אחת מהמסורות החדשות אך הקבועות מעבר לים היא לבחון את מידת הייצוג שכל קבוצה באוכלוסיה קיבלה על המסך הקטן. בין אם אלה נשים, אפרו-אמריקאים או קהילת הלהט"ב - עיתונים ואתרים אוספים נתונים אודות ייצוג של קהילות, וחושפים איזו נוכחות קיבלו קבוצות מופלות, שגם היום עדיין נאלצות להיאבק על מקומן בטלוויזיה.

בארץ, המחקרים האלה עוד לא מספיק שגורים, ואפשר גם להבין למה: זה כאב ראש אחד גדול. לכן החלטנו להרים את הכפפה, למפות את עולם הטלוויזיה הישראלי ולבדוק האם כולנו מיוצגים בו כראוי. 

לא כיף גדול לקחת זכוכית מגדלת וללקט מיעוטים. ועדיין, שינוי והעלאת מודעות לא קורים מעצמם, וכדי שילדי 2019 יוכלו לפתוח טלוויזיה ולזהות מספיק דמויות שיהיו יכולים להזדהות איתן, הכרחי לחקור לעקוב אחרי הנתונים האלה ולדון בהם.

ביקשנו מכל גופי התקשורת להעביר לנו לצורכי כתבת סיכום שנה נתונים על התכנים ששודרו אצלם ב-2018. אספנו וניתחנו את התוכניות והסדרות ששודרו בין התאריכים 27.12.2017 - 27.12.2018 בערוצי הטלוויזיה הישראליים, מהמרכזיים (קשת 12, רשת 13, ערוץ עשר וכאן 11) ועד הנישתיים ביותר (אנחנו מסתכלים עליכם, בית פלוס). ערוצי הספורט, ערוצי הלייף סטייל, ערוצי הנוער והילדים, כולם כלולים במסקנות. חשוב לציין שתכני פרה-פריים נשארו מחוץ לכתבה ושהכתבה מתייחסת לתכני פריים טיים ותכניות יומיות קבועות.

בחלוקת התפקידים, נעשה ברשותכם כמה הבהרות: מנחים הם, ובכן, האנשים שמנחים תוכניות טלוויזיה. ניב רסקין, למשל לא נספר כמנחה בנינג'ה ישראל (אלא פרשן). גם עם שחקנים לא עשינו הנחות: רק מי שמופיעים רשמית בפתיח או במיקום גבוה בכותרות הסיום של פרקי הסדרה, שוקללו כשחקנים. לא ספרנו דמויות פיקטיביות בסדרות, אלא רק את האנשים שמגלמים אותן. כמו כן, תפקידי אורח לא שוקללו, אלא רק שחקנים שהופיעו כמות זמן נכבדת ונחשבים טכנית לדמויות ראשיות ומשניות.

הניסיון לפענח את רמת הייצוג שמזרחים זוכים לו בטלוויזיה היה המורכב ביותר. בסופו של דבר הוחלט שגם אם שחקן/שחקנית או מנחה מגיעים מרקע מעורב - גם מזרחי וגם אשכנזי - בשקלול שלנו מוצאם ייחשב מזרחי. מה המשמעות של כל זה? שיותר אנשים נחשבים בניתוח שלנו ממוצא מזרחי, מאשר איך שהם אולי מתויגים בציבור הרחב. העדפנו להיצמד לעובדות ווידאנו כל פרט קטן. בסופו של דבר, היו רק מעטי מעטים שלא היינו בטוחים במוצאם, ומתוך הגינות, הותרנו אותם מחוץ לניתוח. וכמו שתראו בהמשך, ה"הנחה" הזו לא הטתה יותר מדי את הכף, והנוף הטלוויזיוני שנשקף הוא עדיין אשכנזי ברובו.

בתחקיר ביקשנו לבדוק גם את ייצוג הפליטים על המסך. שון מונגוזה היה הנציג היחידי לקהילה זו, עם שלוש הופעות מכובדות בסדרות מוכרות - מלכותכדברא ועיר מקלט. מלבדו, רק שני פליטים נוספים זכו לקרדיט משחק בטלוויזיה, ופליטים לא הוצגו כלל בהגשת חדשות, בהנחיית תוכניות או בריאליטי.

