לריסה אנדרסון הייתה בת 20 כשגורו היוגה ביקראם צ'אודרי, אז בן 65, הזמין אותה לבלות מספר לילות בבית המרווח שלו בלוס אנג'לס. אנדרסון הייתה תלמידה של צ'אודרי, לאחר פרידה מבן הזוג שלה, והיא שמחה על ההזדמנות להעביר כמה ימים מחוץ לבית.

"שמרתי על הילדים של ביקראם וביליתי הרבה עם אשתו, רג'שרי", מספרת אנדרסון בסרט התיעודי "ביקראם: יוגי, גורו, טורף מיני" שעלה החודש בנטפליקס. "שני לילות לפני שעזבתי, רג'שרי והילדים עלו לישון בקומה השנייה וביקראם ראה איתי סרט בזמן שעשיתי לו מסז' ברגליים. אמרתי לו שאני עייפה וצריכה ללכת לישון, והוא ביקש שאשאר. הסתכלתי עליו לרגע, והוא תפס לי בעורף והתחיל לנשק אותי. מיד התרחקתי. הוא ניסה להרגיע אותי ואמר 'זה בסדר', אבל בתוך שנייה הוא לקח את הראש שלי ודחף את הלשון שלו לתוך הפה שלי. ניסיתי לסגת ואמרתי לו שאני לא מעוניינת בו, והוא אמר שהוא מבין ושהוא מצטער. פתאום הוא קם, תפס לי את היד והביא אותי לחדר המשפחה שצמוד למטבח. הוא הרים לי את החצאית, הוריד ממני את התחתונים, הוריד את תחתוני הבוקסר שלו ואנס אותי".

ביקראם (צילום: Evan HurdCorbis via Getty Images)
חלק בלתי נפרד מהאימפריה. צ'אודרי וגרושתו, רג'שרי | צילום: Evan HurdCorbis via Getty Images

בשש השנים האחרונות מלווה את צ'אודרי, מי שנחשב ליוגי המצליח בעולם והונו האישי מוערך ב-75 מיליון דולר, סדרה של תלונות על עבירות מין. מאז שנת 2013 הגישו נגדו חמש נשים, ביניהן אנדרסון, תביעות על הטרדה מינית, תקיפה מינית, כליאת שווא, אפליה, ניסיון אונס ואונס. באחד התיקים שנדונו בבית המשפט בלוס אנג'לס תוארה אווירה של כת ב"ביקראם יוגה", השיטה שצ'אודרי הוא השגריר, הפנים והשם שלה.

מאז שנות ה-70 ועד היום נפתחו ברחבי העולם 720 מרכזים ללימוד ביקראם יוגה, ואם היו מורים או תלמידים של השיטה שלא שמעו על ההאשמות נגד צ'אודרי, זה בוודאי השתנה בעקבות הסרט של נטפליקס. זה גם הציב בפניהם שורה שלמה של דילמות. "אני לא מתביישת בזה שאני מלמדת 'ביקראם'", אומרת השבוע נעמי גולני (42), אחת מעשרות המורים שמלמדים כיום את השיטה בישראל, שהוסמכה לכך אצל צ'אודרי עצמו. "אני גאה בשיטה שהוא פיתח, אבל לא באיש". איתן קבילו, הבעלים של הסטודיו היחיד בארץ שנושא את השם המפורש "ביקראם", אומר ש"המקום שלנו אמנם נקרא 'ביקראם ישראל', אבל אחרי ששמעתי על ההטרדות המיניות, אנחנו מתנערים מכל אחריות לדברים שעשה ביקראם צ'אודרי".

אבל אתם עדיין נושאים את שמו.
"אנחנו מתייעצים עם הגורמים הרלוונטיים וכנראה שנחליף את השם".

