מה עושה גבר שמרגיש שהוא עומד לאבד את זה - אבל ממש רוצה לחשב מסלול מחדש ולבחור בדרך אחרת שאינה אלימות?
מדי יום נפתחים בישראל כשישים תיקים על אלימות במשפחה. מחר, 25 לנובמבר, הוא יום המאבק הבינלאומי באלימות נגד נשים - וכדי לציין אותו התקיים בשבוע שעבר קונגרס הגברים ה-3 שעסק בחלקם של הגברים במאבק. הכנס אורגן על ידי אוניברסיטת בר-אילן ועמותת אסל"י, וכלל בין היתר סדנה בהנחייתו של אבי מור, מטפל משפחתי ומנהל קו הגברים, בנושא "איך להיות חבר של גבר פוגע".
>> 7 נשים מוכות שלעולם לא אשכח
>> חייתי עם בעל אלים. אלה הדברים שהכי פחדתי מהם
>> איך תדעי שהחברה הכי טובה שלך נמצאת בסכנה?
קו הגברים הוא קו ייחודי, אנונימי וארצי הנותן מענה לגברים שחוששים לפעול באלימות או שפעלו באלימות – ורוצים לקבל עזרה. "אנחנו מזמינים את הגברים לשתף בכאב ובסבל שהם עוברים, במקביל לשלילת ההתנהגות האלימה ונתינת עזרה וייעוץ", אומר מור בשיחה עם mako.
למה להתמקד דווקא בגברים? לדברי מור אי אפשר לטפל באלימות במשפחה בלי לתת מענה גם לגברים. "אנחנו בקו לא רואים בגברים רוצחים בפוטנציה. יש עשרות קווי סיוע לנשים, וטוב שכך, אבל צריך גם לעזור לגבר ולהזמינו לשתף בצורה דיסקרטית. ואכן ויצ"ו, שהוא ארגון נשים, הבין את זה כשפתח את הקו הזה".
הפניה לקו הגברים היא אנונימית - הגבר שמתקשר לא מתבקש להזדהות, ואנשי הקו לא מקבלים עליו כל אינפורמציה ולא יוצרים איתו קשר בעצמם, אלא אם ביקש זאת במפורש. "רק כשהגבר הפונה ירגיש בטוח ויהיה מוכן להשאיר פרטים, ניצור איתו קשר להמשך ליווי וסיוע טלפוני. השיחות לא מוקלטות. כל העונים לשיחות הם גברים, מה שמאפשר מרחב בטוח למתקשרים", אומר מור.
פוחדים להתפרץ
אל הקו מגיעים מקרים שונים ומגוונים. "לא מגיעים אלינו מקרי קיצון, גבר שחושב על רצח לא יתקשר אלינו. אנחנו רוצים לעזור לאלו שנמצאים במצוקה וגם לכאלו שלא בטוחים שמה שעשו היה אכן אקט אלים", מספר מור. "היה לנו גבר שצלצל בוכה כי איבד שליטה באופן חד פעמי וזרק את סיר החמין של שבת מהחלון. הוא פחד שייכנס לסטטיסטיקה של הגברים האלימים. נתנו לו תמיכה ועידוד על כך שפנה לקו, והוא הסכים לקבל טיפול והופנה לתחנה לטיפול באלימות במשפחה. בפעם אחרת התקשר גבר שרצה להיפרד מחברתו. היא איימה עליו שאם יעזוב אותה היא תתלונן עליו במשטרה, והוא חשש שיהיה אלים כלפיה. פנה גבר אחר, נשוי כחודש, שמרגיש מתוח מאוד וחסר סבלנות מול אשתו. בכל ויכוח או מחלוקת הוא מתעצבן וקצר רוח. הוא התקשר כי הוא חושש להתפרץ. הוא לא נוהג באלימות משום סוג שהיא, אך חושש פן יגיע למצב כזה. זה המקום שבו אנחנו עוזרים".
תקופת הקורונה שימשה כמובן כטריגר, והדיווחים על אלימות במשפחה עלו בעשרות אחוזים. "גברים בגיל השלישי בתקופה שבה אין עבודה ואין מפגשים חברתיים נמצאים במתח זוגי שלא היה קודם – ומבקשים הקשבה וסיוע מאיתנו בקו", מספר מור. ולא רק גברים מתקשרים לקו החם - אלא גם אנשים מהסביבה הקרובה לגבר כמו חברים, שכנים, בני משפחה או קולגות לעבודה, החוששים שמשהו לא תקין מתרחש. "היה מנהל שהתייעץ איתנו כי ראה שאחד מעובדיו מראה סימני מצוקה והוא חשש לו", מתאר מור. "אנשים מבקשים להתייעץ כיצד ניתן לסייע לגבר לפנות בעצמו לקו, כי החרדה והבושה גדולים".
"כחברה נוח וקל לנו יותר להזדהות עם הקורבן", מסכם מור, "העבודה שלנו היא לראות את כל המורכבות. אנחנו מקבלים יותר מ-1,000 שיחות בשנה מגברים שהרגישו שסוף-סוף מישהו פונה גם אליהם".
הקו לגברים במעגל האלימות במשפחה של ויצ"ו: 1800-39-39-04 הפניות אנונימיות ואינן מוקלטות