דו"ח המועצה לשלום הילד שהתפרסם השבוע חשף נתונים מטרידים במיוחד הנוגעים לבריאות ילדינו. בין השנים 1998 ל-2011 חלה ירידה דרסטית בשיעור הילדים שצורכים ירקות ופירות על בסיס יומי, מ-85% ל-43%. במקביל חלה עלייה חדה בהשמנת ילדים שצמחה למימדי מגפה עם 27% מתלמידי כיתות א' עד ט' הסובלים מעודף משקל. תחת עינינו התחולל בעשור האחרון משבר בריאות, שאת תוצאותיו החברתיות והכלכליות ההרסניות נגלה כולנו בעשורים הבאים.
מקומם במיוחד לגלות שדווקא על סיפו של משבר בריאות קשה בחרה מועצת החלב לצאת בקמפיין פרסומי מסוכן ומטעה. הילדים בררניים ולא אוהבים ברוקולי, בננה ועדשים? לפי מועצת החלב, אין שום בעיה: את המגנזיום שבבננה, הסידן שבברוקולי ואת האבץ שבעדשים ניתן בעצם לקבל ממוצרי חלב שילדים אוהבים.
אלא שקמפיין יצירתי ומושקע ומערכת יח"צ משומנת יכולים אולי לעוות את המציאות, אך לא לשנות אותה. חלב אינו תחליף לבננות (או לכל פרי אחר), ולא רק משום שאת כמות המגנזיום שיש בכוס חלב ניתן לקבל מבננה - שמכילה פחות מחצי מהקלוריות. חלב גם אינו תחליף לעדשים (או לכל קטניה אחרת) ולא רק משום שדי ב-5 כפות עדשים כדי לספק את כמות האבץ שמספקת כוס חלב שערכה הקלורי כפול, וחלב אינו תחליף לברוקולי (או לכל ירק אחר) ולא רק משום שברוקולי מספק את כמות הסידן שיש בכוס חלב בעלות קלורית נמוכה משמעותית.
התמקדות קמפיין מועצת החלב ברשימה מצומצמת של מינרלים (אבץ, אשלגן וסידן), ויטמין (B12 ו-A) ורכיבי מזון (חלבון) חושפת דווקא את האמת העגומה מאחורי התעלול השיווקי של מועצת החלב - מוצרי חלב הם מוצרים מעובדים, דלים יחסית בויטמינים ומינרלים ועשירים מאוד בקלוריות ביחס לערכים התזונתיים המצומצמים שהם מספקים. ירקות, פירות וקטניות, לעומת זאת, מכילים עשרות ויטמינים, מינרלים ופיטוכמיקלים, והעושר התזונתי הזה מגיע בחבילת מזון אטרקטיבית במיוחד עשירה בסיבים תזונתיים (שקיימים אך ורק במזון מן הצומח), דלה בקלוריות וללא שומן רווי.
חלב לילדים? רק אם אתם רוצים שהם יהיו שמנים
מוצרי חלב מספקים רשימה מוגבלת של רכיבים תזונתיים שמגיעים בחבילת מזון בעייתית, ויותר מכל הינם מזון צפוף קלורית ומשמין. מועצת החלב מדגישה שחלב הוא מקור לחלבון, אך חלב הוא בעיקר מקור מצויין לשומן, ורובו שומן רווי. 44% מהקלוריות בחלב 3% שומן מקורן בשומן לעומת 21% מהקלוריות שמקורן בחלבון. לפי נתוני משרד החקלאות האמריקני מוצרי החלב הם המקור המרכזי לצריכת שומן רווי בארה"ב. ארגון הלב האמריקני ממליץ שצריכת שומן רווי לא תעלה על 7% מהקלוריות. זו משימה כמעט בלתי אפשרית עבור ילד שיצרוך 3 מוצרי חלב ביום לפי המלצות מועצת החלב:
לילד בן 8 למשל, שצריכת הקלוריות המומלצת עבורו עומדת על כ-1,500 קלוריות ליום (ופחות בקרב בנות),מומלץ לצרוך לכל היותר 11.5 גרם שומן רווי, ורצוי פחות. ילד שיצרוך 3 מוצרי חלב לפי המלצות מועצת החלב (כוס חלב 240 מ"ל, גביע יוגורט ביו 3% ומנת גבינה לבנה 5%) יקבל מהם בלבד 12 גרם שומן רווי וזה עוד בטרם בא דבר שניצל או ביצה לפיו שגם הם עתירי שומן רווי ונפוצים מאוד בתזונת ילדים ישראלים.
