אמש נעצר רן שריג מ"מחוברים", בעקבות תלונה על כך שבסדרה הוא מעשן סמים תוך כדי נהיגה. אמנם לשריג יש ככל הנראה אישור לצרוך מריחואנה רפואית, אבל מכאן ועד נהיגה תחת השפעת הסם - הדרך ארוכה. אבל ראשית בואו נעשה סדר בעובדות.
כ-2,000 בני אדם בישראל מורשים כיום, באישור משרד הבריאות, לקבל ולצרוך מריחואנה לצורך רפואי, או בשפת הרחוב "מריחואנה רפואית". אבל מריחואנה רפואית היא לא תרופה וגם לא תוסף מזון. מדובר בסם המכיל חומר פסיכו-אקטיבי (THC) האסור בשימוש על פי פקודת הסמים.
נכון, מריחואנה היא הסם השנוי ביותר במחלוקת בעולם וגם בישראל. במשך 220 שנים, מאז הוכרזו המריחואנה והחשיש המופקים מצמח הקנאביס כסמים מסוכנים, מנסים חובבי ואוהדי הגראס להביא ללגליזציה של הסם. הם נשענים על תקדים אמסטרדם, שם הותר לעשן מריחואנה ב"קופי-שופס", אבל שוכחים לספר שרוב ה"קופי-שופס" באמסטרדם נסגרו, ועל הנותרים מוטלות מגבלות של מיקום ומכירה. כדאי שנדע כולנו שהמודל ההולנדי נכשל. אמסטרדם הפכה לבירת הסמים, העבריינות ופשיעת הסמים של אירופה, למרות הלגליזציה.
המריחואנה של היום זה לא מה שהיה פעם
המריחואנה היא סם מסוכן בעל השפעות לטווח הקצר ולטווח הארוך. כשהחומר הפסיכו-אקטיבי המצוי בצמח מגיע למוח, הוא גורם בטווח המיידי לבעיות של קואורדינציה, אובדן התמצאות ופגיעה בזיכרון וביכולת התגובה. מכאן ברור שמי שנוהג ברכב לאחר שעישן אפילו ג'וינט אחד מסכן את עצמו ואת סביבתו, את כל הנהגים שאינם מודעים לכך שמולם או לצידם נוהג מישהו המצוי תחת השפעת מריחואנה. הסכנה העיקרית היא בשעות הראשונות שלאחר השימוש, אבל ההשפעה נמשכת עד יממה - לכן גם לא הייתי ממליץ לטוס בשעה שבמגדל הפיקוח נמצא פקח טיסה שאך אמש עישן מריחואנה.
המריחואנה של היום לא דומה למריחואנה של פעם, של שנות השישים, אז אחוז ה-THC בסם עמד על 2-4 אחוזים. כיום הצמחים מכילים כמויות גבוהות יותר של החומר הפסיכו-אקטיבי: במריחואנה הרפואית אחוז החומר הפסיכו אקטיבי מגיע לכדי 18-20 אחוזים.
הרישיון למריחואנה רפואית תקף בבית, לא ברכב
כאמור, המריחואנה הרפואית איננה תרופה. היא נועדה להקל על סבלם של חולים סופניים או חולים במחלות כרוניות. על פי הנוהל, וועדה של משרד הבריאות מאשרת את השימוש במריחואנה רפואית, והיא אישרה זאת עד היום לכ-2,000 בני אדם. אבל הרישיון אינו בלתי מוגבל - על פי תנאי הרישיון מותר להם לצרוך את המריחואנה אך ורק בביתם, ולא בשום מקום אחר. ודאי וודאי שחל עליהם איסור מוחלט לנהוג תחת השפעת המריחואנה.
עמדת הרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול ברורה וחדה: מי שעובר על הכללים שתוארו – רישיונו יישלל והוא יצטרך למצוא פתרון אחר לסבלו, ויש פתרון. העובר על הכללים האלה, בוודאי מי שנוהג תחת השפעת סם המריחואנה, מסכן את עצמו ואת הקרובים אליו, ויש לנקוט נגדו בכל הצעדים המתבקשים, לרבות העמדתו לדין.
לנו ברשות למלחמה בסמים ואלכוהול אין התנגדות לשימוש במריחואנה לצורך רפואי, במקרים הרלוונטיים ותוך הקפדה על הכללים שהוזכרו. למעשה, בימים אלה מסתיימת עבודת מטה משותפת למשרד הבריאות, הרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול וגורמים נוספים במטרה למסד את התחום, החל מהגידול דרך ההפצה ועד לחלוקה לחולים. אבל אסור לשכוח - עדיין מדובר בסם מסוכן, ששימוש לא נכון בו יכול לעלות בחיי אדם.
שמאי גולן הוא הדובר ומנהל ההסברה של הרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול