כתולעת ספרים בעבר שבלע בילדותו שני ספרים ביום (עם העדפה בולטת לספרי גלילה רון פדר), בבגרותי זנחתי את התחום, ואם כבר קראתי ספרים - היו אלה "חכמת הבייגלה" וספריו של רם אורן. בשנים האחרונות, בעקבות ההתחברות המחודשת ליהדות, מדף הספרים שלי התרחב באופן משמעותי, ורכישת ספרים הפכה להיות ההובי העיקרי שלי.
היופי בספרי היהדות הוא שבניגוד לעמיתיהם מעולם הפרוזה, לא מדובר בסיפורים דמיוניים שסופר בדה ממוחו הקודח בעודו ממלא את המאפרה ומכרסם משולש פיצה קר, אלא בתוכן שנוגע לחיים שלנו, להיסטוריה שלנו, לתיקון המידות שלנו, לחינוך שלנו. להסתכלות שלנו כלפי המציאות. אם קוראים ספרות יהודית בעיון, לוקחים משהו אמיתי לחיים, ולא רק סיפור דמיוני שאולי עזר לנו להפליג לעולמות אחרים, אבל השאיר אותנו-עצמנו באותו מקום, פחות או יותר. ועוד לא דיברנו על המעלה התורנית שבדבר.
מדי פעם אמליץ כאן על ספרים שכדאי לשים אליהם לב. במדיה הכללית כמעט ואין סקירות על ספרי יהדות, למרות עושרו וגודלו הבלתי יאומן של עולם הספרים התורניים. אז אולי כאן נצליח לתת טעימה, אחת לתקופה.
הרב שלום ארוש - "חינוך באהבה - בגן החינוך" (חוט של חסד)
מאז שהפכתי לאבא, אי שם לפני 5 שנים וחצי, קראתי לא מעט ספרי חינוך ברוח היהדות, אבל אין ספק ש"חינוך באהבה" הוא הטוב, המדויק והחד שבהם, בזכות האווירה המעשית המשולבת בו. הרב ארוש מרבה להדגים ולהמחיש את עקרונות החינוך, ובניגוד לספרים אחרים - אין כאן יותר מדי תיאוריות, אלא בעיקר טכניקות ורעיונות פרקטיים.
פרקי הספר עוסקים בחינוך מכמה וכמה כיוונים: דוגמה אישית, חינוך עצמי, הימנעות ממריבות בנוכחות הילדים, מידת ההסתפקות במועט, אילוף מול חינוך, התנהלות מול המחנכים, שמירת הילדים מתרבות רעה, ופרק מיוחד שבו מפורטים סיפורי צדיקים וסיפורי אמונה שיש לספר לילדים בעקבות בעיות או רצון לחזק נקודה מסוימת.
ספריו הקודמים של הרב ארוש - "בגן האמונה", "בגן השלום", "חכמת נשים", "שעריו בתודה" ועוד - הפכו לרבי מכר ענקים בציבור הדתי והמסורתי. אין לי ספק ש"חינוך באהבה" לוקח אותו למקום טוב יותר, בעיקר בגלל הכתיבה המהודקת יותר, והיכולת להעביר את המסרים באופן חד במיוחד.
הרב עדין אבן-ישראל (שטיינזלץ) - "חיי עולם" (שפע / מגיד)
בפתח ספרו של הרב שטיינזלץ, הכולל מאמרי פרשת שבוע מרתקים במיוחד, נמצא ציטוט שלו מתוך שיחה שבעל פה, אשר מסביר את חוט השני שעובר בין כל המאמרים שבספר. "פעם היו כותבים בשערי מסכתות התלמוד, מחמת הצנזורה, כתובת כזו: 'כל מה שכתוב כאן על גויים - אין הכוונה לגויים של היום, אלא לגויים שהיו בעבר'. גם בדורנו יש כתובת כזו בשערי הספרים, כתובת בלתי נראית: 'כל מה שכתוב כאן על יהודים - אין הכוונה ליהודים של היום; הכוונה ליהודים שהיו בזמנים אחרים'. ולכן אפשר לשבת וללמוד חומש, גמרא, ספרי מוסר או ספרי יראה - והכל בסדר גמור; כל מה שנאמר הרי לא מתייחס אלינו או לדור שלנו, אלא לאנשים אחרים ואל זמנים אחרים'".
