המתיחות באוקראינה נשמרת בינתיים על אש קטנה ומייצרת בעיקר איומים. ולדימיר פוטין על אוקראינה והמערב, ומהצד השני אובמה שמאיים על פוטין. בזמן שאובמה מנסה למנוע מלחמה, הוא מצא זמן לעסוק במזרח התיכון. ראש הממשלה בנימין נתניהו ביקר בוושינגטון והסביר לו שישראל נכונה להגיע להסכם, אלא שהפלסטינים עדיין לא ממלאים את חלקם. מה בדיוק ישראל מתכננת ולמה הפלסטינים לא ממלאים את חלקם, את זה לא נדע, כי נתניהו כבר למעלה משנה לא התראיין לכלי תקשורת ישראלים ולא נתן תשובות לשאלות הקשות. האם זה לגיטימי?
וגם – יום האישה יצוין בסוף השבוע. זה זמן נהדר לבדוק מה הנשים חושבות על מצבן ועל השיוויון ומה הגברים חושבים. באופן לא מפתיע, הפערים גדולים. סקר השבוע של מכון המחקר "פאנלס פוליטיקס" ואתר mako בודק מה דעתכם על כל מה שקורה כאן.
בתשובה לשאלה מי ינצח בקרב בין אובמה ופוטין, לישראלים התשובה ברורה מאליה. 54% מהמרים על המנהיג הכוחני יותר, ולדימיר פוטין, ומאמינים שהוא ינצח במשבר המתהווה סביב המתיחות באוקראינה. רק 9% חושבים שאובמה ינצח ו-24%, חושבים שאף אחד לא ינצח בסיבוב הזה.
ומה בנוגע לראש הממשלה השתקן שלנו? לפי הפלוג של טל שניידר שפרסמה אצלה בבלוג שעון הבודק כמה זמן נתניהו לא התראיין לתקשורת הישראלית, מסתמן שכבר שנה ו-45 ימים (נכון ליום ה') הישראלים לא שמעו אותו עונה לשאלות העיתונאים. 59% מהנשאלים בסקר שלנו לא מסכימים עם ההתנהלות הזאת והיו שמחים לשמוע סוף סוף מה יש לראש הממשלה להגיד לנו. 29% מסכימים עם שתיקתו.
מלחמת המינים
אבל עזבו אתכם מהמלחמות הקטנות, המלחמה הגדולה ביותר היא מלחמת המינים. ביום שבת, ה-8 במרץ, נציין את יום האישה הבינלאומי. זמן טוב לבדוק האם כבר הצלחנו להגיע לשיוויון בין המינים ולענות השאלה הנצחית – מי עושה יותר בבית?
התחלנו בקטן. 54% מהנשאלים, כלומר רובם, חושבים שדווקא קיים שיוויון בין גברים לנשים במדינת ישראל. 44% מבינים שהדרך לשיוויון עוד ארוכה. אם בודקים את ההבדלים בין נשים ובין גברים, התשובות משתנות. 67% מהגברים בטוחים שיש שיוויון בעוד רק 43% מהנשים חשות שוות לגברים. התוצאות הבאות מוכיחות שהתשובה הזאת רחוקה מלהיות נכונה.
בתשובה לשאלה מהן הסיבות למיעוט הנשים בתפקידים בכירים במגזר הפרטי והציבור, 53% מהנשאלים ענו שהגברים פשוט מעדיפים לקדם גברים. 33% מהמשיבים ענו שזה נובע מכך הנשים לא רוצות או לא מתאמצות מספיק. גם כאן כמובן שיש הבדל בין תשובות הנשים והגברים כש-43% מהגברים ענו שזה אשמת הנשים (לעומת 42% מהם שהסכימו להאשים את עצמם) ורק 23% מהנשים ענו שהן לא מתאמצות מספיק (לעומת 64% מהן שהשיבו שהסיבה היא הגברים).
ומה חושבים הנשים והגברים על חלוקת התפקידים בבית - האם יש שיוויון? ומי עושה יותר? כאן הקרב הרבה יותר קשה. בדקנו בסקר את דעת הגברים והנשים על אופן חלוקת התפקידים בביתם בארבע קטגוריות: טיפול בילדים, ניקיון הבית, בישול ופרנסה. ועכשיו נצלול לנתונים:
בתחום הטיפול בילדים גם הגברים הודו שמרבית הנטל מוטל על האישה - 55% מהם ענו שהנשים בבית אחראיות על התחום ורק 3% ענו שמרבית הנטל על הגברים. 42% השיבו שהנטל שווה. אצל הנשים התוצאות גבוהות יותר – 67% מהנשים ענו שהן אחראיות על התחום ורק 30% חושבות שהמטלה מתחלקת באופן שווה.
גם בניקיון הבית יש תמימות דעים. 59% מהגברים מבינים שהאישה מתעסקת יותר בניקיון מאשר הגברים, 33% חושבים שיש שיוויון בבית בתחום ו-8% ענו שאצלם בבית הנטל עליהם הגברים. גם כאן 67% מהנשים ענו שהנטל מוטל יותר עליהן ו-26% השיבו שהן מחזיקות בנטל שווה עם הגברים.
ומה עם בישול? שוב – האישה במרכז. 61% מהגברים השיבו שמרבית הנטל על האישה, 24% ענו שמדובר בנטל שווה וכאן דווקא תוצאות מעודדות – 15% מהגברים השיבו שמרבית נטל הבישול מוטל עליהם. אצל הנשים נרשמו הפעם תשובות קרובות מאוד.
הקטגוריה האחרונה, מזוהה באופן מסורתי עם הגברים – הפרנסה. ואכן כאן התוצאות מתהפכות, רק שלעומת הקטגוריות הקודמות, כאן הנשים לא מוכנות לומר שעיקר נטל הפרנסה מוטל על הגברים. 62% מהגברים השיבו שעיקר נטל הפרנסה עליהם לעומת 46% מהנשים. 30% מהגברים ענו שמדובר בנטל שווה, לעומת 38% מהנשים ורק 8% מהגברים השיבו שעיקר נטל הפרנסה הוא על הנשים לעומת 16% מהנשים.