1816 הייתה שנה ללא קיץ. שנה קודם לכן, באפריל 1815, התפרץ באינדונזיה הר הגעש טמבורה בעוצמה 7 במדד ההתפרצות הגעשית – מדד די דומה לסולם ריכטר. מיליוני טונות של אפר נפלטו לאטמוספירה, הסתירו את קרני השמש והורידו וילון על האנושות מהודו עד ניו יורק. כ-93 אלף איש מתו כתוצאה מענן הגזים, מרעב וממחלות. מזג האוויר הרס יבולים של תירס, הפך את חיי החקלאים לבלתי אפשריים והוביל למשבר מזון, כשחלקים מארה"ב ומאירופה דיווחו על שלג ביוני. לורד ביירון כתב על הקיץ החורף ההוא את הפואמה המדכאת "חשכה": "הארץ הקפואה התנודדה עיוורת, משחירה, באוויר חסר הלבנה" (תרגום: ליאור שטרנברג). האם זה בדיוק מה שהולך לקרות ב-2015?
להר הגעש שמאיים להסתיר את השמש יש את השם הכי לא מפחיד אי פעם. קוראים לו ברדרבונגה (Bardarbunga), והוא נמצא בליבה ובעומקה של איסלנד, מתחת לפניה הקפואים של האדמה. 30 הרי געש פעילים יש באיסלנד, ומביניהם ברדרבונגה עשה יחסית מעט רעש וצלצולים מאחרים בשנים האחרונות, בניגוד, למשל, לאייאפיאטלאייקוטל, שבאפריל 2010 קרקע את התנועה האווירית באירופה לשבוע. אבל המפלצת הזו התעוררה לפני שישה שבועות, ולא נראה שהיא חוזרת לישון. אם ברדבונגה יתפרץ, הלבה הזאת תישפך על איסלנד ופשוט תמיס חלקים ממנה, פשוטו כמשמעו. כמויות קרח גדולות יימסו ויציפו את איסלנד; אזורים נרחבים ייהרסו, ואפר יתפרץ בעצמה עד לאטמוספירה העליונה של כדור הארץ ויקפיא את אירופה. בשלב הראשון תחווה בריטניה את החורף הכי קר שאי פעם נרשם, עם טמפרטורות נמוכות שלא נראו מעולם. אחריו יגיע קיץ ללא שמש, כשהטמפרטורות מטפסות רק מעט מעל לאפס. וזה לא הכל: אם ההתפרצות של הר הגעש תהיה חמורה במיוחד, עשורים של חורף יירדו עלינו. שנאמר, הכינו את המעילים.
שיר של אש וקרח
הסנדוויץ' האפוקליפטי בברדרבונגה עובד ככה: למטה יש מערכת של ארבעה הרי געש באורך של 200 קילומטר. למעלה יש קרחון בעובי 500 מטר. באמצע יש שכבה תת קרקעית, מדענים יכולים רק לנחש מה הנפח שלה, והיא הולכת ומתמלאת בלבה רותחת שנפלטת אליה מהרי הגעש האלה, ממיסה מלמטה את שכבת הקרח העתיקה.
