גבר ואישה, בעלי חזות מזרחית, יוצאים מחנות הווינטג' של אורטל בן דיין בדרום תל אביב, לא רחוק מגן החשמל. בידיהם שקיות עמוסות בבגדי יד שנייה שרכשו זה עתה, אבל ברור שהם לא באו בשביל הבגדים אלא בשביל האישה שמוכרת אותם, אותה אחת שכיכבה במסך הטלוויזיה שלהם בחודש האחרון והפריחה עבורם את שממת הפריים טיים. יש שקוראים לה אב"ד, אחרים מעדיפים את הכינוי שונטל, ויש גם כאלה שמעדיפים להתייחס אליה בשמות שפחות נעימים לאוזן. אבל לא משנה איך תקראו לה, אורטל בן דיין, המודחת השנייה בעונה הנוכחית של "האח הגדול", היא ללא ספק אחת המתמודדות הכי מעניינות שידעה התכנית.
"היה כיף לא להסכים איתך", קובע הגבר בחיוך ביישני, ואשתו משלימה אותו: "הבאת לתכנית הזאת משהו כל כך אחר, כואב לראות את התגובות שקיבלת. אנשים במדינה הזאת לא יודעים להקשיב לדעות שהן לא שלהם". היא לוקחת הפסקה ומראה לאורטל את השמלה המנוקדת שהיא קנתה. "מדינה של גזענים", ממשיך הגבר ומסיים בבדיחה שחוקה: "את יודעת, יש שני דברים שאני לא סובל – גזענים ומרוקאים".
אורטל (33) נראית די מרוצה. בימים הספורים שחלפו מאז ההדחה שלה היא קיבלה לא מעט תגובות כאלה, והחנות הקטנטנה שלה הפכה למוקד עלייה לרגל עבור צופים שהתאהבו בה ונשבו ברעיונות שהביאה למסך. כאלה שבניגוד לבגדים שהיא מוכרת, הם הכל חוץ ממשומשים. "נתקלתי בתגובות כמו 'אני ימנית בדעותיי, ממש לא מסכימה עם כל הקטע שלך עם הערבים, אבל אני עדיין חולה עליך וחושב שאת מהממת'", היא מדפדפת בסמארטפון שלה. "אלה תגובות שריגשו אותי הרבה יותר מהתגובות של אלה שמזדהים אוטומטית עם הדעות שלי. זה מראה שהמסרים שניסיתי להביא הצליחו כן לפרוץ, וזה היה קשה כי יש מילות קוד כאלה שברגע שאתה אומר אותן אנשים נאטמים לדיון, כמו למשל 'בל"ד' ו'חנין זועבי'. זה מרגש לראות שיש אנשים שבאים מהימין והצליחו לראות את הדברים בהקשר הרחב ולא להיעצר בנקודה הזאת. קיבלתי המון תגובות כאלה - הודעות בפייסבוק, מיילים ארוכים, טלפונים מנערות מזרחיות מהפריפריה. לצד זה, ברור שקיבלתי גם מלא תגובות נאצה. אמרו לי שאני עוכרת ישראל, ניאונאצית, שרמוטה, לכי לעזה, תמותי. אבל אני לא מתייחסת לזה, זה עובר לי מעל הראש".