מה בנוגע לחלבון? שנים של שטיפת מח על ידי תאגידי המזון מהחי יצרו אובססיה לחלבון בעולם המערבי, שמובילה לצריכה עודפת של חלבון ולהשמנה. על פי המלצות משרד הבריאות ילד בן 8 זקוק ל-19 גרם חלבון ביום בלבד. ילד שצורך שלושה מוצרי חלב על פי המלצות מועצת יקבל מהם לבדם 29 גרם חלבון. ילדים שצורכים בנוסף מנת בשר וביצה יצרכו כמות חלבון שהיא עד פי שלושה יותר מזו המומלצת. בעידן בו השמנת ילדים הפכה למגפה מדוע להמליץ לילדים לצרוך חלבון עודף וקלוריות מיותרות?
סובלים מכאבי ראש או בטן? כנראה שאתם אלרגיים
בנוסף לשומן ולחלבון, רוב מוצרי החלב גם עתירי סוכר, והחלב עצמו עשיר מאוד בלקטוז (סוכר החלב), וגם את זה לא תשמעו בפרסומת, ככל הנראה משום שרוב הציבור בישראל רגיש ללקטוז. לרגישות הזו ביטויים מגוונים – החל מכאבי בטן, נפיחות בטנית, שלשולים, ועצירויות, ועד מיגרנות וכאבי ראש.
אבל האבסורד הגדול ביותר בקמפיין החדש הם מוצרי החלב שמועצת החלב מספרת לנו שילדים אוהבים. גם הם הרי יודעים שילדים לא אוהבים חלב ניגר, יוגורט ביו וגבינה לבנה, אלא גבינה צהובה עתירת שומן, מלח ותהליכי עיבוד. שוקו, מילקי, קרלו, גמדים ויתר המעדנים עתירי הסוכר, או גבינת קוטג', שמנה אחת ממנה מכילה כשליש מכמות המלח המקסימלית היומית המומלצת לילדים.
מועצת החלב מנצלת באופן ציני את נטיית הציבור לפתרונות קלים ונטולי מאמץ ואת הקושי של הורים בהתמודדות יום יומית עם נושא הבריאות והתזונה של ילדיהם. המסר השיווקי עטוף בקמפיין שכולו דאגה לבריאות ילדינו, אך מסמכים פנימיים של מועצת החלב מעלים תמונה שונה מאוד על מטרותיו. קמפיין "3 ביום" הושק בשנת 2005 לאחר עשור של ירידה בצריכת מוצרי חלב בישראל, על מנת לעצור את מגמת הירידה.
מועצת החלב אמנם נתפשת בציבור כגוף ממלכתי, אך למעשה זהו ארגון גג המאגד את ארגוני החקלאים, מגדלי הבקר והמחלבות. בפרסומים פנימיים שהגיעו לידנו מסבירה מועצת החלב שהיא עוסקת בהסברה שכן "מעמדה כחברה לתועלת הציבור מקנה לה אמינות וממלכתיות", ומקנה לה גישה לבתי חולים, ארגוני רופאים, קופות חולים, וכן מאפשר לה לקיים פעילות חינוכית בשיתוף משרד הבריאות, בעוד ש"מחלבה פרטית אינה יכולה לקבל אישור כזה". כך זכה איגוד של יצרני חלב, שכל עניינו הוא שיווק חלב, לחנך את ילדינו במוסדות החינוך ולעצב את עמדותיהם של רופאים ודיאטניות באשר לחשיבות צריכת מוצרי חלב.
האסטרטגיה הוכיחה את עצמה כיעילה במיוחד, עפ"י המסמך הפנימי של מועצת החלב: "מהלך '3 ביום' הצליח לבלום את מגמת הירידה בצריכת החלב לנפש בישראל ולהחזיר אותה לרמה שהייתה לפני 10 שנים. ענף החלב כולו מכיר בתרומה של מהלך זה לגידול הכללי בשוק החלב בארץ...". המהלך ההוא הצליח והותיר אותנו מופסדים. היום מתברר שבעשור הזה גדל כאן דור חדש עם הרגלי תזונה שמסכנים את בריאותו, ועודף משקל שלא היה כמותו. אפשר רק לקוות שהקמפיין השיווקי החדש ועתיר התקציב של מועצת החלב יפגוש בציבור ביקורתי ומפוכח יותר מזה שלפני עשור, חסין בפני המניפולציות, ושמבין שלתאגיד שמטיף לציבור לוותר על צריכת ירקות, פירות וקטניות יש אינטרסים שונים מבריאות הציבור.
יונתן אמיר הוא בלוגר ישראלי
מידע נוסף בבלוג "חלב – עובדות או מיתוסים"