מיקי (שם בדוי) מסתובב כל הזמן עם אקדח תשעה מ"מ מתחת לחולצה ועם אפוד מגן. פוקח עיניים בלי הפסקה, נדרך מכל דמות חשודה שמתקרבת לפתח המשרד שלו. כבר חמש שנים שהוא מנהל מוקד החלפת כספים (change) באחת הערים הגדולות במרכז הארץ - ולדבריו, אם היום אתה רוצה לשרוד בעסק הזה, אתה חייב לדעת לשמור על עצמך. מכל מקום מגיעים נציגים של ארגוני פשיעה שמנסים לפתות אותך לחבור לשורותיהם תמורת הטבות שונות ונוצצות במיוחד - אך מנגד, תמיד יעמוד ארגון פשיעה אחר שיהיה מוכן לסגור איתך חשבון, רק כי לא בחרת בו.
"ברגע שאתה בוחר עם מי ללכת אין דרך חזרה, ועריקים במקצוע הזה יודעים שהם יכולים לספור את הדקות עד שיקבלו כדור בראש", הוא אומר. "אנשים בלחץ כי הם לא יודעים מה לעשות - כל אחד רוצה לפתות אותך לעבור לצד שלו, ומוכן להציע לך משכורת שמנה, טיסות לחו"ל וכסף לבזבוזים רק כדי שהוא יוכל להשתמש בצ'יינג' שלך בשביל העסקים שלו. הם לא מפסיקים לבוא, אבל אני יודע שברגע שבחרת מישהו אחד הסתבכת עם השני, ולכן מנסה להתחמק, והם מתעצבנים. אני לפעמים לא ישן בלילה, לא אוכל, קם כולי עם זיעה כי אני יודע שמדובר פה באנשים מטורפים באמת. מה שמעניין אותם זה כסף, חיי אדם עבורם זה כלום, ובסוף הם ישיגו את המטרה שלהם ויגרמו לי להצטרף. הבעיה היא שמאותו רגע האויבים שלהם יתלבשו עליי – ואם אעז לדבר איתם בכלל, זה גזר דין מוות".
המציאות אותה מתאר מיקי היא כבר עובדה ברורה לרבים מאנשי תעשיית החלפת הכספים בישראל: כבר שנים ארוכות מדברים על כך שמוקדי הצ'יינג'ים הפכו לכר פורה להלבנת כספים לא חוקיים – אך נראה שלאחרונה מאבק השליטה עליהם בין ארגוני הפשיעה השונים עלה מדרגה. כ-20 בני אדם נרצחו בשלוש השנים האחרונות על מזבח הצ'יינג'ים, רק בגלל שערקו משליטתו של ארגון אחד לשני או העזו להתחרות בהם ללא קבלת אישור. כל האמצעים כשרים במלחמה הזאת - החל מרוצחים שכירים רכובים על אופנועים, דרך הפעלת מטענים בשלט רחוק וכלה בחיסול לאור היום במקומות הומי אדם – וכולם יודעים שברגע שהכריזו עלייך כבוגד, כדאי שתרד למחתרת. "תאמין לי, רק נכנסתי למלחמה הזאת ביניהם ואני כבר מרגיש שאני חי על זמן שאול", אומר מיקי. "אם הייתי יכול הייתי קם ואורז מזוודה, אבל יש לי פה משפחה. אין לי ברירה אלא להיות מאוד מאוד זהיר".
שוק של 100 מיליארד שקלים בשנה
את המילה "צ'יינג'" המשטרה "גילתה" לפני עשר שנים בסך הכל, כשמלך העולם התחתון זאב רוזנשטיין ניצל מניסיון חיסול כשעשה את דרכו לחנות להמרת כספים ברחוב יהודה הלוי בתל אביב. "האירוע הזה גרם למשטרה להתחיל לברר מאיפה החנויות האלה צצו פתאום, את מי הן משרתות ומה המהות שלהן", מספר מפכ"ל המשטרה לשעבר, משה קראדי. "עד אז אף אחד במשטרה לא ממש התייחס לחנויות המרת המטבע האלה כצינור חמצן של אירגוני הפשיעה, ופה נפתחו לנו העיניים".
התמונה שהתגלתה בפני המשטרה הייתה מטרידה במיוחד: תעשיית הצ'יינג'ים בארץ, שמפעילה כ-2,100 צ'יינג'ים רשומים ועוד כ-3,000 הפועלים באופן לא חוקי, הפכה כבר מזמן לעורק הראשי דרכו מלבינים ארגוני הפשע כספים. בתוך 100 מיליארד השקלים המגלגל השוק הזה בשנה אחת, התברר להם, מאוד קל "לכבס" סכומים אדירים ולהעלימם מהמשטרה ומרשויות המס. "המשטרה הייתה עסוקה כל השנים בלכבות שריפות ולטפל בתופעות פשיעה כאלה ואחרות ופשוט פספסה את זה", קובע ח"כ משה מזרחי, לשעבר ראש אגף החקירות במשטרה. "היום, לצערי, הקטר ברח מזמן יחד עם הקרונות מהתחנה, התופעה הפכה לגדולה מדי, וקופת המדינה היא שסובלת מכך. אין למשטרה שום יכולות לטפל בתופעה שהיא רחבת מימדים".