שון מונגוזה (צילום: נתי לוי, יחסי ציבור)
הנציג היחידי בקהילה. שון מונגוזה | צילום: נתי לוי, יחסי ציבור

כמו בכל מחקר, גם במחקר שלנו תיתכן אפשרות לסטייה קטנה לכאן או לכאן. ועדיין, הנתונים שנאספו על גופי השידור השונים משקפים תמונת מצב מדויקת למדי של הטלוויזיה שראינו ב-2018.

*חשוב לציין כי התאגיד בנוי אחרת מגופי שידור אחרים ומשלב תכנים של רדיו, טלוויזיה ודיגיטל. על כן, לא ניתן היה להתייחס אל כל התכנים הללו והכתבה התמקדה בתכניות טלוויזיה ששודרו באופן קבוע.

נשים

נכון ידוע שיש יותר נשים מגברים על הפלנטה? וגם בארץ? אז בטלוויזיה המסחרית זה אותו הדבר, רק הפוך לגמרי. אם נדמה לכם שאתם רואים את קורין גדעון או רותם סלע כל הזמן, תחשבו שוב. רק אחת מתוך שלושה מנחים - היא אישה, ולמעט קשת 12 וערוצי לייף סטייל קטנים, יש הרבה יותר מנחים ממנחות בטלוויזיה הישראלית.

מה הערוץ הכי גברי? ערוץ הכנסת, ובהפרש לא גדול אחריו, ערוץ ספורט5, שלהוציא שדרניות קווים, למעלה מ-70% משידוריו מועברים על-ידי גברים. הערוץ הכי נשי בטלוויזיה שלכם הוא ערוץ החיים הטובים, ואחריו בית פלוס, ערוץ הטיולים וערוץ הנוער ספיד.

איפה יש הכי פחות סיכוי שתראו מגישות בטלוויזיה? בתוכניות אירוח, בידור וראיונות, בשעשועונים וכצפוי, בתוכניות הספורט ושידורי המונדיאל, שם תמצאו מול כל רותם ישראל הרים של מנחים ופרשנים.

בתוכניות הריאליטי, יש פי שלושה שופטים ומנטורים מנשים באותה עמדה, כשהדוגמאות הבולטות ביותר (לרעה) הן אקס פקטור ומאסטר שף. מה תוכנית הריאליטי עם הכי פחות ייצוג לנשים? משחקי השף, שבה אין שופטת אחת ובעונתה השתתפו 15 מתמודדים ו-3 מתמודדות בלבד. אגב, בעונה האחרונה של אקס פקטור היו פי שניים זמרים מזמרות. ומחוץ לפריים טיים, מאחר שהפכה בעונותיה האחרונות (ללא סיבה ברורה) לתוכנית בהשתתפות גברים בלבד, היחידה היא למעשה הריאליטי עם הכי פחות משתתפות או מנטוריות, כלומר - אפס.

באיזה ריאליטי תמצאו יותר נשים? באביב או אייל בקשת 12 היו כמעט כפול מתמודדות ממתמודדים, ובגולסטאריות בהוט היו אך ורק נשים. לעומת זאת, אחותי ג'קי (שמגדירה את עצמה כדוקו-ריאליטי אך במחקר שעשינו הוחשבה כריאליטי) היא התכנית הכי נשית ב-2018, עם קרוב ל-100% כוכבות (ג'קי אזולאי, אמה ואחיותיה) וגם מאחורי הקלעים כוח נשי עם במאית ושתי יוצרות. 

אחותי ג'קי (צילום: רונן פדידה)
100% נשים. אחותי ג'קי | צילום: רונן פדידה

אנחנו שמחים לבשר לכם שבסדרות - דרמות, קומדיות ושאר התכנים המתוסרטים - קיים שוויון בין שחקנים ושחקניות. הסדרה הכי נשית על המסך היא הרמון של רשת 13 עם 80% נשים שמקיפות אלון אבוטבול אחד, ואחריה חברות של ערוץ עשר והאחיות המוצלחות שלי ביס, לכולן גיבורות נשים וכמה לא מפתיע, כתבו אותן נשים. ובאיזו סדרה תראו הכי הרבה גברים? שנות ה-80 עם 80% גברים, ויוצרים גברים בלבד.

