את הסיטואציה הזאת אתם מכירים היטב: הנייד מצלצל בשעה מוזרה, את המספר אתם לא מכירים. זה הבוס מתקשר מהבית? יכול להיות שהצבא נזכר שאתם קיימים? אתם עונים לשיחה בחשש קל. "זוהי הודעה אישית עבורכם מהישיבה הקדושה בקבר רחל!", תוקף קול חדור אמונה, ולפני שאתם מספיקים להבין מה קורה הוא כבר מתחיל לדהור. "אחים ואחיות יקרים, עם ישראל זקוק לרחמי שמיים מרובים... ביום חמישי הקרוב יעמדו רבני ישיבת 'רחל אמנו' על קברה של אמא רחל ויערכו עבורכם את התיקון הקדוש לישועה הקרובה. אני קורא אליכם, אם אתם רוצים לזכות השנה בזיווג הגון, רפואה שלמה, פרנסה ושפע, וכל מי שרוצה לזכות לישועה שילחץ כעת 1 וימסור את שמותיו לתיקון הקדוש בקבר רחל!".
רובנו מנתקים בעצבים וחוזרים לשגרה. כבר התרגלנו להודעות המוקלטות של ישיבות שונות ומשונות שמבקשות לתרום תמורת תפילה. אלא שאם ממשיכים ולוחצים 1, כפי שמבקשת ההודעה המוקלטת, נכנסים במהירות לתוככי המכונה המשומנת שעיקרה גיוס תרומות לעמותות, מכונה שמניעה את המערכת לפעולה ומממנת עוד ועוד שיחות שכאלה. במקרה הזה, לחיצה על הספרה מובילה אל שולי, נציגה זריזת לשון שעונה לנו וממהרת לספר שבנוסף למסירה החינמית של השם לתפילה, היא מוכנה לארגן לנו תפילה יומית קבועה, לא רק עבורנו – אלא גם עבור חמישה אנשים נוספים לבחירתנו. שירות כזה כבר לא מוצע בחינם והוא כרוך בתרומה של 84 שקל – "כמנין פ"ד תעניות", לדבריה. "יש עניין בקבלה שמי שצריך ישועה יעשה 84 צומות – אז צדקה של 84 ששקל בחודש מחליפה את זה", היא אומרת, וממהרת לספר שהמחיר כולל גם תמונה של קבר רחל ועליה קמע קדוש עם שם הרש"ש (רבי שלום שרעבי), "וגם את חוט השני, איתו עשו הקפות סביב קבר רחל". בסוף היא גם מציינת את תג המחיר: התשלום הזה ימשיך באופן אוטומטי לשנתיים הבאות, כך שבחישוב מהיר ניאלץ להיפרד ב-24 החודשים הקרובים מסכום נאה של 2,016 שקל.
האם זה הרבה מדי תמורת הישועה המובטחת? את השאלה הזאת נשאיר בינתיים פתוחה. אלא שהבעיה המטרידה ביותר בכל הרומן הקצר שלנו עם שולי נעוצה בעובדה שגם אם נחליט בכלל לנתק את השיחה עוד לפני שהגענו לדבר איתה – סביר להניח שהאנשים מהישיבה הקדושה בקבר רחל כבר יתקשרו אלינו שוב, ואם לא הם אז אחרים. סקירה מהירה של הרשת היום תעלה אינסוף עדויות של אנשים שזכו לקבל היישר למספר הפרטי שלהם שיחות מישיבות בבקשה לתרומה – והם זועמים על כך שהם פשוט לא מצליחים לגרום להן להפסיק להתקשר. "לפני שעה, התקשרו אלי לא פחות מ-21 שיחוות (!!) מ0773140000", מספרת זהר עופרי בפורום של התכנית "יהיה בסדר" בגלי צה"ל. "זאת הטרדה לכל דבר... התעוררתי היום עם 32 שיחות שלא נענו מ-0773140000 !!!!!!", כותבת אחריה אלינה.
