שתי חוקרות בריטיות הצליחו להוכיח לאחרונה את מה שכולנו חשדנו כבר הרבה מאוד זמן: מרחב העבודה הפתוח, "האופן ספייס", הוא לא סתם לא ידידותי לנשים - הוא סקסיסטי לגמרי.
שתי החוקרות (אליסון הירסט מאוניברסיטת אנגליה רוסקין וכריסטינה שוובנלנד מאוניברסיטת בדפורדשייר) חקרו במשך שלוש שנים את המעבר של משרדי הממשלה הבריטית לאופן-ספייס. הן ראיינו 27 נשים ו-13 גברים ובילו זמן רב במשרדים עצמם כצופות וחוות מהצד.
הממצאים שלהן, שלא מפתיעים אותנו לצערינו, מצביעים על כך שמרחבי העבודה הפתוחים מפלים נשים.
מעצם היותם חללים פתוחים, שמאפשרים לכל מי ששוהה בהם לבחון ללא הרף את חבריו וחברותיו לחלל, נשים בחללים פתוחים חשות שהן נבחנות ללא הרף, בעוד גברים לא מרגישים כך.
לדברי החוקרות, המבנה של האופן-ספייס גרם לכמה מנשים לשנות את המראה שלהן. אישה אחת אמרה שהיא התחילה ללבוש מעילים במקום ג'קטים כדי שיבינו שהיא מנהלת. נשים אחרות ציינו שהן התחילו להתלבש יפה יותר ולהתאפר.
"הופתענו מהעובדה שהנשים השקיעו כמות לא רגילה ולא פרופורציונאלית של תשומת לב במראה שלהן בעקבות המעבר לאופן-ספייס" אמרו החוקרות, "וזאת כדי להשתלב באסתטיקה המודרנית והנקייה של הבניין עצמו ובקוד הלבוש שאומץ באופן נרחב. רבות מהן עזבו את ההעדפה הרגילה שלהן ללבוש ג'ינס ולהימנע מאיפור, ואימצו קוד לבוש של חליפות מחוייטות ואיפור. זאת בזמן שגברים לא הרגישו צורך לשנות דבר".
אבל לא רק מראה הופך את האופן- ספייס לסביבה פחות ידידותית לנשים מאשר לגברים. במשרדים פתוחים אין מקום פרטי לנשים למקרים של קושי נפשי, "אם את כועסת על משהו, אין לך לאן ללכת" מצוטטת אישה אחת במחקר, "כל מה שאתה יכולה לעשות זה ללכת לשירותים. אפילו אם את רוצה ללכת לדבר עם מישהו, אין איך לעשות את זה בלי שיראו אותך".
אישה אחרת, שנמצאת בגיל המעבר, סיפרה שאין לה מאוורר על השולחן כדי לעזור לה עם גלי החום, כי היא מרגישה שאנשים עלולים לראות ולשפוט אותה לרעה.
המשרדים הפתוחים מפעילים לחץ דומה על גברים ונשים כאחד - כך שאם היינו בעולם אידיאלי של שוויון הזדמנויות בעבודה, אולי זה היה בסדר, אבל העובדה היא שזה לא ככה. אנחנו חיות בעולם בו עדיין קיימים פערים קשים בין גברים ונשים במקומות העבודה, ומרחב עבודה שעוצב על ידי גברים, עבור גברים, מבלי להתחשב בצרכים של נשים, רק מפריע לגשר על זה.