בעוד שגולני וקבילו מבקשים להרחיק את עצמם מהיוגי, ישראלים וישראליות אחרים שהכירו אותו מביעים ספק באשר לאמינות התלונות נגדו. עופרי בס, שהשתתפה בקורס להכשרת מורים של צ'אודרי בהונולולו בשנת 2006, תוהה בנוגע למניעים של המתלוננות. "ברגע שהפרשה התפוצצה חשבתי שהבנות האלו זרקו את עצמן למיטה שלו בגלל שהוא סלב, ואז התחרטו ואמרו 'אוי לא, הוא נגע בי'".

בסרט רואים אותו נוגע בגופן של נשים שמתרגלות יוגה.
"תאמיני לי שהנשים האלה מאוד נהנו מזה שהוא התייחס אליהן ככה".

את מצדיקה את ההתנהגות שלו?
"הוא ליצן שמשעשע בעיקר את עצמו, אבל עדיין, כולם אהבו אותו".

ביקראם (צילום: Matt CardyGetty Images)
720 מרכזים ברחבי העולם. שיעור ביקראם יוגה | צילום: Matt CardyGetty Images

כולם חוץ מחמש נשים שהתייצבו נגדו בבתי משפט, ועכשיו גם מול המצלמות.
"אני חושבת שהוא באמת חשב שהמתאמנות שלו רוצות אותו, היו כאלו שנתנו לו את התחושה הזו לאורך הקורס. הוא היה כמו מלך, היה כבוד עצום כלפיו. האמריקאיות הצעירות שלמדו בקורס הרגישו שסופסוף יש להן את מי להעריץ".

ביקראם חסם לי את הדלת. הוא לבש רק תחתונים

אוהל ענק שמחומם לטמפרטורה של יותר מ-40 מעלות. 400 מתאמנים מיוזעים שמנסים לתפוס את מקומם באחת מהשורות הראשונות ומולם יוגי אחד, לגופו רק ספידו צמודים ושעון רולקס. הוא מתיישב על הבמה הגבוהה והממוזגת ומכריז בקול על פתיחת קורס הכשרת המורים החדש. הוא אומר לתלמידיו: "אני הכי טוב, הכי עשיר בלוס אנג'לס, הכי מוצלח ויש לי הכל רק כי אני יכול. יש לי מכוניות ספורט, בריכות שחיה ודירות יוקרה. אני הכי גדול ומותר לי לצפות בכם". הרגע הזה הוא תמצית האווירה בשיעורים של צ'אודרי כפי שהם מצטיירים ב"ביקראם" של יוצרת סרטי התעודה אווה אורנר, זוכת האוסקר על הפקת "מונית לצד האפל". זה סרט על שיגעון גדלות, על כוחה המשכר של התהילה.

דיקלה (צילום: באדיבות המצולמת)
"הוא לא ידע להתמודד עם המילה לא". דיקלה שאוליאן | צילום: באדיבות המצולמת

צ'אודרי, יליד הודו שהיגר לארה"ב בתחילת שנות ה-70, מלמד ביקראם יוגה כבר 50 שנה. שמו נעשה כמעט מילה נרדפת ליוגה חמה, כינוי כולל למשפחה שלמה של אימוני יוגה בתנאי חום ולחות גבוהים שהשיטה של צ'אודרי היא הפופולרית והמוכרת ביניהן. מדובר באימון בן 90 דקות שבמרכזו 26 תנוחות (אסאנות), שני סוגי נשימה וחלל מחומם, שבמהלך האימון יכול להגיע לטמפרטורה של 50 מעלות. המשתתפים מעידים על תחושות של מצוקה ואופוריה, עינוי ועינוג.

סוד הקסם של צ'אודרי, כך עולה הן מהסרט והן מדברים שאומרים תלמידיו בישראל, הוא שילוב של יכולת ורבלית מרשימה, כריזמה טבעית וחוש הומור עם נטייה לאבסורד – וגם לגזענות ולשמנופוביה ("תכניס את הבטן השמנה הזאת, אני לא אוהב לראות את הטלטולים האלה", מצטט אותו בסרט תלמיד שלטענתו שמע ממנו את הדברים המפורשים). 

