כ-35 אלף מפגינות ומפגינים הפגינו שלשום בעיר פמפלונה, שבצפון ספרד תחת הסיסמאות "זו לא התעללות מינית, זה אונס!" ו"זה לא צדק זה חרטא!", במה שהיה היום השלישי ברציפות למחאות הנרחבות במדינה. הזעקה הציבורית התעוררה בעקבות פסק דין שהתקבל בפרשת אונס קבוצתי שהתרחש בספרד ב-2016.


קבוצה של חמישה גברים, המכנים את עצמם "כנופיית הזאבים", הואשמו באונס נערה בת 18 במהלך פסטיבל סן-פרמין, שאירוע השיא שלו הוא מרוץ השוורים המסורתי, המתקיים בכל שנה בעיר. בשבוע שעבר, הרשיע בית המשפט המקומי את החמישה בעבירת הפחותה של התעללות מינית במקום באונס, ובכך הפחית מדבר העבירה בה הורשעו וגם מעונשם – הם נידונו ל-9 שנות מאסר וקנס של 10,000 אירו, במקום 22 שנות מאסר. הסיבה להפחתה: לטענת בית המשפט לא נראה שהנערה התנגדה באופן מספק לתקיפה.

על פי החוק הספרדי, העבירה הפחותה של התעללות מינית אינה כרוכה באלימות או בהפחדה, בשונה מעבירת אונס – שכן כוללת אלמנטים של אלימות והפחדה. בסרטונים שצילמו הנאשמים במהלך הפשע, נראה כי הנערה עצמה את עיניה ועטתה הבעת פנים קפואה – זה הספיק עבור השופטים בכדי לקבל את טענת הסנגורים כי הפעולה הייתה בהסכמה.


המחאות הציבוריות הנרחבות לא נשארו בגבולות פמפלונה וגלשו גם לערים נוספות בספרד כמו מדריד וברצלונה ואף לערים במדינות אחרות כמו דבלין. לצד ההפגנות ברחוב התעוררה מחאת רשת נרחבת תחת ההאשטג #YoSiTeCreo (מאמינה לך) ו-#cuentalo (אל תשתקי). עצומה מקוונת שנפתחה וקוראת לבית המשפט להחמיר את ההרשעה והעונשים אספה עד כה למעלה ממיליון חתימות.

ראשת עיריית מדריד, מנואלה כרמינה, שופטת בעברה, כתבה בחשבון ההטוויטר שלה כי פסק הדין "לא עונה על דרישת הנשים לצדק" וקראה לבית המשפט העליון לבטל אותו.


דובר הממשלה איניגו מנדז דה ויגו כינה את המקרה "נתעב", אבל אמר שעל השרים לכבד את עצמאותם של בתי המשפט ולקבל את הפסיקה. לדבריו, בעקבות המקרה והמחאות הנרחבות שוקל שר המשפטים, רפאל קטאלה, לשנות את חוקי האונס בספרד.