שנת 2022 הייתה אחת השנים הכי מסעירות שנראו בעולם הטניס, בטח בשנים האחרונות. שתי אגדות, סירינה וויליאמס ורוג'ר פדרר, פרשו; ג'וקוביץ, שלא התחסן לקורונה, גורש מאדמת אוסטרליה בבושת פנים ולא לקח חלק באליפות אוסטרליה ואשלי ברטי, שהייתה בטופ סבב הנשים - פרשה במפתיע בפעם השנייה מטניס.
וזה ממש לא הכל. טורניר ווימבלדון החרים טניסאיות וטניסאים רוסים ובלארוסים (למרות ששאר הטורנירים אפשרו להם לשחק עם דגל נייטרלי); אונס ג'אבור התוניסאית שברה שיאים בתור טניסאית צפון אפריקאית וערבייה פורצת דרך, קרלוס אלקרס הפך לטניסאי הצעיר ביותר בהיסטוריה שהגיע למקום הראשון בדירוג העולמי (בגיל 19 וארבעה חודשים), היילייט ישראלי משלנו - עם טורניר ראשון מזה כ-26 שנה בסבב ה-ATP בתל אביב שהביא ארצה טניסאים מובילים ועוד שלל אירועים חשובים.
דווקא בשנה זו, בתזמון שגורם לתהות אם נטפליקס מחביאה איפשהו מכונת זמן, ענקית הסטרימינג הייתה שם כדי לתעד (כמעט) הכל. המצלמות של נטפליקס עקבו במהלך שנת 2022 אחר כמה מהטניסאים והטניסאיות הבולטים של התקופה האחרונה, בדגש על כוכבים עולים שבקרוב כולם יידעו את שמם. התוצאה היא סדרת הדוקו "ברייק פוינט" ("Break Point"), שמשתחררת בשני חלקים - חמישה פרקים עלו השבוע, וחמישה פרקים נוספים יעלו במהלך חודש יוני.
נטפליקס קיבלה גישה חסרת תקדים אל מאחורי הקלעים של עולם הטניס ועקבה אחרי הטניסאים והטניסאיות במהלך אימונים, במשחקים בטורנירים גדולים, בניצחונות, בהפסדים, בבתי המלון שהם שוהים בהם בין לבין, בבתיהם הפרטיים ועוד. עד כמה הגישה חסרת תקדים? הטניסאי הבריטי אנדי מארי בכבודו ובעצמו לא קיבל גישה כזו נרחבת כשצילם לפני כמה שנים את סרט הדוקו שלו - ואף צייץ על כך בחשבון הטוויטר שלו.
על הסדרה אחראי הצוות שיצר את סדרת הדוקו המצליחה "פורמולה 1: המרוץ לניצחון" ששמה את אליפות פורמולה 1 על המפה - ונראה שבכוונתם לייצר אפקט דומה גם לעולם הטניס, שחווה בתקופה האחרונה מעין החלפת משמר. שני הסבבים, של הגברים ושל הנשים, מתמלאים ביותר שחקנים ושחקניות מבטיחים שעתידים להיות הדור הבא של הטניס וזו הזדמנות טובה לקדם אותם ואת הענף. הסדרה מספקת הצצה די נדירה אל מאחורי הקלעים של עולם הטניס וגם לתוך ראשם הטרוד והמורכב של הספורטאים שמובילים את הענף בשנים האחרונות. "ברייק פוינט" לא רק עוקבת אחרי שחקנים ושחקניות, הם גם מתראיינים בכנות ראויה להערכה, כמו גם המאמנים, הסוכנים, בני המשפחה, ובני ובנות הזוג שלהם וכן טניסאים וטניסאיות לשעבר.
