נעים מאוד, ליאת. פונדקאית. וגם פמיניסטית. או הפוך, פמיניסטית וגם פונדקאית. לפני חודשיים וקצת ילדתי תינוק לזוג חברים ולפני שנתיים וחצי ילדתי תינוקת לזוג מקסים. יש לי כמובן ילדים משלי, בן ובת.
בואו נדבר רגע על פונדקאות. אבל בואו באמת נדבר. בלי להציג איזו בועת פונדקאות מושלמת, בלי להדוף או להתעלם מטענות המציפות מורכבות או קשיים שעשויים להיות בתהליך. ומנגד, בלי להסתמך על מחקרים ישנים מאוד ולא מעודכנים, בלי להשמיע קול שמבוסס על תחושות, מחשבות או מיתוסים ולהציגו כעובדות. והכי חשוב בלי להתעלם מאיתנו, הנשים שבחרו לשאת תינוק/ת עבור מישהי/ו אחר/ת, בלי לקבוע ולהחליט עבורנו מה נכון לנו ומה לא, מה אנחנו מרגישות, בלי לדבר מעל ראשנו ובלי לבטל אותנו.
לאחרונה נושא הפונדקאות עלה לכותרות ואני מרגישה כמו במלחמה, עם שני צדדים - בעד פונדקאות ונגד פונדקאות. אני רוצה להציג גם קול אמצע שפחות נשמע עכשיו ורוצה להגיד - יש פה מורכבות, בואו נדבר עליה. אני כמובן לא מתנגדת לפונדקאות אבל גם לא בעד בכל מקרה. לתחושתי, בשני צדי המתרס מה שקורה היום זה שעסוקים כל הזמן בהדיפת הטענות מנגד וזה חבל מאוד.
לפני שבוע כשפורסמה הכתבה על התהליך של דיקלה, גם אצלנו ב"קהילת הפונדקאיות" סערו הרוחות. היחס, או חוסר היחס האנושי שלה לפונדקאית נגע לנו בנקודות הכי רגישות. אנחנו יודעות כמה תהליכים יכולים להיות מעצימים ומדהימים. לא מושלמים - תהליכי פונדקאות הם מורכבים, אבל אני יכולה להעיד על התהליכים שלי (שהיו שונים האחד מהשני) ועל רוב התהליכים של חברותי שהתחושה העיקרית שנשארנו איתה היא תחושה של העצמה, הגשמה וסיפוק.
בקהילה שלנו אנחנו מדברות על הכל, גם על ההיבטים המורכבים של התהליך וגם על הקשיים שעשויים לעלות. חלק מהפעילות החברתית שאנו עושות היא הניסיון ליצירת שינויים בחוזים ובחוק על מנת לתקן את הדברים הפחות מוצלחים וכדי להביא וליצור תהליכי פונדקאות כמו שאנחנו זכינו להם - פונדקאות מבוססת קשר, פונדקאות אחראית. כמו כן חשוב לנו להוות מקום, בית, נטול אינטרסים, קבוצת השתייכות תומכת בה אנו יכולות לשתף ולהעלות את מגוון החוויות שאנו עוברות, בפתיחות ובהכלה.
תהליכי פונדקאות יכולים להיות מופלאים ומעצימים. רוב התהליכים אותם אני מכירה הם כאלה - מבוססים על ציפיות דומות של שני הצדדים מהתהליך, על קשר מכבד, מעריך, כנה ופתוח. תהליכים המאפשרים תקשורת פתוחה ויחסים קרובים שלעתים הופכים גם לחברות. כאשר מדובר על פונדקאות מבוססת קשר מדובר בעצם על מערכת יחסים, בין נשים ואנשים שנמצאים בקשר, שרואות ורואים האחת את השניה. במערכת יחסים כזאת נמצא בדרך כלל אמפתיה, הערכה, אפילו אהבה ובמערכת יחסים כזאת גם כשמתעורר קושי, ואל לנו להתעלם מהמורכבות והקשיים בתהליך, הוא יכול להיות מדובר וניתן למצוא פתרון שישאיר את שני הצדדים עם תחושה טובה.
יש עדיין מה לשפר. תהליך הפונדקאות הוא מורכב, רגשית, פיזית והורמונלית. הוא תהליך שמשפיע על הסביבה הקרובה, על המשפחה שלנו. אני יכולה להעיד על עצמי, מבחינתי המשפחה שלי הייתה שותפה מלאה לתהליך, האיש שלי שהיה שותף מלא ותמך בבחירה שלי מהרגע הראשון והילדים שלי שיודעים להסביר ברגישות ובדיוק מה זה אומר שאמא פונדקאית, הם גאים מאוד ואני רואה בכך שיעור חסד שניתנה לי ההזדמנות להעביר להם. עם זאת, לעתים יכולות גם לעלות תחושות שמבטאות קושי ומצריכות התייחסות והתמודדות.
אני בחרתי בחירה חופשית, תוך מודעות ורצון אמיתי לעזור ולעשות מעשה חסד, שאני רואה אותו כמעשה פמיניסטי וכמוני הפונדקאיות שאני מכירה, הקשיים והמורכבות שיש בתהליך לא מבטלים את זה שבחרנו בו בחירה חופשית ומודעת, אך לתחושתי, ההתעלמות או ההדיפה של טענות המציפות את המורכבות או הבעייתיות שעשויה להיות בתהליכי פונדקאות חוטאת למטרה.
יש לנו הזדמנות ללמוד מתהליכי הפונדקאות שעברנו או שעברו חברותינו, מההצלחות כמו גם מהקשיים ולקדם שינויים שימזערו מורכבויות וקשיים ויאפשרו תהליכים טובים, אחראיים, מודעים ומבוססי קשר.