אילו עבירות מתבצעות שם? מגוון רחב ביותר. בין היתר, משתלטים ארגוני הפשיעה על הפלטפורמה שמספקת החנות להמרת הכספים כדי לבסס מתוכה מוקד הלוואות לשוק האפור, עבור בעלי עסקים שנקלעו לקשיים כלכליים. הריביות הדרקוניות, כמובן, מחזירות את ההשקעה מהר מאוד.
"זה דבר ידוע שהרווחים של צ'יינג'ים שנשלטים על ידי ארגוני פשיעה קופצים באלפי אחוזים בשנה", מסביר קצין מודיעין במשטרה. "חייבים שלא עומדים בתנאי החזרת ההלוואה נאלצים לוותר על המכוניות והבתים שלהם באופן מידי, והכסף הזה מתגלגל הלאה. זה הפך לעסק משתלם מאוד שכולם רוצים לשים עליו יד ולכן הארגונים מתחרים ביניהם על השליטה בצ'יינג'ים. הם מפתים את הבעלים, אנשים ללא עבר פלילי, לשמש עבורם כמעין אנשי קש, וכולם כביכול מרווחים. הבעיה מתחילה עם התיאבון שעולה, וכשכל אחד רוצה להשתלט על עוד ועוד טריטוריות".
כיום, המאבק העיקרי על הבעלות ניטש בין שלושה ארגוני פשיעה מרכזיים: זה של שלום דומראני, זה של יוסי מוסלי וזה של שמעון "עקא" יעקב, הפועל בשם איציק אברג'יל, הכלוא בארצות הברית. לארגון של דומראני יש נוכחות חזקה בצ'יינג'ים של דרום הארץ וחבל לכיש, עליה הוא שומר בקנאות, ואילו הארגון של מוסלי התבסס בשנים האחרונות בעיקר במרכז הארץ – בתל אביב, ראשל"צ, פתח תקווה, רמלה ובחלק מיישובי השרון. כשעקא העז לשים גם הוא דריסת רגל במקום – החלה מלחמת עולם אלימה במיוחד, שהותירה בשטח, על פי מידע מודיעיני של המשטרה, גופות רבות של "עריקים": 12 איש נרצחו על פי החשד רק בראשון לציון לבדה, ומתוך כל המקרים רק שניים פוענחו. זה היה למשל גורלו של איציק גפן, "הג'ינג'י' מנתניה", חייל בכיר לשעבר בארגון של אסי אבוטבול אשר פתח לפני כמה שנים צ'יינג' בתל אביב מטעם הארגון של עקא-אברג'ל. על פי חשד המשטרה, הארגון של מוסלי פיתה את גפן לערוק לשורותיו – והמהלך הזה זכה לנקמה כואבת: רוצח שכיר מטעמו של אברג'יל חיסל אותו בבית קפה בחולון. נגד העבריין מוטי חסין מארגונו של אברג'יל ושלושה מאנשיו הוגשו כתבי אישום לבית המשפט המחוזי בתל אביב על כך שהיו מעורבים בחיסולו של גפן. הם מכחישים.
"קשה מאוד לפצח את גל החיסולים הזה"
הקורבנות העיקריים של מאבק הכוחות הזה הם, כאמור, אלו שמנסים לתמרן בין הצדדים וליהנות מכל ההזדמנויות. בעולם התחתון מכנים את המשחק הכפול הזה בשם 'פארטיה'- עוקץ שמבצע עבריין כדי להרוויח מכל הכיוונים – ומספרים כי מדובר בכרוניקה של טרגדיה ידועה מראש.
"הרבה עבריינים ובעלי צ'יינג'ים מנסים לעבוד עם שני הארגונים במקביל, מבלי לעדכן, וזה אף פעם לא נגמר טוב", טוען קצין מודיעין במשטרה. "בסופו של דבר הם ימצאו את עצמם בין הפטיש לסדן, לכודים. אני חושב שגם להם ברור שאם ארגון אחד יגלה שהם עובדים עם השני, הוא כבר יכין להם 'כיפה 'אדומה' (חיסול מתוכנן על ידי מתנקש – ש"א). אלה דברים כמו שעושים במאפיה האיטלקית - 'העלמת' העבריין בלי שום הסברים, כמו במקרה של ג'ורדן אזולאי".
