הפרסומים האחרונים על הרפורמה שמתכננת שרת הבריאות יעל גרמן בתחום הפונדקאות, גרמו לנו תקווה כי הנה נמצא מי שיקדם את השינויים המיוחלים באופן ראוי. ככל הנראה, מתכוון משרד הבריאות לפעול בקרוב לאפשר פונדקאות גם לבודדים ולזוגות חד-מיניים, אך מנגד מתכוונת המדינה להטיל הגבלות חדשות על הורים המעוניינים בפונדקאות (הורים מיועדים). הורים שיש להם כבר שני ילדים, לא בהכרח יקבלו את אישור הוועדה להביא ילד נוסף באמצעות פונדקאית.
עוד במאי 2012, קבעה הוועדה לבחינת הסדרה חקיקתית של נושא הפריון וההולדה בישראל שבראשה עמד פרופסור מור יוסף, כי הורות הינה זכות בסיסית של כל אדם בין אם הוא נשוי או לא. ועדה זו המליצה לתקן בהתאם גם את חוק הפונדקאות, על מנת שיתאים לתפיסה הזו.
כיום, החוק קובע כי התהליך אפשרי לזוגות של גבר ואישה בלבד. בשל כך, זוגות חד-מיניים ובודדים נאלצו לנדוד לחו"ל כדי לעבור את התהליך. אחד מהשינויים שהציעה הועדה בראשות מור יוסף, היא לאפשר לנשים וגברים לא נשואים או לאלו החיים בזוגיות חד מינית לעבור תהליך פונדקאות בישראל, והכל לפי אותם קריטריונים של גיל ובעיה רפואית המצדיקים את הפונדקאות.
כמי שליוו עשרות זוגות בתהליך הפונדקאות בארץ ובחו"ל, קראנו במשך שנים להרחיב את חוק הפונדקאות ולהשוות את זכויותיהם של זוגות חד-מיניים ושל אנשים בודדים בתחום. לטעמנו, המלצות הועדה שיקפו נכונה את רחשי הציבור בישראל ואת מוכנות החברה לקבל משפחות מסוגים שונים ולא רק את המשפחות ההטרוסקסואליות המסורתיות. אימוץ של המסקנות הללו יאפשר לאנשים שעד עתה לא עמדו בקריטריונים של חוק הפונדקאות, להרגיש אזרחים שווים לא רק בחובותיהם אלא גם בזכויותיהם.
שינוי בכיוון
שנה וחצי כמעט עברו מאז ולא נמצא מי שירים את הכפפה. כעת, מסתמן שינוי בכיוון, לאור הפרסומים האחרונים המצביעים על כך שמשרד הבריאות עומד לעשות את הרפורמה המבורכת. אך מה המשמעות של רפורמה כזו? האם כבר מחר יוכלו זוגות חד-מיניים להתחיל לחפש פונדקאית מתאימה שתישא את ילדם? האם זוגות שמעוניינים בילד שלישי בפונדקאות צריכים למהר לעשות זאת לפני שיימנע מהם?
ראשית, רפורמה שכזו תשפיע על הביקוש לפונדקאיות. גידול בהיקף תהליכי הפונדקאות ישפיע כמובן על זמן ההמתנה לפונדקאית. מצב זה, שבו יש יותר ביקוש לפונדקאיות מאשר נשים שמוכנות לשמש פונדקאיות, סביר שיגרור עליית מחירי הפונדקאות בישראל. עלויות אלו עלולות להקשות על זוגות רבים, שיעדיפו אולי לעבור את ההליך בחו"ל.
שנית, יש להגבלות החדשות השפעות מרחיקות לכת על הורים מיועדים, כולל הטרוסקסואלים. המדינה תיצור אפשרות שכל אזרח העומד בקריטריונים יוכל להפוך להורה באמצעות פונדקאית, ומצד שני תגביל את מספר הילדים שכל משפחה יכולה להביא לעולם בדרך זו. אמנם ישנם אלו שיטענו להתערבות בחופש הפרט בתחום של סוגיית תכנון המשפחה, אך עשויה להיות לכך השפעה נוספת- הגבלה זו יכולה גם להקטין את הביקוש לפונדקאיות ועל ידי כך למנוע מצבים של המתנה רבה לפונדקאית או עלויות גבוהות של התהליך.
כל ההגבלות הללו נעשו תוך חשיבה מעמיקה על התנאים לפונדקאות בישראל, ולוקחת בחשבון את ההכבדה בתקציב משרד הבריאות (טיפולי הפרייה ומעקב היריון על חשבון קופות החולים), יחד עם הבנה שיש אופציות טובות לא פחות מחוץ לישראל, במיוחד עבור זוגות הטרוסקסואלים המעוניינים בפונדקאות. בכל מקרה, תהליכים אלו ייקחו עוד זמן רב, מכיוון שהם כרוכים בשינויי חקיקה שאינם קורים בין לילה. אמנם יש סיבה לאופטימיות, אך מצד שני כדאי להתאזר בסבלנות.
המרוויחים העיקריים משינוי החוק במתכונת הנוכחית יהיו הזוגות החד מיניים והבודדים. לאוכלוסייה זו לא קיימות אופציות ריאליות של פונדקאות בחו"ל בגלל עלויות גבוהות או רגולציה שמנעה זאת מהם. אם וכאשר ייכנסו לתוקף התיקונים בחוק הפונדקאות בישראל - הם יכולים להפוך את הקערה על פיה. לא מן הנמנע שבעתיד נראה אחוז גדול יותר של זוגות חד-מיניים ובודדים שיבקשו לעבור את התהליך בארץ, ובמקביל דווקא הזוגות ההטרוסקסואלים יבחרו לעבור פונדקאות בחו"ל.
עדה אטיאס ומינה יולזרי הן עובדות סוציאליות, בעלות תואר שני עם התמחות בטיפול זוגי ומשפחתי, מנהלות המרכז להורות באמצעות פונדקאות
>> גל אוחובסקי לא מבין למה הפמיניסטיות לא רוצות שיהיה לו ילד