למרות השוויון הכמותי, רוב התפקידים הראשיים עדיין מאוישים על ידי גברים - בעיקר בסדרות של הוט, ערוץ עשר ורשת 13. איפה המצב הפוך? בסדרות הנוער. בני נוער, כנראה, יותר פתוחים לגיבורות. בסדרות הלהיט של ניקלודיאון ו-Kidz - שכונהנעלמיםאחותי קפצה כיתה - לא תמצאו ולו גבר אחד בתפקיד הראשי. 

ומה לגבי מהדורות החדשות? נכון, את כל המהדורות המרכזיות מגישות נשים, אבל כשנכנסים יותר לעומק, מגלים שיש יתרון עצום לגברים. עד כמה עצום? בחדשות כאן 11 הכי קרובים לשוויון מגדרי, וגם שם יש קרוב ל-60% גברים (!), בעוד שאצל השכנים בחדשות ערוץ עשר המצב אפילו קיצוני יותר: רק שליש מנבחרת הכתבים של חדשות עשר הן נשים.

האמירה המיושנת שגורסת ש"נשים לא מצחיקות" עדיין רלוונטית, ככל הנראה, בעיני הטלוויזיה הישראלית. גם ב-2018, את כל תוכניות הסאטירה מנחים גברים, ובפאנלים ובמערכונים תראו פי שניים כפול קומיקאים מקומיקאיות. תוכניות ההומור של כאן 11 נותנות הכי פחות ביטוי לקולות קומיים נשיים, החל מהיהודים באים - שם תמצאו ארבעה גברים ויעל שרוני אחת - ועד עד כאן עם מיכאל הנגבי, שיש בה פי שניים גברים מנשים. גם מאחורי הקלעים הפער ענק: יש פי שישה כותבים גברים מכותבות נשים בשלל התוכניות. 

מזרחים

כשזה מגיע לעדות, אין ממש סיבה להיות מופתעים: כמעט 60% מהמגישים ממוצא אשכנזי, ורק פחות משליש מהמנחים בטלוויזיה הישראלית הם ממוצא מזרחי, כשבקשת 12 תמצאו הכי הרבה מנחים ממוצא מזרחי בפרונט (מאסי עזר ואילנית לוי ועד אופירה אסייג וחיים כהן) ובכאן 11 - הכי פחות.

בניתוח לפי ז'אנרים, הכי פחות מגישים ממוצא מזרחי תמצאו בתכניות הבוקר. בשעשועונים יש לא רק נשים ספורות בלבד, אלא גם שלט "אין כניסה" למי שאינו ממוצא אשכנזי. כלומר, אילנית לוי היא לא רק אחת משתי הנשים הבודדות (לצד עינב גלילי) שמנחות שעשועון, אלא גם המזרחית היחידה.

ומה בחדשות? פחות מחמישית ממגישי החדשות בארץ הם ממוצא מזרחי. בערוצי הספורט יש למעלה מכפול מגישים ופרשנים ממוצא אשכנזי ממגישים ופרשנים ממוצא מזרחי בשידור (בייחוד בערוץ הספורט). ובתוכניות הסאטירה - זוכרים שאמרנו שיש רק מנחים גברים? אז רק אחד מהם - תם אהרון - מוצאו מזרחי. לצד המנחים, יש פי שניים קומיקאים שמוצאם אשכנזי בתוכניות האלו.

למעשה, סוג התוכניות היחידי שיש בו רוב לטאלנטים שמוצאם מזרחי בעמדת המגיש או המגישה - הוא תוכניות האירוח והבידור. דוגמאות לא חסר: אופירה אסייג, אלי יצפאן, דידי הררי וגם אילנית לוי - אישה שכיכבה בחלק א' של הפרויקט שלנו.