בינתיים האדמה מדממת. עשרות רעידות אדמה פוקדות את ברדנבוגה מדי יום. ביממה אחת באמצע אוגוסט רעד הקרח 1,600 פעמים. הכוננות מועלית מדי פעם לדרגה הגבוהה ביותר, אדום, ואז חוזרת לכתום, שגם היא לא בדיוק טיול בפארק. רעידות האדמה נמשכות בקצב די קבוע, ומגיעות לעוצמה של עד 5 בסולם ריכטר. שכבת הקרח מדממת לבה באופן קבוע כבר כמעט חודשיים, 40 קילומטרים רבועים של לבה, שיוצרת מופעים מרהיבים של אש, קרח ועשן, שמושכים אליהם סוכנויות צילומים מכל העולם. המדענים, שעזבו את המקום לכמה ימים, חזרו אליו שוב ביום שני השבוע כדי לגלות שהנהרות החדשים של הלבה, שמכסים נכון לעכשיו כבר 50 קמ"ר - ממשיכים להתרחב. מסוקים טסים בזהירות מעל לקרח הבוער, הצלמים שעליהם מספרים שלפעמים עדשות המצלמה פשוט נמסות מרוב חום. ביוטיוב התחיל לפעול שידור חי, הכולל נתונים ססמולוגיים זמינים לכל דורש; גם בלוגים בנושא מרתקים אליהם אלפי גרופים עם אובסס חדש, לנסות לחזות את בוא האפוקליפסה. בישראל מתעד את הנושא בבדידות מזהרת נתאי פרץ, שחוצב מאתרי החדשות והשירותים המטאורולוגיים את הנתונים המדהימים ביותר ומפרסם אותם בטוויטר שלו.
באיסלנד מדובר, כמובן, בכותרות ראשיות. לפי ההערכות מדי יום משחררים לא פחות מ-35 אלף טונות של גזים אל האטמוספירה ויוצרים ענני גז שלרוב נודדים מזרחה. זיהום הגיע גם לעיירה Djúpivogur שבמזרח איסלנד, שנסגרה כליל, כשילדים לא יצאו מהבית ותושבים רבים התלוננו על כאבים בעיניים, באף ובגרון. עננים של גופרית דו חמצנית צפויים להגיע מאזור ההתפרצות ועד לדרום איסלנד, כולל לאזור של הבירה רייקיאוויק. בכמויות זיהום האוויר הצפויות מומלץ להימנע מפעילות גופנית באוויר שבחוץ, ועיריית רייקיאוויק כבר נערכת למפגע ומנטרת את האוויר בעיר, ניתוח שהיא משדרת לאתר האינטרנט שלה. לפני שבוע נמדד הזיהום הגבוה ביותר מאז החלה ההתפרצות, באזור של אגם מייואטן בצפון המדינה: 6,000 מיקרוגרם למטר מעוקב. גם הפיורדים המזרחיים נתונים לזיהום אוויר דומה. רק כדי להבין את התמונה - בזיהום שמעל 600 מיקרוגרם למטר מעוקב מומלץ להימנע מפעילות גופנית בחוץ – והזיהום הזה חמור ממנו פי עשר. "במצב הזה אנשים חשים בעיות נשימה, במיוחד אנשים לא בריאים מלכתחילה", הסבירה סוכנות איכות הסביבה של איסלנד.
אגב, אם תהיתם, המקום נסגר לציבור רשמית, כשרק מדענים וקומץ של עיתונאים מורשים להיכנס אליו אחרי התמגנות במסכות גז, בגלל זיהום האוויר הכבד. סגירת המתחם נובעת לא רק מזרימת הלבה, ההתפוצצויות והאדמה שמעלה עשן, אלא גם מחשש לשטפונות – תוצאה של המסת הקרחונים על ידי הלבה הנוזלת עליהם. תופתעו או לא, אבל בעקבות סגירת המתחם עצרה המשטרה כמה וכמה מסתננים סקרנים, שבחרו להתעלם מהאזהרות ולהיכנס לאזור ללא מיגון. המדענים שעובדים באזור כבר יודעים שעליהם לדווח למשטרה אם הם מוצאים גופות של מסתננים שכאלה, והם מוכנים לכל מקרה.
