בצלאל סמוטריץ' אופטימי. הסקרים מחמיאים לו ומסמנים את הציונות הדתית ועוצמה יהודית שבראשותו כמפלגה השלישית בגודלה בכנסת הבאה עם 12-13 מנדטים, אבל הוא מאמין שיוכל להגיע גם ל-15 מנדטים. מהיכן? פליטי ימינה, מצביעי תקווה חדשה – וגם, למרבה ההפתעה, מצביעים ערבים. כדי להוכיח שהוא לא הוזה, הוא מציג הודעה שקיבל ממצביע ערבי המביע תמיכה בציונות הדתית ומתכוון להביא איתו לקלפי את בני משפחתו.
"גם הם מבינים שבסוף הפשיעה הכביכול-פלילית בחברה הערבית היא לאומנית בשורשה, שהמפלגות הערביות דוחקות אותם לפינה של עימות עם מדינת ישראל במקום השתלבות", מסביר סמוטריץ'. "הרי יש שם דורות שמתחנכים על מנטליות של שלילת הלגיטימציה של מדינת ישראל כמדינה יהודית. למה את ואני מצייתים לחוק?".
למה?
"אנחנו בני אדם נורמליים, שמבינים שיש מדינה וחברה ויש לנו מנטליות בסיסית של ציות לחוק. אבל כשאנשים מתחנכים לכפור בסמכות ובלגיטימציה של הקיום של מדינת ישראל כיוון שהיא מדינה יהודית, אז אם המדינה לא לגיטימית, גם החוק לא לגיטימי. אז למה לציית לו? אני טוען שכשנפסול את המפלגות הערביות הקיימות מלהתמודד לכנסת, נראה הנהגה אחרת בקרב ערביי ישראל שמקבלת את האתוס המכונן של מדינת ישראל כמדינה יהודית ורוצה להשתלב בתוכה ברמה האזרחית".
אז למה לא הגשתם בקשה לפסילה שלהן?
"לא הגשנו בכוונה. אנחנו לא מוכנים להיות שחקנים בהצגה שהסוף ידוע מראש. אני צריך להיות שחקן בהצגה בה בג"ץ יהפוך את זה ויחליט אם מתאים לו לפסול את בל"ד כדי לעזור ליאיר לפיד כדי שהשמאל לא יזרוק קולות?".
נתניהו התחיל לשתות לכם מנדטים. אתה לא חושש מזה?
"אני חושב שאחרי הפלירטוט שלו עם רע"ם אחרי הבחירות האחרונות, הקשית נסתמה".
פינוי ח'אן אל-אחמר? לא מפילים ממשלה על כל ויכוח
גם בלי מצביעיו הערבים, ברור שמקומה של הציונות הדתית כאחת מארבע המפלגות הגדולות בכנסת ה-25 מובטח. "הסיבה הראשונה שאני רוצה להיות גדול היא שאני רוצה לגיטימציה ציבורית להתעקש שדברים שבעבר לא בוצעו כראוי יבוצעו והימין ישלוט באמת", הוא מסביר. "הסיבה השנייה היא שחד-משמעית, אם אנחנו נהיה יותר קטנים מגנץ יש סיכוי שנתניהו אולי יעדיף אותו, אם זה יסתדר לו מספרית, למרות שהוא אומר אחרת. יש כבר קמפיין שמכשיר את הלבבות לזה אצל גנץ – בוא תציל את המדינה מהקיצוניים, מבן גביר".
לא תצטרפו לממשלת נתניהו-גנץ?
"במידה שיהיו 61 לימין יש לנו חובה להקים ממשלה כזאת. מי שרוצה להצטרף לקווי היסוד של ממשלת ימין – מוזמן".
ואם נתניהו מקים ממשלת ימין ואומר לך: אני רוצה רק אותך, בלי בן גביר?
"אין דבר כזה. מאיפה הוא מביא קולות נוספים ל-61? מגנץ? זאת אומרת שעוד פעם אי אפשר לעשות שום דבר. חוץ מזה, לא לגיטימי להחרים את בן גביר בשום צורה. אנשים ישבו עכשיו עם תומכי טרור כמו מנסור עבאס, ולהבדיל כמובן בין יהודים וערבים, ישבו עם יאיר 'תתי-אדם' גולן (מתייחס להתבטאות של גולן על מתיישבים מחומש שתקפו תושבים פלסטינים – נ"ד), וישבו עם הסממנים הכי מטורללים וקיצוניים בשמאל. אז בן גביר הוא לא לגיטימי? הכי לגיטימי בעולם. אגב, לפי כל הסקרים גם הציבור חושב שאנחנו מאוד לגיטימיים. זה המסר שלי לציבור: בלי בן גביר אין ממשלת ימין".
ואם בן גביר הוא זה שיעשה בעיות? ידרוש תיק מסוים ולא יתפשר?
"אני אומר לך באחריות שזה לא יקרה. בן גביר בסוף מבין את כובד האחריות שיש לו על הכתפיים, הוא רוצה להיות חלק מקואליציה בתוך ממשלה והוא מבין כמו כולנו את מגבלות הכוח. אנחנו לא נפתלי בנט ובני גנץ. את שואלת אותי אם בן גביר יהיה שר בכיר? למה לא? אם המספרים הם כפי שהם נראים היום, ונקבל 13 ו-14 ו-15 מנדטים, למה שלא נהיה בתפקידים בכירים? זאת מהות הדמוקרטיה".
בן גביר נחשב היום יותר פופולרי ממך. זה לא מפריע לך?
"הפופולריות של איתמר מבורכת והיא בעיניי אחד הסימנים האופטימיים ביותר היום במדינת ישראל. היא מלמדת על התפכחות של החברה הישראלית, שיודעת להתעלות מעל הפוליטיקלי-קורקט ולקרוא לאויב בשמו".
למה דחקתם את אבי מעוז ממפלגת נועם למקום ה-11?
"אבי מעוז החליט לוותר על הצעות מוקדמות בהנחה שאיתמר לא ירוץ עם הציונות הדתית. כשחתמנו עם איתמר נשאר לו המקום ה-11, שהוא בהחלט ריאלי ומכובד. אנחנו שמחים על גילוי האחריות שלו וההימנעות מריצה עצמאית שהייתה מביאה לזריקת קולות לפח".
דיברת על מגבלות הכוח. אם אתה בממשלה ונתניהו מסביר לך שאי אפשר לפנות את ח'אן אל-אחמר בגלל אי-אילו תהליכים בינלאומיים, אתה מקבל את זה?
"אני מודע לתהליכים האלה והייתי גם בקבינט תקופה, ואני סבור שנתניהו טעה בעניין הזה ואמרתי לו את זה בזמן אמת. אני חושב שדווקא המעורבות הבינלאומית והמעורבות של בית הדין בהאג היא זו שהייתה אמורה לגרום לנו לפנות".
פינוי ח'אן אל-אחמר יהיה תנאי שלך לכניסה לממשלה?
"אני לא אומר שבסוף מקימים ממשלה או לא מקימים על חאן אל-אחמר, בסדר? וגם לא מפילים ממשלה על כל ויכוח או על כל מחלוקת שיש. אנחנו בסוף רוצים שלטון יציב למשך ארבע שנים, ואני יוצא מנקודת הנחה שאני לא אקבל את כל מה שאני רוצה".
אז מה חשוב לך שיהיה בהסכם הקואליציוני?
"אנחנו לא ניכנס לממשלה בלי שההסכמים יכללו תיקונים משמעותיים מאוד במערכת המשפט. חוץ מזה, סוגיית הציונות וההתיישבות. נחזור להיות מדינה ריבונית בהקשר של חקלאות ופשיעה, טיפול בהקצנה הלאומנית ובהסתה במערכת החינוך, בנייה ותכנון וכו'. בגליל יש מאמצי השתלטות אדירים של הערבים על קרקעות מסיבות אידאולוגיות – ברכישות, בהשתלטות לא חוקית ובפשיעה חקלאית ובנייה".
הערבים טוענים שלא נותנים להם לבנות.