באותה הקדמה מסביר הרב שטיינזלץ שצריכים למחוק את התפיסה שהדברים מדברים על מישהו אחר. הכתובת צריכה להיות הפוכה: "כל מה שנאמר כאן - מדבר רק עליי, הכל נכתב בשבילי והכל מחייב אותי". בספר עצמו הוא אכן עומד באתגר שהציב לעצמו, ומשליך את תובנות פרשת השבוע על חיינו אנו.
לא מעט ספרי דרשות פרשת שבוע יש בארון הספרים היהודי, אבל "חיי עולם" בולט במיוחד. כל מאמר כאן - ממש כל מאמר - מרשים בעומקו ובמורכבותו. הרב שטיינזלץ מפליא לחבר בין מקורות שונים, ליצור מהלכים מפתיעים שלא חשבו עליהם קודם, ולהעביר מסר מעניין בכל מאמר. מרשים ביותר.
הרב אברהם ישראל גליס - "הוד והדר - בתי כנסת בארץ ישראל" (כרטא ירושלים)
אם בתי כנסת, עיצובים וסיפורים מעניינים סביבם מעניינים אתכם במיוחד, "הוד והדר" של הרב גליס הוא ספר-אלבום מצוין עבורכם. מדובר למעשה במסע מצולם, עם כמויות בינוניות-מינוס של טקסטים נלווים, בין בתי כנסת מרכזיים ברחבי הארץ. הספר מחולק לשערים שונים (צפון, מרכז, ירושלים ודרום), וניתן למצוא בו צילומים גדולים וטקסטים קצרים יחסית על בתי כנסת מיוחדים - בית הכנסת העתיק בפקיעין, בית הכנסת הגדול בטבריה, בית כנסת האר"י בצפת, בית הכנסת ליהודי קווקז בעכו, בית הכנסת הגדול בתל אביב, בית הכנסת העתיק סוסיא בהר חברון, בית הכנסת אברהם אבינו בחברון, בית הכנסת אבוחצירא בנתיבות, בית הכנסת אור החיים בירושלים, בית הכנסת פחד יצחק באילת ועוד המון. הייתי ממשיך עוד, אבל נראה לי שהביטוי בית כנסת כבר נמצא יותר מדי פעמים בפסקה הזאת.
מדובר באלבום מרשים מאוד, שניכר כי הושקעה בו המון עבודה. מצד שני, מדובר בספר אווירה מן הסתם. אחרי עלעול וקריאת חלק מהטקסטים, הוא ישמש במדף בעיקר כמשהו ש"טוב ונחמד שיהיה בבית", אבל פחות כספר תורני שיש בו תועלת ממשית ומקיפה.
תנ"ך רם - נביאים ראשונים (רם / ידיעות ספרים)
תנ"ך רם הוא אחד הפירושים המצוינים לתורה, ואחד הדברים שהכי מתאימים לדורנו ולימינו. מדובר בפירוש התנ"ך לשפה היומיומית, באופן ברור ופשוט: הטקסט המקראי מובא בעברית בת ימינו - כל פסוק ותרגומו מולו. כלומר, בכל עמוד מופיע הטקסט התנכ"י, ובטור ממול - התרגום לעברית המדוברת. לפני יותר משנה יצא הכרך הראשון בסדרה, אשר כלל את התרגום לחמשת חומשי תורה (בראשית, שמות, ויקרא, במדבר, דברים), ועכשיו יוצא הכרך השני, "נביאים ראשונים", המכיל את התרגום לספרי יהושע, שופטים, שמואל ומלכים.
אם גם אתם הייתם רוצים לקבל פירוש בעברית מדוברת ומובנת לפסוקים כמו "וכעת מותה ותדברנה הניצבות עליה אל תיראי כי בן ילדת ולא ענתה ולא שתה לבה" - זה הספר שיאפשר לכם להתחיל את המסע לעבר ספרי הנביאים המרתקים והלא תמיד מוכרים מספיק.