וכמו בכל מקום בעולם, גם שם יש ישראלי: גיא גוטרימן, שמתגורר באיסלנד זה 7 שנים, הוא הבעלים של חברת Another Iceland, מפעילת אתר "איסלנד - המדריך לארץ הקרח והאש". כששמע על ההתפרצות עלה על מטוס כדי לראות אותה מקרוב. "הרבה אנשים רוצים לבוא ולראות את ההתפרצות, אז החלטתי שמן הראוי שאעשה את זה קודם כל בעצמי", הוא מספר בשיחה ממקום משכנו, בעיר הבירה רייקיאוויק. "במקור רציתי להיכנס למקום ההתפרצות עם ג'יפ, אבל חסמו את הדרכים בגלל הדאגה לשלום המטיילים, אז החלטתי לקחת טיסה. עולים על מטוס שמסתובב במשך שעה וחצי מעל מקום ההתפרצות", הוא אומר. "אלו מראות מדהימים. המטוס טס נמוך ורואים את סילוני הלבה יוצאים מהסדקים, מגיעים לגובה של עשרות מטרים". תתפלאו אבל הטיסות הללו עדיין מתקיימות ומושכות תיירים רבים לאזור, והן מציעות שעה וחצי מעל האדמה המבעבעת ב-280 יורו במטוס או ב500-1600 יורו בהליקופטר. "זה נתן בוסט לתיירות פה והאמת היא שפונים אליי יותר אנשים מהרגיל לתקופה הזו – שנחשבת סוף עונת התיירות".
הר הגעש שאחראי לחורף 91'
את האירוע הגעשי הזה רואים גם מהחלל, ונאס"א שיחררה צילומים של שדות הלבה כפי שנראו בחלל. האתר MetDesk צייץ צילומי לוויין בהם אפשר לראות שהחום שעולה מההר באיסלנד גדול יותר מזה שפולטת לונדון או פריז. לפי דיווחי האתר Dailykos, שמונה מאות טונות של לבה לשנייה נשפכו מאז החלה ההתפרצות, טונות שמפיקות לא פחות מטרה וואט של חום – טריליון וואטים. במה מדובר? השיא של פגיעת הברק הממוצעת, למשל, הוא טרה וואט, אבל היא נמשכת ל-30 מיקרו שניות.
הזיהום הגיע גם לנורווגיה, שם לפי הדיווחים, אנשים מריחים ריח חזק של גופרית מהר הגעש המרוחק מהם 1,300 קילומטר. הוא הרחיק אפילו עד לפריז: ראש עיריית פריז ביקשה מהממשלה הצרפתית להגביל את תנועת המכוניות בעיר וציינה את הזיהום שמגיע מהר הגעש כאחת הסיבות, אבל הממשלה לא נענתה לבקשתה, כך מדווח האתר האיסלנדי mbl.
האתר Daily Kos מצטט את המדענים העובדים באזור ההתפרצות, שסיפרו לכלי התקשורת האיסלנדים שהעבודה במקום היא ממש כמו לעבוד על פני הירח: הראות נמוכה והם כמעט ולא רואים את הפנים של הקולגות שאיתם. הרוחות נושבות בחוזקה שלג וחול וקשה לעבוד בתנאים הללו. בינתיים, בגלל בקשות רבות של האוכלוסייה, שקלו שירותי ההגנה האיסלנדים לחלק מסכות גז לכל מי שנמצא בקו האש של הר הגעש, אבל הרעיון הזה לא יצא לפועל כי מדובר באזור גדול מדי. האתר מעלה גם חשש לבעיה אפשרית באספקת המים למזרח המדינה במקרה של התפרצות של הר הגעש: ב-2011 התפרצות ברמה 4 של הר הגעש Grímsvötn בדרום מזרח איסלנד זיהמה את המים של הערים באזור באפר, והיה צורך להוביל מים במשאיות אל הערים. הר הגעש ברדרבוגה כבר רשם עצמות של 5 ו-6 במדד ההתפרצות וזה מעלה דאגה לזיהום מים. אז מה עושים? מדי פעם נאסר באופן זמני על טיסות באזור. יותר מזה אין הרבה מה לעשות. או שזה יקרה או שלא.
