בקמח לבן וסוכר (המלצה שלנו: להצטרף לאתגר הסוכר). מה לעשות, העור מעדיף תזונה שמבוססת על דגנים מלאים, ירקות ופירות. זה נשמע קשה. זה אכן קשה. אבל אין מנוס גם משיפור התזונה לטובת חיים בריאים ועור בריא. סורי.
טיפים רגילים שלפעמים צריך להזכיר
את יודעת את זה כל זה לבד, אבל הרשי לנו להזכיר לך:
1. שטפי פנים בבוקר ובערב. לא יותר מזה. עדיף בסבון עדין ועדיף במים פושרים. היגיינה אגרסיבית מדי עלולה לגרום לנזק לעור.
2. כשאת קונה קרמים (לחות, הגנה) חפשי את המילים "לא קומדוגני".
3. העדיפי תכשירי איפור או קרמים ללא שמן. יש גם קרמים נגד שמש בלי שמן - בחרי אותם (או: Oil Free). המלצה שלנו: קרם הגנה אויל פרי של קיל'ס, ויש אחד מצוין גם במאק.
4. החליפי ציפיות לכריות. את לא רוצה להעביר שמונה שעות על בד מטונף
5. אל תפוצצי.