אז דודו פארוק (הקומיקאי אורי קומאי). בטח שמעתן עליו, סביר להניח שאתן עדיין מנסות להבין את התופעה. אבל האמת היא, לטעמנו, שלא כל כך משנה אם מדובר בסאטירה, גם אם היא מתיימרת להיות ביקורתית - הטקסטים של פארוק הם עדיין, לכל הפחות, בעיתיים. בבעייתיות הזו הבחינה גם שיר שרלו, 25, רכזת הדרכה בתנועת נוער מראשון לציון, שהעלתה לפייסבוק פוסט זועם.
"'יושב על הטיל וטס לה בתחת', 'אני לא זוכר כמה עלה לי/כמה עלה לי לעשות אותה שווה לי מאוד/ שדיים גדולות/עיניים כחולות/משולש קטן מעל המשולש', 'משחק ומזיז בחורות כמו דמקה/יושבות עליי שתיים בוכות למה', 'אז לקחתי אותה ועוד בחורה שאלה למה מה, אמרתי זה חובה גם אם לא אהבה היא נתנה אהבה ונכנסתי לה עד לקיבה'. ישראל 2018, אלה מילות המנוני הנוער, אין ילד במדינה שלא יודע את המילים של שירי הכוכב העולה דודו פארוק", כתבה שרלו. "תקראו לי כבדה, מבוגרת, לא מבינה צחוקים, אבל אני באמת לא מבינה איך גופים ציבוריים לא מתביישים לתת חסות ובמה לדמות האלימה הזאת.
"איך עיריית חיפה לא מתביישת באירוע כ"כ גדול להעלות את דודו פארוק על הבמה ובאותה נשימה להכריז שהיא "עיר ללא אלימות", איך עיריית דימונה ומשרד התרבות והספורט לא מתביישים להיות חתומים על ה-אירוע של הקיץ בהשתתפותו, מירי רגב זאת התרבות שאנחנו מחנכים אליה?! איך תחנת הרדיו הצבאית גלגלצ לא מתביישת? עיריית חדרה, מארגנת הבום בוקס - אתם תשנו טוב בלילה כשעשרות אלפי בני נוער ידקלמו את המילים האלה באירוע שלכם? עוד לא מאוחר לקחת אחריות ולהתחרט", כתבה שרלו.
בפוסט מסבירה שרלו כיצד העובדה שמדובר בפארודיה לא הופכת, לדעתה, את הטקסטים לכשרים. "פארודי ככל שיהיה, אין שום הצדקה לתת במה ציבורית ולגיטימציה לתוכן האלים, המחפיץ, השוביניסטי והפוגעני הזה", היא כותבת. "יש פה צורך ממשי לקחת אחריות. איך לא קם שום קול עם אמירה מוסרית משמעותית שמגנה את הדבר הזה? לא כל פארודיה יכולה לקבל במה ציבורית, יש כאן חציית גבול ערכית. הלוואי שהנוער והילדים במדינה היו מספיק ביקורתיים כדי לסנן את המשמעויות ולהתלהב מאחלה ביט, אבל אנחנו ממש לא שם ויש סיכוי לא רע שגדל פה ילד שחושב שזה סבבה לטוס לה בתחת".
"הכי קל להגיד שזה סחי"
בשיחה עם mako סיפרה שרלו מה גרם לה לכתוב את הפוסט. "אני עובדת עם נוער, ויצא לי לשמוע את הכניסה של המילים והביטויים שלו לסלנג שלהם. אני מבינה שזאת פארודיה, אבל מעצבן אותי שהדמות האלימה הזאת מקבלת במה ציבורית בבמות נוער ובאירועים גדולים. הכעס שלי הוא בעיקר כלפי העיריות שחורטות על דגלן מסרים נגד אלימות ואח"כ נכנעות לפופולריות זולה ומעלות על הבמות שלהן דמויות שמייצגות מסרים אלימים מינית, פוגעניים, שוביניסטים וגזעניים".
לדבריה, שרלו קיבלה הרבה מאוד תגובות. "מצד אחד הפוסט זכה לשיתופים רבים, כי העליתי נקודה שרבים מסכימים איתה ופוחדים להעלות. זה מזמין הרבה התנגדות מקהל וולגרי, חשוך ואלים בעצמו, שהרבה יותר קל לו להקטין ולהקניט מישהו אחר כדי להיות חזק וצודק. הכי קל זה להגיד 'סחי' ולהימנע מדיון אמיתי וענייני. חשוב לי להבהיר שהבקשה שלי לא הייתה למחוק את דודו פארוק מהיוטיוב, אלא לא להעלות אותו על במה של עיר ללא אלימות ובמות עיר הנוער", סיכמה.
תגובה מטעמו של דודו פארוק טרם התקבלה.
תגובת עיריית חיפה: "אירוע "עיר הנוער" מתקיים בחיפה מדי שנה בהובלת "מועצת הנוער העירונית" וקבוצות מנהיגות נוער, המובילות את האירוע הססגוני, שנועד לייצר חוויה ייחודית, המותאמת לצרכים ולטעמים של בני הנוער במתחם בילוי איכותי ובטוח. כמדי שנה, בחרו ראשי מועצת הנוער, הן את התכנים והמסרים - החברתיים והחינוכיים - באירוע, והן את האמנים אשר יופיעו בו. עיריית חיפה מכבדת ושומרת על תהליך הבחירה ועל תוצאותיו. יש לציין, כי בטרם קיום האירוע, ערכו מפיקי האירוע שיחה עם האמן, בה הבהירו לו, כי מאחר והאירוע פונה לבני נוער, עליו להתנהל באופן ראוי ומכבד, וכי עליו להימנע מעשיית שימוש בשפה שאינה ראויה - דבר אשר יושם באופן מלא על-ידי האמן בזמן הופעתו".