נשים חרדיות, כך על פי הגדרתן, הצליחו לייצר סערה של ממש בכלי התקשורת וברשתות החברתיות לקראת הבחירות לכנסת. הסיבה לסערה: הדרישה שהעלו ממנהיגי הציבור החרדי לשלב נשים חרדיות ברשימות לכנסת.
הנשים פתחו במסע פרסום תחת הכותרת "לא נבחרות- לא בוחרות" תוך שהן מאיימות שלא להצביע למפלגות החרדיות באם אלה לא יענו לבקשתן, מה שעלול לגרום לכאורה אובדן של אלפי קולות מהמגזר הנשי.
בתגובה יצאו גורמים במחנה החרדי חוצץ נגד "הדרישה החצופה", לטענתם. הגדיל לעשות המחנך ויו"ר משמרות הצניעות מרדכי בלוי שאיים בשיחה עם "כיכר השבת" כי כל אישה שתעז להתמודד במסגרת מפלגה חילונית- יוציאו את ילדיה ממוסדות החינוך, אסור יהיה לרכוש ממנה מוצרים, ואף ששיגר איום מרומז לפיו היא תשלם על כך ביוקר ותטופל בהתאם.
דעתי לא נוחה, כמובן, לא מסגנון איומיו החצופים לדעתי של הרב בלוי שמקצין עמדות זאת ללא סיבה וכנראה גם ללא תועלת. אלא שמנגד אינני אוהד גם, וזאת בלשון המעטה, את הקמפיין המתריס לטעמי של אותן נשים המבקשות להתמודד "בכוח".
אין ספק שהן הצליחו אולי להעלות את הנושא בדרכן שלהן למודעות הציבורית הכללית וליצור שיח ו"באזז" סביב הדרישה שלהן, אך הרי לא זאת המטרה העיקרית. המטרה הינה ליצור שינוי ואת זה לא יצליח לעשות קמפיין מתגרה ובוטה שכזה.
יש דרך לעשות שינויים
מרבית הציבור החרדי מבין להערכתי שעל פי כללי המשחק החרדיים ועל פי הנוהג והקודים הפנימיים זה לא בא בחשבון שאישה תתמודד ברשימה לכנסת, ודאי שלא במפלגה חרדית. הציבור ההולך בדרכי התורה אמון על הכלל "כל כבודה בת מלך פנימה" ואין זה צנוע וראוי שקולה יישמע בראש חוצות. מנגד אין ספק שנשים חרדיות מבקשות להיות מעורבות יותר בתהליכים ולהשתתף בשינויים ואכן זה קורה גם מתוקף היותן המפרנסות העיקריות ואלו היוצאות לשוק העבודה ומכלכלות את הבית.
אך טבעי הוא שרבים סבורים שיש כיום להתחשב בדעתן. הכל כמובן תוך הקפדה על כללי ההלכה והצניעות. כל אחד ואחת מוזמנים לבדוק את הנתונים בשטח על מנת לגלות עד מהרה כי שינוי של ממש כבר החל, אך שוב הכל מתוך שיתוף פעולה ותיאום עמדות עם המנהיגות הרוחנית.
די לציין מספר דוגמאות כגון הגברת רבקה רביץ המנהלת בית חרדית לתפארת ובמקביל משמשת גם כמנהלת לשכתו של נשיא המדינה רובי ריבלין וזוכה לשבחים רבים על עבודתה ומסירותה. כך גם הגברת טייבי גולדשטיין מנהלת לשכתו של אחד מהח"כים החרדיים הנחשבת לחלק מהנוף במשכן הכנסת מזה שנים רבות. השתיים מוכיחות שבגישה מכבדת ומכילה ניתן ליצור שינוי שאף מתקבל בעין טובה ע"י המנהיגות החרדית תוך כמובן יצירת שיח בונה.
צר לי לומר, אבל הקמפיין של אותה חבורת נשים תחת הסלוגן לא נבחרות לא בוחרות, מביא בדיוק את התועלת ההפוכה. מדובר בקמפיין מתריס ומתגרה הקורא תיגר על המנהיגות הרוחנית שהיא ההיררכיה העליונה ביותר בקרב המגזר, תוך ניסיון לעשות שימוש כוחני באיומים על החרמה ואי השתתפות בהצבעה. בכך משחקות אותן חברי קבוצה לידיו של בלוי וחבריו כשהן נוהגות אף הן בשיח קיצוני ומתלהם.
שינויים עושים מתוך דיאלוג והידברות, בנסיון להגיע להבנה ולא בסלוגנים רעשניים ובהתגרות מכוונת מעל בימת כלי התקשורת החילוניים. הקמפיין שלהן אולי מקדם את האינטרס האישי והרגעי של אותן חברי קבוצה אך לא מסייע ואף מזיק לאינטרס של כלל הנשים החרדיות.