קראנו הרבה פעמים שזה יכול לקרות לכל אחת, מכל מקום, בכל גיל, בכל מעמד. קראנו גם מהם תמרורי האזהרה שיגלו לך אם את עצמך נמצאת בזוגיות אלימה – אבל איך אפשר לזהות אם מישהי קרובה לנו מצויה בסכנה? איך לפעול כדי שלא נגיד אחר כך שהכתובת הייתה על הקיר ולא עשינו שום דבר?
לקראת יום המאבק הבינלאומי באלימות נגד נשים העלו בנעמת קמפיין בנושא, הכולל סרטונים קצרים בכיכובם של דין מירושניקוב, שירי מימון, דנה פרידר, יעל בר זוהר ועוד. בכל סרטון נתקלת הכוכבת באישה הסובלת מאלימות, ונותרת עם ההתלבטות מה עליה לעשות. את הסרטונים חותמת הפניה לקו החם של נעמת (9201*), תחת המסר שאין מה לחכות, להתבייש או להתלבט - אם חושדים באלימות נגד נשים, יש לפנות לקו החירום. הקו, המאויש 24/7 בצוות מומחיות, מעניק הכוונה מקצועית ודיסקרטית ויסייע לפונים בהחלטה איך כדאי לפעול - איך לגשת אל האישה הסובלת מאלימות, איזה סיוע ניתן להעניק לה וכיצד לשכנע אותה לפנות לעזרה.
ומה אם לא בטוחים? איך יודעים שמה שראינו זו באמת אלימות? ביקשנו מרונית לב-ארי, קרימינולוגית וויקטימולוגית ומנהלת פרויקטים מיוחדים בעמותת בית רות לנערות בסיכון שתסמן לנו כמה נורות אדומות שיכולות להעיד שמשהו לא טוב קורה בזוגיות של החברה שלך. נורות האזהרה האלה עשויות להציל את חיה של האישה וילדיה, ולכן מומלץ מאוד להיות עירניים גם אם נתקלים רק בסימן אחד מתוך הרבים שנציין בהמשך.
לדבריה של לב-ארי, דווקא התנהגות שמראה סוג של סימביוזה ברמה כזו או אחרת בין בני הזוג צריכה להדאיג. "כאשר הגבר תופס את האישה כחלק ממנו וכל מחשבה על פרידה היא בלתי נסבלת בעליל – זה מסוכן", היא אומרת, ומסמנת תלות רגשית כתמרור אזהרה. "לאישה החיה תחת טרור, ולאו דווקא כזה המלווה באלימות פיזית, יש לעתים קרובות קשר רגשי עמוק לבן הזוג המלווה בחמלה, כי, למשל, 'הייתה לו ילדות קשה'. לשניהם גם עשויה להיות חרדת נטישה ברמה כזו או אחרת".
>> 7 נשים מוכות שלעולם לא אשכח
>> חייתי עם בעל אלים. אלה הדברים שהכי פחדתי מהם
האישה החיה בבית אלים תתקשה לפעול בגלל תלות כלכלית, חשש מהלא נודע ופחד כבד מהסלמה במצב האלימות. אבל המכרים והקרובים לה יכולים לסייע – אם יזהו את הסימנים. לפי לב-ארי, כבר בשלב החיזור, כאשר היחסים עדין לא רשמיים ולא מחייבים, יש נורות אדומות שמנבאות הסתברות לאלימות בהמשך. אם את מזהה סימן אחד או יותר מבין הבאים אצל חברתך, יכול מאוד להיות שהיא נמצאת במערכת יחסים אלימה.
- היא מצויה במצב רוח של דכדוך עד כדי דיכאון, מאבדת משקל, מתוחה ועצבנית.
- בן הזוג שלה מתקשר אליה לעתים קרובות לוודא איפה היא נמצאת, הוא מסיע אותה ממקום למקום ונדמה כאילו תמיד צמוד אליה, ויתלווה אליה אפילו לקניות בגדים.
- היא נמצאת תחת פיקוח כלכלי, ולעתים קרובות מחסירה ימי עבודה.
- היא נמצאת בבידוד חברתי: מבלה לרוב רק עם בני משפחה, בעיקר שלו, ופחות ופחות עם חברים ומכרים; מתרחקת מחברות, מתחמקת מהזמנות בתואנות שונות ומפסיקה לצרוך פעילות פנאי.
- היא מספרת על התקפי זעם שלו, על שבירת חפצים, על התפרצויות כלפי הילדים וכלפיה.
- הילדים שלה מתנהגים באופן חריג, עצובים באופן יוצא דופן, מופנמים או נוהגים בתוקפנות או באלימות.
מה לעשות אם אני חושבת שהחברה שלי חיה עם בן זוג אלים?
- לא ללחוץ: אל תבריחי ותרחיקי את חברתך עם אמירות חד משמעיות כמו "את חייבת להתגרש מיד!". היא עלולה להתכנס לתוך עצמה ולא לשתף אותך יותר.
- לא להיעלב: אם זו חברה קרובה שלך או בת משפחה, התעקשי לשמור על קשר. אל תפגעי ואל תתחשבני אם היא לא משתפת פעולה ואם הקשר לא הדדי. השתדלי את לשמור על קשר רציף ככל שהיא מוכנה.
- לא לשפוט: העבירי מסר של הקשבה ללא שיפוטיות.
- עודדי אותה לקבל עזרה: נסי להציע פניה לייעוץ, תוך הדגשה שהמטרה היא לא גירושין - אלא יצירת איכות חיים טובה יותר לכל המשפחה.
- עדכני אותה שאת עומדת לדווח: אם את מתרשמת שיש בבית טרור רציני ו/או אלימות פיזית והחברה שלך לא משתפת איתך פעולה בשום דרך, ואם יש ילדים בבית, אמרי לה שעל פי חוק חלה עליך חובת דיווח על הילדים לשירותי הרווחה או למשטרה כיוון שהם נכנסים לקטגוריה של ילדים בסיכון. "מניסיוני, אמירה כזו ברוב המקרים מאוד יעילה ומהווה מנוע לפעולה", אומרת לב-ארי. יחד עם זאת, על נשים בגירות המצויות תחת אלימות אין חובת דיווח. "מצד שני, אם יש התפרצות אלימה חובה על שכנים ששומעים להזעיק ניידת. אם שוטרי הסיור התרשמו ממה שקורה בבית (חפצים שבורים, לדוגמא) ואפילו מהבעת פניה של האישה שאכן הייתה התפרצות אלימה והיא נראית מפוחדת, הם מחויבים על פי חוק לפעול גם אם האישה לא הסכימה להגיש תלונה. במקרה כזה מתקיים הליך פלילי של שבו מדינת ישראל פועלת נגד הגורם האלים, והאישה משמשת על תקן עדה בלבד".
סטודנטים ליזמות ומנהל עסקים במרכז הבינתחומי הרצליה בשיתוף פעולה עם עמותת "חיה בתוכי" לזכרה של ענת אלימלך ז"ל, "בונות אלטרנטיבה" ומובילי דעת קהל רבים הפיקו את קמפיין 7Boom, שמטרתו הגברת המודעות לסימנים המקדימים של מערכת יחסים אלימה. לפרויקט עמוד גיוס תרומות שמטרתו לסייע בהוצאות הקמפיין וכן לתמוך בהקמת מקלט וירטואלי לנשים.
אם אתם מודאגים, התקשרו 118 לקו חירום ארצי לטיפול ומניעת אלימות במשפחה הפועל 24/7 ונותן מענה בשפות עברית, רוסית, ערבית ואמהרית או לקו החם של נעמת (9201*)