"השמאל שונא אותי לא פחות מהימנים"
צריך יותר מכמה טוקבקיסטים זועמים כדי לפלח את שריון הקשקשים של בן דיין, ובכל זאת, יש עליו לא מעט סדקים. אפשר לשמוע בקולה את האכזבה מכך שהרבה מהרעיונות המורכבים שניסתה להעביר, על אפליה ודעות קדומות נגד מזרחים, על האלימות המינית הסמויה והגלויה נגד נשים, לא הצליחו לסחוף את העם. הסיבות? יש שיגידו שזה בגלל כמה התבטאויות על הכיבוש, ויש שיטענו שהכל מתחיל ונגמר בחבר הסודני שאיתו בן דיין גרה, והזוגיות איתו היא שהפכה אותה למוקצית. אבל מה שבאמת כואב לאורטל הן התגובות שקיבלו האנשים הקרובים ביותר אליה, ובעיקר ההורים שלה. "מישהו נכנס לקניון בקרית שמונה וצעק לאמא שלי, שהיא אישה סופר רגישה, 'הנה האמא של הפלסטינית!'", היא מספרת. "כואב לי הלב לשמוע כזה דבר. עזוב אותי מעצמי, אבל לפגוע ככה באמא שלי מול כולם? בגלל זה אני שומרת מאוד על הדיסקרטיות של ההורים שלי, הם לא אוהבים חשיפה. הסיבה שאני לא מדברת עליהם בראיונות היא לא כי אנחנו ביחסים לא טובים, יש לנו דווקא קשר מצוין. מצד אחד הם מאוד גאים בי על זה שהשתתפתי בתכנית, ומצד שני יש דברים שקשה להם איתם. נזרקות לעברם הערות לא פשוטות".
יכול להיות בדיעבד שהיית צריכה לרסן את הדעות השמאלניות שלך? להתמרכז?
"אסטרטגית, כדי שיקשיבו וייחשפו לעמדה שלי, כן. הרי בחיים האמתיים אני בקושי מדברת על זה, 95 אחוז מהזמן שלי מושקע בנתינה והתנדבות ומלחמה בנושאים עדתיים ופמיניסטיים, ופתאום הדברים האלה הסיטו את הדיון וקיבלו את מרכז הבמה. הנושא הזה, של הפלסטינים, מעורר את האמוציות הציבוריות יותר מכל דבר אחר. יכול להיות שהייתי צריכה לחכות עם זה כדי שאנשים לא ייחסמו אליי לחלוטין. העניין הוא שלפעמים אני פועלת בצורה כל כך רגשית ואימפולסיבית שאני לא חושבת על זה בצורה רציונלית. אני אומרת לעצמי 'אף אחד לא יסתום לי את הפה'. חוץ מזה, אחרי שראו אותי מצולמת עם תעודת ההכרה בנכבה, שום דבר כבר לא היה חשוב. העובדה שאני תומכת גם בפוליטיקאים שהדעות שלהם הפוכות משלי כמו משה כחלון או אורלי לוי אבקסיס, או שאני שונאת את מרצ כי בעיניי זאת מפלגה אשכנזית גזענית, כבר לא שינתה לאף אחד. ברגע שאת מתויגת כשמאלנית – זהו. זה נגמר".
זה בגלל שאנשים כבר לא מחלקים את העולם למזרחים מול אשכנזים, אלא לימנים מול שמאלנים.
"ברור, השיח הלאומי משתיק את השיח העדתי ומשמש כמסך עשן לבעיות חברתיות עמוקות - לאפליה בשוק העבודה, לפערים בחינוך, לאלימות נגד נשים. מיד כל הדיבור הופך להיות על עוכרי ישראל, מחבלים, טרוריסטים, וברגע שזה מגיע לשם הכל מתגמד וזה שואב את כל השיח המורכב הזה לחור שחור שאתה עומד מולו ותופס את הראש ולא יודע מה לעשות. צריך למצוא דרך לעקוף את זה. אני נמצאת לא מעט שנים בתוך המאבק החברתי ומנסה לא לוותר על חזיתות מסוימות כדי לרצות חזיתות אחרות, ופתאום אני מבינה שיש מעט מאוד אנשים בסך הכל שמצליחים להעריך את כל מה שאני מייצגת כמשהו שלם".
את מרגישה שאת נופלת בין הכיסאות?
"לגמרי. מה שקרה לי באח הגדול מייצג הרבה ממה שקורה לי בחוץ, כי אני מדברת על מזרחים ועל נשים ועל פלסטינים ועל פליטים ואז כל קבוצה עצבנית עליי ממקום אחר ואין אף שעומד היום מאחורי. המזרחים היו חלוקים – היו שתמכו בי והיו שאמרו לא יקום ולא יהיה. מישהי מרוקאית שאני מכירה אמרה לי שהמשפחה שלה לא הצביעה לי כי אני עוכרת ישראל, ולכן הם הצביעו למרטין. אז היא אמרה להם 'אבל היא התגזענה למרוקאים' והם ענו לה 'לא, לא, זה היה בצחוק'. הם ביטלו את הגזענות הזאת שהופנתה כלפיהם ומה שעניין אותם בסופו של דבר זה שאני שמאלנית. זה עצוב".
