לא רק בפרס ישראל – הפערים בין גברים לנשים רחוקים מלהצטמצם: כך קובע "מדד תקרת הזכוכית של ישראל" של ויצו שמתפרסם הבוקר (רביעי). זאת על אף הישגים משמעותיים. ברוב התחומים שנבדקו במדד, נשים מייצגות רק שליש מנושאי התפקידים, למרות שהן מהוות יותר ממחצית מהאוכלוסייה הכללית. הנתונים מתפרסמים לרגל יום האישה הבינלאומי. בפוליטיקה, צבא, עבודה, כלכלה והאקדמיה – מה מצבן של הנשים?
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
נכון לשנת 2017, נשים מרוויחות 35% פחות מגברים, כשבקרב בעלי השכלה גבוהה ההפרש אפילו גדול יותר – 39%. בהשתלבות נשים בתפקידים בכירים במשק נמצאו גם כן פערים – רק 34.5% מהמנהלים הבכירים במשק הן נשים, ורק 15.5% מכלל המנכ"לים במשק הן נשים. פערים ניכרים נרשמו גם במגזר הציבורי ולא רק בזה הפרטי.
נושא שילוב נשים בצה"ל עלה לאחרונה לא מעט על סדר היום הציבורי. מהנתונים עולה כי למרות שצה"ל הכריז על פתיחתם של 85% ממקצועותיו לנשים, כמאה תפקידים מקצועיים בצבא, עדיין סגורים לנשים. רק 8% מכלל החיילות בצה"ל משרתות בתפקידי לחימה.
בכנסת הנוכחית ישנו מספר שיא של חברות כנסת, 28% מכלל חברי הכנסת, ובכך הפכה ישראל למדינה במקום ה-57 בעולם בשיעור הנשים המכהנות. ברשות המבצעת לעומת זאת, המספרים נמוכים יותר – מתוך שרי הממשלה, 17% בלבד הן נשים.
בתחום הכלכלה יש דווקא מקום לאופטימיות - בראש המערכת הפיננסית הישראלית עומדות שש מנהלות בכירות, החל מנגידת בנק ישראל והמשנה לה, המפקחת על הבנקים, החשבת הכללית באוצר, הממונה על ההגבלים העסקיים והמפקחת על שוק ההון והביטוח. כמו כן, שלושה מתוך חמשת הבנקים הגדולים מנוהלים על ידי נשים (דיסקונט, לאומי והבינלאומי).
"המאבק לשוויון אינו עניין לנשים בלבד"
התחום בו השפל הבולט ביותר בייצוג נשים הוא השלטון המקומי: מתוך 257 ראשי רשויות מכהנים בישראל, רק שש הן נשים – 2% בלבד. בשאר התפקידים שיעור הנשים עומד על 13%. ב-98 יישובים בישראל אין כלל ייצוג לנשים.
תקרת הזכוכית מורגשת גם בתחום האקדמי: 30% מהסגל האקדמי בישראל הן נשים, אך מתוך המחזיקים בתואר פרופסור, רק 17% הן נשים. בנוסף, בישראל יש נשיאת אוניברסיטה אחת בלבד.
"למרות הישגים משמעותיים בעשורים האחרונים, בישראל שנת 2018 פערים בין המינים בשוק העבודה ובהבניות החברתיות עוד נפוצים", אמרה פרופ' רבקה לזובסקי, יו"ר ויצו העולמית, בהתייחס לנתונים. "יש להם ביטויים בשכר, בשיעור הנשים במשרות בכירות, בשילוב חיילות בצה"ל ובהדרתן, בהטרדות ובאלימות נגד נשים - זה חייב להשתנות. המאבק לשוויון אינו עניין של נשים בלבד, הוא מאבק חברתי הנוגע לכל אחד ואחת מאתנו, על דמותה ועל שיפור פניה של כלל החברה במדינה".