הרבה סוקרים, פרשנים ומקבלי החלטות אוכלים היום את הכובע. הם לא צפו את הניצחון הסוחף והחד-משמעי שרשם מחנה ה"לא" היווני אמש. אבל לצד ההסברים המתבקשים - התכתיבים הלא פשוטים של צרפת וגרמניה והגאווה הלאומית של העם היווני - כדאי לדבר על גורם נוסף שבוודאי השפיע על התוצאה הסופית: נוסח השאלה.
ניסוח השאלה נתפס בעיני רבים כאקט טכני בלבד. אלא שבפועל מדובר בסוגיה חשובה מאין כמוה – כזו שעשויה לעשות את ההבדל בין הצלחה וכישלון. הממשלה היוונית, שקידמה בכל כוחה את מחנה ה"לא", בחרה בכוונה תחילה בניסוח טכני ומעורפל שלא מתייחס בכלל לשאלת היציאה מהאיחוד האירופי. במקום זאת היא הזכירה את המסמכים שהגיש הבנק האירופי ליוון, בהם מופיעה הצעת הקיצוץ הדרמטית לה מתנגדת הממשלה. כך עבדה המניפולציה הממשלתית.
האזרח היווני הממוצע שהגיע למלא אתמול את חובתו האזרחית לא התעניין בשני המסמכים הללו. הוא לא מכיר אותם בשמם ואזכורם לא אומר לו דבר. בגלל שההשלכות של המהלך בטווח הקצר והארוך כאחד כלל אינן ברורות, המצביע הממוצע ייטה לסמן "לא" באופן כמעט אוטומטי. אם תוסיפו לכך את העובדה שבוקסת הסימון "לא" הופיעה לפני בוקסת ה"כן" (בניגוד לנהוג במשאלי עם, אגב) תקבלו שני גורמים שבוודאי השפיעו בצורה זו או אחרת על התוצאה הסופית.
במילים אחרות: אם השאלה הייתה מנוסחת בפשטות ותוך התמקדות בסוגיה האמיתית שעומדת על הפרק , סביר להניח כי התוצאות היו שונות. גם אם מחנה ה"לא" היה יוצא כשידו על העליונה, סביר להניח כי הפער בין המחנות היה קטן בהרבה.
תומכי המחנה הפרו-אירופי התריעו כבר לפני כמה ימים מפני הניסוח הלא ברור של השאלה. דווקא אנגלה מרקל, שמבינה היטב את משמעות פרישה אפשרית של יוון משורות האיחוד, הייתה יכולה לנצל את מנופי הלחץ שעומדים לרשותה בכדי לקדם ניסוח אחר בדלתיים סגורות. עכשיו מאוחר מדי.
נוסח השאלה במשאל העם (בתרגום לאנגלית):
שאלה רטורית
בשבועות האחרונים ניטש בבריטניה ויכוח על ניסוח השאלה במשאל העם הבריטי שייערך ב-2017 בנוגע להישארות הממלכה המאוחדת באיחוד האירופי. התומכים בהישארות, ובראשם ראש הממשלה דייויד קמרון, מבקשים לנסח את השאלה כך: "האם הממלכה המאוחדת צריכה להמשיך ולהישאר חברה באיחוד האירופי?". המתנגדים סבורים כי מדובר בניסוח מוטה שהופך – לפחות בתת-מודע של המצביעים – את התשובה החיובית לתשובה המתבקשת.
גם אנחנו עוד עשויים להידרש בעתיד למשאל עם – למשל, בנוגע לוויתור על שטחים במזרח ירושלים או ברמת הגולן. גם משאל כזה עשוי לקום וליפול על ניסוח השאלה, שצפויה לשקף את עמדתה האידיאולוגית של מפלגת השלטון.
משאל העם היווני הוא אפוא הדוגמה הטובה ביותר למניפולציות הטכניות-פרוצדרליות שניתן לבצע בקלות רק בכדי להגיע לתוצאה מסוימת. במהלך לימודיי לתואר הראשון הייתה לי הזכות ללמוד עם פרופ' גדעון דורון ז"ל, אשר תמיד נהג לומר: "תגיד לי איזו תוצאה אתה רוצה לקבל, ואני כבר אדאג לנסח את השאלה שתביא אותך לשם". את מה שדורון ידע כבר מזמן, מרקל והולנד למדו רק אתמול.