שלמה אזולאי, המכונה ג'ורדן, היה "צעיר מבטיח" בעולם הפשע, שבגיל 21 כבר הספיק, על פי החשד, לתעתע גם באברג'יל וגם במוסלי ולתת לכל אחד מהם את התחושה כי הצ'יינג' שאותו ניהל נאמן רק לו. במשך תקופה ארוכה נהנה מתגמולים רבים משני הצדדים – אלא שלפני שנתיים, לפתע, נעלמו עקבותיו לחלוטין, בלי אף סימן אשר עשוי להעיד על מקום הימצאו. ההערכה במשטרה היא שג'ורדן נרצח וגופתו נקברה בחולות ראשון לציון או במקום דומה אחר.
"בסופו של דבר הארגונים מגלים שבעלי הצ'יינג' עבדו עליהם, והם רואים בזה בגידה וחוסר נאמנות, חציית קו אדום", אומר קצין המודיעין. "קשה מאוד לפצח את גל החיסולים הזה בגלל התחכום ובגלל קשר השתיקה של העבריינים באותם הארגונים. יש לנו המון מידע, אבל כשאין ראיות והוכחות אי אפשר לבצע מעצרים". כך, למשל, לפני כארבע שנים פשטו 220 שוטרים מיחידות מובחרות של המשטרה על ביתו של דומראני ועל בתיהם של עשרות מחייליו ועצרו אותם בחשד כי תפעלו רשת צ'יינג'ים לא חוקיים באשקלון. דבר מעצרו זכה לכותרות ענק, אבל הסתיים כעבור כמה ימים בקול ענות חלושה כאשר דומראני שוחרר ממעצרו. איש לא הצליח להוכיח את הקשר שלו למקרה.
"הכל כאן מאוד מאוד מקצועי וגם רמת החיסולים שלהם איכותית מאוד כשזה נוגע לצ'יינג'ים, הם דואגים לחסל את מי שסרח במהירות כזאת כאילו הם סוכני מוסד", מוסיף סנ"צ בדימוס ישראל אריאלי, שבמשך שנים רבות תפקד כקצין מודיעין במשטרת ישראל. "העבריינים במקרים האלה מתוחכמים מאוד – מגיעים בלי טלפונים לזירה כדי למנוע איכון, לא משאירים טביעות אצבעות. הם עושים לחוקרים עבודה קשה".
כך למשל גם סיפור חיסולו של יוסי קסטרו מהוד השרון נותר תעלומה. קסטרו, שעד לפני כשלוש שנים נחשב לאחד הבכירים בארגונו של אברג'יל, ביצע תפנית וחבר לפתע לארגון של העבריין אבי רוחן, שמזוהה עם דומראני. הוא החל לעסוק בגבייה בשוק האפור ובפיקוח על צ'יינג'ים - וחוסל לפני עשרה חודשים כאשר מטען בשלט רחוק התפוצץ במכוניתו. אחראים לא נתפסו עד היום.
"זה לא מיקרי שכמעט כל הנרצחים הם כאלה שעברו מצד לצד, ערקו", אומר מיקי, בעל הצ'יינג'. "הלחצים, הפיתויים והאיומים בתחום הזה גורמים לאנשים להיכנע מבלי להבין שהם חורצים בכך את גורלם. החיסולים נועדו להעביר מסר לבעלי הצ'יינגי'ם ולחיילים הבכירים שמתעסקים בתחום הזה: אל תחצו את הקווים, חבל על החיים שלכם".
דרושים: 1,000 פקחים
בעקבות גל החיסולים נכנסו הארגונים השונים לכוננות: הם ציידו את החיילים שלהם בשכפ"צים ואפודי מגן, שינו הרגלי יציאה וחזרה אל הבתים והחלו לבדוק את כלי הרכב שלהם בחיפוש אחר מטענים חשודים. בעלי צ'יינג'ים רכשו אף הם אפודים וחלקם מחזיקים באקדחים ללא רישיון לצרכי הגנה עצמית.
בינתיים, גם רשויות החוק הבינו שכבר לא ניתן להתעלם מהבעיה – והן מנסות לבסס חקיקה שתפקח על ענף החלפנות בישראל. באחרונה הועלתה בוועדת חוק ומשפט בכנסת הצעה להגביל כל פעולה המתבצעת בצ'יינג' לסכום של 50 אלף שקלים, ובכך לצמצם את תופעת ההלוואות בשוק האפור ולמעשה לחסום את העורק הראשי דרכו מוזרמים כספים לארגוני הפשיעה. הצעת החוק זכתה להתנגדות של כמה חברי כנסת שטענו כי הדבר יפגע בעיקר בצ'יינג'ים החוקיים, שסובלים גם כך מדימוי בעייתי.