ואיפה מזרחים ממש שולטים? בתוכניות הריאליטי. חצי מהמנחים והשופטים, וכן הרוב המוחלט של המשתתפים והמתמודדים והזוכים בשנה החולפת - מזרחים. מובילה בקטגוריה העונה הקודמת של הכוכב הבא לאירוויזיון, ואחריה המירוץ למיליון והאח הגדול. בכבלים ובלוויין אנשים שמוצאם מזרחי מיוצגים ומהווים רוב מוחץ ביחידההבוזגלוס ואחותי ג'קי.

בוזגלוס (צילום: אמיר מאירי)
רוב מזרחי מוחץ. הבוזגלוס | צילום: אמיר מאירי

כמו כן, שחקנים ממוצא מזרחי מלוהקים ליותר תפקידים ראשיים בסדרות מאשר שחקנים ממוצא אשכנזי, כשהסדרה בעלת הייצוג המזרחי הכי מכובד היא שנות ה-80 עם קאסט ממוצא מזרחי בלבד (ועפר שכטר אחד), ואחריה איפה אתה חי ושלטון הצללים -לכולן גיבורות וגיבורים מזרחים, וגם יוצרים שמוצאם מזרחי. בסדרות הנוער, שבהן כזכור מככבות גיבורות, לוהקו לרוב שחקנים ממוצא אשכנזי לתפקידים הראשיים.

מה הערוצים עם הכי הרבה אשכנזים? ספורט5, ערוץ הספורט צ'רלטון, החינוכית, ערוץ הכנסת ומבין הערוצים הגדולים - ערוץ עשר. ומה הערוצים עם רוב מזרחי על המסך? ערוץ 24, ערוץ האוכל ואחריהם שני גופים גדולים - רשת 13 והוט.

ערבים

עובדה: קצת יותר מחמישית מאזרחי ישראל הם ערבים. עוד עובדה: על המסך הקטן יש רק 1.9% ערבים. את רובם ניתן לראות בכאן 11, בעוד שבערוץ עשר וכמעט בשני-שליש מערוצי הטלוויזיה - תמצאו אפס ערבים.

כמעט כל הערבים שכן מופיעים בטלוויזיה, משתתפים בתוכניות ריאליטי, ולא פחות מעניין: 9 מתוך 12 התמודדו בריאליטי בישול, החל מאמיר, ג'אבר ואמאל מ-MKR, דרך נאדיה ומוזנא ממאסטר שף ועד ג'ימי ועפאף ממשחקי השף.

בסדרות מתוסרטות יש רק 1.6% שחקנים ערבים, כשהבולטת מכולן היא כמובן פאודה עם שבעה שחקניות ושחקני משנה ערביים, ביניהם פיראס נסאר ולטיסיה איידו. נציין לטובה את אילת, סדרת הנוער היחידה שליהקה השנה ערבי - הישאם סולימאן.

לוסי אהריש הייתה המנחה הערבייה היחידה בערוץ מרכזי. ב-2018 הופיעו בטלוויזיה רק שני פרשני ספורט ערבים, רק שלושה כתבי חדשות (מתוך 215!) ומגיש חדשות אחד בלבד - פוראת נסאר מחברת החדשות. בחדשות עשר, אגב, אין אנשי חדשות ערבים.

יוצאי ברית המועצות

לפי הערכות, 9.7% מאוכלוסיית ישראל הם עולי ברה"מ, אבל בטלוויזיה יש רק 2.8% אנשים ממוצא רוסי. קשת 12 מובילה בייצוג יוצאי ברה"מ, כשהדוגמה הבולטת ביותר בפריים טיים היא כמובן אנה ארונוב ('לאהוב את אנה'). 'פולמון' היא הסדרה עם הייצוג הכי רחב ליוצאי ברה"מ עם ארבעה שחקנים רוסים, ביניהם דין מירושניקוב ורוסלנה רודינה.

ערוץ עשר הוא הערוץ המרכזי בעל ייצוג יוצאי בריה"מ הנמוך ביותר, אבל הוא ממש לא לבד, ובערוצים רבים, למעט ערוצי נישה, אין כמעט נציגויות לבני ובנות המוצא על המסך. ב-2018 מארינה מקסימיליאן בלומין (דה פור) היתה השופטת (גבר או אישה) יוצאת בריה"מ היחידה בתוכניות הריאליטי הישראליות. תמוה מכך - היא השופטת היחידה שבכלל משתייכת למיעוט.

