"משט החופש 3", שנעצר אתמול ע"י צה"ל לפני שהגיע לחופי עזה, הרעיש את התקשורת הישראלית. האם יהיה פיאסקו? איך יגיב הצבא? כך או כך, היה ברור שישראל שוב תצא לא טוב ושוב תעלה לכותרות בעולם כולו. מה יעשה המשט הזה לתדמיתה של ישראל?
כדאי לשים בצד את התחושות ולהסתכל על העובדות. ברמה הרגשית, כולנו מרגישים מותקפים, כולנו חושבים שכולם נגדנו. אבל מחקרים שבוצעו ברחבי העולם על התפיסות כלפי ישראל חושפים שתחושות לחוד ועובדות לחוד. אין אפילו מחקר אחד שמעיד על כך כי רוב האנשים (כלומר, מעל ל-50%) תומך בפלסטינים ולא בישראל. מנגד, סקרי גאלופ שבודקים את האהדה לישראל בקרב האמריקאים מאז שנות ה-60 מראים כי יש רוב כמעט מוחלט לתומכים בנו. מה שעוד יותר חשוב הוא כמות האנשים בעולם שאינם מביעים עמדה כשהם נשאלים על יחסם לישראל. מחוץ לארה"ב, מעל ל-50-60% מהנשאלים עונים שהם אינם תומכים באף צד או שאינם יודעים לענות.
העולם כולו נגדנו?
אם כן, הסכסוך הישראלי-פלסטיני הרבה פחות מעניין אנשים בעולם ממה שחשבנו. אבל ברמה התקשורתית, ענף הייצוא הגדול ביותר של מדינת ישראל הוא ענף החדשות הלא טובות. כל המחקרים מראים שכשזרים חושבים על ישראל, הם חושבים על "סכסוך", "מלחמה" ו"כיבוש" (ואחר כך – "מדבר", "דתיים" ועוד). זאת מפני שלאורך השנים, במקום להשקיע בהעלאת המודעות להיצע הישראלי בתחום העסקים, תרבות, אקדמיה, מדע וכו', ממשלת ישראל מתעקשת ליצור מודעות דווקא לסכסוך הישראלי-פלסטיני. בחודש האחרון משמשת המדיה הישראלית כלי שרת לעניין זה.
עלינו חייבים להבין שאם רוצים לסלול לפעילים נגד ישראל את הדרך להצלחה, כל שצריך לעשות זה להעלות את המודעות ורמת הפרנויה בתקשורת בישראל ובמדיה של יהדות התפוצות לרמות שיא. זה משרת ישירות את האינטרסים של החרם כנגד ישראל; מאחר והנושא לא באמת מעניין את רוב העולם, התגובות הפומביות של ישראל והיהודים לפעילות נגדם מזרימה חמצן לארגוני החרם.
קחו לדוגמה את דרישת ראש הממשלה שנשיא "אורנג'" העולמית יגיע לארץ להתנצל באופן רשמי על אמירותיו במסיבת העיתונאים בקהיר. ההחלטה לא להמשיך את ההסכם עם חברת "פרטנר" (שתוקפו פג בעוד עשר שנים!) הייתה בעיקרה עסקית. הרי לפני 3 שנים "אורנג'" ביטלה הסכם זהה בשוויץ. חבל, אם כך, שהפרשה כולה פורסמה גם בכלי התקשורת העסקיים בעולם – בכל זאת מדובר במקרה חריג של איש עסקים שנאלץ להתרפס בפני ראש ממשלה – ושוב ישראל ייצאה חדשות לא טובות.
אם נרגיע את הרוחות, נפעל מאחורי הקלעים במרץ נגד החרם ונגיב פומבית רק כשצריך, נוריד משמעותית את המודעות לחרם כנגד ישראל. ואם נשקיע הרבה יותר מאמצים וכספים בשיווק יתרונותיה של ישראל, נהיה חכמים, ולא רק צודקים.
ג'ואנה לנדאו היא מנכ"לית עמותת "VIBE ISRAEL" ומומחית למיתוג ערים ומדינות