"זה אחד השקרים הכי גדולים של ההנהגה הערבית בישראל בעשורים האחרונים. בצפון, למשל, יש תוכניות מתאר בתוקף שמאפשרות קיבולת אוכלוסייה לפי הצפי של הלמ"ס לפחות עד 2035 ביישובים הערביים. אלא מה? הם לא בונים בתוך התוכניות האלה, וכשמתכננים להם למשל שש יחידות לדונם, אז הם בונים יחידה אחת לדונם".
זה לא חוסר התחשבות בתרבות ובמנטליות שלהם?
"אני מאד אשמח להסבר למה בעזה וברמאללה אפשר לגור בבניינים ורק לערבים בגליל יש איזו מנטליות מיוחדת. אני לא מוכן לגזענות הזאת".
לא אוהב את הביטוי, אבל השמאל באמת שכח מה זה להיות יהודים
השבוע האחרון היה סוער מבחינה מדינית-ביטחונית: פיגועים ביהודה ושומרון, מהומות במזרח ירושלים והסכם הגבול הימי השנוי במחלוקת עם לבנון. אלו נושאים משמעותיים עבור מפלגת הציונות הדתית – בסקר mako שנערך השבוע היו מצביעי המפלגה היחידים שבחרו בנושא הביטחוני כחשוב ביותר בבחירות הקרובות. "הרפיסות של הדרג המדיני עולה לנו בדמים מרובים בכל הגזרות", אומר סמוטריץ'. "החולשה של הממשלה נעוצה בראש ובראשונה בזה שהיא נשענת על תומכי טרור אנטי-ציוניים והפכה את מדינת ישראל לתלויה בהם. זו עוד אחת מהסיבות שהבחירות הללו כל כך קריטיות למדינת ישראל".
מה אתה חושב על ההסכם על לבנון?
"הסכם מופקר. זה המשך של רפיסות הממשלה שנכנעת לאיומי נסראללה. הוא גם לא לגיטימי בשל העובדה שהוא מתקבל במחטף על ידי ממשלת מעבר ללא רוב בעם ובכנסת ותוך עקיפת חוק יסוד משאל עם".
למול הביקורת על הסכם הגבול הימי מציגה הממשלה את תמיכתם של בכירי מערכת הביטחון. אלא שגם על הניתוחים שמציגים אנשי המערכת על המצב הביטחוני בכללותו יש לסמוטריץ' ביקורת. "יש לי המון הערכה אליהם. אנשים באמת טובים וציונים ומסורים, ומשקיעים את מירב ומיטב שנותיהם בביטחון מדינת ישראל".
אני מריחה 'אבל'.
"תראי, זה לא שכל הבכירים במערכת הביטחון הם שמאלנים. אלא שלשמאלנים היה הרבה יותר קל להתקדם במערכת הביטחון, מכיוון שהמערכת נוהלה ואנשים קודמו בין היתר בהתאם לתפיסת העולם שלהם. גם זה לאט-לאט הולך ומשתנה, גם בגלל שהימין יותר לומד לשלוט וגם בגלל שברוך השם המכינות הקדם-צבאיות יצרו מהפכה מטורפת בצבא".
אנחנו מצויים בימים מתוחים בירושלים וביהודה ושומרון. איך אתה מציע לטפל בטרור?
"אנחנו חייבים להיות נוכחים פיזית בשטח כדי להשיג ביטחון. איפה סיר הלחץ המשמעותי ביהודה ושומרון בימים האלה? צפון השומרון, שכם, ג'נין. למה? אין שם התיישבות. כשיש התיישבות יש צבא, יש ביטחון בצירים, יש נוכחות, ואז מכסחים את הדשא כשהוא נמוך ואין יכולת לקני טרור ולתשתיות טרור להתפתח".
ויתרת על ג'נין?
"בשום פנים ואופן לא. לא ויתרתי על אף שטח ממדינת ישראל. יש לי תפיסה מאד ברורה: מכילים ריבונות על כל השטח, גודעים את התקווה של הערבים למימוש שאיפות לאומיות בארץ ישראל והם מנהלים את עצמם בערים הגדולות במנהלות מוניציפליות. אבל שום קולקטיב שמתחזק להם שאיפות לאומיות, בוודאי שלא שיטור ונשקים וכו'".