אגב ריאליטי, את הייצוג שיוצאי ברה"מ זוכים לו בטלוויזיה, הם מקבלים בתוכניות הריאליטי. בולטות לחיוב תוכניות הריאליטי של קשת 12 (טניה, דיאנה ומרין מכמה רחוק, ויקטוריה ולריסה ממאסטר שף, למשל). תוכניות הריאליטי ששילבו הכי הרבה רוסים הן האח הגדול ו-MKR. ופרט מעניין: למרות שהיו השנה כ-5,000 תחרויות שירה בטלוויזיה, לא מצאנו מתמודדים ממוצא רוסי באף אחת מהנבחרות.

אתיופים

תהא זו המחאה המתוקשרת או סתם צירוף מקרים, אבל בני ובנות העדה האתיופית הם אולי המיעוט היחיד שזוכה לייצוג הולם יחסית בטלוויזיה הישראלית: 1.6% מהאוכלוסיה מגיעים ממוצא אתיופי, ובטלוויזיה - 1.2% לייצוג העדה. במקביל, נזכיר שכשמדובר בעשיריות האחוז, זהו למעשה פער של 25% ודרך ארוכה עוד לפנינו.

הוט מובילים בייצוג העדשה בזכות סדרות דוקו ודוקו-ריאליטי ושני שחקנים ממוצא אתיופי בסדרות נוער - אושרת אינגדשט בשכונה ויונתן רוזובסקי באילת. בערוצים המרכזיים, רשת 13 מתבלטת מעל כולם, בין השאר בזכות הליהוק של אסתר רדא למנחת דה פור והסדרה נבסו, כמובן. רדא הייתה השנה המנחה היחידה בפריים טיים שמייצגת לא רק את העדה, אלא בכלל משתייכת למיעוט. מלבדה, הופיעו השנה 10 משתתפי ריאליטי ממוצא אתיופי, רובם המוחלט בריאליטי שירה - כשהבולטת ביותר היא זוכת אקס פקטור עדן אלנה (בכלל, באקס פקטור היו השנה הכי הרבה נציגים מהעדה).

ועדיין, במרבית הערוצים - לרבות ערוץ עשר וערוצי יס - אין בכלל אנשים ממוצא אתיופי. יוצאי אתיופיה הם גם הקבוצה הכי פחות מיוצגת בסדרות, עם שלושה שחקנים בלבד, ורק אחת בסדרה למבוגרים (אביבה נגוסה מקופה ראשית). ברהנו טגניה (חברת החדשות) ואלמז מנגיסטו (חדשות 10) הם אנשי האקטואליה היחידים ממוצא אתיופי בטלוויזיה הישראלית, בעוד שבחדשות ערוץ 20 וחדשות כאן 11 אין מגישים או כתבים מהעדה.

דתיים

סטטיסטית, למעלה משליש מתושבי ישראל מגדירים עצמם דתיים, אבל בטלוויזיה הישראלית מופיעים רק 2.5% דתיים - פער עצום. מבין הערוצים הגדולים, הכי הרבה דתיים מופיעים בכאן 11, בעיקר בגלל חטיבת החדשות שחברים בה שישה כתבי חדשות דתיים. גם שאר חברות החדשות שוכרות כתבים דתיים, אבל דתיות? יש רק אחת - סיוון רהב מאיר. והיא אחת משלוש מגישות דתיות בטלוויזיה הישראלית בכלל.

דתיים מופיעים בכמות מכובדת בתוכניות הריאליטי, וכמובן בערוץ 20 - שם כמעט שליש מהמגישים דתיים. לעומת זאת, בערוצי נוער, הלייף-סטייל וערוצי יס אין דתיים או דתיות. וגם לשחקניות ולשחקניות הדתיים לא פשוט בטלוויזיה, ולמרות שבלא מעט סדרות ישנן דמויות דתיות (אוטונומיות, למשל), שחקנים היו בשנה האחרונה רק שניים: שולי רנד (אוטונומיות) ומוטי בן ישי (שנות ה-80).