 צ'אודרי מעולם לא הורשע בפלילים, אבל כבר לפני שש שנים נחשף ששיטות הפעולה שלו כוללת יחס מבזה והשפלה על רקע אתני ומיני. בשנת 2013 פסק בית המשפט העליון במדינת קליפורניה פיצויי פיטורים בסך 924 אלף דולר לאישה שעבדה תחתיו לאחר שקיבל את טענתה כי פוטרה שלא כחוק. האישה, מינאקשי ג'אפה-בודן, הייתה במשך שנתיים ראש המחלקה המשפטית והבינלאומית של ביקראם יוגה; בתביעה שהגישה טענה שהייתה גם עדה וגם קורבן ל"התנהגות סוטה, קשה ותוקפנית כלפי נשים, גייז ואפרו-אמריקאים". בנוסף לפיצויי הפיטורים שנפסקו לטובתה, בית המשפט חייב את צא'ודרי לשלם לה "פיצויים עונשיים" – כלי במשפט האמריקאי שמשמש לענישה והרתעה - בסך 6.4 מיליון דולר. פסק הדין ניתן ב-2016; היא עדיין ממתינה לכסף.

ג'אפה-בודן פוטרה זמן קצר לפני שאישה בשם שרה בוהן, מורה ליוגה, הגישה נגד צ'אודרי תביעה על הטרדה מינית. "קיבלתי שיחת טלפון לחדר שלי. זה היה ביקראם, הוא אמר: "איפה את? בואי לחדר שלי. אני צריך חברה, אני בודד", מספרת בוהן בסרטה של אורנר. "הלכתי אליו והוא ביקש שאשב לידו ואעשה לו מסז'. זה מה שעשיתי ואחרי כמה דקות נרדמתי. כשהתעוררתי ניסיתי לצאת מהחדר וביקראם חסם לי את הדלת. ניסיתי לדחוף את הדלת והוא דחף את עצמו אליי. הוא לבש רק תחתונים, אז יכולתי להרגיש את איבר המין שלו. משכתי חזק את הידית אבל הדלת נפתחה פנימה והוא דחף את עצמו עוד יותר לעבר הגוף שלי. הוא התחיל לנשק לי את הצוואר וירד לכיוון החזה. הוא אמר 'הפעם אני הולך לקבל אותך', ובראש חשבתי שהוא עומד לאנוס אותי. אחרי כמה רגעים הצלחתי להשתמש במרפק שלי ולהזיז אותו. החלקתי מתחתיו והצלחתי להשתחל דרך הדלת".

זה כנראה נראה לו מוצדק לאנוס

עשרות שנים של אימונים ומאות אלפי מאמינים אובססיביים הובילו את צ'אודרי להקים בשנת 1990  את ה"טיצ'רס טריינינג", תכנית בת תשעה שבועות להכשרת מורים על פי תורתו. אדם שעבר את ההכשרה האינטנסיבית - ושילם 10,000 דולר - מקבל הסמכה מהגורו וזכאי ללמד בעצמו את השיטה.

ביקראם (צילום: באדיבות יחצ נטפליקס)
"התנהגות סוטה, קשה ותוקפנית". צ'אודרי | צילום: באדיבות יחצ נטפליקס

דיקלה שאוליאן הייתה בת 30 כשעברה את מחנה האימונים האינטנסיבי בלאס וגאס. "המבטא שלו, המראה המוזר, ההומור - כל זה יוצר משהו מיוחד, אחר", היא מספרת. "זה מן קסם כזה של ביקראם".

את אומרת את זה גם עכשיו, אחרי ששמעת את הטענות של נשים על הטרדות מיניות מצדו?
"אני לא יודעת מה קרה שם בחדרי חדרים, אבל אני כן יכולה להבין איך הן הגיעו לאינטימיות איתו. כל הזמן היו מסביבו בנות. הן העריצו אותו, רצו כל הזמן להיות בקרבתו".

כלומר, ייתכן שהדברים נעשו בהסכמה?
"על פניו את לא מרגישה כפייה בהתנהלות שלו כלפי אף אחת. ראיתי בנות שעשו לו מסז'ים, סירקו לו את השיער, טיפלו בו גם בזמן התרגול וגם אחרי שעות הקורס".