יש כ-15 אלף הרי געש בעולם, פחות מעשרה הם סופר וולקנוז: הרי געש שהתפרצות שלהם לא רק תבטל טיסות, אלא תסכן את כל הציביליזציה האנושית. "בהתפרצות של הר הגעש אייאפיאטלאייקוטל (Eyjafjallajökull) ב-2010 נפלטו לאוויר כ-0.25 ק"מ מעוקב של אפר, וזה הספיק כדי לסגור את אירופה לשבוע", אומר פרופסור עודד נבון, ראש המכון למדעי כדור הארץ באוניברסיטה העברית. "אבל בהתפרצות של סופר וולקנו ייפלטו 1,000 ק"מ מעוקב של אפר או אפילו 2,000 – כמו שקרה בעבר הגיאולוגי".
איך נוצר סופר וולקנו? פרופסור נבון מסביר שהתפרצויות עצומות כאלה יכולות להיווצר כשחומר חם מהמעטפת של כדור הארץ עולה אבל לא יוצא מקרום כדור הארץ, אלא נאגר תחתיו. החומר הלוהט נמצא שם ועשוי להתיך את קרום כדור הארץ, וכשזה קורה מתקבלת מאגמה. "המאגמה הולכת ונאגרת בקרום, היא מתאגמת ונאספת בכמויות גדולות, לפעמים בחדרי מגמה של עשרות קילומטרים", מסביר פרופסור נבון. "היא נאגרת ונאגרת עד שהיא מגיעה לנקודה בה אינה יכולה עוד – ואז נוצרת התפרצות עצומה של רוב המאגמה שנאגרה. כשתא כזה של מאגמה מתפרץ, התקרה שלו מתמוטטת מעצמת ההתפרצות ורוב החומר הלוהט בתוכו מצליח לעלות אל פני הקרקע, להתפרץ ולפזר אפר אל האטמוספירה".
במקרה כזה, האפר שיעלה לאטמוספירה לא רק ייצור שנה קרה – ההשפעה שלו תהיה ארוכת טווח ותוריד משמעותית את הטמפרטורה. "ירידה של כמה מעלות היא משמעותית – והירידה הממוצעת היא אולי 3 או 5 מעלות, אבל זה אומר שבחלק מהמקומות הירידה תהיה חדה יותר. במצב כזה יבול חקלאי ייהרס ותהיה בעיה של מזון, שתתווסף למזג האוויר הקפוא שיקשה על החיים של אנשים. אם החורף ממשיך, השלג לא מפשיר במרץ, וגם לא במאי או ביוני, ואז אין מה לאכול. אם תהיה התפרצות ביילוסטון בארצות הברית, למשל, החיטה לא תצמח גם בשדות בצרפת ותפוחי האדמה באוקראינה יקפאו באדמה. לתושבים לא תהיה ברירה אלא להתחיל לנדוד, כי אי אפשר לחיות יותר בתנאים הללו – אבל מי יקבל אותם? תיווצר קטסטרופה בינלאומית".
פרופסור נבון מסביר שהתפרצות של סופר וולקנו נמצאת בסבירות גבוהה יותר מתרחישים אפוקליפטיים יותר פופולריים, כמו פגיעה של אסטרואיד למשל. ההיסטוריה מראה שפגיעה של אסטרואיד נדירה, אבל התפרצויות של סופר וולקנו הן עניין שבשגרה: אחת כל כמה עשרות אלפי שנים. "כשמסתכלים על מיליון השנים האחרונות, מגלים שהתפרצויות ענק אינן זניחות, ושיש התפרצות כל כמה עשרות אלפי שנים. ביילוסטון לבדו היו התפרצויות בערך כל 600 אלף שנים, ויש עוד אתרים רבים המועדים להתפרצויות ענק". סטטיסטית, סופר וולקנו יכול להתפרץ מחר בבוקר, או לחכות ולהתפרץ רק עוד עשרות אלפי שנים.
