פרטים חדשים בפרשת ההטרדות המיניות לכאורה של מנכ"ל פוקס הראל ויזל. עובדת לשעבר בחברה טענה אתמול כי "זה בעיקר ממש בדיחה להגיד שאף אחד לא ידע ושאף פעם לא הוגשה תלונה". לדבריה, "פוקס לא דייקה אמש כשטענה שמעולם לא התקבלו תלונות על הטרדות בחברה" - כך פירסם הערב העיתונאי רביב דרוקר בחדשות עשר.
לדברי אותה עובדת, "אני אישית דיברתי על זה עם מישהי בכירה בחברה על התנהלות. לא עשו עם זה כלום".
בנוסף פורסמה אמש בחדשות עשר הודעת וואטסאפ שנכתבה שלשום לפני שידור התחקיר, על ידי אחיו של ויזל, ובה פנה למקורביו: "מבקש מכם לנסות ולא להפוך את הנושא לשיחת היום. אני מאמין שהמון אנשים ידברו איתכם וירצו לשמוע פרטים, אני מבקש שלא תשתפו פעולה עם ה'קרנבל' הזה ותעמדו לצידנו בימים אלה".
מקבוצת פוקס נמסר אתמול בתגובה לחדשות עשר: "לאור בדיקה נוספת שקיימנו היום עם סמנכ"לית משאבי האנוש בקבוצה, המשמשת גם כממונה על מניעת הטרדות מיניות ומכהנת בתפקידה מזה שנים ארוכות, אנו חוזרים ומדגישים כי לא התקבלה מעולם כל תלונה שהיא העוסקת בהטרדה מינית על ידי מי מבכירי הקבוצה, לרבות המנכ"ל".
מניית פוקס ירדה אתמול ב-5.7% במחזור גבוה של כ-20 מיליון שקל, פי 20 מהממוצע היומי, בעקבות תחקיר שפורסם ביום ג' בתוכנית המקור בחדשות עשר, שכלל עדויות קשות על הטרדות מיניות מצדו של הראל ויזל, המנכ"ל ומבעלי השליטה. בעקבות הירידה, איבדה פוקס לפחות 50 מיליון שקל משוויה. ככל הנראה, המשקיעים חוששים כי האירועים שנחשפו בתחקיר עלולים להשפיע לרעה על פוקס, מקבוצות האופנה הגדולות בישראל.
במסגרת התחקיר, שהכה גלים בענף הקמעונות הישראלי, הובאו עדויות קשות של שלוש נשים שונות על הטרדות מיניות לכאורה מצדו של ויזל. העדויות כוללות סיפורים על הצעות מיניות מילוליות. אחת העדות, א', פגשה את ויזל לפני כ–10 שנים, במסגרת העבודה.
על פי עדותה של א' בתחקיר המקור, במהלך נסיעת עבודה ניסה ויזל לעבור לפסים אישיים: "התחלנו לנסוע ובמהלך הנסיעה — בשתי הדקות הראשונות אכן דיברנו על עניינים עסקיים, ומהר מאוד זה עבר לשיחה מסוג אחר. 'עם איזה בנים את יוצאת, מה את אוהבת, מה את לא אוהבת... ואז הוא הציע לי גם שנעצור בצד והוא יירד לי כמו שבחיים אף אחד אחר לא ירד לי. מעבר לזה שזה זיעזע אותי והגעיל אותי, אמרתי לו, 'תעזוב אותי מהשטויות האלה, זה לא מעניין אותי, זה לא מדבר אליי. אנחנו פה בשביל לדבר על משהו אחר', וניסיתי להחזיר את השיחה למקום העסקי". על פי הנטען, א' נבדקה בפוליגרף לבקשת "המקור", ונמצאה דוברת אמת.
אישה אחרת, ב', סיפרה: "נסעתי אתו ועם כל הפמליה שלו לחו"ל. בארוחת הערב הוא הניח את ידו על הירך שלי. זה לא נראה לי, אבל עוד איכשהו בסדר. אחר כך הוא הלך אתי לחדר שלי במלון. הגענו עד הדלת והוא לא עוזב. אמרתי לו שלא נעים לי לסגור לו את הדלת בפרצוף. הוא לא הלך. בסוף פשוט טרקתי לו את הדלת בפנים. בזה נגמרו יחסינו. הוא התחיל להיות מגעיל אלי, להתעלם ממני. התחילו לתת לי כל מיני עבודות משפילות כאלה. כל הסביבה שלו פתאום החרימה אותי. היה לי ברור שזה רק בגלל זה. אפילו אמרתי את זה שם למישהי".
