כשאנחנו חושבות וחושבים על אלימות נגד נשים, הדימוי שעולה לרובינו לראש הוא אותה אישה שמכמינה סימנים כחולים ומתרצת יד שבורה בנפילה במדרגות. אבל האלימות לא תמיד תבוא לידי ביטוי במכות שאפשר להרגיש או סימנים שאפשר לשים עליהם את היד.
במקרים רבים האלימות הזו סמויה מן העין, שקופה. היא מתבטאת בשליטה והפחדות, הקטנה ומניפולציות. נשים רבות סופגות מדי יום את אותה אלימות סמויה וחלק גדול מהן כלל לא מודעות לסוג של האלימות ממנה הן סובלות.
אלימות שקופה היא פעמים רבות תוצר של תפיסות רווחות ומפלות כלפי נשים, על חוסר יכולתן להתנהל כלכלית, סטריאוטיפים רווחים על בזבזנות, תפיסות לגבי 'מקומה של האישה' מה מותר לה ומה אסור לה לעשות, כאשר כל סטיה מהנורמות המעוותות הללו גורמת למבול של האשמות קשות ואלימות מילולית המובילות לפגיעה אנושה בערך העצמי, לחרדות, להתכנסות ולשנאה עצמית.
אלימות כלכלית
אלימות כלכלית היא מנגנון דיכוי המתבסס על שליטה באמצעים הכלכליים של הבית. פעמים רבת ימנע הבעל מאשתו גישה לכספים מהשותפים, יפקח באדיקות הוצאותיה ויעניש אותה על הוצאות שלא לרוחו, לא יאפשר לה לרכוש או להתנהל כלכלית על דעת עצמה ובכך יגרום לה לפתח בו תלות.
אלימות מילולית
אם בן הזוג שלך מקלל אותך, מקטין אותך, יורד עליה או מאשים אותך בכל דבר רע שקורה (או אפילו דברים שפשוט לא לרוחו) - יכול להיות שאת סובלת מאלימות מילולית. אלימות שכזו פוגעת קשות בדימוי העצמי של נשים רבות ועלולה לגרום להן לצלקות קשות ופגיעה בתפיסת העצמי.
אלימות רוחנית
אלימות רוחנית היא אלימות הייחודית לאוכלוסיות שומרות מסורת. במצב זה, הגבר משתמש באמירות דתיות ומסרים דתיים באופן מעוות וכפלטפורמה למעשי אלימות ושליטה באישה. במקרים אחרים, הוא עלול למנוע מהאישה קיום מצוות שחשובות לה ובכח לפגוע בערך העצמי שלה.
כ-200 אלף נשים בישראל מוכרות כנפגעות אלימות במשפחה, אך ההערכה היא שהמספר האמיתי גדול פי ארבעה. אחת מהסיבות לפער הזה היא האלימות השקופה.
נשים הנמצאות במערכת יחסים בה אלימות שקופה רווחת מתקשות מאוד להשתחרר ממנה, שכן לסבל שלהן אין סימנים חיצוניים שיכולים להדליק נורה אדומה בסביבתן ולעודד עזרה חיצונית, מה גם שאלימות שכזו לרוב גורמת להסתגרות של האישה ולפחד אמיתי לשתף ולקבל עזרה. לעיתים באופן מופרך דווקא שילוב של אלימות פיזית מהווה טריגר לעזיבה של מערכת יחסים הרסנית שכזו.
לכבוד היום הבינלאומי למלחמה באלימות נגד נשים, הפקנו במערכת מאקו נשים, בשיתוף ארגון "נבחרות" ועמותת "בת מלך", סרטון שמטרתו העלאה המודעות ל"אלימות שקופה" - אותה אלימות בלתי ניראית לעין שלפעמים עשויה להיות קשה לא פחות ואפילו יותר מאלימות פיזית, אבל קשה יותר לזיהוי.
"בחודש זה בו מעלים מודעות לאלימות במשפחה נגד נשים, חשבתי שהגיע הזמן שנדבר על נשים הלומות בפצעי נפש, אותן אני פוגשת כל כך הרבה, תחת מעטה של נורמליות, לא במעון לנשים מוכות, נשים שהשתחררו או שעדיין כלואות בסבל הזה ואולי אפילו אינן מודעות לו" אומרת אסתי שושן, מנכ"לית ומייסדת ארגון נבחרות, "זה הזמן לתת נוכחות גם להן ולעורר מודעות אצל נשים וגברים כאחד, אלימות לא תמיד משאירה סימנים חיצוניים, אך היא הרסנית אפילו יותר".
"את האלימות הפיזית האישה מרגישה. לעיתים גם ישנם סימנים שהיא צריכה להסתיר מהסביבה. אך ישנן מגוון אלימויות שגם לאישה עצמה קשה להבין בתחילה את גודל הפצע שנפער בה" אומרת עו"ד צילית יעקבסון, יו"ר בת מלך, "נשים רבות הגיעו אלינו למקלט אחרי למעלה מעשור של אלימות נפשית קשה ורמיסת אישיותן וכל מהותן. הן היו מנותקות מהסביבה הטבעית שלהן. הן נשלטו בכל צעד שעשו. הן פשוט פחדו. האלימות השקטה יכולה להיות נפשית, כלכלית, מינית ואפילו רוחנית. אלימות שייקח לאישה זמן רב מידי להבין שהיא במערכת יחסים אלימה. וכשכבר תבין - לרוב כבר יהיה לה קשה לצאת משם".
אם את חוששת שאת קורבן לאלימות וזקוקה לתמיכה, ייעוץ, סיוע ומידע פני לאחד מהמוקדים הללו:
קו החירום החברתי של משרד הרווחה - 118
עמותת "בת מלך" - סיוע לנשים דתיות וחרדיות 1-800-29-23-33
איגוד מרכזי היוע לנפגעות תקיפה מינית 1202 (לנשים ערביות 04-6566813)
קו הגברים - הקו ליציאה ממעגל האלימות - חושש להגיע למצבים של אלימות? התקשר 1-800-39-39-04