בכנסת ה-20 נקבע שיא מבחינת מספר חברות הכנסת: לא פחות מ-36 נשים כיהנו בתשע רשימות שונות. חמש מתוכן גם כיהנו כשרות - מספר שיא של נשים המחזיקות בתיקים (אם לא סופרים את הממשלות בהן ציפי לבני או שולמית אלוני החזיקו במספר רב של תיקים כל אחת). לכנסת ה-21 נכנסו בקושי רב 30 נשים, ובכנסת ה-22 כבר ירד מספרן ל-28. 

דווקא עכשיו, אחרי שנתיים של metoo#, אחרי מחאת הנשים הגדולה שהתרחשה בדצמבר דאשתקד וההבטחה להעביר תקציב ותוכנית לאומית למלחמה באלימות כלפי נשים, דווקא אחרי שבכנסת ה-20 ראינו איך שילוב זרועות של נשים מימין ומשמאל מצליח להעביר חוקים כמו החוק לאיסור צריכת זנות ושיקום נשים בזנות - נראה שכל ההישגים הכבירים הללו נמצאים בסכנה ממשית ובמקום לצעוד קדימה, אנו עלולות לחזור לאחור.

פוליטיקאיות רבות שהקדישו את חייהן ועבודתן למען נשים, משני צידי המפה הפוליטית, נמצאות תחת איום להישאר מחוץ לבית המחוקקים וההישגים של השנים האחרונות נמצאים בסכנה ממשית - ייצוג נשי ראוי אינו רק עוד מושב בכנסת או בממשלה - הוא עשייה בשטח. 

ההיסטוריה כבר לימדה אותנו שרק נשים באמת דואגות ומקדמות אינטרסים של נשים (ומיעוטים אחרים). בהיעדר ייצוג נשי ראוי, אין מי שידחפו חוקים, תקנות ותקציבים למען נשים, אין מי שיעמדו נגד חברי כנסה שמואשמים בהטרדה מינית גם כשכל הרשימה שלהן תומכת בהם. אין מי שילחמו למענינו. האינטרסים והדאגה ללמעלה ממחצי מהאוכלוסייה נמצאת בסכנה ממשית.

כדי לנסות ולהקדים תרופה למכה, העברנו שאלה זהה לרשימות בהן לא מתקיימות בחירות מקדימות ולכן הרשימה נקבעת על ידי וועדה, על ידי היו"ר או באמצעות דילים בין המפלגות שחברות בה, וביקשנו לדעת האם וכיצד תפעלנה הרשימות בכדי להבטיח ייצוג ראוי ושוויוני לנשים ברשימה בכלל ובמקומות הריאליים (עשירייה וחמישייה ראשונותׂ) בפרט.

האם הם ינצלו את העובדה שאין פריימריז כדי לקדם באופן אקטיבי יותר נשים למקומות הריאליים או ימשיכו לטמון ראשם בחול?

השאלה לא הועברה למפלגת הליכוד - שם מתקיימים פריימריז, ולמפלגות החרדיות (ש"ס ויהדות התורה) אשר לא מאפשרות לנשים להתמודד בהן כלל.

כחול לבן

למרות הבטחות רבות של המפלגות שמרכיבות את רשימת כחול לבן לכנסת על ייצוג ראוי, ברשימה של כחול לבן לכנסת הקודמת לא הייתה אפילו אישה אחת בחמישייה הראשונה. בעשירייה השניה עלה מספר הנשים ל-2. ובסך הכל נכנסו לכנסת 9 נשים מטעם המפלגה מתוך 33 חברי כנסת.

למרות הזמן שניתן להם בחרו ברשימה שלא להשיב לשאלה הזהה.

העבודה-גשר

מפלגת גשר החדשה התחייבה ל-50% ייצוג לנשים ואכן הציגה רשימה המורכבת מ-50% נשים וגברים. ברשימת מפלגת העבודה לכנסת ה-21 היו שתי נשים בחמישייה הראשונה. בעשירייה עלה מספר הנשים ל-4. באיחוד בין המפלגות היו 4 נשים בעשירייה הראשונה, שתיים מהן בחמישייה הראשונה. בסך הכל נכנסו מטעם הסיעה 6 ח"כים - 3 מהן נשים ושלושה מהם גברים. 

למרות הזמן שניתן להם בחרו ברשימה שלא להשיב לשאלה הזהה.

הימין החדש

לאחר שבכנסת ה-21 לא עברו את אחוז החסימה, רצו איילת שקד ונפתלי בנט לכנסת ה-22 ברשימה משותפת עם מפלגות ימין נוספות והציגו את הרשימה היחידה בראשה עומדת אישה - איילת שקד. פרק לשקד שובצו בעשיריה הראשונה של המפלגה 3 נשים נוספות, אך אף אחת מהן לא בחמישייה הראשונה ולכן, שקד היא גם היחידה שנכנסה לכנסת ה-22. 

במענה לשאלה הזהה השיבו ברשימה: "איילת שקד מובילה כיו״ר משותף, יחד עם נפתלי בנט את רשימת הימין החדש. בכוונתנו להציב נשים חזקות נוספות שיבטאו את הקול של הימין בישראל - לטובת הקמת ממשלת ימין חזקה ובטוחה". גורמים במפלגה הוסיפו כי הם נמצאים בימים אלו במגעים עם מספר רב של נשים במטרה להוסיפן לרשימה במקומות ראויים.

