ביום שבת האחרון הלך לעולמו ראש הממשלה אריאל שרון, לאחר שמונה שנים בהן שקע בתרדמת, זמן קצר לאחר שהוביל את המהלך הגדול ביותר בחייו - ההתנתקות. מה אתם חושבים על ראש הממשלה ה-11 של מדינת ישראל? כמה ימים לאחר מכן, צוטט שר הביטחון בוגי יעלון כשהוא "מלכלך" על מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ומאמציו להשגת שלום באיזור, כל הצמרת המדינית הזדרזה להתנצל ובסוף גם יעלון התרצה, איך צריך לנהוג איתו? וברקע, כל השבוע, נשיא צרפת פרנסואה הולנד מנסה להתמודד עם שערורייה משלו – המאהבת החדשה והנוצצת. ואם היה רומן כזה בכנסת? הסקר השבועי של mako ומכון המחקר "פאנלס פוליטיקס" בודק מה אתם חושבים על מה שקרה פה השבוע.
מהסקר עולה, כי לדעת הציבור הישראלי שרון הותיר חותם, כמעט בכל נקודת ציון בחייה של מדינת ישראל. בסך הכל, עבור כמחצית מהישראלים (49%) הוא ייזכר באופן חיובי, בעוד שעבור 29% אחרים, רובם דתיים-לאומיים או חרדים, הוא ייזכר באופן שלילי דווקא.
שלושת האירועים הבולטים הנקשרים בתודעת הציבור לאריאל שרון הם ההתנתקות (53%), כש-37% מהנשאלים מתייחסים אליה כאירוע חיובי ו-40% מתייחסים אליה כאירוע שלילי. וגם צליחת התעלה במלחמת יום הכיפורים (77% רואים בה אירוע חיובי) והקמת יחידת 101 של הצנחנים והשפעתו על רוח צה"ל (90% רואים בזאת אירוע חיובי).
לא מפתיע, אבל שרון נזכר לשלילה בשני קצוות הקשת הפוליטית. רובם של אלו המגדירים עצמם בימין הפוליטי זוכרים אותו לשלילה (53%) מאחר שההתנתקות היא האירוע הבולט ביותר בתודעתם בכל הקשור לשרון, אבל גם 50% מאנשי שמאל זוכרים אותו באופן שלילי, כשאצלם בולטת מאוד מלחמת לבנון הראשונה. בעוד שההתנתקות זכורה לשרון מאוד, דווקא פעולה אחרת שבעבר יוחסה לו, בניית ההתנחלויות זכורה רק בקרב 2% מהנשאלים. גם זיכרון מלחמת לבנון הראשונה וסברה ושתילה מאוד לא זכורים על הציבור הישראלי ורק 6% מהנשאלים ענו שזה האירוע שייזכר יותר מאחרים.
וניכר שהישראלים באמת סלחניים. עובדה שגם מאירוע שקרה השבוע ועורר לא מעט זעם מדיני, הישראלים לא ממש מתרגשים. ביום שלישי בבוקר התפרסמו ב"ידיעות אחרונות" דברים שאמר שר הביטחון "בשיחות סגורות" לפיהם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי הוא "אובססיבי ומשיחי" וכי הוא מקווה שהוא "יקבל כבר פרס נובל ויניח לו". ההתבטאות גררה ביקורת חריפה מצד האמריקנים ושורה של התנצלויות פומביות של נשיא המדינה, שר החוץ, שרת המשפטים הממונה על המו"מ, ראש הממשלה ובסוף גם בוגי התרצה והתנצל. ועדיין, הישראלים לא חושבים שזה צריך לפגוע בתפקידו, 34% מהנשאלים ענו שאין צורך לעשות דבר. 27% אמרו שיש להסתייג מדבריו בפומבי ו-18% חושבים שיש לנזוף בו באופן פרטי. רק 11% חושבים שיש להעבירו מתפקידו.
ואם אנחנו כבר סולחים למנהיגים, בדקנו מה היה קורה אילו פרשיית נשיא צרפת פרנסואה הולנד, שמנהל רומן עם שחקנית הצעירה ממנו ב-18 שנים בשם ז'ולי גאיה, הייתה מתרחשת כאן בארץ (ובואו לא נהיה תמימים, כנראה שגם התרחשה לא פעם)? מסתבר שהישראלים לא נלהבים יותר מדי לשמוע על חיי האהבה של המנהיגים שלהם. 47% חושבים שחייבים לחשוף את הדברים, משום שזכותו של הציבור לדעת כיצד מתנהלים נבחריו ואחוז נכבד של 40% מאמינים שמדובר בעניין פרטי, שאין צורך לפרסמו.
ומה באמת קורה עם המנהיגים שלנו? בשבוע שעבר ראינו שהתמיכה בלפיד צונחת ומגיעה לשפל שאין כמוהו והשבוע אנחנו בודקים מה קורה עם שר החוץ, אביגדור ליברמן, שחזר רק לאחרונה לתפקידו ועם יו"ר העבודה החדש יחסית, יצחק (בוז'י) הרצוג.
שביעות הרצון מליברמן השתפרה מאז חזרתו לתפקיד, אם בתחילת דצמבר הוא זכה רק ל-30% תמיכה עכשיו הוא מקבל כבר 36%. עם זאת אי שביעות הרצון ממנו עומדת על 59% ממש כמו בחודש שעבר, השינוי הוא דווקא בין אלו שלא גיבשו דעה לגביו (11% בדצמבר, לעומת 5% בינואר). למרות זיכויו הוא לא מצטייר כאמין במיוחד ו-51% מהנשאלים ענו שאינו אמין, עם זאת מדובר בשיפור לעומת 58% מהנשאלים שטענו כי הוא לא אמין בסקר שנערך בדצמבר.
בסקר בדקנו גם מי המועמד המתאים ביותר להיות ראש ממשלה, נתניהו מוביל עם 37% תמיכה, ומי שמגיע אחריו הוא יו"ר מפלגת העבודה החדש, בוז'י הרצוג, אם כי בפער ניכר ועומד על 12% תמיכה. אגב 27% חושבים שאף אחד מהמנהיגים המובילים היום לא יכול להיות ראש ממשלה. כנראה שהתמיכה בהרצוג נובעת מהאמינות האישית שהוא משדר ועומדת על 57%, האחוז הגבוה ביותר מבין כל המנהיגים שנבדקו במדד. רק 27% מהנשאלים אמרו שהוא לא אמין. עם זאת, שביעות הרצון ממילוי תפקידו אינה גבוהה, ו42% לא מרוצים ממנו לעומת 38% המרוצים מתפקודו.
ב"סקר השבוע" השתתפו 301 משיבים שנבחרו באופן אקראי מתוך הפאנל הפוליטי של Panel4All
ב"סקר המנהיגים" השתתפו 511 משיבים שנבחרו באופן אקראי מתוך הפאנל הפוליטי של Panel4All
>> ומה בשבוע שעבר? התמיכה בלפיד צונחת והישראלים לא ששים להתיר שימוש בסמים קלים