ממשלת ישראל ירדה לשדה בוקר, לרגל ציון ארבעים למותו של ראש הממשלה ושר הביטחון הראשון של ישראל, דוד בן גוריון. הממשלה קיימה את ישיבתה השבועית במקום והשתתפה בטקס הממלכתי לזכר מנהיגה הראשון של ישראל. מחווה נאה בהחלט.
גולת הכותרת של ישיבת הממשלה הייתה החלטה על הקמת עיר חרדית גדולה באזור ערד והקמת ישוב, חירן, על ישוב בדואי העומד שם כשישים שנה, מאז נעקר ממקומו על ידי הממשל הצבאי. בנוסף, הממשלה הודיעה שבכוונתה לבנות תשע עשרה ישובים חדשים בנגב בשנים הקרובות.
מה יכול להיות יפה ומרומם יותר מהחלטה על הקמת ישובים חדשים בנגב, ביום כה סימבולי? אז זהו, שהרבה. רובנו חונכנו על חזון ההתיישבות ההיסטורי, החומה והמגדל ונלבישך שלמת בטון ומלט. חלקנו עדיין מאמינים שעוד ועוד ישובים חדשים פירושם חיזוק החברה הישראלית והעם היושב בציון.
האמת, לצערי, כמעט הפוכה. בניית ישובים חדשים היא מכה חברתית קשה. ישובים חדשים מייצרים תשתיות חדשות ובזבזניות, בכסף ובמשאבי סביבה. ישובים חדשים מהווים מכשלה בפני הישובים הקיימים. כמו בבאר שבע שחטפה אגרוף בבטן לפני כעשרים שנה, עם הקמת מיתר, עמר ולהבים. כמו כרמיאל, שדולדלה בעקבות הקמת ישובי משגב בשנות השמונים, כך יספגו ערד, דימונה וירוחם את המכה.
אי של עוני במדבר
התזה הגורסת הבאת אוכלוסיות 'חזקות' אומרת שאנחנו, התושבים הקיימים של הנגב, חלשים ולא מסוגלים. ולא היא. אם רק לא תפריע הממשלה, נוכל להמשיך ולקדם את הנגב, כפי שעשינו בשנים האחרונות.
במקרה החרדי אפילו התזה הקלושה הזו לא תופסת. הקמת העיר החרדית כסיף מוסמסה בסיבוב שעבר על ידי שרי ש'ס, חרדים למהדרין. הם טענו שמדובר בהקמת אי של עוני במדבר. הפעם לא היו שרים חרדים כדי לבלום את תכנית העוועים.
ובואו נדבר על הכסף. ממשלת ישראל, שהקפיאה את חוק הנגב, שקיצצה בקצבאות הילדים, רבים מהם תושבי הנגב, ושלא הייתה מוכנה להוציא שלושה מיליון שקלים כדי להציל מפעל חשוב בשדרות (שכמעט כלל העובדים המפוטרים ממנו לא חזרו למעגל העבודה מאז יולי), אותה הממשלה מוכנה לשפוך מיליארדים לטובת הקמת ישובים חדשים, בהם עולה כל יחידת דיור פי חמישה למדינה ומייצרת עומס תשתיות חדשות ללא צורך.
רוצה הממשלה לסייע לנו בחיזוק הנגב? בשמחה. שימו את המיליארדים לטובת פיתוח ותכנון של מנהיגי ותושבי הנגב, בשיתוף הממשלה. פיתוח הלוקח בחשבון את התושבים הקיימים של הנגב, ותיקים ועולים, יהודים ובדואים, חילונים ודתיים. פיתוח שיביא לשגשוג הקיים ויביא לקליטת תושבים חדשים במרכזי הישובים באופן מחזק ובונה.
תזכורת קטנה: דוד בן גוריון, בשמו החלטתם על בניית עוד ועוד ישובים חדשים ומחלישים, ישובי בועה מסוגרי ועדות קבלה, לא הקים ישוב חדש ברצותו להתיישב בנגב. הוא הצטרף לישוב קיים, כשאילו היו עוד מעטים, וחיזק אותו. לכו בעקבותיו.