אחרי שתנועת #גםאני השתלטה על השיח העולמי, נשים הבינו שלקול שלהן יש הרבה כוח. איך נתרגם את הכוח הזה לדרך חיים שיוויונית, פמיניסטית ומגה משחררת? הכנו לכן את המדריך לפמיניסטית המתחילה. היזהרו, זה משדרג חיים!
1. הקשיבי
אחת הבעיות הסקסיסטיות הגדולות היא השתקת נשים, מה שאומר שפמיניזם זה להקשיב למה שיש לנשים להגיד, בלי להשתיק אותן. התנהגות מקטינה ומשתיקה שלא נותנת לנשים לומר את דעתן היא הסגברה קלאסית, ויש לנו מספיק מזה בעולם.
2. הפסיקי לשפוט נשים
בכל פעם שיש לכן ביקורת נוקבת על אישה, בדקו אם לו מדובר בביקורת הנגועה בתפיסות הסקסיסטיות המקיפות אותנו. ב-2018 זה כבר ממש לא קול להתייחס לנשים כסטריאוטיפ, ולהחליט שהתנהגויות או פעולות שלהן נובעות מעצם היותן נשים. נסי להימנע מעלבונות כמו "נשים נשים שק של נחשים" או לשפוט נשים לפי המראה שלהן. זה גם עובד הפוך: להגיד "הוא בוכה כמו ילדה" או "הוא מתנהג כמו כוסית" מעיד רק על תפיסות מגדריות מקטינות, ולא מוסיף לאף אחת כבוד.
3. העצימי נשים
את סעיף 1+2 אפשר לתרגם לפעולת העצמה נשית, ולא רק כזו שמסתיימת בסיסמא או בהאשטאג ריק מתוכן באינסטגרם. יש לנו נטייה טבעית לבקר ולשפוט נשים שחושבות, פועלות ומדברות אחרת מאיתנו – אך החוכמה היא להבין שגם הנשים האלה השקיעו מחשבה בהחלטות שלהן. כל עוד ההחלטות האלה לא פוגעות בזולת – שווה לנו לתמוך ולפרגן להן. מיכל הקטנה החליטה לחזור לעבוד שישה ימים אחרי לידה? סחטיין עליה. זה לא אומר כלום על מי שהחליטה לקחת חופשת לידה בת שנה, או להישאר בבית עם הילדים. קפיש?
4. אל תתייחסי לפמיניזם כאל מילה גסה
עכשיו כשאתן יודעות שפמיניזם היא חתירה לשיוויון, נסו לתקן אנשים שזורקים משפטים כמו "פמיניסטיות שונאות גברים" או "אני לא פמיניסטית כי אני אוהבת ליפגלוס". למדו אותם שזו פשוט תפיסה "רדיקלית" שתופסת נשים כבנות אדם. אנחנו יכולות לאהוב עקבים או קרוקס, איפור או נטורל, בית שחי פראי או חלק, גברים או נשים – מה שבטוח זה שכולנו רוצות לחיות בעולם שבו גם לנשים (וגם לגברים!) יש את אותו מקום תחת השמש.
5. הגדירי את עצמך כפמיניסטית
ואם הפנמת את סעיף 4, בוודאי הבנת שהמשפט "אני תומכת בזכויות נשים, אבל אני לא פמיניסטית" (שאותו לא מעט מובילות דעת קהל אימצו, וחבל) הוא לא מגניב ופוגע במאבק הנשי. על מנת לפרוק את המילה מהתפיסה השלילית שיש לגביה, אנחנו חייבות לחבק אותה ולא לחשוש להגדיר את עצמנו באמצעותה. אם את מאמינה שהואגינה שלך לא צריכה לצמצם את האופציות שלך בעולם – אל תחששי לכנות את עצמך פמיניסטית.
6. בחרי את הקרבות שלך
מרגע שפיתחת ראייה פמיניסטית את תתחילי לראות אי צדק, אי שוויון ופטריארכיה בכל מקום – זה מעייף וזה עלול לשחוק אותך מהר מאוד, אפילו להכניס אותך לדיכאון. זכרי שהכי חשוב לשמור על עצמך. בחרי את הקרבות שלך, הרשי לעצמך "לחטוא" מדי פעם ולא להיות "הפמיניסטית המושלמת". זה בסדר לראות גם סרטים שובניסטים שאת אוהבת או להמשיך לגלוח את הרגליים אם לא בא לך להתמודד עם התגובות של הסביבה – מה שחשוב זו המודעות שלך לנושא. את לא תורמת למאבק או לעצמך אם את עייפה, דכאונית ולא מתפקדת.
7. דברי!
הקולגה במשרד חולה על בדיחות שוביניסטיות? החברה שלך נהנית להקטין נשים אחרות? ידידך הטוב מדבר על נשים בצורה סקסיסטית? דברי. לקול שלך יש משמעות, והמציאות לא תשתנה אם לא תפתחי את הפה.