בשבת, ה-22.9, הרב עובדיה יוסף הובהל לבית החולים הדסה עין כרם ואושפז במצב קשה. מאותו ערב, בעוד הרופאים נאבקים על חייו, אריה דרעי לא מש ממיטתו. השיפור האחרון במצבו של הרב, האיש שהחזיר עטרה ליושנה, כלומר את אריה דרעי לש”ס, החזיר לדרעי, אחד האנשים הקרובים לרב, את הצבע ללחיים. ההיסטוריה של דרעי ויוסף הולכת הרבה אחורה, לימים של דרעי בישיבת חברון הליטאית והאליטיסטית, שם חבר לדוד יוסף, אחד מבניו של הרב. "לא הכרתי אותו, אז הוא בא אליי והציג את עצמו ואמר לי שלאבא שלו, מרן, שהיה אז רב ראשי לישראל, יש ילד בן 11 שהוא רוצה לחזק כי לא מספיק לו מה שהילדים לומדים בבית ספר", נזכר דרעי. "הוא רצה שהבן ילמד עוד שיעורי גמרא ושהוא מחפש לו מורה ומציע לי את העבודה. שאלתי מיד כמה הוא משלם וזהו. ככה הכרתי את מרן. הוא היה שולח לי את האוטו שלו שלוש פעמים בשבוע, הפכתי לבן בית אצלו".
מאז נרקמו בין השניים יחסים מאוד מיוחדים. "הוא הכל בשבילי", מבהיר דרעי, 54, בראיון מיוחד ל"אנשים". "זה הקשר הכי עמוק שיכול להיות". הקרבה הזאת, הבינו כולם, היא מה שעמד מאחורי חזרתו של דרעי לש"ס בבחירות האחרונות, ולהחלטה של הרב עובדיה להעדיף אותו על פני אלי ישי. "הרב הגיע למסקנה שזה לטובת המפלגה, לטובת התנועה. הוא קרא לי ולא שאלתי שאלות, זה לקח 30 שניות. בסוף הוא מינה אותי להיות יו"ר התנועה וברוך השם", הוא מסביר.
בסופו של דבר מה נשאר לאלי ישי?
"בסדר גמור, מה?".
אבל היום הוא מחוץ לעניינים.
"לא , לא נכון".
אין לו כעסים? האיש שכל כך הרבה שנים החזיק את התנועה?
"אין לי ספק שקשה לו. אין לי ספק. אני עברתי את זה אז אני יודע כמה זה קשה. מה הוא מכונה? לא, הוא בן אדם וברור שזה קשה לו. אדם ש-13 שנה היה יושב ראש של תנועה, קשה לו להתרגל פתאום ללא להיות מספר אחד".
"בכי זה הדבר הכי טוב שיש לאדם"
החזרה של דרעי לפוליטיקה לוותה בציפיות עצומות, אבל הצלילה המחודשת לחיים הפוליטיים לא הייתה קלה, הוא מודה, ותוצאות הבחירות היו אכזבה גדולה עבורו. "היה מו"מ קואליציוני שבכלל לא ניהלנו והגענו לאופוזיציה. בשביל מפלגה כמו שלנו אופוזיציה זה דבר מאוד קשה, כי אתה צריך לתת תשובות לכל המוסדות שלך".
הוא לא מוכן להצביע על אשמים או להוציא החוצה את הכביסה המלוכלכת. "מה זה רלוונטי עכשיו?", הוא תוהה. "אתה מסתכל על העבר? יש לי כל חמש דקות קרב חדש. זה רלוונטי שאני אגיד לך מי אשם? מה קרה ואיזו הצלחה גדולה היינו וכמה מנדטים הפסדנו לאנשים? זה ינחם מישהו?".
הוא נאלץ להתמודד גם עם לא מעט ביקורת ציבורית. אחרי שב1999- הורשע בעבירות של שוחד, מרמה והפרת אמונים, ועבר מעמדה בכירה של השר הצעיר ביותר בתולדות ישראל, סיפור הצלחה כביר, לעבריין שמרצה שנתיים בבית הכלא – חזרתו לזירה הפוליטית עוררה לא מעט הדים. "בית סוהר זה לא סורגים”, הוא אומר היום. "אתה מכיר את המושג 'להיות אסיר בכלוב של זהב'? אז אתה יכול להיות במקום הכי קשה ולהרגיש חופשי. אז בלילה הראשון קשה קצת לישון פתאום במיטה של שתי קומות ועל מזרון של חמישה ס"מ. נו אז מה? בוכים קצת בהתחלה, אבל בכי זה הדבר הכי טוב שיש לאדם. בכי מנקה".
לא אומר שלום ללפיד במליאה
ההליכה של ש"ס למחשכי האופוזיציה אל מול עלייתו המטאורית של יאיר לפיד והעובדה שהוא יושב על ברז התקציב, היא לא בדיוק מה שהרבי רשם. התוכניות של לפיד לגבי שוויון בנטל, עידוד המגזר החרדי לצאת לעבודה והקיצוץ בקצבאות מייצרים חיכוכים תמידיים בינו לבין דרעי. עוד כשהשניים התעמתו לפני הבחירות הבהיר לפיד לדרעי שהוא לא מוכן לשמוע ממנו הטפות כי הוא "לא מקבל הטפות מוסר מעבריינים מורשעים". הוא אף כינה אותו "דמות לא מוסרית”. דרעי לא נשאר חייב והשיב: "אני דמות מוסרית הרבה יותר ממך!".
לדרעי ברור שההחלטות של לפיד מכוונות ישירות כלפי המגזר, ושהוא אשם בהדרת חרדים. "בסדר גמור. עברנו את פרעה, נעבור גם את זה".
מה אתה חושב על לפיד?
"פעם חשבתי שהוא בחור נחמד, חביב. היום יש לי תובנות אחרות".
התובנות כל כך אחרות, שלפיד ודרעי אפילו לא מברכים איש את רעהו לשלום במליאת הכנסת: "הוא לא אומר שלום, הוא לא רוצה לדבר איתי אז אני אבוא? לא רוצה, לא צריך".
לדרעי יש היסטוריה ארוכה גם עם לפיד האב, שעמד בראש מפלגת שינוי, אבל מסתבר שהשניים עשו סולחה והיו ביחסים ידידותיים בשנתיים האחרונות לחייו של טומי לפיד.
גם את האכזבה שלו מביבי הוא מתקשה להסתיר. "קשה לי מאוד איתו היום. ברמה האישית אין לי שום בעיה איתו, אני מאחל לו הצלחה כיון שהצלחה שלו היא הצלחה שלנו, אבל אני לא יכול להתכחש, לסגור את העיניים, ולהגיד ולדבר רק נגד בנט-לפיד. עם כל הכבוד, בנט ולפיד עובדים אצל מישהו".
הכתבה המלאה בתוכנית פתיחת העונה של "אנשים", ראשון, 6/10, ערוץ 2