כמה: 8 פרקים
איפה: אמזון פריים
המלצת tvbee: מדובר באירוע טלוויזיוני - סדרה פורצת דרך, חכמה ומהפנטת
מספיק לצפות בטריילר ל-Undone, הסדרה החדשה של אמזון פריים מבית היוצר של בוג'ק הורסמן, כדי להבין שמדובר במשהו יוצא דופן. זו סדרת הטלוויזיה הראשונה בהיסטוריה שעשויה כולה באנימציית רוטוסקופ (טכניקה בה האנימציה מצוירת על גבי צילום אמיתי של שחקנים בשר ודם), אבל זה ממש לא הדבר היחיד שהופך אותה לכל כך מיוחדת.
הבחירה באנימציית רוטוסקופ היא לא רק אסתטית ולשם אפקט הוואו - היא משרתת את הרעיון והנרטיב של Undone. הסדרה עוקבת אחר אלמה, צעירה חכמה וסרקסטית שנאבקת עם שגרת החיים, עוברת תאונת דרכים ומתחילה לראות את אביה, שמת כשהייתה ילדה. יחד, הם יוצאים למסע בזמן שהוא אולי רוחני-על טבעי, אבל אולי הוא בסך הכל בראש שלה. האם היא משתגעת או שהכל קורה במציאות? זו אחת השאלות המרכזיות ב-Undone, והאנימציה הריאליסטית נמצאת שם בדיוק כדי לשחק עם הגבול הזה. קייט פרדי, אחת מהכותבות והמפיקות של בוג'ק הורסמן שיצרה את Undone יחד עם היוצר של בוג'ק, רפאל בוב ווקסברג, הסבירה בראיון: "תמיד מאוד התעניינתי במה זה אומר לאבד את השפיות, ובגיל 33 זה קרה, הייתה לי התמוטטות עצבים. רציתי לגשת בצורה שונה לאיך אנחנו חווים את המציאות, איך אנחנו חוווים את המצב הנפשי שלנו. רצינו שהסדרה תהיה מעוגנת במציאות, שהעולם ירגיש אמיתי אבל גם יאפשר לנו תנועה וגמישות".
ו-Undone אכן מצליחה לעשות בדיוק את מה שפרדי ו-ווקסברג התכוונו. השילוב בין האנימציה הריאליסטית, הכתיבה הרגישה והמשחק המעולה מייצרים תחושה מבלבלת וגם מוכרת לכולנו - הפערים הקטנים בין התפיסה שלנו של המציאות לבין המציאות האובייקטיבית, אם בכלל קיימת אחת כזאת, ואין אלה יכולים לתעתע בזמן משבר נפשי. בגלל שאנחנו נכנסים לעולם של הסדרה דרך נקודת המבט של אלמה, ורואים דרכה את המציאות, השאלות האלה עולות כל הזמן - האם החוויות של אלמה אמיתיות? האם זה חלום או הזיית תרדמת? או שהיא בכלל מאבדת את שפיותה? המשחק בין עולם ההזיה למציאות נעשה ב-Undone באופן חכם במיוחד, כך שכל שינוי בעולם של אלמה, שנובע לכאורה מהיחסים החדשים שלה עם הזמן, מעוגן גם בסיבה אפשרית וריאליסטית במציאות. כך, למשל, כל פרט שהיא לומדת מהרוח של אבא שלה על המוות שלו, הוא מידע שיש לה גישה אליו גם במציאות הממשית, אם אחת כזאת קיימת בכלל.
אבל השאלה הספציפית על מצבה הנפשי של אלמה היא רק רובד אחד של הסדרה. דרך החוויה שלה והעיבוד שלה של טראומות העבר, פרדי ו-ווקסברג מצליחים לתפוס רעיון מורכב במיוחד שמפגיש בין האלמנטים הבדיוניים של מסע בזמן לבין החוויה האנושית. אביה של אלמה (שמגלם בוב אודנקירק המעולה תמיד) מסביר לה איך הזמן למעשה לא לינארי כמו שאנחנו חושבים - רעיון שחוזר על עצמו בהרבה מאוד יצירות שעוסקות במסע בזמן. אבל מכיוון ש-Undone מאוד מעוגנת במציאות שלנו, זו בעצם דרך להסביר איך אנחנו, כבני אדם, לא באמת חווים את הזמן באופן לינארי, למרות שהוא אובייקטיבית מתקדם 0 כך. מה זאת אומרת? אירועי עבר (כמו טראומות) מעצבים את מי שאנחנו, יכולים לצוץ מחדש בהווה שלנו ולהשפיע על המחשבה והמעשים שלנו, בין אם מדובר בעבר הרחוק או באירועים מהעבר המיידי שהיינו רוצים לשנות. גם אם אלמה משתגעת, מה שהיא הוזה הוא לא חסר משמעות - הוא תהליך נפשי שהיא צריכה לעבור כדי להשלים חתיכות חסרות בפאזל שהוא החיים לה, כדי לקבל את עצמה, את העבר שלה ואת איך החוויות שלה השפיעו על הפרספקטיבה הייחודית שלה על החיים. במובן הזה, Undone היא סדרה על כולנו, כך שקל מאוד להזדהות איתה ועם האופן המדויק שהיא תופסת את העולם הרגשי הפנימי והחוויה המבלבלת של להיות בן אדם בעולם.