בסוף השבוע האחרון הפיצה תנועת "שלום עכשיו" סרטון תדמיתי חדש שביטא שינוי תפיסתי: במקום להתייחס במישרין לפועלו של הארגון, בחרו קברניטיו להפנות את האצבע המאשימה למחנה היריב בניסיון להדגיש את תחושת הפחד אותה מנסה הימין לזרוע בלבו של הציבור הישראלי. יריב אופנהיימר וחגית עופרן הצליחו להפיק קליפ מושקע וצבעוני ואפילו לרתום כמה חברי כנסת צמאי כותרות לטובת העניין – אלא שבמבחן התוצאה – ומלבד גאוות היחידה שהוא נועד ליצור בקרב תומכי השמאל – הפך הסרטון לפלטפורמה גזענית המעוררת אנטגוניזם של ממש.
למען הסר ספק, אין שום דבר רע או פסול בציניות ועוקצנות אבל לטובת מי שפספס את יצירת המופת (ובהשוואה לתשדירים הפוליטיים האחרים שנוצרו במחוזותינו מדובר בסוג של יצירת מופת – וזה אומר הרבה) כדאי להסביר שמדובר בקליפ העושה שימוש בסטריאוטיפיזציה מכוערת של הימין הישראלי תוך ניסיון להציגו בבחינת מקשה הומוגנית אחת של מתנחלים חובשי כיפה. יתרה מכך, השימוש התדיר והציני בסמלים המקושרים אסוציאטיבית לתכנית ההתנתקות, מהאירועים המכוננים והיותר מורכבים בדברי ימיה של ישראל, לא מוסיף כבוד ליוצרים – ולא למסר אותו ניסו להעביר.
גאוות יחידה
הרציונל העיקרי של היוצרים היה ברור – ניסיון לעורר גאוות יחידה, מעין תחושה של אחדות סימבולית בין כל מי שמשתייך לדעתו של אופנהיימר וחבר מרעיו לצד "הנכון" של המפה הפוליטית – ובמילים אחרות – בערך כל מי שהצביע למפלגת העבודה, מרצ או חד"ש. תחושת האחדות הזו היא לא דבר של מה בכך אם ניזכר בכך ששלי יחימוביץ' כילתה קמפיין בחירות שלם בניסיון להוכיח שמפלגת העבודה מעולם לא הייתה מפלגת שמאל. כך או כך, מדובר בניסיון לגיטימי לחלוטין – אלא שאפשר היה לעשות זאת גם אחרת – ומבלי לגרום לחלק לא מבוטל מתומכי מחנה השמאל להרגיש מובכים.
הבעיה הכי גדולה של הסרטון היא אפילו לא התוכן אלא הטיימינג. לא בכדי נאמר כי התזמון הוא הכל בחיים ובמקרה הזה הטענה הזו קיבלה משנה תוקף. הסרטון, שנועד כאמור להדגיש את הפחד שבאמצעותו מבקש הימין לשתק את המערכת הפוליטית, שוחרר ביום בו יישובי עוטף עזה ספגו מטר של טילים אשר גרם לאלפי ילדים להישאר בבית ולא לצאת למסיבות חג הפורים בבתי הספר. מסתבר שיש דברים שיריב אופנהיימר מבין בהם אפילו פחות מפוליטיקה – מיתוג – תדמית – וראייה אסטרטגית בסיסית.
לצורך הכנת הקליפ, גייסו "שלום עכשיו" כמה פרלמנטרים חרוצים מהאופוזיציה ובהם מיכל רוזין, איציק שמולי, משה מזרחי ואילן גילאון. לאף אחד מהם לא הייתה בעיה להשתתף בסרטון אבל כל אחד מהם נטל גם חלק בפארסה הפרלמנטרית של השבוע שעבר עת הסתודדה האופוזיציה בחדר נפרד חסמב"ה סטייל במקום לעמוד על הדוכן ולהביע את מחאתם האקטיבית ולא הפסיבית – גם אם זו לא הייתה מונעת בפועל את העברת החוקים שנתפסו בשמאל כשנויים במחלוקת. החוקים היו עוברים בכל מקרה אבל זה המשחק הפוליטי שמאז ומתמיד היה מבוסס על ניסיון לגייס רוב. הבעיה היא שבוז'י, זהבה וכבל ראו פרק אחד יותר מדי של "בית הקלפים" לאחרונה. דרך אגב, תקנו אותי אם אני טועה אבל זה רק אני או שהנוכחות של אברום בורג, יו"ר הכנסת בעבר ותומך בהטלת חרם על מוצרי ההתנחלויות בהווה, בקליפ עושה למפיקיו יותר נזק מתועלת?
באופן פרדוקסלי, הסרטון של "שלום עכשיו" משקף במידה רבה בצורה הטובה ביותר את הפער התהומי בין הארגון לבין הקונצנזוס הישראלי. מצפייה בסרטון מתקבל הרושם שכל הימנים מתנגדים להסדר כזה או אחר וטומנים את ראשם בחול כאילו היו יוסי ביילין – העניין הוא שזו רחוקה מלהיות תמונת המצב האמתית. הציבור הימני לא טיפש כמו שבשלום עכשיו מנסים לציירו – הוא פשוט סקפטי ולמוד אכזבות וויתורים כואבים שלא הובילו לדבר מלבד התעצמות הטרור. האמינו לי שאם באופק היה מסתמן סיכוי אמיתי להסדר בר-קיימא, החלק הארי של מתיישבי יהודה ושומרון היו מפנים את ביתם בעצמם.
אבל אל תדאגו, אופנהיימר לא ייתן למציאות לבלבל אותו – ולא בפעם הראשונה.