למה יש לי תחושה שעכשיו תגיע הביקורת שלך על האשכנזים?
"תקשיב, אתה יכול לצטט אותי - הקהילה שהכי נטשה אותי זה השמאל האשכנזי הלבן. הם שונאים אותי לא פחות מהימנים, כי אני מבקרת אותם על הגזענות שלהם נגד המזרחים. כשסער סקלי התמודד באח הגדול הם התארגנו לסמס לו כמו פלוגה בימי הפלמ"ח. זה לא שהם סתם עילאיים ומתנשאים על תכניות ריאליטי. ואז אני עומדת שם מול בנאדם עם קעקוע של 'לא נשכח ולא נסלח' ביד אחת ומפת ארץ ישראל השלמה על היד השנייה, שמדבר בלי בושה על טרנספר, והם פשוט לא תמכו בי. כשגבר אשכנזי משתתף באח הגדול ומדבר את השיח של השמאל זה נראה להם נכון, וכשזאת אישה מזרחית אז לא. זה לא חדש לי, אבל זה מכריח אותי לעשות איזה חשבון נפש לגבי שיתופי הפעולה שאני אהיה מוכנה לעשות עם השמאל בעתיד. עמותת "זוכרות" שראתה איך מכסחים אותי על רקע תעודת הנכבה שהם ביקשו שאצטלם איתה שבועיים לפני התכנית, לא טרחו להוציא מילה מהפה, לשחרר הודעה בזכותי, כלום. עלובי נפש".
ממש לא כועסת על גברים
ב-25 הימים שבילתה בבית האח הגדול הספיקה אורטל להסתכסך עם מי שרק אפשר, כולל עם אלדד, המתנחל לשעבר אותו כינתה "פאשיסט" ו"נאצי", עם מיקיאגי ה"מיזוגן" ועם מרטין ה"גזענית". בדומה לדימוי שדבק בה בעולם החיצון, היא הצטיירה כאישה חריפה, משכילה ואידיאולוגית אבל גם ששה אלי קרב, כזאת שתמיד עוזרת לחלשים ולא פוחדת להרים את הטונים ולהשתמש בפרובוקציות על מנת להראות לכולם למי יש גדול יותר. אגו, זאת אומרת.
מבחינת האח הגדול, היא הייתה המתמודדת המושלמת: כזאת שדאגה להסעיר את הרוחות בבית מדי יום ביומו, וגם חשפה את התכנית לברנז'ה התל אביבית, שכידוע לא מתרשמת בקלות. עוד לפני שנכנסה לבית האח הגדול הייתה בן דיין, בעלת תואר שני בסוציולוגיה ויחסים בינלאומיים, דמות מוכרת בסצנה המקומית של העיר הגדולה. מלבד חנות הבגדים שבבעלותה היא גם פעילה חברתית בולטת ואחת הדמויות שהכי מזוהות עם האלבי, בית הקפה בעל האג'נדה הפמיניסטית-מזרחית שמעליו היא מתגוררת, זה שמשמש כבסיס האם שלה. מעגלים אחרים נחשפו אליה בזכות הפעילות האינטנסיבית שלה בפייסבוק, והאופן בו הצליחה לייצר שיח רציני ומעמיק בסוגיות שונות - מגדריות, עדתיות ופוליטיות – מעל דפי הרשת החברתית. בעבר יצאה למאבקים רבים באמצעות הפרופיל המתוקשר שלה, שרובם הופנו נגד גברים אשכנזים, הטייפ קאסט שהיא הכי אוהבת להשתלח בו.