האם מותר לישיבות להתקשר אלינו כך סתם, בשעה עשר בלילה? וכיצד המספרים שלנו בכלל מגיעים לידיהן? שולי הטלפנית קובעת ש"אין לי מושג, זה בדרך כלל אקראי ולפי ספר טלפונים", אבל האמת היא שהתשובה מורכבת מעט יותר.
המחיר: 72 שקל כמניין החסד, 77 כמניין מזל או 84 כמניין תעניות
כדי להתחיל להבין איך בעצם הפרטים האישיים שלנו משורבבים לרשימת תפוצה של עמותה שלא היינו רוצים לשמוע ממנה מבחירתנו, צריך קודם כל להבין שהיום שום דבר כבר לא נשאר פרטי. קצין מודיעין בכיר במשטרה מסביר כי במציאות בה רובנו מפיצים את פרטינו האישיים לכל עבר על בסיס כמעט יומי – בין אם בעסקאות בכרטיס אשראי ובין אם בהרשמות לאתרי אינטרנט – הסיכוי שאלה יתגלגלו הלאה גדל משמעותית. "קשה מאוד להגיע למי שהפיץ את המאגר הזה ולהוכיח שיש פה אלמנט של עבירה פלילית, כי בחלק לא מבוטל מהמקרים האזרחים בעצמם מוסרים את הטלפונים שלהם לחברות מסחריות בעת תשלום, או כשפונים אליהם מכל מיני חברות שיווק ומכוני סקרים", הוא טוען. "זה מתגלגל הלאה, ולא פעם היו גם מקרים של מכירת מאגרי מידע".
חוקר פרטי ותיק איתו דיברנו השבוע מנסה להסביר: "אתה מגיע לסופרמרקט, בית מרקחת, קופת חולים או כל גוף אחר, משלם באשראי, חותם על המסמכים ומשאיר מספר טלפון, ומהר מאוד זה זולג הלאה. לפעמים מספיק לעשות כרטיס חבר באחת הרשתות כדי שהפרטים שלך ייכנסו לכל מיני בנקי מידע, שתמיד יהיה מישהו שיהיה מוכן למכור אותם הלאה. הם צורבים אותם לדיסקים, מביאים לחברות שיווק או לחוקרים כמוני, עושים על זה הרבה כסף. משם זה כבר מגיע לעמותות או לגורמים מסחריים אחרים. באופן עקרוני ברור שזה לא חוקי, אבל קשה לאכוף את החוק ולדעת מי העביר את המידע. למשטרה אין כמעט יכולת להגיע לדברים מהסוג הזה".
אחרי שכבר הגיעו אל הטלפון שלכם, פועלות העמותות הדתיות בשיטה דומה יחסית: הודעה מוקלטת וחגיגית, שאחריה מגיעות שתי הצעות: ראשונה, הזמנה להעביר בחינם את השם הפרטי לרשימת השמות המשתתפים בתפילה, ומיד לאחריה, עם המעבר לנציג הטלפוני, הזמנה לתפילה קבועה הכרוכה בתשלום ומגיעה עם מיני תוספות. רק בשבוע שעבר קיבלנו שיחה מישיבת "אור הרשב"י" שהציעה לנו קודם כל להעביר בחינם שם, אשר ישולב בתפילה. משהסכמנו, כבר חיכתה לנו על הקו המוקדנית חדווה, ששמחה להכריז שהיא משלבת אותנו בתפילה היומית במתחם. על איזו תפילה מדובר בדיוק? ובכן – כנראה שהכל הולך. "תשמעי, אלו מקובלים, רבנים צדיקים שלומדים את הזוהר הקדוש כל היום וכל הלילה, ואפשר לצלצל אלינו 24 שעות ביממה כדי שיתפללו בשבילך", היא מספרת, "אפשר גם לצלצל אלינו במיוחד לפני בחינה או טסט או ראיון עבודה". כמו בעמותת "מוסדות רחל אמנו בארץ הקודש", גם כאן אפשר להגדיל ב-84 שקלים ולקבל תמורת התרומה את "האילן הקדוש", קמע בנרתיק עור שמגיע יחד עם קלף עליו כתובים שמות של מלאכים, ולצידו בונוס – תמונה של רבי שמעון בר יוחאי. גם כאן, אם תהיתם, התשלום נפרס למשך שנתיים. "פעם גבינו 100 שקל לחודש אבל ראינו שזה קשה לאנשים", מסבירה חדווה, "אז אנחנו מאפשרים גם לתרום 72 שקל כמניין החסד, 77 שקל כמניין מזל או 84 כמניין תעניות ואנחנו באים לקראת מי שקשה לו".