התחקיר לא התקבל בשלוות נפש בקבוצה. ויזל, באמצעות עו"ד רם כספי, ניסה למנוע את פרסומו באמצעות מכתבי איום לפני תביעה במיליוני שקלים.
"הוא הגעיל אותי, בזבזתי יומיים בבכי"
אמש פורסמו בחדשות עשר חילופי מייל של א' בזמן אמת, שבו היא מספרת למקורבת אליה על מה שקרה. באותו זמן היא מאוד רוצה לעבוד עבור ויזל ומתלבטת אם ליזום פגישה נוספת על רקע מה שקרה.
א' למקורבת אליה אחרי הנסיעה ברכב עם ויזל: אני לא בטוחה שאני רוצה להפגש איתו. הוא מגעיל אותי, למרות שהוא מנסה לכפר על התנהגותו בפעם הראשונה שנפגשנו.
המקורבת לא' במייל תשובה: למה הראל כ"כ הגעיל אותך? משהו שהוא אמר? עשה? נראה? או סתם אדיוט?
א' למקורבת אליה: הראל אידיוט במובן אחר... הוא די הטריד אותי מינית (הטריד מינית במלים עדינות). אז אומנם העמדתי אותו במקום, ולמחרת הוא התנהג בצורה שונה לגמרי, אבל עדיין בזבזתי יומיים בבכי בגלל הדפוק הזה, לכן לא ממש בא לי להפגש איתו שוב. נראה.
א' החליטה בסופו של דבר לפגוש את ויזל. במהלך פגישתם בארץ הציע לה ויזל שוב כמה פעמים הצעות מגונות והיא סירבה להן.
"כוחני ורעב להכל"
התגובות בענף האופנה והקמעונות כלפי התחקיר היו מעורבות. היו מי שיצאו להגנתו של ויזל, אך גם כאלה שלא התפלאו. כך או כך, אף לא אחד משורה ארוכה של אנשים שהיו במגע כלשהו עם ויזל לא הסכים להשיב לשאלות TheMarker בגלוי — דבר שמעיד על כוחו הרב של ויזל בענף.
ויזל הוא ממובילי המאבק של הקמעונאים הישראלים במסחר המקוון מאתרים בחו"ל, בטענה כי אחת הסיבות המרכזיות למצוקה ולהפסדים בענף היא התמודדות עם תחרות בלתי־הוגנת מצד מקביליהם באינטרנט. זאת, משום שרכישות מקוונות מחו"ל פטורות ממע"מ עד לרף של 75 דולר, בעוד שקנייה מרשת או חנות בישראל לא זכאית לפטור כזה. ויזל גם הציב את עצמו בחזית המאבק — הוא התראיין על כך בעיתונות, התבטא בחריפות נגד המדיניות בכנסים שונים והיה בין הקמעונאים שנפגשו בעניין זה עם שר האוצר, משה כחלון.
בשלב זה, עתידו המקצועי של ויזל בקבוצה אינו ברור. למרות פניות TheMarker בנושא, דוברות קבוצת פוקס לא סיפקה בשלב זה תשובות של ממש. לדברי בכיר בענף, הכל עניין של כוח: "אני מכיר אותו שנים. הוא הביא את פוקס לאן שהגיעה וברור לחלוטין שבלעדיו זאת לא אותה הרשת. גם אין שם מישהו שיכול להיות יורש או שגידלו אותו כיורש. כולם יודעים שלפירמות שעושות מחזורים כאלה אי־אפשר להביא מישהו חדש מהיום למחר, וזאת גם לא רשת אחת, זאת שורה של מותגים. אם הראל יעזוב, זה כמו שמישהו מת. הוא זה שסוחב את העגלה כולה, ובקבוצה שלו זה מאוד משמעותי".
בכירים נוספים בענף דיברו על ויזל באהדה. ""הוא איש מאוד דוגרי. לא מפחד ממה שאומרים עליו", אמר בכיר אחר. "איש עסקים נטו. שם עצמו בחזית של מאבקים ולא מפחד להתבטא בתקשורת".
מנגד, יש מי שלא התפלאו לשמע הפרסומים האחרונים. מקור בענף אמר ל–TheMarker: "לא הופתעתי בכלל. הוא תמיד היה מוקף בפמליה של נשים שנסעו אתו לכנסים ולכל מיני מקומות, גם כשנראה שאין בכך צורך. זה נראה קצת לא תקין. הוא סבל משיכרון כוח מוגזם, היה בטוח שמגיע לו הכל. הוא היה מעשן כל הזמן בתוך המשרד". אדם אחר, שלדבריו מכיר את ויזל שנים רבות, אמר: "הוא מאוד כוחני, תמיד מנסה לנכס את כולם. הוא רעב להכל, ולכן זה לא מפתיע".