למרות המוניטין המאיים הזה, בפגישת הפנים מול פנים שעשינו באלבי היא דווקא רגועה, חייכנית ובעלת מזג נעים. למרות היותי גבר אשכנזי, בן דיין לא ניסתה באף שלב לדקור אותי בעין עם המזלג שלה, ואפשר אפילו לומר שהייתה נחמדה מאוד. אלא שגם בחיים האמיתיים, רחוק מבית האח, ניכר שאין לה את אותם המנגנונים של צנזורה עצמית שפועלים על רובנו, והיא מביעה את דעתה בחופשיות, ולפעמים אולי בחופשיות יתרה, באופן שגורם לאדם מולה להתכווץ לעיתים בכיסא. זה בדיוק הדבר שסיבך אותה עם דיירי הבית פעם אחר פעם, ובסופו של דבר גרם להדחתה בטרם עת.
"לא הרגשתי שכל הדיירים באח הגדול היו נגדי, אבל כן הרגשתי שהרוב מפחדים להביע עמדה בגלל הסנקציות שהקבוצה תטיל עליהם והמחיר שהם ישלמו בתוך התכנית – יעמדו להדחה, למשל", היא אומרת. "בסופו של דבר, רק שלושה אנשים העמידו אותי להדחה מהבית, לעומת שבעה שרצו להדיח את מרטין ואת אלדד. אבל עדיין היחס אליי היה בעייתי כי היו שם סנקציות מאוד ברורות כלפי מי שהזדהה איתי ועם טל. תחשוב על מיקי ומרטין כדמויות מבוגרות ובעלות סמכות הורית שעומדות במטבח, מיקי מבשל לכולם ומרטין עושה כביסה, קשה לצאת נגד הדבר הזה. אני לא יודעת אם ראו את זה בתכנית, אבל היחיד שהיה לו עמוד שדרה ושעמד לצדנו באופן גלוי הוא דורון, והם נידו אותו בגלל זה".
טוב, גם האמירות שלך עזרו לזה שיהיה קשה להתייצב לצידך. זכור לי שאמרת מתישהו במהלך התכנית שאת בזה למין הגברי.
"כשעשו לי את תעודת הזהות לתכנית שאלו אותי אם אני כועסת על גברים, אז אמרתי 'לא, אני בזה להם'. זה שאני חותרת לשוויון בין נשים לגברים זה אומר שאני כועסת על גברים? בחייך. אז עניתי תשובה דבילית עם חצי חיוך. מי שנתפס לאמירה הזאת ולא מבין את ההומור, אז בסדר, מה לעשות".
יצא לך לבכות לא מעט בתכנית. זה הפתיע אותך?
"כן, הופתעתי. ידעתי שיהיה לי קשה עם התמודדויות ברמה הפוליטית, אבל בכלל לא חשבתי איך אגיב רגשית. פתאום התחלתי לבכות וזה היה מפתיע ומביך בו זמנית. הרגשתי שזה הורס לי את הפאסון, אבל כשיצאתי מהבית הגיעו התגובות מאנשים שהכירו אותי ואמרו שהם אף פעם לא ראו אותי ככה ושזה היה מרגש. אני אדם שתמיד מפחד להפגין פגיעות, ופתאום שם אי אפשר לשלוט בזה כי זאת סיטואציה מאוד קיצונית. בדרך כלל הייתי לוקחת את זה קשה, אבל איכשהו אני בסדר עם זה. אז בכיתי? אז מה. זה דווקא משהו שלקחתי משם, שזה לא כזה נורא להפגין חולשה. גם יצא לי לצעוק בבית הרבה יותר מאשר בעולם האמיתי, אבל זה בגלל שכשאתה שם, אתה מרגיש שזאת הדרך היחידה שאתה יכול להשחיל מילה, כי כל שניה מישהו פוצח בשיר או שפתאום כולם קמים עליך ומנסים לשים אותך בפינה".
"הרגשתי שאני במלחמה"
אורטל לא נראית מוטרדת יותר מדי מכל ההמולה שמסביבה. במהלך השבוע האחרון היא נעה בתזזיתיות מראיון לראיון ומשיחה לשיחה ולא עצרה לרגע כדי לנוח ולעכל את החוויה שעברה עליה. לא היה לה אפילו זמן לצפות בכל הקטעים שבהם היא הופיעה, אבל גם זה יגיע. ויש קטע אחד ספציפי שיכול להיות שתצטרך להסתכל עליו יותר מפעם אחת.