רפואה מונעת
ב-1783 התפרץ הר הגעש לאקי באיסלנד והביא לפגיעה ביבולים גם שנים אחרי האירוע. "כשמארי אנטואנט אומרת לצרפתים 'אם אין לחם – תאכלו עוגות' - הם היו רעבים בגלל שההתפרצות של לאקי הביאה להתקררות, לירידה ביבולים ולרעב", מסביר פרופסור נבון. ההתפרצות הזו השפיעה גם על היושבים מעבר לתעלה, באנגליה: "לעומת התפרצויות אחרות, שכללו בעיקר אפר, בלאקי התפרצו 15 ק"מ מעוקב של לבה ו- 0.4 ק"מ מעוקב אפר, אבל נפלטו גם גזים מכילי גפרית שיצרו 200 מיליון טון של חומצה גפריתנית. החומצה הזו יוצרת טיפות קטנות, מעין עננים שמתפוגגים באיטיות גדולה בהרבה מהאפר באטמוספירה. לעומת אפר, המורכב מחלקיקי סלע שמרחפים ושוקעים תוך כמה חודשים עד שנה, לחומצה הגופריתית יכולות לקחת שנים להתפוגג. יש לזה משמעות גדולה כי אולי אפשר לשרוד קיץ אחד קר, אבל שלושה קיצים זה כבר קושי ממשי".
כך, ההתפרצות אירעה באיסלנד, אבל אנשים מתו בגללה באנגליה, כשערפל חומצתי כיסה את לונדון והבריטים החלו ללקות במחלות ריאה בגלל האוויר שנשמו. גם החלקים המזרחיים של ארה"ב חוו את הטמפרטורות הנמוכות ביותר אי פעם כתוצאה מאותה התפרצות.
אבל ההתפרצות האחרונה שהשפיעה עלינו היתה זו של הר הגעש פינטובו בפיליפינים, שב-1991 התפרץ והוציא 10 קילומטר מעוקבים של מאגמה או 10 מיליארד טונות של סלעים, אם תרצו. 20 מיליון טונות של גופרית דו חמצנית שהשתחררו במהלך ההתפרצות יצרו שכבה גלובלית של ערפל חומצתי, שהורידו את הטמפרטורה בכדור הארץ בחצי מעלה שלמה בין השנים 1991-1993. זוכרים את החורף הקשה של 1991 ו-1992, עם שלג בחיפה, גשם חריג וטמפרטורות קיצוניות? אז זה.847 אנשים נהרגו בהתפרצות, אבל חייהם של רבים ניצלו לאחר שהתראה על האירוע הממשמש ובא הביאה לפינוי גדול של תושבים.
פה נכנסים לתמונה המדענים: ב-1991 פונו מאזור הר הגעש פינטובו שבפיליפינים מעל לרבע מיליון איש תודות להתראת המדענים וגם לאיטלקים יש תכנית פינוי במקרה שהר הגעש ווזוב יתחיל להראות סימנים של זעם. הר הגעש ילוסטון, שעדיין פעיל מאוד, מנוטר, כמו הר הגעש האיטלקי קמפי פלגריי, שגם ברקורד שלו התפרצות עצומה של 500 ק״מ מעוקב של אפר.
אבל ניטור ותכניות מקומיות לא יעזרו לנו כשאלפי קילומטרים מעוקבים של לבה, אפר וגזים, יעופו לאוויר במקרה של מגה התפרצות: "כרגע לאף אחד בעולם אין תכנית למה שקורה בתרחיש כזה", מסביר פרופסור נבון.
היערכות להתפרצות של סופר וולקנו, הוא מסביר, חייבת להיעשות ברמה הבינלאומית: "אנחנו לא יודעים למנוע התפרצות כזו וצריך ליצור תכנית עולמית: להכריע מה עושים, להשיג הסכמות של מדינות לקלוט תושבים ממדינות אחרות, להבהיר מאיפה נשיג מזון אם נעמוד בפני שנים קפואות ומה סדר העדיפויות, אילו גידולים מגדלים, איך שומרים על האנרגיה". בינתיים, תכנית כזו לא קיימת, ולנו נשאר רק לקוות שתקרום עור וגידים לפני שהמגה התפרצות הבאה תגיע.