המחנה הדמוקרטי

הרשימה המשותפת של מפלגות השמאל מרצ, ישראל דמוקרטית והתנועה הירוקה כללה בבחירות לכנסת ה-22 5 נשים בעשירייה הראשונה, 2 מהן - סתיו שפיר ותמר זנדברג - היו גם בחמישייה הראשונה. לכנסת עצמה נכנסו רק חמישה ח"כים ולכן 2 נשים.

לאחרונה פורסם כי בבחירות הקרובות תידחק שפיר למקום השישי ולכן תכלול הרשימה רק אישה אחת (תמר זנדברג) בחמישייה הראשונה. גורמים במפלגה הכחישו את הדברים בשיחה עם mako.

למרות הזמן שניתן להם בחרו במפלגה שלא להשיב לשאלה הזהה. 

ישראל ביתינו

ברשימת ישראל ביתינו לכנסת ה-22 היו 3 נשים בעשירייה הראשונה, מתוכן אחת בחמישייה הראשונה -ח"כ יוליה מלינובסקי קונין והיא גם היחידה שנכנסה לכנסת. 

במענה לשאלה הזהה השיבו ברשימה: בימים אלה בוחנת הוועדה המתמדת של מפלגת ישראל ביתנו את רשימת המועמדים לרשימת המפלגה לבחירות לכנסת 23, והם יובאו להחלטה הועידה המסדרת שתתכנס בתאריך ה- 14 בפברואר. אם לשפוט לפי רשימת מפלגת ישראל ביתנו בכנסת ה- 22 שהרי בעשיריה הראשונה נמנו שלוש נשים; ח״כ יוליה מלינובסקי ( 5) עו״ד לימור מגן תלם (9) וד״ר אלינה ברדץ יאלוב (10).

הרשימה המשותפת 

ברשימה לכנסת ה-22 הציגה הרשימה המשותפת 2 נשים בלבד בעשירייה הראשונה: היבה יזבק ועאידה תומא סלימאן - שתיהן נכנסו לכנסת.

במענה לשאלה הזהה השיבו ברשימה: ברשימה המשותפת התמודדו בבחירות הקודמות ארבע נשים במקומות ריאליים ובבחירות הקרובות אנחנו שואפים ל-15 מנדטים. בכך נגדיל את הנציגות הנשית של הרשימה בכנסת מ-2 ל-4. למרות שטרם מדובר בייצוג ראוי, מדובר במגמת שיפור בייצוג הנשים במקומות ריאליים. ארבעת המפלגות המרכיבות את הרשימה המשותפת פועלות לקידום נשים בהנהגה - הן באמצעות שריונים ברשימות ובמוסדות המפלגתיים, והן באמצעות קידום מנהיגות בולטות.

 

"אנחנו דווקא נשמח לשמוע את עמדת המפלגות החרדיות בנושא הייצוג לנשים, ראינו את הנכונות של הפוליטיקאים החרדים בתמיכה ובשיתוף פעולה עם מועמדות שאינן חרדיות, כמו עינת קאליש בחיפה, מרים פיירברג בנתניה, דליה איציק לנשיאות ועוד" אמרו ל-mako מתנועת נבחרות הפועלת למתן ייצוג פוליטי לנשים חרדיות, "אין שום סיבה הלכתית או מהותית למנוע ייצוג לנשים שלכן, התומכות במצע ובהשקפה החרדית ומעוניינות לסייע לנשים מהקהילה החרדית שקולן, אתגריהן ובעיותיהן לא נמצאות על שולחן מקבלי ההחלטות ולא מקבלות מענה. אנו מאמינות שהם יודעים שהיום הזה יגיע ומקוות שהמהלך ייעשה ברצון ובהבנה וחלילה לא בכפיה של גורמים חיצוניים כי זו חובת השעה המוסרית והערכית ביותר כלפי נשים המביאות חיים לעולם והדואגות לפרנסה, לענייני הבית והילדים".

"החזון שלנו הוא להגיע לייצוג נשי ראוי שיקנה לנו השפעה משמעותית בכנסת, בממשלה וברשויות המקומיות. נשים הן 51% מהאוכלוסייה - מן הראוי שנקדם את האינטרסים החשובים לנו במסגרת הכללים הדמוקרטיים", הוסיפו בתוכנית "פוליטיקאיות צעירות – מעזות, משפיעות, מנהיגות" הפועלת באוניברסיטאות במטרה לעודד נשים צעירות מכל קצוות הקשת הפוליטית, להיכנס לזירה הפוליטית הישראלית הן ברמה הארצית והן ברמה המקומית, "תגובותיהן של המפלגות שהשיבו לשאילתה מעידות כי אין עוררין על חשיבות הייצוג הנשי בפוליטיקה וכי ייצוג נשי הוא חיוני. אנו קוראות לרשימות השונות, ובעיקר למפלגות הטוענות לכתר השלטון - חזקו ייצוג נשי ברשימות לכנסת ושלבו נשים במו"מים הקואליציוניים. ההבנה כי נוכחותן של נשים בכנסת ובמוקדי קבלת ההחלטות היא חשובה, אך אינה מספקת. הגיע זמן ביצוע! זהו מסר שיש להדהד במערכת הפוליטית ולהנחיל לדור הצעיר. המחויבות למימוש חזוננו מתחזקת בעת הנוכחית, בה נשים מוצבות במקומות נמוכים ברשימות שאינן מקיימות פריימריז, ובהתאם מספרן בכנסת הולך ויורד".