כמה: הביקורת נכתבה אחרי צפייה ב-4 פרקים
איפה: נטפליקס
המלצת tvbee: אם אתם מ-מש אוהבים ריאליטי, למה לא
אין מנוס אלא לפתוח את הביקורת על The Circle (שמעתה, אם לא אכפת לכם, נקרא לה "המעגל", למרות שבנטפליקס שמה לא מתורגם לעברית) כמו שהמחנכת שלכם בכיתה ד׳ פתחה את הפגישה ביום ההורים - למעגל יש המון פוטנציאל.
המעגל, במקור, היא תוכנית בריטית של ערוץ 4 שהיו לה שתי עונות - ב-2018 ו-2019. נטפליקס לקחו את הפורמט והשיקו גרסה אמריקאית שמשודרת שם בימים אלה (עם פרקים חדשים שיעלו בכל שבוע במהלך שלושה שבועות), ובמהלך 2020 יעלו עוד שתי גרסאות נטפליקסיות של הריאליטי - "המעגל ברזיל" ו"המעגל צרפת".
הרעיון, על הנייר, נשמע מעולה ומתאים מאוד לתקופה. המעגל לוקחת את הפורמט הבסיסי של תוכניות ריאליטי אהובות כמו האח הגדול, ומאגדת שמונה מתמודדים ומתמודדות בבניין אחד, כשבסוף התקופה שלהם שם רק אחד או אחת יזכו ויקבלו פרס כספי. הטוויסט? באווירת "מראה שחורה" (או בעצם - חיי היומיום שלנו), כל מתמודד מבלה את כל זמנו בתוכנית לבדו, בין קירות הדירה הקטנה שלו, כשכל האינטראקציה שמתנהלת ביניהם מתרחשת דרך המעגל - מעין רשת חברתית בהפעלה קולית. שם, הם מתבקשים להעלות תמונות פרופיל, יכולים לשלוח הודעות פרטיות או להזמין כמה מהמתמודדים שירצו לצ'ט קבוצתי, וזוכים לשחק משחקים חברתיים. בכל כמה ימים, הם מתבקשים לדרג את שאר המתמודדים, והשניים שזוכים ברוב הקולות הם המשפיענים, שמחליטים ביחד את מי להדיח.
מכיוון שהתקשורת כולה מתנהלת באמצעות רשת חברתית, ניתנת למתמודדים אפשרות להיכנס למשחק בדמות אחרת - וחלקם אכן בוחרים כך. הם יכולים להישאר נאמנים לאישיות של עצמם ורק להציג תמונות של אדם שונה, לשנות את הזהות שלהם לחלוטין או לבחור באותנטיות ולנסות לזכות במשחק בתור עצמם.
על הנייר, כאמור, מדובר בתוכנית מלאת פוטנציאל, שמעמידה במרכזה שאלות מהותיות - האם אנחנו שופטים מהר מדי אנשים על בסיס הפרופיל שלהם ברשתות החברתיות? האם פופולריות נקבעת רק לפי מראה? ומהי בכלל אותנטיות? האם אדם שדובר אמת אבל מציג תמונה שאינה שלו הוא פחות אמין מאדם שמשתמש בתמונת פרופיל אמיתית אבל משקר ומפעיל מניפולציות על האחרים? כל אלה שאלות סופר מעניינות שהיו יכולות להיות מטופלות באופן מרתק במעגל, אבל כמו כל ריאליטי, גם כאן יש שני מרכיבים עיקריים שקובעים איך נראית התוצאה הסופית - הפורמט והליהוק.
בנוגע לפורמט, המעגל מסתפקת ברעיון הבסיסי הטוב, והיא מלאה בהזדמנויות מפוספסות. למשל? המשחקים שהמתמודדים משחקים ביניהם הם ברובם שטחיים ולא מובילים לשום דיון מעניין. הם מתבקשים להכין עוגה מעוצבת מבצק נייר, והכישלונות שלהם משעשעים, או שהם צריכים לנחש מי הסלב שאחד המתמודדים מתאר, והניחושים שלהם מצחיקים. כל זה נחמד, אבל לא מסעיר. העניינים מתחילים מעט להתחמם רק כשניתן להם משחק בו הם יכולים לשאול שאלה אחת באופן אנונימי. עוד פעילויות מהסוג הזה היו יכולות להעלות את הדופק ולהציל את התוכנית מרגעי השעמום הרבים שלה.