מה לגבי עזה?
"בטווח הארוך ברור לי שאנחנו נצטרך לחזור לשלוט גם ברצועת עזה. בואי נכיר בעובדות: כשאתה בורח ומפקיר שטח, אתה מקבל טרור על כל המדינה. יצאנו מדרום לבנון ואני לא רוצה לנקוט במספרים, אבל מי שיודע יודע כמה טילים מוכוונים למדינת ישראל – איום מטורף. ברחנו מעזה, גירשנו את יהודי גוש קטיף וקיבלנו שלטון חמאס שמאיים על שלושת רבעי שטח מדינת ישראל וגורר אותנו לסבבים שהנזקים שלהם אדירים. בסוף לא יהיה מנוס מלהיכנס חזרה לרצועת עזה ולקחת שם אחריות".
מה צריך לעשות שם?
"צריך תוכנית גדולה מאד לעידוד הגירה. הרי רוב אוכלוסיית עזה היא פליטים מגבולות 48' שמוחזקים שם בכוונה נגד מדינת ישראל כשהם עדיין מתחזקים את שאיפת השיבה ליפו, חיפה, עכו, טבריה. הסקרים שנערכים בחברה הערבית בעזה מלמדים שרובה הגדול היה רוצה להגר ולהתחיל חיים חדשים, ובסוף אפשר, בעבודה נכונה, בשיתוף פעולה בינלאומי, לייצר תוכנית לעידוד הגירה מסיבית מאוד מעזה החוצה. את שואלת אותי אם אני עושה את זה מחר בבוקר? התשובה היא כנראה לא, כי זה תהליך שצריך הבשלה ציבורית. בסוף הנהגה לא יכולה ללכת רחוק מדי מהציבור".
יגידו שאתה מציע טרנספר.
"אני כן הולך לטרנספר בכפייה מחבלים, משפחות שלהם ותומכים שלהם. אין לי שום בעיה, כי אני חושב שהם צריכים להיות מועלים על משאיות ולהיזרק מעבר לגבול. מה שדיברתי עכשיו על האוכלוסייה הכללית זה לא טרנספר, זה עידוד הגירה מרצון. אני לא מצליח להבין את המוסריות המעוותת הזו של השמאל. רע לנו ורע להם, יש אפשרות לייצר תוכנית מרצון שתיטיב איתם ותיטיב איתנו – מה הבעיה?".
ואם הם ירצו להישאר תחתיך?
"מי שירצה להישאר ויקבל את הכללים והתנאים, אין בעיה. מי שמקבל את האתוס של ישראל כמדינה יהודית, לא כופר בזכות קיומה, לא נאבק נגדה או נגד זהותה, לא בטרור ולא באף דרך אחרת, ורוצה – כמו הדרוזים למשל – אהלן וסהלן. אגב, כל מה שאמרתי עכשיו אלה דברים שבן גוריון אמר אותם והיה חותם עליהם גם היום. אותו דבר גולדה ואחרים שהיו האייקונים המנהיגותיים של השמאל בישראל".
אז מה קרה לשמאל?
"השמאל איבד את האמונה בצדקת הדרך בתהליך של שחיקה ארוכת-שנים. למה? כי הוא התנתק מהשורשים היהודיים שלו, מהזהות ומהערכים. וכשאין אמונה, כשאתה לא מרגיש טוב עם מה שאתה עושה, מה שנשאר זה להיכנע כל הזמן".
שכחו מה זה להיות יהודים?
"אני לא אוהב את הביטוי הזה, אבל זאת האמת. הניצחון נמצא בתודעה, בראש, והשמאל איבד את הראש".