איך מגיעים לסיטואציה כזו?
"כחלק מהקורס הוא היה מכריח אותנו לראות סרטים הודיים, בוליוודיים. היינו מכניסים לאוהל האימונים מאות כסאות ומתיישבים לראות את הסרט. הוא, כמובן, שכב בכורסא מפוארת על הבמה הממוזגת שלו, ותמיד היו שם בנות עם ידיים מתחת לשמיכה. אני לא יודעת בדיוק איפה היה המסז', אבל את מבינה למה אני מתכוונת".

בך הוא נגע פעם?
"הוא צבט לי בטוסיק באחד האימונים, אבל זה היה קטע שלו".

את מאמינה למתלוננות נגדו?
"כן, לחלוטין. בגלל שגעון הגדלות שלו, כשמישהי אמרה לו לא אבל כן הייתה באיזו קירבה אינטימית איתו - זה כנראה נראה לו מוצדק לאנוס. מדובר בבחור תחמן וקומבינטור שעזר לפתח את שיטת היוגה החמה, קרא לה 'ביקראם' והגיע לארה"ב. פתאום החיים שלו נהיו פשוטים, מלא בנות רצו אותו והוא קיבל כל דבר. הוא בסך הכל לא ידע להתמודד עם המילה לא".

ביקראם (צילום: באדיבות יחצ נטפליקס)
היו מורים שניצלו אותו לצורך מגע מיני. "תיקון" של תנוחה | צילום: באדיבות יחצ נטפליקס

ב-1984 התחתן צ'אודרי עם רג'שרי צ'קרבאטי, ילידת כלכותה. היא אימצה את שם המשפחה שלו ובמשך 31 שנים הייתה חלק בלתי נפרד מאימפריית ביקראם יוגה. בשנת 2015, בצל ההאשמות והעדויות נגד צ'אודרי, השניים נפרדו. "ביקראם דיבר על הנישואים כמוסד קדוש ורג'שרי ניהלה את הסטודיו ביחד איתו. אישה מקצועית מאוד, קשוחה, אבל היא גם עזרה לנו המון", מספרת נעמי גולני, שעברה את קורס המורים בסאן דייגו בשנת 2010.

איך התרשמת מהזוגיות שלהם?
"אני זוכרת שמועות שיש לו בת זוג יפנית. לדעתי, רוב הנישואים שלהם היו על הנייר ובפועל לא הייתה שם איזו אהבה גדולה".

איך היה היחס של צ'אודרי למתאמנים, למתאמנות?
"הוא היה יושב על הבמה שלו, צועק עלינו מלמעלה, מתקן אותנו. אבל הוא כמעט אף פעם לא ירד לרצפת האימונים ותמיד אמר לכולם לא לגעת אחד בשני".

בסרט זה נראה אחרת לגמרי.
"בקורס שלי הוא לא נגע באף אחת מהבנות".

ולא שמעת דיבורים, שמועות על נשים שהוא הטריד?
"עכשיו כשאת שואלת, באחד הלילות הלכתי לשירותים של הסטודיו וראיתי על הדלת את הכיתוב 'אתמול בלילה הייתי עם ביקראם, והוא אפילו לא הצליח להעמיד את ה*** שלו'. אמרתי לעצמי שמדובר בנשים הזויות. לא חשבתי שבאמת יש שם עניינים".

מה את חושבת היום על התלונות נגדו?
"באחת ההשתלמויות הכרתי את שרה בוהן. התאמנו יחד, עשיתי בייביסטר לילד שלה, ולאורך כל התקופה היא לא אמרה מילה על מה שהיה לה עם ביקראם. אני לא יודעת כמה האישה הזו דוברת אמת. אני אישית לא הערכתי אותה בכלל".

