אדם הבוחר להשתמש בכוח מכל סוג שהוא – אלימות פיזית, מילולית, כלכלית, מינית או רגשית שכוללת גם התעלמות וניכור – הוא איננו אדם שפועל ממקום פנימי חזק כלל וכלל. נהפוך הוא: הוא פועל ממקום חלש ומסוכן.
שימוש בכוח הוא אחת הדרכים המוטעות להשגת תחושת שייכות חברתית, שהינה מטרת העל של כולנו בהיותנו כולנו יצורים חברתיים. הבחירה בכוח מגיעה לרוב מתחושת נחיתות, חוסר ערך, חוסר ביטחון עצמי או דימוי עצמי פגוע, שלרוב מקורם בילדות. אדם שמצליח לבסס את תחושת השייכות שלו בעולם בצורה חיובית הוא אדם שיחוש ככל הנראה תחושת ערך פנימי חזקה - ולכן לא יזדקק לשימוש בכוח והנמכת האחר על מנת לחוש משפיע ומשמעותי.
אישה המזהה נורות אזהרה בקשר צריכה לזכור שלא רק גבר חזק עשוי להיות מסוכן. כשמבינים שתוקף הוא אדם חלש מבפנים שבוחר להיות אלים וכוחני על מנת להרגיש משמעותי, מבינים שגם גבר שנראה שקט וחלש עלול להתגלות כמסוכן ביותר. ההבנה הזו חשובה לכל קשר בתחילת דרכו וגם לקשר שנמצא בעיצומו.
>> ההתקפה האלימה היא בדרך כלל תוצר של מתח רגשי שאינו מוצא פורקן במילים
>> הגיע הזמן לחשוב על פתרונות אחרים לגברים אלימים במקום כלא
לו הגבר הזה, שנדמה לנו כחזק מאוד, היה מקבל בשלב מוקדם יותר עזרה שהייתה בונה לו תחושת ערך פנימי ממקום תורם וחיובי, אולי ורק אולי היה נמנע האסון הבא. אישה הנמצאת תחת איום צריכה לזכור שכחלק מההגנה שלה על עצמה ועל ילדיה עליה לפנות בזמן לגורם שיעזור גם לגבר האלים - בטרם יקרה אסון. אמנם ניתן להעניש לאחר מעשה, אך אף עונש לא ישיב את גלגל הזוועה לאחור.
ואם אתה, שם בבית, מזהה בעצמך שברגעי לחץ, מתח או כעס אתה נוטה לפעול בכוחניות מכל סוג שהוא – לא רק בתקיפה פיזית, די בכך שאתה צועק או מאיים או אובססיבי או בוחר בכל דרך מנמיכה או משפילה אחרת כדי להרגיש מעט הקלה או להחזיר לעצמך תחושה של שליטה – ואתה מספיק אמיץ כדי להבין שאתה פועל ממקום חלש וחסר ביטחון, בבקשה, נסה להיות באמת אמיץ וחזק ופנה לעזרה כמה שיותר מהר, לפני שלא תהיה כבר דרך חזרה.
הקו לגברים במעגל האלימות במשפחה של ויצ"ו הוא קו ייחודי, אנונימי וארצי הנותן מענה לגברים (או לאנשים מסביבתם הקרובה) שחוששים לפעול באלימות או שפעלו באלימות – ורוצים לקבל עזרה 1800-39-39-04 הפניות אנונימיות ואינן מוקלטות
הכותבת היא מרצה להעצמה ומנהיגות, מאמנת ומגשרת משפחתית ויו"ר לשכת המאמנים בישראל