בשבוע הבא נחגוג 66 למדינת ישראל, וזו הזדמנות טובה לבדוק האם כל מה שעבדנו בשבילו (או יותר נכון, אבותינו) באמת השתלם. האם הישראלים מרוצים ממה שיצא בסוף מכל המאבקים הלא נגמרים, ובכלל – האם הם מאושרים? אז בשורה התחתונה, מסתבר שלמרות שהישראלים אוהבים מאוד להתלונן, על כל דבר, הם עדיין משדרים אופטימיות קוסמית.
בסקר מיוחד שערך מכון המחקר "פאנלס פוליטיקס" עבור mako לרגל יום העצמאות, בדקנו מה אתם חושבים על החיים כאן. על הבית בו אתם גרים, העבודה, המצב הכלכלי, המנהיגים ובכלל, עד כמה אתם מאושרים? והמסקנות – אותנו, בכל אופן, הפתיעו.
נתחיל עם העבודה: רוב הישראלים (59%) השיבו שהם מרוצים מהעבודה שלהם, 17% אפילו מרוצים מאוד. 28% לא כל כך מרוצים ורק 13% בכלל לא מרוצים. בגילאי 60 ומעלה, נמצאים רוב (75%) המרוצים מהעבודה, אולי בגלל שאין להם עוד הרבה שנים לעבוד בה. בגילאי 30-44, 55% מהנשאלים לא מרוצים מהעבודה.
ואם כל כך מרוצים מהעבודה, מה עם המצב הכלכלי? למרות שהישראלים אוהבים את העבודה שלהם, כנראה שהמשכורת שהם מקבלים אינה מספיקה להם. רוב הישראלים (57%) השיבו שהם לא מרוצים ממצבם הכלכלי, כש-23% בכלל לא מרוצים ו-34% לא כל כך מרוצים. רק 8% מרוצים מאוד ממצבם הכלכלי ו-35% די מרוצים.
מדובר בהידרדרות משמעותית במדד שביעות הרצון של הישראלים בתחום העבודה והשכר, משום שבסקר שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה במרץ האחרון, על בסיס הסקר החברתי שנערך לפני כשנתיים, 56% מהישראלים ענו שהם דווקא כן מרוצים ממצבם הכלכלי, ו-87% השיבו שהם מרוצים מהעבודה שלהם. למרות הקצבאות, 77% מהחרדים לא מרוצים מהמצב הכלכלי, לעומת רוב של 55% מהדתיים-לאומיים שכן מרוצים ממצבם בעו"ש. גם כאן, קבוצת בני ה-30-44 הכי לא מרוצים מהמצב (67%).
מה עם הדיור? למרות מצוקת הנדל"ן, הבועה שמתנפחת ועוד כמה מושגים שהכרנו בשנים האחרונות, מסתבר שהישראלים דווקא מרוצים מקורת הגג שעל ראשם. 73% השיבו שהם מרוצים מהדירה או הבית בהם הם גרים, כש-26% מרוצים מאוד ו-47% השיבו שהם די מרוצים. רק 7% אינם מרוצים מהבית שלהם. ככל שעולים בגיל, שביעות הרצון מהבית עולה, כשבני ה-60 ומעלה הכי מרוצים (87%). נתונים קצת יותר גבוהים התקבלו בסקר הלמ"ס מ-2012, אשר בדקו את שביעות הרצון ממקום המגורים והעלו, כי אחוז ניכר של 84% מהישראלים מרוצים.
אז ברמה האישית הישראלים מרוצים, אבל יחסית. ומה ברמה הלאומית? פחות, הרבה פחות ונתניהו, למרות שאתה לא משתמש בסמארטפון, כדאי לך לשים לב לנתונים האלו: 81% מהנשאלים בסקר השיבו שהם לא מרוצים ממנהיגי המדינה כש-43% אמרו שהם בכלל לא מרוצים. 38% לא כל כך מרוצים, ורק 3% מהמשיבים בסקר מרוצים מאוד. על רקע השיוויון בנטל, 95% מהחרדים השיבו שהם מאוד לא מרוצים מההנהגה כאן, או מיאיר לפיד. בתשובה לשאלה האם מדינת ישראל מתנהל בכיוון הנכון או שסטתה ממנו, 68% משוכנעים שהיא ממש לא בכיוון שהתוותה לפני 66 שנים, ורק 20% חושבים שכן.
אז המדינה בקנטים וכך גם המצב הכלכלי, ובכל זאת, כמו בכל הסקרים הקודמים הישראלים מעידים על עצמם שבסך הכול, ברמה האישית, הם מאושרים. 70% מהמשתתפים בסקר השיבו שהם בסך הכול מאושרים. 14% אפילו מאושרים מאוד. רק 6% מהמשיבים ענו שהם בכלל לא מאושרים. הדתיים-לאומיים הם הקבוצה הכי מאושרת 43% מהם השיבו שהם מאושרים מאוד, לעומת 9% בלבד מבין החילונים. עם זאת, למרות האושר ברמה האישית, רוב הדתיים הלאומיים (80%) חושבים שהמדינה אינה הולכת בכיוון הנכון.
הקבוצה הכי פחות מאושרת מכולם הם הישראלים בגילאי 30-44, רק 5% מהם השיבו שהם מאושרים מאוד, 55% אחוזים מהם מאוד לא מרוצים ממנהיגי המדינה ו-74% מהם סבורים כי ישראל סטתה מהדרך הנכונה. במובן הזה, הנתונים המתפרסמים על רשת הביטחון הכלכלית המחוררת שמדינת ישראל מעניקה למשפחות הצעירות, מקבלים תימוכין גם בסקר הנוכחי. גם בסקר הלמ"ס התקבלו נתונים דומים כש-86% השיבו שהם מרוצים מהחיים, 33% אפילו השיבו שהם מרוצים מאוד מהחיים. גם בנתוני מדד האושר השנתי של ארגון ה-OECD מביעים הישראלים שביעות רצון גבוהה מהחיים שלהם. בסקר האחרון שהתפרסם באפריל שנה שעברה ישראל הגיעה למקום ה-8 מתוך מדינות ה-OECD, הרבה לפני מדינות במצב כלכלי וחברתי טוב משלנו.
בסקר השתתפו 500 משיבים שנבחרו באופן אקראי מתוך הפאנל הפוליטי של Panel4All ומהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת במדינת ישראל - מגיל 18 ומעלה.