עטרה (צילום: באדיבות המצולמת)
"הוא היה קורא לי 'מרילין מונרו הישראלית'". עטרה סנרטייג | צילום: באדיבות המצולמת

את אומרת שהיא משקרת?
"אני לא יודעת. יש מצב שהטרדות מיניות באמת היו, כי הייתה שם תחושה של חופש, גם לו וגם לנשים. אבל אונס? אני לא בטוחה. בכל מקרה, אם הוא אכן אנס, אני מקווה שיחתכו לו את איבר המין".

בנות שפוגשות אותו ב-12 בלילה לא יכולות להיות כל כך נאיביות

"לי הוא היה קורא 'מרילין מונרו הישראלית'", מספרת עטרה סנרטייג (34), בוגרת קורס המורים בלוס אנג'לס ב-2012. "הוא תמיד חיפש את הבנות הכי יפות בקורס וניסה את מזלו איתן".

גם איתך?
"הישראליות לא נופלות בפחים האלה. אלו שהלכו איתו הגיעו ממקום חלש, של מצוקה".

את חושבת שזה היה ניצול של מרות?
"תראי, הוא באמת צ'רמר. מצחיק, חכם, מהפנט. בנות רצו להיות בקרבתו, יש כאן הסכמה הדדית".

אבל את בעצמך אומרת שהן נשים שהגיעו ממצוקה.
"הן לא ילדות. בנות שמגיעות לפגוש אותו ב-12 בלילה לא יכולות להיות כל כך נאיביות. להסכים להזמנה להתארח בסוויטה שלו אבל לבקש שלא יגע בהן? זה מוזר".

ככה זה עבד? הזמנה לסוויטה?
"ביקראם או אחד מהעובדים שלו היו מתקשרים לחדרים של נשים שהוא מצא בהן עניין ומזמינים אותן. אם מישהי לא רצתה, הוא היה מוותר. כל מה שקרה היה מתוך בחירה ורצון חופשי. מבחינת הנשים שהיו קרובות אליו זו הייתה פריווילגיה, זה היה כבוד עבורן להיות ליד הגורו שלהן".

ביקראם (צילום: Luis SincoLos Angeles Times via Getty Images)
כבר מפרסם את הקורס הבא. צ'אודרי | צילום: Luis SincoLos Angeles Times via Getty Images

מה לגבי אלו שהתלוננו?
"בכנות, אני לא מאמינה שהוא עשה כזה דבר. הכל אצלו היה נורא גלוי. גם כשבחורות צעירות עשו לו מסז', כל פעם מישהי אחרת, אשתו צפתה בזה מהצד וזה היה מקובל. אני יכולה להאמין שהוא השתמש בכוח שלו כדי להשיג דברים מסוימים, אבל אני לא מאמינה שהוא אנס".

את מלמדת שיטה שנקראת על שמו. זה לא גורם לך אי נוחות מסוימת?
"ממש לא. הטייטל פה לא רלוונטי, אני מעבירה שיטת יוגה ועוזרת לאנשים אחרים ולעצמי. חוץ מזה, האדם הזה שינה לי את החיים".

וכרגע עומד נגד האדם הזה צו מעצר. בשנת 2016, לאחר שנפסק כי עליו לשלם סכום מצטבר של 7.3 מיליון דולר למינאקשי ג'אפה-בודן, צ'אודרי נמלט מארה"ב וחזר להודו, שם פתח מכוני יוגה חדשים. בחודש מאי 2017 הוציא נגדו בית המשפט בלוס אנג'לס צו מעצר בהיעדרו, ובנוסף הוגשה תביעה על הברחת נכסים במרמה כנגד אשתו לשעבר וילדיו, שלכאורה "סייעו לו להתחבא, לחמוק בחשאי ולהיפטר מנכסים". ה"ניו יורק דיילי ניוז" דיווח כי באותה שנה הוברחו אל מחוץ לארה"ב רכבי יוקרה וחפצים נוספים של צ'אודרי למרות שהוצא צו בית משפט המונע ממנו להוציא נכסים מהמדינה. עורך דינו הודיע כי אין בכוונתו לחזור לארה"ב ולהתמודד מול שאר התביעות הפתוחות נגדו.

