אפשר לומר בביטחון רב שארצות הברית לא רוצה שדונלד טראמפ ייבחר בעוד שנה בדיוק לקדנציה שנייה בבית הלבן. 49% מהאמריקאים בכלל רוצים שהוא יודח (לפי סקר של NBC והעיתון וול סטריט ג'ורנל). מועמד דמוקרטי רציני היה מפנה את טראמפ מהבית הלבן בלא קושי במצב העניינים הנוכחי, אבל נכון לעכשיו אין מועמד כזה וקיים סיכוי שטראמפ, שבשלוש שנות נשיאותו לא זכה לתמיכה של 50% מהציבור האמריקאי, ינצח בכל זאת בבחירות של 2020.   

סגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן, מי שנחשב על ידי המיינסטרים הדמוקרטי למועמד היציב ביותר להחזרת השפיות לוושינגטון, נראה עותק דהוי של עצמו. הוא יחגוג החודש יום הולדת 77, ונהנה מתמיכת המצביעים המבוגרים יותר והשחורים. 

הצעירים מתחברים יותר לסנאטורים אליזבת וורן וברני סנדרס, שגם הם לא נולדו אתמול, אבל הם מקדמים אג'נדה פרוגרסיבית שמייצגת יותר את המילניאלז והמצביעים החדשים. הם תומכים בביטוח בריאות לכל וחינוך חינם בקולג'. ההבדל ביניהם הוא גם בגיל וגם באיך שהם מציגים את עצמם. סנדרס בן 78, אחרי התקף לב המטיל צל כבד על מועמדותו, לא חושש להציג עצמו כסוציאליסט, מילה מגונה בקרב ציבור גדול בארה"ב. וורן צעירה יותר (בת 70), מציגה עצמה כסוציאל דמוקרטית נוסח מדינות מערב אירופה. אבל היא לא יכולה לברוח מהשאלה מאיפה יבוא הכסף למימון מערכת בריאות אוטופית, אם לא מהגדלת מסים למעמד הביניים. וורן מצטיירת כרגע כמועמדת הרעננה והמוכשרת ביותר, אבל היא תיתקל בקרב קשה. טראמפ ינסה להציג אותה כסוציאליסטית ויקבל רוח גבית ומימון להכפשה מהחברות המובילות בוול סטריט, הרואות בה סכנה.

אליזבת' וורן (צילום: רויטרס, חדשות)
אליזבת וורן. מצטיירת כמתמודדת הרעננה והמוכשרת ביותר | צילום: רויטרס, חדשות
  

המתמודד פיט בוטיג'ג', ראש עיר מאינדיאנה, הוא צעיר מאוד (37), הומו ובעל ניסיון של שירות צבאי באפגניסטן. למרות שאין לו ניסיון בפוליטיקה ארצית, הוא נצמד למובילים באיווה, וככל ששומעים אותו יותר, אי אפשר שלא להתלהב מהידע, הרצינות והיצירתיות שלו. 

בסקר הארצי האחרון של רשת NBC ו-וול סטריט ג'ורנל, ביידן עדיין הוביל עם 27%, לפני וורן שזוכה ל-23% תמיכה, סנדרס עם 19% ובוטיג'ג' שמקבל רק 6%. הסקר מעניק לטראמפ תמיכה של 45% בקרב רפובליקאים, הרבה בהתחשב בכך שיש שביעות רצון נמוכה מתפקודו כנשיא ותמיכה ציבורית רחבה בתהליך ההדחה נגדו. אבל אם אחוז התומכים בהדחה לא יגדל בעקבות הגילויים שיוצגו במשפט בקונגרס, יגיע טראמפ לבחירות במצב דומה לזה שהיה בו בבחירות של 2016.

הילארי קלינטון זכתה אז בכמעט 3 מיליון קולות יותר מאשר טראמפ, אבל הוא ניצח בגלל שיטת האלקטורים, שהעניקה לו 306 אלקטורים לעומת 232 בלבד לקלינטון.

מדוע זה יכול לחזור על עצמו בבחירות בשנה הבאה? בבחירות של 2016, קלינטון זכתה לתמיכה של 48.2% לעומת 46.1% לטראמפ. אם הציבור לא יאהב את המועמדים הדמוקרטים ומצביעים רבים יישארו בבית ביום הבחירות, יש לטראמפ סיכוי. תומכיו האדוקים יבואו בכל מקרה לקלפיות. התסריט הזה סביר, גם אם נכון להיום ביידן מוביל על טראמפ בפער של 9% ואליזבת וורן מובילה עליו בפער של 8%.

אבל את תוצאות הבחירות יקבעו המצביעים בשש מדינות העימות, שטראמפ ניצח בהן לפני ארבע שנים: מישיגן, פנסילבניה, ויסקונסין, פלורידה, אריזונה וצפון קרוליינה. סקר של ניו יורק טיימס ו-CNN בשש המדינות מעניק לביידן יתרון על טראמפ בארבע מהן. סנדרס מוביל על טראמפ ב-3 מדינות, וורן מובילה על טראמפ במדינה אחת בלבד. ביידן נמצא במצב הטוב ביותר, אבל הפער לזכותו עומד על 2% בלבד. שתי השאלות הגדולות הן: האם תגדל ההתנגדות לטראמפ מעבר ל-49% שתומכים בהדחה בגלל הגילויים בתהליך ההדחה? האם הדמוקרטים יוציאו מועמד מנצח מתהליך הפריימריז?

המרוץ האמיתי יתחיל בדיוק בעוד שלושה חודשים, במדינת איווה הלבנה והכפרית, ששלושה מיליון אזרחיה, אינם מייצגים במאומה את ההרכב והבעיות של האזרח האמריקני. אבל כדי לצלוח את איווה, כבר חורשים אותה 14 המועמדים. הם מקדישים זמן גם לתושבים גם בקבוצות קטנות ואפילו באחד על אחד. עבור מרביתם, איווה תהיה התחנה הסופית. ביידן צריך להילחם כדי שזה לא יקרה לו. נכון להיום הוא מדורג שם רביעי בלבד, על פי סקר של ניו יורק טיימס, אחרי וורן, סנדרס ובוטיג'ג'.