לפני שבוע סיפרנו לכם את הסיפור המפחיד של שני ישעיהו, שגבר זר ברכב עקב אחריה עד לחניית ביתה והטריד אותה - וגם עדכנו בהמשך כיצד החשוד במעשה נתפס על ידי המשטרה. הבוקר שוחחו פאולה וליאון עם ישעיהו בתכנית, וארחו גם את שלומית הברון מהמרכז הישראלי לחינוך מיני "מידע אמין על מין" לשיחה על הטרדות ברחוב.
פאולה פתחה בווידוי: "אני עברתי הרבה מיני-הטרדות כאלה, כמו כל אישה, ולכן לבנות שלי, שהן בכתות מתקדמות, אני לא מרגשה ללכת לבד ברחוב אם הן לא עם חברה או בטלפון איתנו. לצערי זו לא היסטריה. אני זוכרת את עצמי בתור נערה הולכת ברחוב, ומישהו אומר לי 'בואנה איזה יפה' ואני לא מסתובבת, והוא אומר 'מה את סנובית, למה את לא מסתובבת', ואז אני מודה שיש רגעים שאני אומרת 'אולי אני מגעילה? אולי הוא ניסה להחמיא לי?'. זרעו לנו משהו בתודעה שאומר שאולי זו בכלל מחמאה".
הברון מציעה קודם כל לחנך דווקא את הנערים להגיב לסיטואציות כאלה כשהן מתרחשות לידם. "חבר שלך מדבר עם מישהי ואתה רואה שהיא כולה לא בקטע? נער צריך להגיד לנער אחר: 'מה אתה עושה? אתה צריך להפסיק עם זה. זה לא מתאים'. להסביר שזה לא נעים, לא מחמיא ואפילו מטריד. ונערים עושים את זה ומחנכים אחד את השני".
העצה השניה של הברון היא להציע לנערות המצויות בסיטואציה המלחיצה להסתכל מסביב, ואם המצב בטוח – להגיב. "אם את הולכת בקניון בצהריים, הסיכוי שיאונה לך כל רע הוא מאוד קטן. ולכן אני מציעה לפעמים לנערות להסתובב, ופשוט להגיד: 'זה לא נעים לי. תפסיק. אתה מבוגר ממני בעשר שנים, זה מלחיץ אותי, זה מפחיד אותי, אל תדבר אליי ככה'. כשאת מסתובבת אל גבר מטריד ואומרת את זה, זה נראה כאילו פסנתר נפל עליו ברחוב. הוא מעולם לא שמע את זה קודם, הוא המום. תחושת הסיפוק הפנימית היא טובה, וזה גם חינוך הציבור. צריך כמובן לראות שהוא לא הולך לחטוף עליי קריזה, שאני לא לבד, שזה לא מסוכן. לקחת בחשבון שהוא יכול להגיב אליי, כי כשהגבריות בפנים היא לא חזקה הוא יכול להגיד משהו כמו 'הלו מה יא מכוערת'. אם את מסוגלת לקבל את זה – יש בזה תחושה של עצמה. אבל צריך להיזהר".
"מאז שאני קטנה, מה שאני עושה - אני רואה אישה או גבר שנראים לי אמינים וישר נצמדת ואומרת 'הוא מפחיד אותי, תהיה איתי'", חלקה פאולה, "כמות החנויות שנכנסתי אליהן במהלך החיים שלי בריצה ואמרתי 'מישהו מפחיד אותי בחוץ אני נשארת איתכם' – הרבה חנויות".
צפו בראיון המלא מתוך פאולה וליאון