קהילת הלהטבפא"ק 

אנחנו שמחים לבשר כי קהילת הלהטבפא"ק (התוספת על הקיצור המוכר, להט"ב, מתייחסת לפאן-סקסואלים, א-מיניים וקווירים) קרובה מתמיד לייצוג בטלוויזיה. נכון ל-2015, הקהילה מנתה בערך 4.5% מהחברה הישראלית, ובטלוויזיה הייצוג עומד על 4.2%, כשרוב הנציגים מופיעים בערוץ עשר. שוב - באחוזים נמוכים כאלה, כל עשירית קובעת.

למרות הנתון האופטימי לכאורה, ב-2018 אסי עזר עדיין היה המנחה הגיי היחיד מחוץ לארון בפריים טיים הישראלי. ברצועות אחרות בולטים נסלי ברדה, המנחה הלסבית היחידה מחוץ לארון בטלוויזיה כולה, ונדב בורנשטיין בחי בלילה. למעשה, בערוצי הנוער יש שלושה מנחים שמייצגים את הקהילה (טום באום, יואב מאיר ולאון שניידרובסקי) - שזה יותר מאשר רוב הערוצים הגדולים.

לסביות הן מצרך נדיר מאוד על המסך הקטן, ומרכיבות בדיוק 1% מהאנשים על המסך. שתי טרנסג'נדריות בלבד הופיעו על המסך. בל אגם בגולסטאריות ואליס ממשחקי השף. בכלל, כמו שאר הקבוצות שבחנו, רוב הלהטבפא"קים מיוצגים בריאליטי, וספציפית בריאליטי בישול: עמיחי מ'מאסטר שף', למשל, תומר מ'בייק אוף' ועמוס ועדי מ'משחקי השף'.

החדשות הטובות: בתעשייה של 2018 שחקניות ושחקנים כמו רן דנקר, אסי לוי ומורן רוזנבלט מוכיחים שיציאה מהארון לא גומרת קריירות, לא מגבילה בתפקידים ורק מחזקת צופות וצופים שזקוקים לגייז בפריים טיים או בתפקידים ראשיים. זה ניכר יותר מכל בסדרות הנוער. בני נוער זוכים לגדול עם דמויות לחיקוי כמו ג'וי ריגר וטום באום, ושתי דמויות לסביות בסדרה שכונה. למעט שכונה, אגב, אף סדרת נוער לא מציגה דמויות להטבפא"קיות מוצהרות.

נכים ובעלי מוגבלויות

בשנת 2018, אם שמים בצד דמויות פיקטיביות בעל הספקטרום וסדרות נוספות, הופיעו רק 5 נכים ובעלי מוגבלויות על המסך הקטן. כלומר, קבוצה שמרכיבה 18% מהאוכלוסיה מיוצגת ע"י 0.2% בטלוויזיה, הפער הכי גדול ובלתי נתפס מבין כל הקבוצות שמנינו.

ערוץ עשר הוא הערוץ המרכזי היחיד בעל ייצוג מובהק לנכים ובעלי מוגבלוית בזכות נורית שלום - שחקנית חירשת שמככבת בויקי ואני. מלבדה אפשר לספור רק עוד שלושה נכים ובעלי מוגבלויות בטלוויזיה, ביניהם דקל דרור, שחקנית על הרצף האוטיסטי שמככבת בסדרת הנוער בית הכלבים. בקשת 12, רשת 13 וכאן 11 - אין נכים ובעלי מוגבלויות, וב-2018 לא נמצאו משתתפי ריאליטי נכים ובעלי מוגבלויות.

תגובות:

חדשות עשר: "אנו עושים כל העת מאמץ לשקף הן בנושאים שבהם אנחנו עוסקים והן בעיתונאים שמביאים אותם לשידור את החברה הישראלית על כל גווניה ורואים בכך חשיבות גדולה. נמשיך במאמץ גם בעתיד בערוץ הממוזג עשר-רשת".

