ברגע אחד של מצוקה, חולשה או כסף שחסר - הישראלים שומרי החוק החליטו לחצות את הקווים ואיבדו הכל בגלל טעות אחת. את סיפורם מביאה עדי מאירי בתוכנית החדשה - "הנורמטיבים" (הערב אחרי החדשות, קשת 12). "חלק עשו זאת במודע ולחלק לא הייתה ברירה. כולם בסופו של דבר מצאו את עצמם בכלא", סיפרה הבוקר (חמישי) כתבת הפלילים בשיחה עם יואב לימור.
כמה אנשים כאלה יש שיום אחד נקלעו לאיזו מצוקה, מעדו ומצאו את עצמם שנים ארוכות בכלא?
"זאת השאלה שגרמה לי לרצות לפצח את התופעה הזאת. אחרי הרבה מאוד שנים של שיחות עם אנשים שמתקשרים ואומרים: 'חיינו חיים נורמטיביים. תרמנו לחברה, שירתנו בצבא, אנחנו משלמים מיסים. יום אחד נקלענו למצוקה ובום עשינו טעות, לא שלטנו בזה'. חשבתי ששווה לבדוק את זה. נפגשנו עם כל מיני אנשים מכל קצוות הקשת. אנשים שהם חלק מהחברה, הכי בכירים והכי זוטרים. בסדרה אנחנו מלווים את התהליך של מה שאנשים נורמטיביים עוברים מהרגע שהם מקבלים את ההחלטה לעבור על החוק ועד הרגע שהם יושבים בכלא. גם הישיבה בכלא היא סיפור בפני עצמו, בן אדם נורמטיבי שיושב בתא אחד עם אנסים ורוצחים - צריך לשרוד".
הערב נכיר את מי שנחשב לילד הפלא של שוק ההון, הוא בנה אימפריה בכוחות עצמו ובעשר אצבעות. ישראלי נורמטיבי לחלוטין. אבל ביום בהיר אחד, הוא נכנס לכלא בגלל טעות אחת גורלית. בקטע מתוך התוכנית הוא מספר: "בגיל 27 היה לי מעל מאה מיליון שקל, הרגשתי כמו המלך מידס. כל מה שהייתי נוגע בו הפך לזהב, זה היה מפחיד, לא הייתי מסוגל להפסיד. זה מה שהרג אותי בסופו של דבר, האגו. גיליתי שכסף כן צומח על העצים. וברגע שנכנסתי כבר שום דבר לא יכול היה לעצור אותי"
מאירי שנפגשה עם הבחור מספרת שישב בכלא שבע וחצי שנים. "זה יותר מעבירה של אנסים ופדופילים. בכל התהליך הזה, החירות היא חלק מהעניין. האנשים האלה מאבדים את המשפחה, החברים והכסף שלהם. הם פושטים רגל ובסופו של יום הם מצטערים. בחרנו רק אנשים שהכו על חטא, לקחו אחריות וריצו את עונשם לחברה. הם רוצים לחזור, אבל החברה לא תמיד מוכנה לפתוח את הדלת ולקבל אותם חזרה. על אף שהם לא מתכוונים לעשות עוד טעות".
"בסוף אלה אנשים מבוגרים שקיבלו החלטה, הם ידעו טוב מאוד מה יהיו ההשלכות", המשיכה מאירי, "כל מי שדיברנו איתו חזר לחיים נורמטיביים. אנחנו צריכים לשאול את עצמנו, האם אנחנו כחברה רוצים לקבל עלינו בחזרה את האנשים האלה ולאפשר להם להיקלט שוב? אני חושבת שהאינטרס שלנו כחברה הוא כן לאפשר להם לחזור, אחרת בשביל מה שלחנו אותם לכלא? הם יושבים שם כדי לנקות את השולחן ולחזור. אנחנו לא רוצים אותם כעבריינים אלא כאנשים נורמטיביים - זה הרווח שלנו כחברה".
יש אנשים שלא הצליחו לחזור לחיים נורמטיבים? שנכנסו לכלא ונקלעו למעגל של חיי פשיעה?
"יש לא מעט כאלה. אנחנו דיברנו עם אנשים שנכון לעכשיו, לא חזרו אל הפשע אלא לחיים נורמטיביים, רצינו להדגיש שיכול להיות סוף טוב ואת החשיבות שעל החברה לקבל אותם בחזרה, לפתוח להם את הדלת ולאפשר להם להשתלב. הם צריכים לחזור לעצמם, למשפחה, ולהיות מסוגלים לפרנס את עצמם. הייתי רוצה שכל אחד שישב ויצפה, יחשוב שזה יכול היה לקרות גם לו ולכן צריך לאפשר להם להשתלב בחזרה".