נו, סוף סוף התעלומה פוצחה, והאנשים שהדליפו את מרשם האוכלוסין של כל אזרחי מדינת ישראל נתפסו. כמובן שזה מאוחר מדי – כל הפרטים האישיים שלכם כבר מזמן מסתובבים חופשיים בשוק. עבור אנשים רבים הסיפור הזה מהווה הוכחה נוספת לסכנות שבהקמת מאגר ביומטרי, מאגר של נתונים ביומטריים שהמדינה ביקשה לייצר ואמורים להופיע על שבב בתעודת הזהות ובמסד נתונים מרכזי. אגב, לפני כשנתיים השתתפתי במחאה פואטית נגד חוק המאגר הביומטרי. טענו נגד החוק כי ניתן לזייף, למכור, להעתיק את המאגר ולהעניקו לגורמי פשע או בעלי הון. ובכל זאת, לפני מספר חודשים החליטה ועדת השרים ליישומים ביומטריים לאשר את תקנות החוק הביומטרי.
אבל בזמן שנגד החוק הביומטרי יש שיח פעיל וקול מחאה, אף אחד אינו פוצה את פיו נגד הסכנה בהעלאת הפרטים האישיים של אזרחים רבים לתוך ענן וירטואלי בחסות אפל. כולנו לוחצים אישור ומתקדמים הלאה עם הטכנולוגיה, אך לא מביטים לסיכונים שאנו לוקחים.
אז ברוך בואכם לרשת הבולענית. iOS5, מערכת ההפעלה החדשה של אפל, היא אחד מעדכוני התוכנה רחבי ההיקף שנעשו לאחרונה. אם עד היום גיבינו את המידע במכשירים האלקטרוניים שלנו למחשב האישי (כלומר, האחראים מתוכנו עשו זאת), כיום הגיבוי שלנו כבר נעשה באופן יומיומי מול הענן הדיגיטלי. iOS5 מאפשרת לחסוך את הטרחה בעדכון ובגיבוי האוצרות הדיגיטליים שלנו, על ידי גיבוי אוטומטי ישירות אל שרתי אפל (iCloud) באמצעות הרשת הסלולרית, ללא צורך בחיבור פיזי.
ההמצאה הזו לא חדשה, והייתה קיימת כבר למכשירי אנדרואיד ובמידה מוגבלת גם במכשירים אחרים, אבל סמכו על אפל שתהפוך את ההתפתחות הטכנולוגית הזו לדבר טריוויאלי. המערכת החדשה לא רק שומרת מידע, אלא גם מעדכנת ומסנכרנת אותו בין המכשירים השונים שלכם – המחשב האישי, ה-iPad וה-iPad Touch. הסינכרון מתבצע כרגע לאפליקציות, דואר, לוחות שנה, תמונות, מוזיקה ועוד.
סכנה אחים סכנה
סיכום ביניים: כשהמדינה מבקשת לקבל את רכושנו אנו מתחילים להיות חשדניים. כשהמידע שלנו עובר לתאגיד גדול כמו אפל, אנו מרגישים מוגנים. הרי זוהי חברה מסחרית, ולכן אנו מניחים את כל רכושנו הפרטי בידיהם בשקט ובבטחה. אך באותה מידה יכלה אפל לקבל לעצמה מכרז ממשלתי לאחסון הפרטים האישיים שלנו בידיה, ולפי ספרי וסרטי המד"ב זה עוד יקרה.
לא פלא שהתאגידים היום גדולים מממשלות רבות. כוחן עולה וגדל. לכאורה אין להם משטרות, אך יש להם כבר את כל העוצמה הדרושה לשלוט בחיינו הפרטיים. דמיינו מה יקרה אם אפל תמכור בשחיתות עסקית כזאת או אחרת את חלק מהחומרים שלנו לחברה של בעל הון אחר, או אם טכנאי מוכשר ידליף אותם. תארו לכם שאפל תתקע ותמחק את כל המידע שלנו או תבלבל אותו, או שווירוס יעבור בו. התסריטים לתקלות טכניות רבים - ראינו כיצד חברת בלקברי הודיעה אחרי ארבעה ימים אכזריים על החזרת כל שירותי החברה לפעילות תקינה. עוד לא חשבנו מה הייתה עלות אובדן ימי העבודה בעולם כולו בעקבות התקלה.
אמנם העדכון של האייפון מול המחשב היה איטי, ודרש מאיתנו לחבר כבלים ולחכות - אך יחד עם זאת היה לנו את כל הפרטיות בשמירת המידע שלנו. כיום חצינו את הנהר לכיוון של ארץ לא ידועה שבה הסכנות רבות. הטכנולוגיה רצה קדימה, אך מי יאמר ויזהיר אם אין בורות בדרך. הענן הדיגיטלי של אפל מוכיח כי הרשת נגסה בכל חיינו ולא השאירה לנו אף מרחב פרטי, אך מה יקרה במידה והרשת הזאת תקרוס? מה יישאר מחיינו ביום שאחרי?