בחודש פברואר עלה לכותרות דיווח מזעזע על חשד לאונס ילדה בת 13 במלונית קורונה ביפו. בשבוע שעבר, הותר לפרסום שמו של החשוד באונס - ירין שרף, שהתבטא באלימות כלפי נשים ברשתות החברתיות. היום (שישי), אילנית לוי התייחסה לנושא במונולוג אישי.
"בשבוע שעבר פורסם שמו של החשוד באונס קטינה במלונית קורונה ביפו", התחילה אילנית, "ירין שרף, בן עשרים ואחת, שלפי החשד, אנס ילדה בת שלוש עשרה ותקף אותה, כששניהם היו מבודדים במלונית. וכל דיווח, וכל פרט חדש שמתגלה רק חונקים לי את הגרון יותר ויותר. רציתי לחשוב שמדובר בטרגדיה שקרתה בלי שום סימן מוקדם או נורות אזהרה. אבל לצערנו - זו לא הייתה הפתעה".
"מיד אחרי המקרה המזעזע נחשפו עדויות וסרטונים על התנהגותו של החשוד באונס ברשתות החברתיות. הוא שיתף את עוקביו במסרים בריוניים, סקסיסטיים ואלימים, אמירות נוראיות נגד נשים ופעילות פמיניסטיות. צָבר אלפי צפיות לקטע בו הוא אומר לנערה "תסתמי את הפה שלך, בא לי להוריד לך סטירה לפנים", והתפאר בקללות ומשפטים כמו "מי יאנוס אותך בכלל?". והכל מלווה בלייקים ואפילו, קשה לשמוע, בתגובות מפרגנות: "איזה גבר", "כוכב".
"וכששמעתי על הסרטונים האלה, חשבתי על עשרת אלפים העוקבים של החשוד ברשתות החברתיות. ניסיתי לדמיין אחד מהם. איזה נער מתבגר, אולי בן ארבעה עשרה או חמש עשרה, שאלה הסרטונים שהוא רואה כל יום. ובגיל שהכל כך מבלבל, כשעוד לומדים להכיר את העולם, אנשים, אולי אהבה ראשונה - הוא קיבל את מנת הרעל הזאת שתלווה אותו עד סוף החיים".
"נכון, אי אפשר להשוות סרטון בטיקטוק לאונס. אבל יש חוט מקשר בין המשפטים האלה לאונס ביפו ולמקרים המזעזעים שאנחנו שומעים עליהם בכל יום: מאחוריהם עומדת המחשבה שאפשר להשפיל נשים ושמותר לפגוע בהן. שלא מגיע להן יחס מכבד או שהן ראויות לקבל אהבה. ואנחנו רואות שהשיח הזה יכול לצאת מהמסך לפגיעה בנשים בעולם האמיתי".
"ולצערנו, לא חסרים אנשים נוספים שכותבים פוסטים מבזים כלפי נשים. שמשתפים סרטונים משפילים ופוגעניים. אתם מכירים אותם. ראינו את זה גם בעוד בדיחה לא מצחיקה נגד נשים שקיבלנו באיזו קבוצת ווטסאפ, או בתגובה אלימה שחבר שלנו כתב בפייסבוק. אני לא אומרת שכל מי שמספר בדיחה שוביניסטית או מקלל בטוקבק הוא פושע. אבל כשאנחנו מאפשרים לאיים ולקלל בלי שאף אחד יתקומם - אנחנו יוצרים את התחושה שאפשר גם לפגוע בעולם האמיתי זה שמחוץ למסכים".
"אני מרגישה שיש לנו כאן אחריות כהורים להסביר לילדים שלנו כמה זה לא בסדר. הרי כשהם התחילו להשתמש ברשתות החברתיות לימדנו אותם לא להתכתב עם זרים, לספר לנו מיד אם מישהו פגע בהם, להפסיק כל שיחה שגורמת להם להרגיש לא בנוח. אז אולי הגיע הזמן להזכיר להם גם שאסור לפגוע. שאין שום דבר "גברי" או "מלהיב" בלהשפיל אנשים אחרים. ושאם הם רואים משהו כזה, שיזעקו, שיגיבו. שיסירו עוקב, שלא יתנו לייק, תלמדו אותם לספר לכם שידווחו באפליקציה או למשטרה אם צריך. תסבירו שמבחינתנו זה לא בסדר, שאנחנו לא נסכים שידברו ככה לאנשים אחרים".
"אחרי שפרשת האונס נחשפה, טיקטוק החליטה לחסום את החשבון של שרף ולהסיר את הסרטונים. הפעם זה היה מאוחר מדי, אז בשביל שנצליח לעצור את הפגיעה הבאה - בואו נחליט שמעכשיו אנחנו לא שותקים".