לא רציתי שישימו את התמונה שלי בקמפיין. אני לא האירוע
סמוטריץ' מנהיג את מפלגת הציונות הדתית מאז הקמתה בפברואר 2021, לאחר שהוביל את האיחוד הלאומי ותקומה לעזיבת המסגרת המשותפת עם ימינה של נפתלי בנט ואיילת שקד וחבר לעוצמה יהודית ולנועם. "אני לא זוכר שאף פעם הייתה לבנט איזו תפיסת עולם בנויה ומבוססת", הוא אומר על שותפו לשעבר שהצטרף לגוש הקואליציה. "אצל נפתלי תמיד ה'אני' היה במרכז. אצלי, אני לא הסיפור. אני שמונה שנים בפוליטיקה, היית צריכה לדעת איזה מלחמות היו פה עם הקמפיין עד שהסכמתי שישימו את התמונה שלי. אני לא האירוע פה".
מה רצית לשים על השלט?
"סלוגנים, לדבר על הדרך. אגב, זו הסיבה שאנחנו פקדנו לפריימריז. הציונות הדתית היא מפלגה של דרך, ערכים, היא שייכת לציבור. זאת לא מפלגה שלי. אני שחקן קבוצתי. ואצל נפתלי הכול היה אירוע אישי".
ואיילת שקד?
"איילת בעיקר לא עוברת את אחוז החסימה. הדיון בה הוא מיותר. היא היום הגורם חסר האחריות שמסכן הכי הרבה את הימין, המחנה הלאומי ומדינת ישראל".
פורסם שניהלת איתה מגעים לפרישה תמורת תפקיד.
"שקד צריכה לפרוש. כדרכי, כל משא ומתן הוא הרחק מעיני התקשורת".
כל השנה האחרונה נכנסת חזק בבנט ושקד.
"לא נכנסתי בהם חזק. קודם כל, נאבקתי להפיל ממשלה רעה שנשענה על תומכי טרור, וברוך השם הצלחנו להפיל אותה אחרי שנה. שתיים, נפתלי ואיילת היו ראויים לכל ביקורת מכיוון שהם פשוט שיקרו לציבור. אני יודע את זה מכיוון שאני יודע בדיוק מה הם תיכננו. נפתלי אמר לי שהוא הולך להקים ממשלה עם יאיר לפיד ולכן נפרדתי ממנו לפני הבחירות".
אבל עם גדעון סער, זאב אלקין ויועז הנדל היית יותר עדין.
"אני לא מסכים להגדרה, ביקרתי את כולם באותה מידה. נכון שהיה בי כעס יותר גדול או ביקורת יותר גדולה כלפי שקד ובנט. תראי, סער ואלקין לא שיקרו. הם אמרו לאורך כל הדרך שהם עם נתניהו לא יושבים ושהם הולכים עם השמאל. אני עדיין חושב שהם חצו קו אדום בהליכה עם רע"ם וזה בעיניי, באמת, לא יכופר".
אתה מחשיב אותם אנשי ימין?
"אני לא בוחן כליות ולב. אני יודע שהם נמצאים עמוק בשמאל במקום הפוליטי, בקואליציה ובמדיניות. פוליטיקה היא מגרש מעשי ואנחנו בוחנים שם אנשים בעיקר במבחן התוצאה. אלקין, סער, מתן כהנא ואחרים יושבים עם בני גנץ, ששלוש שנים בונה את המדינה הפלסטינית בפועל, מחזק את אבו מאזן, החזיר אותו למרכז הבמה, העביר לו מאות מיליוני שקלים של כספים שעברו אחרי זה למשפחות של טרור. זה שמאל. אז אם אתם עם בני גנץ אתם שמאל על מלא".
היו טענות נגד המפלגה שלך – כולל מפי בן גביר – שאתם ציונות דתית אשכנזית, אליטיסטית.
"הייתה טענה שאני בטוח ויודע שאיתמר חוזר בו ממנה. באופן טבעי כשיש משא ומתן וקצת ויכוחים ומתחים וכו', כל אחד אומר דברים שהוא גם מצטער עליהם אחר כך. זה קמפיין באמת נמוך ושקרי. הציונות הדתית מאז ומעולם לוקחת אחריות על כל חלקי החברה הישראלית".
מה דעתך על תיאוריית ישראל הראשונה והשנייה של אבישי בן חיים?