כשמגיעים לליהוק, ניכר שנטפליקס עשו מאמץ עדכני לגיוון של מוצא אתני ונטייה מינית, אבל מלבד אלה, לא תמצאו גיוון של ממש. כמעט כל המתמודדים הם בני עשרים וקצת, וגם אם הם מגיעים מרקעים שונים, הצ'טים ביניהם לא מעמיקים מספיק כדי לחשוף את כל אלה. אם ב"האח הגדול" יש לא מעט רגעים של דיונים פוליטיים/פילוסופיים/חברתיים או לחילופין גילויים אישיים ושיחות מלב אל לב, ב"המעגל" זה כמעט ולא קורה. האם זה פורמט הצ'ט מאחורי המסך שמונע מאנשים להתקרב? לא בהכרח, כי חלקם דווקא נפתחים אחד לשני, אבל הצ'טים נקטעים יחסית בזריזות. דווקא העובדה שהם מבודדים ומשועממים, בלי שום קשר לעולם החיצוני מלבד מסך הצ'ט, הייתה יכולה להוביל לרגעים מרתקים. אם יש כאלה, הם כנראה נשארים על רצפה חדר העריכה, ומה שהצופים מקבלים הם בעיקר ההתלבטויות של המתמודדים בקול רם שמתמקדות במי מציג את עצמו כפי שהוא, ומי הוא הקאטפיש.
אם זה היה הרעיון של התוכנית - לגלות מי אמיתי ומי מסתתר מאחורי זהות אינטרנטית בדויה, יכול להיות שבאמת היה פה משהו מרתק לצפייה. אבל בפועל, רוב המתמודדים מחליטים להציג את עצמם כפי שהם, וגם החשיפות של מי שמשקר לגבי הזהות לא מספיק עסיסיות. המתמודדים הם כולם אנשים חביבים ודי רגילים, ואולי זו בדיוק הבעיה - כי מהו ריאליטי ללא נבל מוצלח?
בסופו של דבר, "המעגל" די מאכזבת, עם כל הרצון לאהוב אותה. המתמודדים באמת חמודים - כולל אלה שמתחזים, ויש בה רגעים מעוררי מחשבה, אבל הם מעטים מדי ולא מספיק מורכבים. למשל? מי שמתחזים בוחרים בתמונות של בחורות יפהפיות, כי זה מה שהם מניחים שפופולרי ברשתות החברתיות. אבל בסופו של דבר, המתמודדים שופטים אחד את השנייה בעיקר על פי האישיות שלהם. זה אמנם מסר מעודד, אבל הוא לא מעניין מדי.
מלבד ההזדמנויות המוחמצות להפוך את "המעגל" לתוכנית פי אלף יותר מרגשת על ידי חידוד הפורמט וליהוק מעניין יותר, יכול להיות שהיא מקרה של תוכנית שאיחרה את זמנה. הרשתות החברתיות הן כבר חלק כל כך אינטגרלי לחיים שלנו, הדיון במגבלות שלהן נרחב ואנשים כבר יודעים לזהות מקילומטרים איזו תמונה מפולטרת וגם יודעים שלמילים שאנשים כותבים בצ׳טים הפרטיים יש משמעות גדולה יותר מהתמונות שהם מציגים - וגם שכל אלה הם רק תמונה חלקית.
יכול להיות שלפני עשור, המעגל הייתה מצליחה להגיד משהו חדש ומעניין על עידן הרשתות החברתיות, אבל בשלב הזה, היא סתם עוד תוכנית ריאליטי עם טוויסט שלא מנוצל היטב וכל כך הרבה פוטנציאל שלפעמים מתחשק לקפוץ לתוך המסך ולנער את כל המעורבים בעניין. בשאר הזמן, מדובר בהעברת זמן נחמדה לחלוטין, אבל בהחלט לא בפורמט מהפכני, וחבל.