כבר מזמן אני מייחל ל-iTunes ישראלי - שירות הורדת מוזיקה בתשלום שירכז את כל המוזיקה הישראלית החדשה והישנה, ולא ייאלץ אותנו לנדוד בין אתרים שונים. והנה, בתחילת השבוע התבשרנו על "וואלה Music - אתר המוזיקה הגדול בישראל" - מיזם חדש של וואלה ואן.אם.סי ובו כ-550,000 שירים להורדה. התמלאתי שמחה לדקה וחצי, אבל כנראה שגם זה לא מה שיביא לנו את הישועה.
הבעיה הראשונה, והאקוטית פחות, היא ששוק המוזיקה הישראלית (כמו העולמית) מבוזר מדי. חיפשתי באתר החדש אומנים בולטים, ובחלק מהמקרים הדיסקוגרפיה שלהם להורדה הייתה לוקה בחסר במקרה הטוב, ומגוחכת במקרה הרע. ממשק החיפוש מעט מסורבל ולא באמת נוח. לי הפריע במיוחד שלצד הקטגוריות הסטנדרטיות - פופ, רוק, רוק אלטרנטיבי, ים תיכוני, היפ-הופ-ראפ ודאנס - אין קטגוריה של מוזיקה יהודית, למרות פריחת הז'אנר בעשור האחרון, ולמרות הכסף הלא קטן שמסתובב כאן. מבחינתי מדובר בחוסר הבנה של תחום בולט במוזיקה הישראלית. אני עדיין אאלץ להוריד מ-iMusic, אתר אורנג' ומקומות אחרים. אז iTunes ישראלי זה לא, לצערי.
למה אתם לא גונבים ג'ינס מחנות?
לזכותם של וואלה ו-NMC ייאמר שהם לפחות מנסים, ואולי מתישהו זה באמת יתפוס. אבל הבעיה האמיתית היא הקהל הישראלי, שבחלקו הגדול לא נרתע מלהוריד מוזיקה ולא לשלם. במילים קצת פחות עדינות - לגנוב. מדובר באנשים שלא יעלו על דעתם להיכנס לחנות מעצבים ולגנוב זוג ג'ינס, או אפילו מסטיק מהמכולת, אבל הם מורידים מוזיקה ישראלית מהרשת כאילו אין מחר.
הישראלים לא מודעים לנושא, או שפשוט לא אכפת להם מהאומנים שזו פרנסתם, והם מסתתרים מאחורי אמירות מטופשות נוסח "קודם שיורידו את המחיר" או "אפשר להוריד בחינם, אז למה לשלם?". ברור שכל אדם שיתעמק בזה טיפה יבין עד כמה זה לא הוגן ולא מוסרי להוריד מוזיקה שלא בתשלום. גם אם יקר לך - זה לא נותן לך רשות לגנוב. אם ראית סלולרי מדהים בקניון ואתה לא יכול להרשות לעצמך - זה אומר שאפשר לגנוב? ממש לא. באלבום ממוצע הושקעו עשרות ומאות אלפי שקלים. אז למה לא לשלם על משהו שבסך הכל אנחנו נהנים ממנו?
אני רואה יותר ויותר אנשים שעדיין לא התרגלו לרעיון החדש-ישן שעל מוזיקה צריך לשלם, בדיוק כמו ספרים, טלפונים סלולריים, אבטיחים, דפי צביעה וטונה בשימורים. ואולי זו צריכה להיות המשימה הראשונה של קברניטי האתר החדש (וגם שאר הגורמים בתעשייה). קודם כל, לפני הכל, שייצאו בקמפיין בהשתתפות אומנים ישראלים, שבו הם ימחישו ויסבירו לקהל הישראלי את המשמעות של ההורדות הלא חוקיות. שידברו אל לבנו, שיסבירו שזה הלחם והחמאה שלהם, שייצאו בקמפיינים של מחירים נמוכים במיוחד, שינסחו משפטים שנונים. העיקר שיעשו משהו. כי אם לא, גם אלף מיזמים להורדת מוזיקה בתשלום לא יצליחו לשנות את התמונה העגומה.
האם אתם מוכנים לשלם על מוזיקה ברשת או שתעדיפו להוריד באופן לא חוקי? ספרו לנו בטוקבקים