את דפוס הפעולה הזה אפשר למצוא גם אצל "מוקד הישועות בעמוקה", המציג עצמו באתר האינטרנט כממשיך דרכו של התנא הקדוש רבי יונתן בן עוזיאל, שקברו נחשב לבעל סגולה לשידוך. בקרב המתלוננים ברשת עלה שמו של המוסד הזה מספר פעמים כ"מטרידן סדרתי", וכדי לברר על מה בדיוק מדובר התקשרנו למספר שמופיע באתר. שוחחנו עם עדי, שהזמינה אותנו למסור שם לתפילה: "זה המקום שמסוגל במיוחד להמציא ישועה בעניין בני זוג, ובט"ו בשבט יש תיקון חזק שעוזר לאנשים מעוכבי זיווג ואחריו הם רואים ישועות", אמרה.
תפילה חד פעמית לא תעלה לכם דבר, אבל אם תרצו ששמכם יעלה בתיקון המיוחד בט"ו בשבט, תיקון אלף השופרות, זה כבר כרוך בפתיחת הארנק. מזל שמקבלים גם שלל פינוקים חומריים: "נשלח לך את יין הישועות, שזה סגולה לקודש ביום החופה, ואת ערכת הזיווגים – שלושה קמעות שמבטלים כל גזירה שיש עבור אותו אדם: אחד של רבי נתן מברסלב, אחד של הרש"ש הקדוש ושלישי שנותן שמירה והגנה. הכל מגיע עם שליח מיוחד וכרוך בתרומה חודשית שהולכת לרבנים שלנו שלומדים תורה, זה להחזיק את הישיבה". כמה בדיוק עולה להשיג חתן בצורה הזו? "96 שקל כמניין זיווג הגון, למשך 28 חודשים – שזה גימטריה של כוח. על ידי כוח הצדקה את תזכי לישועה". בחישוב פשוט: 2,688 שקל, שזה בגימטריה הרבה מאוד כסף. בכל אופן, בניגוד לנציגות במוקדים האחרים, ברגע שעדי שומעת שאנשים קיבלו מהעמותה שלה טלפונים – היא ממהרת להכחיש ולטעון כי זה לא ייתכן. "אין אצלנו הפצת שיחות, זה טלפון רק של שיחות נכנסות ואנשים מתקשרים לפה לזכות בשם לתפילה", היא קובעת.
לאן נעלמו שישה מיליון שקלים?
גם עו"ד גל עינב התנסה בשיחה מוקלטת כזו, אבל בעוד שרובנו בוחרים לנתק ולהתעצבן בשקט – הוא החליט להפסיק את ההתנהלות הזו: "עניתי לטלפון ושמעתי מוזיקה והודעה מוקלטת ששואלת אם אני רוצה להצטרף לתיקון הקדוש", הוא מספר, "כשעברתי למוקד אמרו לי שאני צריך לתרום כמה שקלים וזה מאוד עצבן אותי. חיפשתי קצת במה ובמי מדובר וכשגיליתי שזו תופעה רחבה החלטתי להרים את הכפפה ולעשות עם זה משהו".