תגובת חדשות 2: "חברת החדשות גאה להיות המובילה בישראל בזכות המגוון האנושי שלה. אנו בטוחים שלו הייתם בוחנים לעומקם את שידורינו, הייתם מוצאים כי שיעור הנשים המופיעות על המסך שלנו גבוה באופן ניכר מ-36%. אנחנו גאים שקולן של נשים נשמע ככתבות, עורכות תוכן, מפיקות, פרשניות מובילות ומגישות מהדורות מרכזיות ותכניות דגל שלנו. טביעת אצבען של כל העובדות בחברה ניכרת בכל המוצרים החדשותיים שאנחנו מביאים לשידור. חברת החדשות הייתה מאז ומעולם פורצת דרך בייצוג מגזרים שונים ואנו עושים מאמץ להמשיך בדרך זאת".

מקשת 12 נמסר בתגובה: "כערוץ הטלוויזיה הנצפה בישראל, אנו מודעים לאחריות שלנו ופועלים לתת ביטוי, במה וזמן מסך לכל הגוונים ולכל הדעות. כמקום עבודה אנחנו מוודאים כי עובדי החברה מייצגים את הפסיפס הישראלי בשלמותו. כמו כן, במשך שנים קשת מנהלת את עמותת 'רואים רחוק', המסייעת לתלמידי תיכון שגדלים רחוק ממרכז העשייה בתל אביב להשתלב בתחומי יצירה שונים - משחק, בימוי ואמנות. העמותה מאתרת את הדור הבא ומספקת לבני הנוער הכשרה, תמיכה ומלגות ללימודים גבוהים. מובילים את ההכשרה כמה מהבמאים הדוקומנטרים הטובים בישראל, שמלמדים את בני הנוער לצלם, לערוך, לכתוב, להלחין ובעיקר – להאמין בכישרונם".

 

יס: "אנו גאים כי שוב הוכח כי yes מובילה את היצירה הישראלית ומייצגת בסדרות המקור שלה, דוגמת פאודהשטיסלהאחיות המוצלחות שלי, ועל הספקטרום את כל פלחי האוכלוסייה הישראלית המגוונת: בעלי מוגבלויות, חילונים, חרדים, חובשי כיפות סרוגות, יהודים, ערבים ועוד. לאחרונה הודענו על ליהוק ראשון של שחקנית טרנסג'נדרית לסדרה המדובב, ונמשיך לייצוג את כלל האוכלוסייה הישראלית על כל גווניה גם בעתיד".

הוט: "HOT הינה הבית של היצירה הישראלית וככזו מציגה בגאווה את כלל הפנים הישראליות. השאיפה של HOT היא לאפשר בכל יצירה ביטוי לחברה הישראלית על כל גווניה מצפון ועד דרום. אנו שמחים לשמוע את הנתונים המאשרים את הידוע לנו. גם בשנה הבאה יש לנו ייצוג מגוון מאד של משתתפים בשלל תכננו".

ניקולדיאון: "ערוץ ניקלודיאון חרט על דגלו גיוון אתני ומגדרי ובמסגרת המדיניות הזו מושם דגש מיוחד על  מתן ייצוג לכל האוכלוסיות. בסדרות האיכות המובילות של ניקלודיאון ניתן למצוא תמהיל לאוכלוסיות שזכו לייצוג מועט ולא מספק בעבר ובהם: נשים, להט"בים, אתיופים, מזרחים".

כאן 11: "תאגיד השידור הישראלי הוא גוף השידור המגוון ביותר בתקשורת הישראלית. בחטיבות הרדיו, הטלוויזיה, הדיגיטל הערבית והחדשות, יושבים כתף אל כתף עובדים מכל שדרות החברה הישראלית - נשים וגברים, יהודים וערבים, חרדים, דתיים לאומיים, חילונים, תל אביבים וירושלמים ותושבי פריפריה, יוצאי אתיופיה ודוברי רוסית, צעירים ומבוגרים. הייצוג השוויוני לכל המגזרים והמגדרים בישראל נמצא בראש סדר העדיפויות של כאן ומיושם מהמערכות אל המסך, גלי האתר ובדיגיטל.  