"זו הצעת חוק שלא תפתור את השתלטות ארגוני הפשיעה על הצ'יינג'ים אלא תפגע באלה המתנהלים כמו שצריף", טוען ח"כ מזרחי. "הבעיה המרכזית בנושא הזה היא שלרשות המיסים ולגורמי האכיפה אין יכולת לאכוף התנהלותם של כל הצ'יינג'ים במדינת ישראל, ואם באמת רוצים לטפל בתופעה צריך לגייס 1,000 פקחים לפחות לרשות המיסים שיסדרו סוף סוף את הנושא הזה. המשטרה לבדה לא מסוגלת לעשות שום דבר. היא בקושי מצליחה לטפל בפשיעה השוטפת".
במסגרת דיוני ועדת חוקה, חוק ומשפט בכנסת התברר כי ב-11 השנים האחרונות ביצעה רשות המיסים 320 ביקורות בלבד בחנויות צ'יינג', ובמחצית מהן התברר כי המקום מעלים מס. "לכל ארגון פשיעה יש היום צ'יינג' לצערי, ואנחנו מדברים כאן על 100 מיליארד שקל בשנה שלא נמצאים תחת ה'רדאר' שלנו כי פשוט אין לנו כלים לכך", קבע אבי ארדיטי, סמנכ"ל בכיר בחקירות ומודיעין רשום המיסים. גם יחידת יהלום של הרשות, שהוקמה במיוחד כדי להילחם בהלבנות ההון של אירגוני הפשיעה, לדבריו, לא מצליחה לעמוד בעומס. לדבריו, בוועדה יש לגייס כוח אדם גדול ומקצועי כדי להילחם בהלבנת הון וההון השחור שעבריינים מחזיקים בו.
אז מה השלב הבא? במשטרה מתקשים לספק תשובה. נכון לעכשיו גורמים בכירים מעריכים שגל החיסולים בין אירגוני הפשיעה על רקע מלחמות הצ'יינג'ים יתחדש בקרוב, וכולנו בטווח האש. "ההערכה כרגעו היא שיהיה עוד מעט עוד בלאגן של חיסולים, וצריך להתפלל שאזרחים חפים מפשע לא ייפגעו", סיכם קצין מודיעין בכיר. "אנחנו ערוכים עד כמה שניתן, אבל אין לנו יכולת לעקוב אחר כל חייל וחייל באירגוני הפשיעה. צריך שאנשי הצ'יינג'ים ייקחו אחריות על המעשים שלהם, כי זה לא ייגמר בטוב".
תגובות
ממשטרת ישראל נמסר: "מבלי להתייחס לגופם של התיקים המוזכרים בפניה, שחלקם אינו קשור כלל ועיקר לסוגיית הצ'יינג'ים, הפעלת צ׳יינג כשלעצמה אינה מהווה עבירה פלילית וכל הליך הרישוי והפיקוח על נותני שירותי המטבע מצוי באחריות משרד האוצר. לעיניין שימוש בציינגים כמסווה לביצוע עבירות פליליות, פועלת משטרת ישראל בשנים האחרונות בשיתוף עם רשויות האכיפה הנוספות, להגברה עקבית של אכיפה פלילית וכלכלית של הנושא. הישגי משטרת ישראל באים לידי ביטוי בעליה בכתבי האישום לצד עלייה משמעותית בתפיסות לצרכי חילוט. לצורך המחשה, בשנת 2012 נתפס רכוש לצרכי חילוט בשווי של למעלה מ- 240 מיליון ש״ח, המהווה עלייה של למעלה משבעים אחוז ביחס לשנה קודמת".
מרשות המיסים נמסר: "כחלק ממאבק הכולל בהון השחור, רואה רשות המיסים חשיבות גדולה בדיווח המפורט בכל הקשור לצ'יינג'ים, כפי שעבר בחוק לאחרונה. המידע שייאסף ישמש כלי אפקטיבי לזיהוי העלמות מס ומטבע הדברים מהפירות ייהנו אזרחי המדינה. אכן, בחקירות שהתנהלו בשנים האחרונות נמצא כי אירגוני פשיעה עושים שימוש בנותני שירותי מטבע, אבל לא רק הם. הרגולטור האמון על פי החוק על הניהול התקין של ענף שירותי מטבע הוא אגף שוק ההון באוצר והיבטי המיסוי של הצ'יינג'ים מטופלים בשוטף על ידי הרשות ככל הענפים. 320 הביקורות שצויינו בוועדה הינם מקרים בהם נמצאת מעורבות פלילית של נותני שירותי מטבע, אך אין הנתון מעיד על סך הביקורות שנערכו בענף".