עו"ד עינב חבר לעו"ד יאיר שפרן והשניים הגישו תביעה ייצוגית נגד עמותת "מוסדות רחל אמנו בארץ הקודש" והעומדים בראשה, דב פריד, יצחק קלוגר ואברהם יעקב בירנהאק, בטענה שהיא עוברת על תיקון מס' 40 לחוק התקשורת משנת 2008, שאוסר על הפצת הודעות ספאם – ולפיכך נקרא גם "חוק הספאם". "המטרה של החוק היא למנוע חדירה של מפרסמים ומשווקים למרחב הפרטי של האזרחים ללא הסכמתם ולמנוע הטרדה בשעות הפנאי", מסביר עו"ד שפרן. "החוק אוסר על שליחת דבר פרסומת – כל מסר שמופץ באופן מסחרי ומטרתו לעודד רכישת מוצר או שירות – בלי הסכמה מפורשת מראש של הנמען". כיון שאיש מאיתנו לא נתן את הסכמתו למבול השיחות מהעמותות השונות וכיון שאין לנו אפשרות נוחה וקלה להסרה מהרשימה, הוא טוען, העמותות עברו על החוק.
אלא שלא כולם מסכימים איתו. "אם בודקים, רואים שהחוק לא אוסר לשווק סגולות ובקשת תרומות בטלפון, זה כמו שאתה מקבל טלפונים מאנשי שיווק של קופות חולים, חברות ביטוח או גופים אחרים", טוען שר הדתות לשעבר, ח"כ יעקב מרגי. "בכל מקרה, אני מסכים שלא ייתכן שאזרח יקבל טלפונים או הודעות בלילה ובשעות הבוקר המוקדמות בניגוד לרצונו וללא אישורו. כשאני למשל רואה הודעה מעמותה לא מוכרת או מקבל טלפון כזה, אני קודם כל מברר בגוגל מי העמותה הזו ואם היא בכלל לא איזה משהו ערטילאי. לפעמים הן מבטיחות כל מיני סגולות כשבפועל מתברר שאין ולא כלום. אני ואשתי לא עונים לטלפונים כאלה".
שר הדתות לשעבר ממליץ על בירור בגוגל וקבלת פרטים נוספים על מקור העמותות, והוא יודע על מה הוא מדבר. בדיקה מעמיקה מגלה שדפוס הפעולה הדומה שלהן אינו מגיע מהשגחה אלוהית, אלא מכך שמאחורי רבות מהעמותות הללו עומדת קבוצה מצומצמת של אנשים, המפעילה את מערך גיוס התרומות שלהן כשיטה משומנת היטב. מתחקירים שביצע העיתונאי עידו קינן בבלוג “חדר 404”, עולה שמספר הטלפון ממנו התקבלו שיחות עבור הישיבה בקבר רחל, הוא גם זה שאחראי להודעות מוקלטות עבור "ישיבת רבי מאיר בעל הנס", ישיבת "האר"י הקדוש" ו"ישיבת המקובלים בקבר רבי שמעון בר יוחאי". מספר הטלפון הוא לא הקשר היחיד בין העמותות: על פי נתוני אתר גיידסטאר, המפרסם את המידע שמוסרות העמותות לרשם העמותות, ועל פי מידע שפורסם באתר "עולם התורה" (שמאגד מידע על מוסדות תורה בארץ ובעולם) מסתבר שגם המייסדים ובעלי התפקידים חופפים לא פעם. דב פריד, למשל, הוא מראשי המוסד ב"מוסדות אור הזוהר הקדוש וישועת הרשב"י – צפת מירון (ע"ר), חבר ועדת ביקורת בעמותה של הרשב"י וגם המקים של עמותת "מוסדות רחל אמנו בארץ הקודש (ע"ר)". יצחק קלוגר הוא המייסד של עמותת "ישועות בעמוקה – ישיבת התנא הקדוש רבי יונתן בן עוזיאל זיע"א אמן", המייסד של עמותת "מוסדות רחל אמנו בארץ הקודש (ע"ר) וגם חבר ועד בעמותת "מוסדות אור הזוהר הקדוש וישועות הרשב"י" . אברהם יעקב בירנהאק הוא המקים של עמותת "מוסדות רחל אמנו בארץ הקודש וגם חבר ועדת ביקורת בעמותה של הרשב"י. במילים אחרות: העמותות בהחלט מעורבות זו בזו בניהול וייסוד משותף וצולב.