בכל הנוגע לייצוג הנשי בכאן 11 ,החל משעות הבוקר המוקדמות מגישות מובילות כמו קרן נויבך, ליאת רגב, תמר אלמוג, אמילי עמרוסי, נעמה סיקולר, מיכל אסולין את תוכניות הרדיו של התאגיד המשודרות בטלוויזיה.

את המהדורה המרכזית בכאן 11 תוביל ממרץ 2019 דוריה למפל, במקומה של גאולה אבן סער, והמחליפות שלה הן נשים. את מהדורת חדשות הלילה מגישה רומי נוימרק. את מהדורת חדשות השבת מובילה מיכל רבינוביץ. בנוסף, תחומי הסיקור המרכזיים בחדשות מובלים על ידי נשים: גילי כהן (מדיני), כרמלה מנשה (צבא), תמר אלמוג (משפט), כרמל דנגור (שטחים). כתבות מהוות חלק מרכזי גם בדסק הכלכלי (ליאל קייזר ועמית תומר) חוץ (אנטוניה ימין ומיכל רשף), תחקירים (יפעת גליק, שלי טפירו), פלסטינים (נורית יוחנן)  ועוד . גם כוכבות כאן דיגיטל לוסי איוב, אורית נבון, שחר גבע, צליל אברהם, דנה פרנק, גלית דיסטל וענת קורול מככבות בסרטוני התאגיד המשודרים בטלוויזיה במהלך כל השבוע.

טאלנטיות, כתבות ושדרניות הן חלק מרכזי כמעט בכל תוכניות הפריים והחדשות וימשיכו להוביל גם בעתיד את השידור הציבורי. השבוע עלתה בתוכנית הפופולרית המרדף, מיכל שרון - צ'ייסרית חדשה. השקנו השנה את התכנית סליחה על השאלה אשר כל מהותה הוא להביא לקדמת הבמה אוכלוסיות מגוונות ועל כך זכתה לשבחים רבים ולתהודה רבה.

במונדיאל 2018 לראשונה בישראל, ניפץ כאן את תקרת הזכוכית ולראשונה בתולדות השידור הישראלי שולבה פרשנית אישה, אשרת עיני, בשידור של משחק כדורגל מרכזי. באולפן הובילו עיני, דניאלה סמרי ולי פלקון את הגשת הפאנלים בחלק מהמשחקים. לאחרונה אף מונו 4 נשים בתפקיד ניהול בכירים בהן 3 בחטיבת הטלוויזיה: טל פרייפלד סמנכ"לית הטלוויזיה, שרון דריקס מנהלת סוגה תרבות ובידור, ומנהלת אגף מחקר לילך בנציוני-יואלס. מנהלת הדרמה היא רוני פרי.

גם נושא הייצוג הזהותי העדתי והדתי בא לידי ביטוי בתוכן של התאגיד על זרועותיו. תוכנית כמו "אגן הים התיכון" של כאן גימל הורחבה ל-5 שעות והחלה להיות משודרת גם בכאן 11, לצד שלל תוכניות העוסקות בזהות תרבותית המשודרות בכאן תרבות ובהן "קפה גיברלטר", "חתוכה וחסן", "אפריכאן", "אלחאן", "אש זרה" וברשתות כמו "כאן מורשת", "כאן רקע", "כאן גימל", "כאן 88" ו"כאן קול המוזיקה" במסגרתה התחלנו לשדר רצועה יומית של המוזיקאי יאיר דלאל.

לא ברור כיצד בוצע מחקרכם וכיצד נבדק מה מוצאו של כל מגיש או מגישה בתאגיד, אך לו התאגיד היה מכין רשימה כזו לבטח היה מואשם בגזענות. התאגיד עומד בלשון החוק הקובע העסקה של לפחות 5% בעלי מוגבלויות מכלל העובדים ומקפיד להביא למסך את כל הקולות והגוונים של האוכלוסיות בישראל".

מערוץ הספורט וערוץ הכנסת טרם התקבלה תגובה.

מרשת 13 נמסר: "אין תגובה".

עזרה בהכנת הכתבה: נגה קרני