בכיר נוסף בענף סיכם את הדברים: "ויזל הוא איש של עשייה, לא רק למען עסקיו, אלא גם למען הקהילה. הוא היה תורם לפריפריה וקבוצות מוחלשות. אנשים בונים לעצמם שם במשך כל כך הרבה שנים — ובדברים הללו הם עלולים בבת אחת להרוס לעצמם את המוניטין."
"אם הוא יעזוב, זה כאילו שמישהו מת"
אם ויזל ייאלץ לעזוב את תפקיד המנכ"ל, זו תהיה מכה קשה לקבוצת פוקס. בדו"חותיה הכספיים האחרונים הדגישה פוקס את תלותה במנכ"ל: "ויזל הוא איש מפתח בקבוצה בשל כישוריו העסקיים והניהוליים. נוכח הבנתו וניסיונו בתחום השיווק והמכירות, תרומתו בתחום הפיתוח והחדשנות וכן בתחום הפרסום ויחסי הציבור, אם יחדל ויזל מלעבוד בחברה עשויה להיות לכך השפעה על הכנסותיה ורווחיה של הקבוצה", נכתב.
"קבוצת פוקס היא One man show. ויזל מרכז ומנהל את הפעילות של כלל הקבוצה בצורה מאוד ריכוזית", אמר היום ל–TheMarker אנליסט בתחום האופנה בשוק. "כשהבעלים הוא גם המנכ"ל והניהול הוא ריכוזי — זה עלול לגרום להרבה מאוד בעיות. אם הסיפור יתפתח, יכולה להיות פגיעה במותג עצמו, כלומר במותגים פוקס, פוקס הום או פוקס קידס, וגם בתוצאות הכספיות. עם זאת, הציבור לא מזהה את כל המותגים שבבעלות פוקס, למשל, מנגו או אמריקן איגל".
מקור המקורב לדירקטוריון פוקס, שסירב להזדהות בשמו, אמר: "ברמה האישית, ויזל הוא בן אדם שאני מאוד מעריך, אני מכיר אותו שנים. זה לא מתאים לסגנון שלו ומעולם לא נחשפתי לדברים כאלה (הטרדות; ע"א). זה לא מסתדר לי. פוקס היא חברה מסודרת, אין כאן אווירה של הטרדות מיניות. זה פשוט לא נכון. יש לי רק דברים טובים להגיד על ויזל".
בעקבות פרסום התחקיר, פירסם ויזל תגובה רשמית: "במהלך חיי המקצועיים והחברתיים נפגשתי עם עשרות אלפי נשים. השתדלתי תמיד להפגין יחס הולם ולשמור על כבודן. צר לי מעומק לבי, אם פגעתי במי מהן. אם דברי או התנהגותי פגעו במי מאלה שעמן נפגשתי — אני מביע את צערי והתנצלותי העמוקה בפני כל אחת מהן, ונוטל על עצמי מחויבות להקפיד על דיבור רגיש והתנהלות מבוקרת הרבה יותר".
"בקבוצה לא התקבלה כל תלונה על הטרדה"
ואולם, כלל לא בטוח שהתנצלותו של ויזל תספק את ציבור המשקיעים, שמצפים ממנכ"לים לסטנדרטים גבוהים של התנהגות, ובוודאי לשמור על החוק ותקנות העבודה. שורה של גופים מוסדיים מחזיקים בכ–30% ממניות החברה, והם עשויים להתעניין בהתנהגותו של המנכ"ל הדומיננטי — ואולי אף לדרוש את התפטרותו.
בין הגופים המוסדיים שלהם אחזקות משמעותיות במניית פוקס: חברת קרנות הנאמנות של בית ההשקעות ילין לפידות, בניהולם של דב ילין ויאיר לפידות (8.1%); קופות הגמל של חברת הביטוח הפניקס, בניהולו של אייל לפידות (4.97%); קופות הגמל של כלל (4%) וקופות הגמל של הראל (3.8%).
לגופים המוסדיים קיימת אחריות חברתית בכל הנוגע להשקעותיהם ואופן הניהול של כספי העמיתים. "כשגופים מוסדיים ניגשים לבחור את החברות שישקיעו בהן, הם מביאים בחשבון לא רק את ביצועיהן הפיננסיים, אלא גם את תפקודן מבחינה חברתית וסביבתית. השקעות המבוססות על שיקולים כאלה מכונות השקעות עם אחריות, או מודעות, חברתית (Responsible Socially Investments)", אמרו בעבר ברשות שוק ההון.