זה לא קשור לסקס אלא לתחושת כוח

ההאשמות נגד צ'אודרי מזכירות לאחדים מהמרואיינים בכתבה זו את סיפורו של הגורו אושו (ראג'ניש צ'נדרה מוהן גיין), מיסטיקן הודי שגורש מארה"ב בשנות ה-80 לאחר שחברי קומונה שניהל הואשמו בניצול, הטרדה מינית, זיוף בחירות, הברחת נשק וניסיון רצח. באותן שנים הצטברו עדויות על כך שאושו עצמו נהג לדרבן קרבה מינית בין החברים בקומונה. סביב הפרשה הזו נוצרה סדרת הדוקו-פשע זוכת הפרסים "ארץ פראית מאוד"

פרשת צ'אודרי מהדהדת את סגירתו בשנת 2018 של בית הספר ליוגה "אגאמה" שבקו-פנגן, תאילנד, על רקע האשמות במאות תקיפות מיניות, הטרדות מיניות ומספר מקרי אונס נגד מנהל בית הספר, סוואמי ויוקאננדה סרסווטי. גם לאחר מותו בשנת 2009 של סרי קרישנה פטאבי ג'ויס, מייסד תנועת ה"אשטנגה יוגה", נשים שלמדו אצלו החלו להעיד שנהג לנצל את נוהל ה"תיקון" של התנוחות כדי ליצור איתן מגע בעל אופי מיני; דברים דומים נשמעו ב-2015 בישראל, כשלוועדת האתיקה של ארגון מורי היוגה הוגשו 14 תלונות נגד מורה שלכאורה "תיקן" תנוחות על ידי מגע מיני שלא בהסכמה.

למה זה קורה שוב ושוב בסצנת היוגה? נילי לנדסמן, סופרת, עיתונאית ומורה להאשטנגה יוגה: "בתחום היוגה יש אווירה מאוד כיפית וחושנית, אנשים מתחבקים ונוגעים זה בזו בקלות כשהם מתאמנים חצי ערומים ונראים נהדר. זה כמובן לא נותן שום לגיטימציה להטרדות מיניות ועצוב שזה קורה ביוגה, שאמורה להיות כלי להפחתת לחצים ומתח".

_OBJ

אולי הבעיה היא במורים, בגורואים?
"למורים ליוגה יש המון כוח, תלמידים עושים דברים רק כי המורה אמר או ביקש. זה גורם למדריכים לחיות בסוג של שגעון גדלות, אבל זה לא קשור לסקס אלא לתחושת כוח".

מורגש אפקט של MeToo בעולם היוגה?
"כמעט בכל תחום יש כיום ניקוי אורוות. שמועות על הטרדות המיניות ביוגה היו במשך שנים, אבל לא היה נוח לחשוב עליהן. היום כבר לא עוברים על זה לסדר היום. אגב, בשנה האחרונה הוצבו במכוני היוגה בארה"ב כרטיסיות שבהן המתאמנים יכולים לסמן אם הם מעוניינים שיגעו בהם ואיפה. יש חוקים ברורים. גם בישראל יש מהפכה בעניין, ואפשר היה לראות את זה עם המורה ליוגה שהיו שמועות שהטריד מינית. רוב התלמידים שלו אוהבים אותו ומעריכים אותו, אבל הוחלט להשעות אותו מארגון מורי היוגה. מצד שני, הוא עדיין מלמד באופן פרטי".

גם צ'אודרי ממשיך ללמד ולהכשיר מורים. על פי חשבון האינסטגרם שלו, הקורס הקרוב עתיד להיפתח בינואר 2020 בהודו. לארה"ב הוא לא יכול להיכנס מאז שנמלט ממנה, אבל נראה שמצבו שפיר: על פי עדויות מהודו הוא ממשיך להסתובב במכוניות יוקרה ומדי פעם גם להציץ ברולקס היוקרתי שלו. המתלוננות מצדן ממשיכות להמתין לצדק.