הציבור החילוני זועם: למה הממסד הרבני לא מכיר בגיורי צה"ל? למה המפלגות החרדיות מתנגדות לחוק הגיור? זה התבטא בכתבות העיתונים, במאמרי הדעות, בפרשנויות הרבות ואפילו בהררי הטוקבקים שתקפו את החרדים. לכאורה בצדק - אנשים מבחוץ רוצים להצטרף לעם היהודי וכביכול דוחים אותם.
אבל העמדה הזו רחוקה מהגישה החרדית. היהדות קיימת כדת מזה אלפי שנים. במשך כל אותה תקופה, מימות קבלת התורה ועד ימינו, התגבשה מסגרת שנקבעה ע"י חכמי התורה וההלכה שהוסמכו לכך, שעל פיה נקבע איך וכיצד אפשר להצטרף ולהיות חלק מהעם היהודי. הכללים הם ברורים ונוקשים - לא כל הרוצה לבוא ולהצטרף יכול לעשות זאת, ולא כל הרוצה לצרף יכול לעשות זאת. יש תהליך מורכב ומסובך, בו צריכים לעבור סוג של מסע פנימי ומטמורפוזה רוחנית כדי להיות שייך באמת.
במשך כל שנות גלותו של עם ישראל בניכר לא ערערו על התהליך, והיה ברור לכל החפץ בכך איך מצטרפים לעם היהודי. נכון, היו רבנים שהקלו יותר והיו שהקלו פחות, אך הכללים היו דומים. אבל מאז שהוקמה מדינת ישראל נולד גם מושג חדש: "להיות ישראלי". דומה שרבים מתבלבלים בין המושגים "להיות ישראלי" ו"להיות יהודי". הרי יש יהודים רבים החיים בגולה ואינם ישראלים (או חרדים שגרים בישראל אבל אינם מרגישים שייכים וישראלים), וישנם ישראלים רבים שאינם שייכים לעם היהודי.
כמו ילדי העובדים הזרים
היחס לסוגיית הגיור מזכירה את סיפור ילדי העובדים הזרים. רבים טענו ש"הם חלק מאיתנו" - ילדי העובדים הזרים חברים בתנועת הצופים, מאזינים לשלמה ארצי, צופים ב"האח הגדול" ומדברים בסלנג עדכני. לכן, הם ישראלים, הם חלק מאיתנו והם צריכים להישאר כאן. באופן דומה, החיילים המתגיירים קשרו את גורלם בגורלנו, הם חפצים להגן על העם והמולדת, הם תורמים מעצמם ככל האפשר. אז נכון, הם חלק מההווי והתרבות של מדינת ישראל, הם "ישראלים" - אבל הם אינם יהודים.
מה לעשות - ליהדות ישנם כללי כניסה אחרים לקבלת מצטרפים. שירות בצבא, אפילו מוות בצבא, הוא לא קריטריון רלבנטי, בדיוק כמו צפייה באח הגדול. לעומת זאת שמירת שבת, קבלת עול תורה ומצוות ושמירה על חיים יהודיים כהלכתם הם כן חלק מתנאי הקבלה. כללים אלה היו קיימים במשך אלפי שנים, לפני שנולדו השירות בצה"ל ושלמה ארצי, והם גם יישארו עוד אלפי שנים אחרי שערכים אלה ייעלמו מהתרבות.
ככה זה - מי שרוצה להצטרף לעם הנצח, צריך לקבל על עצמו את הכללים הנצחיים, שגרמו לנו כעם היהודי לשרוד ולנצח.