דרור שלפמן, רואה חשבון ושותף מנהל במשרד שלפמן לבקוביץ' ושות' המטפל בענייניהן של עמותות שונות, בדק עבורנו את הדו"ח הכספי של עמותת "מוסדות אור הזוהר הקדוש וישועת הרשב"י" לשנת 2011 (הדו"ח ל-2012 טרם הוגש) שפורסם באתר ״גיידסטאר״, ומצא כמה נתונים מעניינים תחת הסעיף "חייבים ויתרות חוב": כך למשל, מסתבר שעמותת "ישועות בעמוקה" חייבת לה 11,556 שקל ו"מוסדות רחל אמנו בארץ הקודש" חייבת לה 111,752 שקל – נתון מעניין לאור העובדה שכפי שתראו בהמשך – הן מכחישות קשר ביניהן. את הדו"חות של שלוש העמותות, אגב, הגיש אותו רואה החשבון.
עוד משהו חריג בנוף הוא הדו"חות הכספיים של העמותות, שמגלים הכנסות חלומיות מתרומות והוצאות עצומות על פרסום. רו"ח שלפמן הסב את תשומת לבנו לפערים בין מה שעמותת "מוסדות אור הזוהר הקדוש וישועת הרשב"י" מצהירה שהיא עושה בדו"ח המילולי לרשם העמותות – לבין מה שהיא עושה בפועל, לפי הדו"ח הכספי. כך, למשל, העמותה מצהירה שפעולותיה העיקריות באותה שנה היו הקמת גני ילדים, עזרה לנוער בסיכון, הקמת כוללים, קמחא דפסחא והענקת מלגות לנצרכים. עיון בדו"ח חושף שמתוך 8,522,384 השקלים שקיבלה העמותה מתרומות באותה השנה, רק 1,803,748 מהם נכללים תחת "עלות הפעילות" בסעיף שתואם את המטרות האלה – "מילגות, שיעורי תורה ותמיכות". מה עשתה העמותה עם 6,718,636 השקלים הנותרים? הטרידה אתכם, ככל הנראה.
2,365,145 שקל היא הוציאה על "פרסום והדפסות", סכום שחושף את היקף הפרסום המסיבי, המתבטא בטלפונים שקיבלתם הביתה. נתון תמוה נוסף הוא "מתנות לתורמים" – להן הוקדשו לא פחות מ-754,296 שקל. "מדובר בסכום לא אופייני להוצאה מסוג כזה", מסביר שלפמן, “יש לפעמים הוצאות על גיוס תרומה – שכר לאנשים שמתרימים את הכסף, למשל – אבל המושג של 'מתנות לתורמים' בסכומים כאלו בהחלט מעלה סימני שאלה על סוג ואופי המתנות".
נוסף להוצאות הללו מתגלה בדו"ח הוצאה מעניינת נוספת: לא פחות מ-2,698,580 שקל הוצאו על "משכורות וסוציאליות". הנתון הזה מוזר במיוחד כשמגלים שהמשכורת השנתית הגבוהה ביותר ששולמה בעמותה הייתה על סך 170,508 שקל לשנה, ושאם נחבר את סך חמש המשכורות הגבוהות ביותר באותה שנה, נגלה סכום של 540,176 שקל. חשבון פשוט יחשוף סכום של 2,158,404 שקל שלא ברור למי שולם - ובעבור איזו עבודה.
