צוערים בקורס קצינים נשאלו, במסגרת שבוע סדרת החינוך, האם היו מונעים ממש"קית חינוך לצאת לטיול בגלל התנגדות של חייל דתי. רובם סברו שכן, אחרי שהמפקדים ביקשו מהם במפורש להכריע ערכית ולא לפי פקודות צה"ל, שקובעות במפורש שהחייל הדתי הוא זה שאם ירצה ייאלץ להיעדר מהפעילות. זה סיפור שהגיע לאחרונה לקו החם לחיילות שפתחה השנה שדולת הנשים בישראל.
לפני שנתיים נקבעה פקודה חדשה בצה"ל: פקודת השירות המשותף. מטרת הפקודה הייתה לאזן בין זכויות חיילות לבין דרישות של חיילים דתיים. אלא שבעקבות עשרות הסיפורים האישיים של חיילות שזרמו אלינו בשנה וחצי האחרונות, אנחנו יודעות להגיד בביטחון שבשטח יש חריגה משמעותית מנוסח הפקודה, ושראשי הצבא לא עושים מספיק כדי לאכוף את הכללים הקבועים בה.
בשנתיים האחרונות גם נחשפנו להקצנה בהתבטאויות ציבוריות של רבנים מסוימים, בעיקר רבני ישיבות ההסדר, הנוגעות לתפקידן ומקומן של נשים, לא רק בצה"ל אלא בחברה בכלל. אמירות הרבנים הן חלק מקמפיין שמטרתו הפעלת לחץ פוליטי מאסיבי על הרמטכ"ל ועל צמרת צה"ל, במטרה לשנות את נהלי הצבא הנוגעים לשילוב נשים, והם גם תגובת נגד ביחס לשיפור מעמדן של נשים בחברה ולהישגים בתחום השוויון המגדרי בכלל.
״לאורך הקורס והטירונות שלי היו מכריחים אותי ואת חברותיי להיות עם חזייה מתחת למדים, אפילו אחרי שעת ט״ש, כי היה אסור שגבר יראה אותנו בלי חזייה, גם אם אנחנו עם סווצ׳רט. למה? כי זה לא מכבד את המפקדים ועשוי להסיח את דעתם. האפשרות ה״חוקית״ היחידה הייתה להוריד את החזייה בשכיבה, במיטה, אחרי כיבוי האורות. וזה לא נגמר בחזיות. כמו בעוד הרבה מקומות בצה״ל, גם בקורס שלנו אסרו על החיילות להגיע למד״סים עם טייצים (גם אם הם היו תקניים, עד הברך), מעל הטייץ חויבנו ללבוש מכנסי כדורסל, או פשוט להחליף אותם בשרוואל״. זה מה שסיפרה לנו ש' מבסיס בדרום, באוגוסט 2017.
כבר למעלה משנה שאנחנו נלחמות בכל הכלים שיש לנו נגד הדרת נשים בצה"ל, נגד פקודות משפילות שאוסרות על חיילות ללבוש סווטשירט לבן או לחבק חברה, או אפילו לעשות צמה לחיילת אחרת, נגד ההשפעה ההרסנית של רבנים שאומרים לנערים לפני גיוס: "או יחידה נפרדת או לא להתגייס".
בשנה האחרונה הצלחנו להגיע לדרגים הבכירים ביותר בצה"ל ולהעלות את הנושא של הדרת נשים לסדר היום הציבורי והתקשורתי. מעבר לטיפול פרטני בפניות שממשיכות להגיע אלינו, אנחנו דורשות שצה"ל יקבע הכשרה סדורה לכלל חיילי וחיילות צה"ל בנוגע למותר ואסור בשרות משותף, ימסד מנגנון פשוט להגשת תלונות של חיילות על הפרות שנעשו כנגדן בשם הפקודה, יפרסם את המנגנון ויעודד חיילות להשתמש בו, בדומה לעבודה המקיפה שנעשתה בתחום הטיפול בהטרדות מיניות בצה"ל, ויוביל מדיניות של ענישת מפקדים שחרגו מלשון הפקודה, יישם את ההחלטה בשטח ויפרסם את העונשים.
אם חשוב לכם, כמו לנו, שחיילות בצבא יזכו ליחס מכבד ושוויוני, עזרו לנו להעלות את המודעות לתופעה ולהמשיך לטפל בסיפורי החיילות, וקחו חלק במאבק על דמותו של צה"ל. זה מאבק על דמותנו.
הכותבת היא מנכ"לית שדולת הנשים בישראל