כסף הוא לאו דווקא המתכון לאושר, אבל אין ספק שלהכנסה שלנו יש השפעה לא קטנה על כמה אנחנו שמחים בחיים. השבוע פורסמו מסקנות קשות של הוועדה שהקים משרד הרווחה למלחמה בעוני והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה את הדו"ח החברתי שלה, וגילינו שהמצב בארץ לא פשוט. לפי סקר הלמ"ס גם אם שני בני הזוג בארץ עובדים, 34% מהם מסיימים את החודש במינוס ו-27% מהישראלים דיווחו על הרעה במצבם הכלכלי בשנה שעברה, בהשוואה למצבם חמש שנים קודם לכן.
בסקר השבועי של mako ו"פאנלס פוליטיקס", בדקנו האם הישראלים מרוצים מההכנסה שלהם ועד כמה הכסף שהם מרוויחים משפיע על האושר שלהם בחיים, וגילינו שהישראלים, לפחות בסקרים, יחסית צנועים. אז כמה כסף אתם צריכים כדי להגשים את החלום הישראלי?
22% מהנשאלים הגדירו את עצמם אנשים מאושרים מאוד, 60% השיבו שהם די מאושרים, 17% לא כל כך מאושרים ורק אחוז אחד מהנשאלים השיבו שהם בכלל לא מאושרים. בהמשך שאלנו מה גובה ההכנסה של 498 המשיבים בסקר, ועשינו התאמה בין התשובות. ומה המסקנות? דווקא אלו שמרוויחים בקצוות מאושרים יותר, מאלו במשכורות הביניים.
22% מהמשיבים המרוויחים עד 4,000 שקלים בחודש בלבד, השיבו שהם מאושרים מאוד. כך גם 10% המרוויחים בין 4,000 ל-8,000 שקלים, 19% המרוויחים משכורת חודשית של 8,000 עד 15 אלף שקלים והמאושרים ביותר, הם גם המרוויחים הגדולים – 28% מאלו שמקבלים לחשבון הבנק שלהם 15 אלף שקלים ועד 30 אלף שקלים, השיבו שהם מאושרים מאוד.
והאם הישראלים מסתפקים במשכורת החודשית שלהם? כמובן, תלוי בהכנסה. 19% מהמשיבים בסקר אמרו שהשכר אותו הם מקבלים מספיק להוצאות החודשיות שלהם. 23% מהמשיבים חושבים שהם צריכים להרוויח לפחות עשרים אחוזים יותר במשכורת, כדי שיוכלו לממן את כל הוצאותיהם ו-37% השיבו שהם צריכים אפילו יותר מעשרים אחוזים, הרבה יותר.
מטבע הדברים, 81% מהמשיבים המרוויחים עד 4,000 שקלים בחודש, רוצים הרבה יותר כדי שיצליחו לסגור את החודש וכך גם, 47% המרוויחים בין 4,000 ל-8,000 שקלים. מבין המרוויחים 15 אלף עד 30 אלף שקלים בחודש, 28% השיבו שהסכום מספיק להם, אבל עדיין 32% רוצים הרבה יותר כדי לממן את כל הוצאותיהם.
ואם משקללים את כל הנתונים, מקבלים תג מחיר סופי לאושר. הסכום הממוצע של ההכנסה החודשית הנדרשת כדי להפוך את הישראלים למאושרים הוא 16 אלף שקלים. אגב, רבע מהישראלים היו מסתפקים בהכנסה של עד 10,000 שקלים.