אגב, גם בעמותות האחרות ההוצאות על פרסום מרקיעות שחקים: עמותת "מוסדות רחל אמנו בארץ הקודש" הוקמה באוקטובר 2010, ובדצמבר 2010 אותה שנה הגישה דו"ח כספי שחשף כי בחודש הראשון לפעילותה קיבלה תרומות על סך 192,254 שקל והוציאה 5,800 שקל על פרסום, 3,245 שקל על תקשורת ו-4,000 שקל על שירותים מקצועיים. "ישועות בעמוקה – ישיבת התנא הקדוש רבי יונתן בן עוזיאל זיע"א אמן (ע"ר)" הוקמה רק בינואר 2011, אבל הדו"ח השנתי שלה מעיד שכבר באותה שנה רשמה הכנסות של 1,929,690 שקל מתרומות והוציאה 309,837 שקל על פרסום ו-128,800 שקל על מתנות לתורמים.
"מצטער על מה שעושים לכם בשמנו"
למרות הרושם הנוצר בציבור, לא כל הישיבות חולקות את קלחת ההטרדות הטלפונית, וחשוב להן להבהיר להן את זה. ברשת אפשר למצוא תלונות גם על טלפונים מישיבת רבי מאיר בעל הנס ומהישיבה של הארי"י הקדוש, אבל משיחה עם בעלי תפקידים בישיבות מתברר שאין להן קשר לפעילות הטלמרקטינג האגרסיבית הזו. באתר של ישיבת רבי מאיר בעל הנס אפשר אפילו למצוא הבהרה גדולה שמספרת שלא הם האנשים שמצלצלים אליכם ללא הפסקה: "כבר למעלה משנה מגיעים אלינו טלפונים מאנשים שהוטרדו", מספר חיים ורנר, מנהל ישיבת אור התורה בקבר רבי מאיר בעל הנס. "מצלצלים אנשים זועמים וכועסים על הישיבה שלנו ולקח לי הרבה זמן לגלות מה הם רוצים כי לא ידעתי על הטלפונים הללו. מסתבר שיש מישהו שמתקשר לאנשים וקורא לעצמו 'מוסדות רבי מאיר בעל הנס', משתמש בשם שלנו, וכך הרבה אנשים בטוחים שזה אנחנו - אבל זה לא. טלפון של אדם זה דבר פרטי ואנחנו לא עושים דברים כאלה. זה לא נשמע לי הדבר הכי אמין בעולם אז שהציבור יידע להיזהר".
גם ישיבת האר"י הקדוש בצפת סובלת מהעניין: "הייתה תקופה בה היה טרור טלפוני והטרידו המון אנשים תחת השם של האר"י הקדוש", מספר לנו מיכאל עייש, מנהל הישיבה. "גם אנחנו קיבלנו טלפונים כאלה וניסיתי ליצור איתם קשר ללא הצלחה. זה קיים כבר למעלה משנה וגרם לאנשים המון עגמת נפש", הוא אומר. עייש מסביר כי לא פנה למשטרה כי אין לישיבה בעלות על שמו של האר"י הקדוש ולכן אין לה עילה לתביעה או תלונה. כך או כך, הוא מבהיר שזו לא הדרך הנכונה לאיסוף תרומות: “זה חמור מאוד בעיני ולא ראוי. אני מצטער בשבילכם על מה שעושים לכם בשמנו. זה לא יפה וזה מעצבן ואני לא רואה איך אפשר לתפוס את מי שעושה את זה. בכל אופן, מערך התרומות שלנו הוא פנימי ואנחנו הולכים אישית לידידים שלנו, אנחנו בקשר תמידי איתם".