"בוודאי שאי אפשר להתכחש לעובדה שבמדינת ישראל לאורך הרבה מאוד שנים הייתה אפליה והדרה ויש עדיין ספיחים שלה באזורים מסוימים. אני חושב שזה, ברוך השם, הולך ונעשה הרבה יותר טוב. הוויכוח שלי עם אבישי בן חיים זה איך פותרים את זה. אני חושב שאבישי במובן הזה גורם נזק גדול, מכיוון שכשאתה מנציח את התפיסה הזאת, ודרך הפרספקטיבה הזאת מנתח כל דבר, אתה רק מחדד עוד יותר את הפילוג והפיצול, ואת האמוציות והכעסים. אני גם לא מסכים איתו שכל דבר אפשר לנתח דרך הפריזמה הזאת. אגב, אני לא בטוח שהשנאה היוקדת של השמאל והתקשורת וכו' לנתניהו ולימין זה דווקא בגלל ישראל השנייה. זה יותר בגלל שאנחנו אנשי ימין. מפא"י הקימה את המדינה, שלטה בה, ויש אנשים שהרגישו שהמדינה שייכת לאבא שלהם, ופתאום באות מפלגות אחרות, ציבורים אחרים ובעיקר תפיסות עולם אחרות, והן הרוב בעם, ואנשים מרגישים שמזיזים להם את הגבינה".
סמוטריץ' מספר שהוא דווקא נהנה לנהל ויכוחים מעמיקים עם אנשי שמאל כמו הח"כים של מרצ. עם זאת, עם חה"כ יאיר גולן הוא לא מסוגל לנהל דיאלוג. "הוא חידה בעיניי. מודה שאין לי יכולת להסביר מה קרה לאיש הזה מהרגע שהוא נכנס לפוליטיקה. אני אגיד לך מה ההערכה שלי. מה גורם לאיש רציני וקצין מוערך להפוך לטרול? יכול להיות שהוא מאוד נפגע מהעליהום ואולי גם ממה שיכול להיות שהיה סיכול המועמדות שלו לרמטכ"ל בעקבות אותה אמירה מקוממת ונוראה (הנאום שנשא כסגן רמטכ"ל ובו אמר כי הוא מזהה בחברה הישראלית תהליכים שהתרחשו בגרמניה הנאצית – נ"ד), והוא שומר טינה ורגשי נקמה. יאיר גולן של היום – ואני אומר את זה כמי שיושב איתו בכנסת כבר כמה שנים – הוא איש לא ברור, לא מובן, לא קוהרנטי, לא ערכי. באמת. אני אומר לעצמי, הבן-אדם היה מטר מלהיות רמטכ"ל. אני מעריך מאוד אנשים שחושבים אחרת ממני, ויש לי שיחות עומק באמת אידאולוגיות עם אנשים במרצ וכו'. אני לא יודע לעשות שיח עם יאיר גולן.
"אגב, זה כמו יאיר לפיד. את רואה את יאיר לפיד: מחולל קלישאות חלול, אין עומק, אין עם מה להתווכח. תני לי להתווכח עם מיכל רוזין, עם מוסי רז, יש שם עומק. עם יאיר לפיד אתה לא יכול להתווכח, אין עם מה. כדי להתווכח אתה צריך שיהיה איזשהו טיעון בצד השני. בסוף יש מדינה לנהל ובראשה צריך לעמוד אדם שיודע לחבר משפט קוהרנטי, עם איזה כללי תחביר, ובעיקר תוכן, שאפשר או להסכים או להתווכח. אי אפשר בכלל להבין מה הוא רוצה לומר".
במשרד התחבורה הציבור נחשף לצדדים אחרים שלי. זה אני
עד לכניסת בן גביר לכנסת ישראל נחשב סמוטריץ' בעיני רבים לסמן הימני שלה. הוא הצטרף לפוליטיקה ב-2009 כמתמודד מטעם האיחוד הלאומי, ונבחר לכנסת שש שנים מאוחר יותר ברשימת הבית היהודי. ב-2019 נבחר לראשות האיחוד הלאומי – תקומה, הצטרף לאיחוד מפלגות הימין וזכה לאחר הבחירות לתפקיד שר התחבורה בממשלת המעבר שהקים נתניהו. הוא כיהן בתפקיד במשך פחות משנה, אבל גילה פעלתנות וקצר לא מעט תשבחות. בכתבה שפורסמה ב-ynet אמר גורם במשרד ש"קיבלנו את הטוב ביותר – שר מקצועי, תומך נלהב של תחבורה ציבורית".