בעקבות אקט ההתערטלות המפורסם שלך הרבה צופים כתבו מכתבי תלונה לרשות השנייה, שהוציאה הודעת גינוי על כך שהקטע שודר. מה דעתך על זה?
"זה הצחיק אותי. על מה שולחים מכתבים? שאני, באקט אלים של גבר, בסיטואציה הכי לא מינית, התפשטתי. כאילו, באמת, הבנאדם מתהלך שם עם תחתונים ואני הפרובוקטיבית? מה שהדליק אנשים זה לא שהייתי ערומה, אלא שאני לוקחת שליטה על הגוף שלי, תופסת את המרחב שלי, לא נותנת לאיומים של איזה גבר להפחיד אותי. זה היה שימוש בעירום כנשק. זה לא נועד לספק הנאה מינית לאף אחד, לא הייתה שם שום סיטואציה ארוטית, ומרוב שזה היה מבהיל שאישה בחרה להתפשט, אנשים בחוץ היו משותקים מזה, ממש פעורי פה, וזה רק מוכיח כמה הבחירה לעשות את זה הייתה מוצלחת. אני כבנאדם שברגיל מתבייש להתפשט מול אנשים, הרגשתי שאני במלחמה. מה שמרגיז אנשים בסופו של דבר בסיפור הזה הוא שעשיתי שימוש בעירום שלי לא לצרכים של גבר, אלא להפך, נגד צרכים שלו, וזה מערער על הסדר החברתי. הרבה גברים לא יכלו לשאת את זה".
כולם דיברו על זה שהיה מתח מיני בינך לבין אלדד. זה גם שוביניזם?
"ברור! זה חולני. אנשים רואים אישה בקונפליקט עם גבר על רקע מגדרי-אידיאולוגי-פוליטי, והדבר היחיד שהם יכולים להבין מזה הוא שיש שם מתח מיני. כלומר, לא יכולה להיות אישה שתעמוד מול גבר ולא תוותר ולא תיכנע מסיבות שאינן מיניות? זה הכי סקסיסטי, הכי שוביניסטי ומעיד המון על היחס של החברה שלנו לנשים".
בן דיין יכולה להמשיך לדבר עוד שעות ארוכות בנושא, אבל החיים כבוגרת ריאליטי טרייה מכתיבים ראיון קצר, כי ההצעות פשוט לא מפסיקות להגיע. בינתיים היא נהנית מאור הזרקורים ומתשומת הלב הציבורית, אותם תמיד אהבה – ובכל זאת, אבל אם אתם במקרה עובדים במשרד יח"צ, אל תטרחו לשלוח לה הזמנה לאירוע ההשקה הנוצץ הבא שאתם מקדמים. אורטל היא לא אחת שתשתנה כל כך בקלות, ויש עדיין יותר סיכויים שתמצאו אותה בהפגנה נגד גירוש הפליטים מאשר בחנוכת חנות חדשה של ללין. "איזה ביטוי זה, פליטת ריאליטי", היא מגחכת. "אתה מרגיש כמו מי ביוב כשאתה שומע את זה. אבל כבר עברו עליי דברים יותר גרועים אז אני יכולה להתייחס לזה בהומור".
מה השלב הבא? תכנית עם קותי וג'קי בערוץ 24?
"אם אסכים להצעה כלשהי זה רק כי זאת במה מכבדת שנותנת לי להעביר את התכנים שחשובים לי".
יש שמועות שרצות ברשת על זה שרוצים לתת לך סוג של גלגל הצלה ולהחזיר אותך לתכנית. היית חוזרת לסיבוב שני?
"שאלה טובה, אני לא יודעת. אולי רק כדי לראות את ההבעה על הפרצופים של אלדד ומיקי, אבל מי יודע? ימים יגידו. כולם שואלים אותי את זה והאמת שאין לי מושג".