בכתב התביעה מעריכים עו"ד יאיר שפרן ועו"ד כל עינב שלכל הפחות 50 אלף איש קיבלו לפחות 100,000 שיחות מטרידות מהעמותה. על הפעולה הזו הם תובעים סכום של 100 מיליון שקל. עוד חודש ייערך הדיון הראשון בתביעה, ובית המשפט המחוזי בת"א יצטרך להכריע חוק הספאם אכן חל על גם על תרומות. בינתיים, העמותה טוענת בכתב ההגנה שאין לה שום קשר למספרי הטלפון המפורטים בתביעה ואין לה גם דבר עם ישיבת אור הרשב"י ו"ישועות בעמוקה". בשיחה שניהלנו עם אברהם יעקב בירנהאק הוא לא הכחיש את המעורבות שלו ב"מוסדות רחל אמנו" ובאור הרשב"י. כשביקשנו לשאול על מוקד התרומות שהעמותות מפעילות הוא הסביר לנו שאינו בקיא בנושא. כשהקשנו ושאלנו איך יכול להיות שאדם שלפי רשם העמותות מייסד וחבר ועד בשתי העמותות לא בקיא במוקד התרומות הענף שלהן, ענה לנו: "מה שאת רואה זה מה שכתוב, מה שמעבר לזה - זכותי להגיד למזכירה שתיצור איתך קשר. יצרו איתך קשר מהמשרד אם ירצו". שיחה לא התקבלה עד מועד סגירת הגיליון.
סייע בהכנת הכתבה: שמעון איפרגן
תפילין בלי הפסקה
רוצים להפסיק לקבל הודעות המזכירות לכם להניח תפילין? תשלמו
יניב פוניס ממודיעין לא ממש האמין שזה קורה לו. לפני כמה שבועות החל לקבל בשעות הבוקר המוקדמות הודעות SMS וטלפונים שמזכירות לו שעליו להניח תפילין כל בוקר. בתחילה התעלם, אבל כשההודעות הפכו למטרד החליט לא לוותר. לאחר תחקרי פרטי התברר לו שמי שאחראי למבול ההצקות שמפריע לשגרת חייו היא עמותת TAFILIN של תנועת חב"ד. פוניס נכנס לאתר האינטרנט שלTAFILIN ונדהם לגלות שכל אחד יכול להכניס את פרטיו למאגר המידע ולקבל בתמורה הודעות וטלפונים מהעמותה שיזכירו לו להניח תפילין ולתרום. באותה מידה, כל אחד יכול גם להכניס את פרטיו של אדם אחר לרשימת התפוצה – וכדי להסירם, צריך האומלל שנכפה עליו לשמוע כל היום על תפילין להתקשר לטלפון שמופיע בדף או לשלוח הודעת sms על חשבונו עם המילה "'גאולה". לא יעשה זאת? המסרונים ימשיכו להגיע.
"שאלתי את הרב למה הם לא בודקים למי הם שולחים את ההודעות ולמה אין פיקוח או בקרה, כי הרי יש אנשים שכופים עליהם לקבל את ההודעות, אז הוא ענה לי: 'מה ההבדל , אני יכול גם להיכנס למכולת ולשדוד אותה במקום לקנות בה מצרכים'", כתב פוניס בעמוד הפייסבוק שלו. "שיא החוצפה היא שהדף שלהם קורא לך גם לצרף חברים. יאללה, רק תרשום מספר טלפון ושעה ואם אתה שונא מישהו הוא יתחיל לקבל הודעות מהם ולשלם כדי לבטל אותן".
ההערכה היא שאלפי שקלים זרמו לקופת העמותה מאזרחים תמימים שמספרי הטלפון שלהם הוזמנו ללא ידיעתם על ידי אחרים והם נאלצו להתקשר לבטל את שליחת ההודעות. אחד מהם הוא יוסי, תושב באר שבע, שעבר על בשרו את החוויה הזו. "פתאום בשעה חמש בבוקר אני מקבל הודעה שאני צריך להניח תפילין וכמה זה חשוב להיות יהודי, למה לכל הרוחות אני צריך שיעירו אותי בחמש בבוקר?", הוא זועם. "אין לי שמץ של מושג מי נתן להם את הפרטים שלי ואיך הגיע אליהם מספר הטלפון שלי. הייתי צריך להפוך עולמות כדי להגיע לאתר שלהם רק בשביל לגלות שאני צריך לשלוח להם הודעה ועוד לשלם על זה לעמותה, זו ממש חוצפה".