"זה תפקיד ביצועי, מקצועי, ואני חושב שהציבור הישראלי נחשף לעוד צדדים באישיות שלי וביכולות שלי", אומר סמוטריץ'. "זה אני. תשעים אחוז מהעשייה שלי כל השנים בפוליטיקה היא כזאת – עשייה עניינית לטובת אזרחי ישראל. אלא מה? יש אידאולוגיה, ואני סובל מהשחרה ודמוניזציה של הרבה מאוד שנים בתקשורת הישראלית. בעיקר אני חושב כי קשה להם להתמודד עם הטיעונים שלי לגופם, אז הכי נוח להשתיק, להפוך אותך לשחור, לחשוך, להומופוב. עם זה אני מתמודד".
ואתה לא חשוך והומופוב?
"ממש לא. אני חושב שאני בן אדם מאוד מואר ונאור וטוב ומוסרי, ואני חושב שמה שאני מציע למדינת ישראל ייקח אותה למקומות טובים. אני אגב מאוד אוהב את המדינה גם היום, איפה שהיא נמצאת. אני לא שותף לכל הבכי והנהי, בעיקר של השמאל, וגם של חלקים בימין, שהמדינה נוראה ואיומה וכו'. מדינה נפלאה ועם נהדר".
מרב מיכאלי התייעצה איתך כשנכנסה למשרד התחבורה?
"לא. אם הייתה באה בוודאי שהייתי נותן לה עצות טובות".
מה דעתך על תפקודה כשרה?
"אני חושב שהיא בעיקר לא השאירה שום חותם. משבר התחבורה בעיניי הוא אחד המשברים הכי אקוטיים היום במדינת ישראל, מבחינות מסוימות יותר ממשבר הדיור, ועדיין אני חושב שהוא פתיר ומיכאלי פשוט לא עשתה שום דבר כדי לפתור אותו. דווקא ישראל כ"ץ, שמיכאלי חובטת בו, עשה לא מעט. המטרו – מי התחיל לגלגל אותו? הרכבות הקלות שתכף יפתחו ויגזרו עליהן סרטים? זה ישראל כ"ץ".
אחרי שמיכאלי החליטה לאשר את נסיעת הרכבת הקלה בשבת, עמיחי אליהו, מספר תשע במפלגתך, צייץ: "מי שקנתה ילד באמזון לא תחנך אותנו". לא הגבת.
"אפשר וצריך להתנגד לפרובוקציות של מרב מיכאלי ולפגיעה שהיא מובילה בשבת ובזהות היהודית של המדינה, אין לזה מקום. אני סבור שלא נכון לערב את החיים האישיים של אנשים בפוליטיקה וכמובן הייתי מתנסח אחרת".
איזה משרד תרצה אם תיכנס לממשלה?
"לא רוצה להיכנס לזה".
מה לגבי משרד החינוך?
"משרד מאוד חשוב, כי ככה בונים את הדור הבא. נרצה אותו אצלנו".
כשאתה מבקש היום עצה, למי אתה פונה?
"אני אחד האנשים הכי מתייעצים שיש. יש לי כמובן את אבא שלי (הרב חיים ירוחם סמוטריץ', רב ההתנחלות בית יתיר – נ"ד), ויש לי קבוצה שלמה של רבנים, ויש לי המון חברים. אנחנו קבוצה מאוד מגובשת של אנשי מעשה שהולכים יחד, ויש עכשיו סיעה יוצאת מן הכלל. שעות עד שאני מקבל החלטה".
יש לך אח חילוני, טוביה, שמגן עליך בחירוף נפש בטוויטר.
"כן, אנחנו חברים טובים ואחים טובים".
כעסת עליו כשהוריד את הכיפה?
"לא. אני לא הסכמתי איתו, עד היום יש לנו ויכוחים. אבל היינו החברים הכי טובים ונשארנו החברים הכי טובים. אחים אנחנו".