באופן מתבקש, הסדרה נפתחת בטורניר הגראנד סלאם הראשון של השנה - אליפות אוסטרליה הפתוחה. חמשת הפרקים הראשונים עוקבים אחרי ניק קיריוס (הילד הרע הנוכחי של הטניס, אם כי אף מילה לא נאמרת על התביעה שהגישה נגדו חברתו לשעבר על התעללות), מתאו ברטיני, איילה טומליאנוביץ׳, טיילור פריץ, מריה סקארי, פאולה באדוסה, אונס ג'אבור, פליקס אוז'ה-אליאסים וקספר רוד. לפי הטיזר לחמשת הפרקים האחרונים, נראה שבהמשך יצטרפו גם קרלוס אלקרס, איגה שוויונטק וסטפנוס ציציפס, וכן יחזרו לכמה מהשחקנים מהפרקים הראשונים. כמו כן, מתראיינים גם כוכבי עבר, כמו מריה שראפובה, אנדי רודיק, כריס אוורט, מרטינה נברטילובה ועוד. כדאי לציין שלמרות שהסדרה מתמקדת בכוכבים העולים של הענף, מופיעים בה גם כוכבי "הדור הקודם" רפאל נדאל ונובאק ג'וקוביץ, שניים מהגדולים בכל הזמנים, שלכאורה נמצאים עם רגל אחת בחוץ, אך עדיין מטילים אימה (משולבת ביראת כבוד) על השחקנים הצעירים שמנסים לפרוץ.
הראיונות עם השחקנים והאנשים הקרובים להם מספקים תובנות מעניינות ודי עגומות, לא פחות מהמצלמות המציצניות שעוקבות אחריהם באדיקות. נושאים חשובים עולים בזמן הראיונות, כולל הבדידות שחווים הטניסאים והטניסאיות, שעל אף שרבים מהם מלווים בטורנירים על ידי בני/בנות זוג ובני משפחה ולכל אחד מהם פמליה משמעותית של מאמנים ופיזיותרפיסטים - הם בסופו של דבר לבדם על המגרש, ויותר מהכל הם לבדם בתוך ראשם, ונאלצים להתמודד בכוחות עצמם עם המחשבות הטורדניות שלא עוזבות אותם גם בניצחונות וגם בהפסדים.
הם מדברים רבות על היריבים שלהם על המגרש, אך לבסוף האויב הכי גדול שלהם הוא הם עצמם והיצר התחרותי שלא מרפה מהם לרגע. בהתאם לכך, גם עולים נושאים חשובים נוספים, כמו הקשיים הנפשיים, המחיר שנשים טניסאיות משלמות כשזה נוגע להקמת משפחה, גזענות ועוד, אם כי לא תמיד הם מתעמקים מספיק בחלק מהנושאים. ייתכן אם היו מעמיקים יותר בנושאים מסוימים, "ברייק פוינט" הייתה יכולה להשאיר אימפקט משמעותי יותר. למרות זאת, אין ספק כי העלאת הנושאים הללו היא לא מובנת מאליה ומהבחינה הזו, אין ספק שמדובר בסדרה חשובה שידברו עליה עוד הרבה.
כיוון ש"ברייק פוינט" מנסה לפנות לקהל רחב ככל האפשר - חובבי טניס (כמו כותבת שורות אלה) וקהל חדש כאחד - לעיתים מרגיש שהיא קצת לא פה ולא שם. חובבי הטניס אולי יתעייפו מהסברים על דברים שהם כבר מכירים וקהל חדש לא בטוח יצליח להבין איך "להיכנס חזק" לתוך עולם הטניס. עם זאת, הצילומים הרבים בזמן אימונים ומשחקים מצליחים להראות את היופי של הטניס, לצד האינטנסיביות של הספורט הלבן. קשה עוד לדעת אם הסדרה באמת תצליח להעביר לצופים את הקסם של עולם הטניס, אבל היא בהחלט מספקת לא מעט תובנות על הענף ועל טניסאים וטניסאיות בפרט.
"ברייק פוינט" כנראה יותר מהכל תספק את חובבי הטניס, שמקבלים הזדמנות להיות זבוב על הקיר ברגעים קריטיים בחייהם של טניסאים וטניסאיות שהם לא זוכים לראות, כמו הקושי לאחר הפסדים והרצון לפרוש, ההתרגשות לאחר ניצחונות וכיצד הם חולקים אותה עם הקרובים להם, התלבטויות מורכבות שהם ניצבים בפניהן מול פציעות ודרמות עם מאמנים.
אחד הדברים היפים ב"ברייק פוינט" היא האחווה טניסאים וטניסאיות, שאמנם על המגרש הם יריבים, אך חלקם מכירים זמן רב ומתאמנים יחד מגיל צעיר ואחרים הם חברים חברים טובים. "ברייק פוינט" היא הזדמנות חד פעמית לראות את ענף הטניס מנקודת מבט אחרת ואולי גם אפשרות להכריז בחגיגיות על הדור הבא של הטניס, מבלי להספיד כמובן את נדאל וג'וקוביץ' שעדיין מובילים ביד רמה.