בעמותה מתנערים מהאחריות ומטילים אותה על הגולשים. "קשה לנו להאמין שאנשים יעשו דברים כאלה, אבל תמיד יש לך אופציה לבטל את השירות הזה בהודעת סלולרי", הסביר עובד בעמותה. "אנחנו לא כופים על אף אחד להכניס את פרטיו לדף שלנו. מרבית האנשים עושים זאת מרצונם החופשי. אם מישהו רוצה לתרום לנו זה בסדר, אנחנו לא מכריחים איש".
שמעון איפרגן
תגובות
תגובת הנהלת עמותת "אור הזוהר הקדוש וישועות הרשב"י": "עמותת "אור הזוהר הקדוש וישועות הרשב"י" פועלת שנים רבות בהיכלא קדישא ע"י קברו של התנא האלוקי רבי שמעון בר יוחאי עבור עם ישראל, בתפילות ובקשות לכל אדם ולכל דורש ומבקש. זכינו והעמותה מפעילה ע"י קבר הרשב"י פעילות גדולה לרווחת הציבור במהלך כל השנה וכן מחלקת במקום אוכל ושתיה בימי שבת וחג- חינם אין כסף, לרווחת העולים מירונה. ברצוננו להבהיר כי עמותת "אור הזוהר הקדוש וישועות הרשב"י" הקפידה תמיד להתנהל כחוק, למען ולתועלת עם ישראל, וכך תמשיך לנהוג. קבלנו בעבר תלונות מאנשים אשר סובלים מהטרדות אלו שציינת, אך אין זה קשור אלינו בשום צורה ודרך.עמותת אור הזוהר הקדוש וישועות הרשב"י פועלת ע"י קבר רבי שמעון בר יוחאי בלבד, כשמאות אנשים מגיעים לבקר ולהנות מפעילות העמותה, ובהפצת תורתו וישועתו של רשב"י הקדוש בעולם כולו. אנו נשמח להמשיך ולהתפלל ולבקש רחמים ולעזור לכל יהודי באשר הוא".
תגובת עמותת "מוסדות רחל אמנו בארץ הקודש", באמצעות עו"ד ד"ר אבי וינרוט ואמיר גל: "עמותת מוסדות רחל אימנו מקיימת פעילות פילנטרופית בלבד, ללא כל מטרה עסקית או מסחרית. בניגוד למשתמע מן השאלות שהוצגו, העמותה פועלת כחוק, ולפי כל כללי הדין. אין כל יסוד לטענות נגד העמותה שפועלת במסירות עבור הציבור הרחב, לא מבחינה עובדתית וגם לא מבחינה משפטית. גם לייתר השאלות שהצגתם ניתן כבר מענה במסגרת תשובתנו לבית המשפט, ואנו סמוכים ובטוחים שככל שהעניין יצריך הכרעה, הדברים יוכרעו לטובת העמותה. צר לנו על כי במקום לבדוק חברות מסחריות רבות אשר מפרות את חוק הספאם השכם וערב, מבלי להזדהות ומבלי לבקש רשות מאיש, מתמקדים בעמותה ללא כוונת רווח אשר פועלת כחוק, וזאת כפי הנראה אך ורק מחמת שמדובר בעמותה דתית".
תגובת עמותת "ישועות בעמוקה – ישיבת התנא הקדוש רבי יונתן בן עוזיאל זיע"א אמן” לא התקבלה עד סגירת הגיליון.