בגופים המוסדיים העדיפו היום לא להגיב לעדויות ולפרטים שנחשפו בו. "זה נושא מאוד מורכב — קטונתי מלהחליט או לשפוט. צריך להיות מאוד זהירים", אמר מקור באחד הגופים המוסדיים. בילין לפידות אמרו היום : "איננו מעוניינים להתבטא בנושא". גם בהפניקס, כלל ביטוח והראל החליטו לא להתייחס היום לדברים.
עיקר האחריות לפיקוח על מנכ"ל של חברה ציבורית מוטל על הדירקטוריון, שהוא למעשה הגוף שאחראי על איתור, מינוי ופיקוח על המנכ"ל. דירקטוריון פוקס כולל את אבי זלדמן (יו"ר), שהוא גם מנכ"ל לאומי פרטנרס; אסנת רונן (דירקטורית בלתי תלויה), שהיא גם דירקטורית במכללה למנהל (בהתנדבות); אלון כהן (דירקטור חיצוני); דן רימוני (דירקטור חיצוני); ואברהם פוקס, מבעלי השליטה (דירקטור חליף).
חברי דירקטוריון פוקס סירבו להתייחס לאירועים. בשם החברה כולה נמסר: "קבוצת פוקס היא קבוצת קמעונות מובילה בישראל. הקבוצה פועלת בהתאם להוראות הדין ומפעילה מנגנונים בתוך החברה לצורך בירור וטיפול בנושאים אלה — ובכללם קיומם של ממונה על מניעת הטרדה מינית בחברה, וכן 'מלשינון' המאפשר פניות ותלונות אנונימיות לכל אחד מעובדות ועובדי החברה.
"בקבוצת פוקס לא התקבלה מעולם כל תלונה שהיא העוסקת בהטרדה מינית על ידי מי מבכירי הקבוצה, לרבות המנכ"ל, ואף לא תלונה כלשהי בעניין קיומה לכאורה של אווירה סקסיסטית. בשל החשיבות הגדולה שאנו מייחסים לנושא, תתבצע בחברה בדיקה יסודית — הכל כדי להבטיח שהחברה תמשיך להתנהל בכבוד לעובדיה וצרכניה".
הקבוצה שורדת גם כשהענף במצוקה
קבוצת פוקס־ויזל מונה 14 רשתות: פוקס, אמריקן איגל, Aerie, סאקס, בילבונג, יאנגה, צ'ילדרנ'ס פלייס, מנגו, פוט לוקר, נייקי (חנויות בישראל ובקנדה), ללין, פוקס הום ואורבן אאוטפיטרס. באחרונה רכשה פוקס גם 50% מקבוצת שילב, המשווקת מוצרי תינוקות.
בהמשך צפויה הקבוצה לפתוח גם חנויות של רשת אנתרופולוג'י ופרי פיפל מבית אורבן אאוטפיטרס. בסוף 2017 עלה לאוויר אתר אינטרנט למותגי הקבוצה, בשם טרמינל איקס. כיום מפעילה הקבוצה יותר מ–450 חנויות בישראל.
ויזל מחזיק כ–25% ממניות הקבוצה, לצדה של משפחת פוקס, שמחזיקה ב–24.6% נוספים. מאז הנפקתה ב–2002, זינקה פוקס ב–573%, פי 2.5 מהעלייה במדד ת"א 125, והיא נסחרת לפי שווי של יותר ממיליארד שקל. ב–5 השנים האחרונות סבלה המניה מתנודתיות, על רקע הסביבה המאתגרת בשוק האופנה, שכוללת תחרות עזה בענף ונטישה של צרכנים את החנויות המסורתיות לטובת רכישות באינטרנט ובחו"ל.
המשבר בפוקס הגיע בעת שהחברה נהנית מתקופה טובה יחסית, לאחר שהציגה ברבעונים האחרונים תוצאות מצוינות, שהזניקו את המניה בבורסה. בתחילת השבוע דיווחה פוקס כי הרווח הנקי במחצית הראשונה של 2018 קפץ פי ארבעה, לכ–60 מיליון שקל, בהשוואה לתקופה המקבילה ב–2017. בשונה ממתחרותיה, פוקס הצליחה לגלות עמידות למשבר שפוקד את ענף האופנה, בעיקר בזכות פעילותה במגזרים משיקים (עיצוב הבית, תכשיטים, הנעלה, סבונים), ובעלותה במותגים חזקים.